Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 590 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 15:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11977
Bydliště: praha 5
StrycAlois píše:
Pepine, dík za odpovědi a ještě bych se zeptal:

- v módu 3D, když hneš pákou nebo odtrimuješ, to pásmo, kdy to zareaguje a přepne do gyro-módu, je nějak nastavitelné, nebo je pevně dáno z výroby?

- ten přechod z 3D do gyro-módu je ostrý - náhlý, anebo je tam nějaká oblast, kde se míchá jedno s druhým, než to úplně přepne?

- pokud je ten přechod ostrý, lze to pocítit na modelu, třeba nějakým lehkým škubnutím, jako reakce na změnu módu?


to rozmezí, kdy se to automaticky přepne je dáno z výroby--ale jen zatím nechápeš jak to funguje, proto se tím trápíš.

ostrý přechod muže těžko nastat, to by tam nesmělo být gyro--jen bude třeba u menších modelu nastavit menší citlivost v závislosti na rychlosti serva---určitě bude problém s extrémě pomalým servem při nastavené vysoké citlivosti----s rychlým servem se určitě dosáhne lepšího výsledku--ale také třeba i utahání becu----proto doporučují systém přímo napájet samostatně externím becem a přijímač se servy druhým---rozuměj--na standartní bec při 3čl lipol doporučují 3 serva, ty jich tam máš třeba 6 a ještě na ten bec pověsíš stabilizaci na nejvyšší citlivost---Zapni jedno sevo na bec, chvíli s ním kvedlej a drž v ruce bec--za chvíli bude topit.V mrazu budeš létat, v létě budeš padat na spálený--vypnutý přehřátý bec.to bude nejspíš ten duvod, proč se do systému připojuje i plynový konektor--stabilizace je napájená přímo becem z reglu--signál plynu prochází do přijímače, ale serva a přijímač by měli být napájeny dalším zdrojem--přijímačovky--externí bec, vzájemně to bude asi ošetřené už uvnitř stabilizace, aby se vzájemně ty dva becy neovlivnovali--dioda, nebo tak něco.
neviděl bych problém třeba u nějakého flashe a jeden bec pro celé napájení, horší už to ale bude u většího era, kde by už správně jeden bec neměl stačit, ale bez stabilizace zatím nějak zázrakem stíhá---osobně už u větších větronu palubu napájím externím becem a bec v reglu budu připojovat pouze jako záložní přez diodu--né odpojovat středové červené plus.

Chce to používat hlavu, co se nehřeje při běžné pokojové teplotě
nebude zrovna tak fungovat při 40 tkách ve stínu v létě.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 17:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2010
Příspěvky: 685
FeriGGGG píše:
... 3d mod a autostabilizacny mod pracuju oba na gyro principe ...

Obávám se, že pod pojmem gyro mód, si každý představujeme něco jiného.

Netvrdím, že mám pravdu, ale pod pojmem gyro mód si představuju činnost modelářského piezogyra v režimu normal. Tedy ne princip např. setrvačníkového gyroskopu.

Modelářské piezogyro v režimu normal, podle mne, účinkuje pouze při změně polohy. Tedy při jeho pootočení. Pokud takové gyro pootočím jedním směrem, páka serva, připojeného ke gyru, se krátce vychýlí jedním směrem a vrátí se do výchozí polohy. Pokud gyrem pootočím opačným směrem, páka serva se vychýlí opačným směrem a opět se vrátí do výchozí polohy.

Gyro, pracující v tomhle režimu, nedokáže vrátit model do polohy před pootočením.
Tedy tenhle, mnou takto pochopený gyro mód, nepostačuje pro činnost krabičky FY-30A v režimu 3D a už vůbec ne v režimu 2D, tak jak mi byly vysvětleny pepinem.
Nebo?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 17:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11977
Bydliště: praha 5
Nebo?[/quote]

na to nebo se zaměř----------------------------------------

nebo pak je i skutečně možné--že to funguje tak jak má a jak je třeba aby to fungovalo pro použití v plošníku, jen stále nechápu, jak je to možné, ale skutečně to funguje tak, jak je třeba :wink:

V principu tak jak je to použití vymyšlené je zapojení a nastavení uplně jednoduché.pak je ještě mraky možností--dle schopnosti vysílače--přiřazení přepínaču--spínaču si vymyslet ruzné spínání v ruzných polohách pák--potáku--přejetí zpomaleného letového režimu--kdy se funkce aktivuje až když servo přejede na konec toho režimu, ale na začátku aktivovaná nebude.Na to to ale musíš mít doma, abys to pochopil.

Ale zkusím--vypínačem si to aktivuješ než začneš vysouvat brzdící štíty--nebo si to spínání místo na přepínač pověsíš na vysouvání klapek, kde si navolíš, v jaké poloze vyklopených klapek se ta funkce zaktivuje--když budou vyklopené mín--bude to vypnuté--když budou vyklopené víc zase se to vypne--třeba si to navolíš--odkalibruješ pouze na moment, kde se v určité poloze k těm klapkám připojí i vysunutí štítu a v tento moment se do činnosti zapojí i stabilizace--jenže je to hovadina, páč není vubec žádný duvod, aby ta stabilizace nebyla aktivována celou dobu v celém rozsahu vysouvání brzd--jediný duvod by k tomu byl v případě, že chceš mít manuálně nastavenou kompenzaci výškovky vuči těm klapkám a brzdícím štítum--pak ale zase nepotřebuješ mít zapnutou stabilizaci :D

Stejně ale to, co tady píšu nepochopíš, dokud se v tom nebudeš hrabat doma sám.


Naposledy upravil pepin dne ned 20.01.2013 17:30, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 17:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2010
Příspěvky: 685
Pepine, já nezpochybňuju činnost té krabičky, ani tvá vysvětlení.

Jen si myslím, že kromě toho mnou pochopeného gyro módu je nutné se signálem senzorů udělat ještě nějakou jinou operaci a výsledkem je 3D režim podle tvého vysvětlení.
Tvá vysvětlení jsou v plném souladu s tvým videem, které jsi někde v začátku uvedl.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 17:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3019
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
StrycAlois píše:
je nutné se signálem senzorů udělat ještě nějakou jinou operaci a výsledkem je 3D režim

Tou operáciou je integrácia v čase.
Ak signál gyra vo funkcii normál je derivácia naklonenia gyra, tak integráciou tohto signálu bude miera (intenzita, stupeň) naklonenia.
Skúšali sme to. Ak sme signál z bežného gyra, napr. MKS-380 integrovali pomocou mikrokontroléra, tak servo na jeho výstupe zostalo vychýlené, ak sme gyro naklonili.
Ak sme gyro vrátili do východzej polohy, servo sa vrátilo do neutrálu.
Ak sme gyro naklonili na opačnú stranu a nechali naklonené, páka serva sa vychýlila na opačnú stranu a zostala tak.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 17:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16904
Pepine,
zkoušel jsem různá gyra v plachetnici, EPP akrobatu, F3Káčku...... Nechal jsem to v metrové plachetnici na kormidle. Myslím si, že by to byl přínos i v F3K na směrovce, ale tam to skončilo na tom, že by někdo musel vyrobit komplet nový trup a SOP, aby to mělo smysl porovnat (hlavně hmotnostně).
Na akrobata je to blbost, ale určitě to má význam u hydroplánů, maket, u turbín se to dává na příďák, protože jinak se to blbě drží na ose dráhy při brždění .....atd.
Evidentně to bude časem nutnost u různých aplikací FPV.........
Skoro bych Ti doporučil na začátek to zprovoznit jen v jedné ose ( křidélka, nebo vyber výškovku) a odlaď si to na výchylky a hlavně rychlost a sílu serva. Není nutné nejrychlejší servo, protože pak zjistíš, že to má sice deklarovanou rychlost, ale při minimálním zatížení. Nemůže to být úplně šitové servo, protože to pak nikdy nenastavíš.
Spotřebě serva v módu aktivovaného gyra se asi budeš třeba ve větroni divit :wink:
V té jedné ose přepínej módy a pozoruj to.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 18:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11977
Bydliště: praha 5
JMalik píše:
Pepine,
zkoušel jsem různá gyra v plachetnici, EPP akrobatu, F3Káčku...... Nechal jsem to v metrové plachetnici na kormidle. Myslím si, že by to byl přínos i v F3K na směrovce, ale tam to skončilo na tom, že by někdo musel vyrobit komplet nový trup a SOP, aby to mělo smysl porovnat (hlavně hmotnostně).
Na akrobata je to blbost, ale určitě to má význam u hydroplánů, maket, u turbín se to dává na příďák, protože jinak se to blbě drží na ose dráhy při brždění .....atd.
Evidentně to bude časem nutnost u různých aplikací FPV.........
Skoro bych Ti doporučil na začátek to zprovoznit jen v jedné ose ( křidélka, nebo vyber výškovku) a odlaď si to na výchylky a hlavně rychlost a sílu serva. Není nutné nejrychlejší servo, protože pak zjistíš, že to má sice deklarovanou rychlost, ale při minimálním zatížení. Nemůže to být úplně šitové servo, protože to pak nikdy nenastavíš.
Spotřebě serva v módu aktivovaného gyra se asi budeš třeba ve větroni divit :wink:
V té jedné ose přepínej módy a pozoruj to.



Jo, já to chtěl jen na výškovku, pro plošníky to ale samozřejmě dělají pro všechny osy a trochu slušné Head lock gyro by stálo stejně, jako tady ten systém.O spotřebě--náročnosti na napájení a životnosti serv jsem se tu už také zminoval.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 18:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11977
Bydliště: praha 5
JMalik píše:
Spotřebě serva v módu aktivovaného gyra se asi budeš třeba ve větroni divit :wink:
.


nebudu--loni jsem si hrál doma s gyrem a na něj připojené servo--po chvilce koumání bylo neustále kmitající servo rozpálené jako blázen :D

Kdysi jsem zkoušel spálit serva na křidélkách u eppáka--stačilo létat výkruty do kruhu do zblbnutí a servo se spálilo--v létě to trvalo tak minutu, dvě a nové servo odešlo do věčných lovišt.


Naposledy upravil pepin dne ned 20.01.2013 18:56, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 18:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16904
pepin píše:


Jo, já to chtěl jen na výškovku, pro plošníky to ale samozřejmě dělají pro všechny osy a trochu slušné Head lock gyro by stálo stejně, jako tady ten systém.O spotřebě--náročnosti na napájení a životnosti serv jsem se tu už také zminoval.


Většinou to nakonec přepneš do Head lock, ale je jednodušší to napřed zprovoznit v normál módu.
Když to máš pro všechny osy tak o nic nejde. Připoj jenom výškovku a na tom začni.
Pokud dáš cokoliv na gyro, musíš mít všechno absolutně bez vůlí a naprosto tuhé a co nejlehčí náhony, jinak to "gyrování" poztrácíš v pružnosti táhel a těch vaklech.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 18:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16904
pepin píše:

Kdysi jsem zkoušel zpálit serva na křidélkách u eppáka--stačilo létat výkruty do kruhu do zblbnutí a servo se spálilo--v létě to trvalo tak minutu, dvě a nové servo odešlo do věčných lovišt.


Něco bylo blbě (patrně servo mechanicky do dorazu). Jinak není důvod je oddělat.
Dáš jenom požadovanou velikost výchylky křidélek pro otáčení a nadhazuješ to výškovkou. (Teda já to nadhazuju výškovkou, Ty k tomu přidáváš plynule i směrovku :D )

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 18:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11977
Bydliště: praha 5
JMalik píše:
pepin píše:


Jo, já to chtěl jen na výškovku, pro plošníky to ale samozřejmě dělají pro všechny osy a trochu slušné Head lock gyro by stálo stejně, jako tady ten systém.O spotřebě--náročnosti na napájení a životnosti serv jsem se tu už také zminoval.


Většinou to nakonec přepneš do Head lock, ale je jednodušší to napřed zprovoznit v normál módu.
Když to máš pro všechny osy tak o nic nejde. Připoj jenom výškovku a na tom začni.
Pokud dáš cokoliv na gyro, musíš mít všechno absolutně bez vůlí a naprosto tuhé a co nejlehčí náhony, jinak to "gyrování" poztrácíš v pružnosti táhel a těch vaklech.


Já už s tím létal, takže nějakou představu o tom mám a ostatní vyplyne až z dalších testu v jiných modelech, takže ted jsem ve fázi, že bud se s tebou budu dohadovat o teoretických problémech, nebo všechno odkejvu--volím variantu--všechno odkejvu a pak si to odzkouším stejně sám--i ty varianty, v kterých by měl být problém--musím si to zkusit sám---třeba ted mám cotlivost na maximum, model se chová normálně, ale třeba by stačila menší citlivost--výsledek v chování modelu stejný--životnost serva vyšší--nároky na napájení nižší.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 18:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 11977
Bydliště: praha 5
JMalik píše:
pepin píše:

Kdysi jsem zkoušel zpálit serva na křidélkách u eppáka--stačilo létat výkruty do kruhu do zblbnutí a servo se spálilo--v létě to trvalo tak minutu, dvě a nové servo odešlo do věčných lovišt.


Něco bylo blbě (patrně servo mechanicky do dorazu). Jinak není důvod je oddělat.
Dáš jenom požadovanou velikost výchylky křidélek pro otáčení a nadhazuješ to výškovkou. (Teda já to nadhazuju výškovkou, Ty k tomu přidáváš plynule i směrovku :D )


Já zapoměl napsat výkruty do kruhu--bodové, nebo jak se tomu říká--jako když létáš 4 bodový výkrut, akorát jsem to létal do kruhu, abych nemusel za modelem ty 2 minuty běžet :D Sorry :oops:

Došlo mi to až na základě tvých pochybností--není duvod, dáš KŘIDÉLKA--honíš výškovkou směrovkou


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 18:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2010
Příspěvky: 685
JMalik píše:
... Většinou to nakonec přepneš do Head lock ...

V plošníku?

Jak se to potom chová např. na výškovce?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 21:31 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 21.12.2011
Příspěvky: 183
mior píše:
StrycAlois píše:
je nutné se signálem senzorů udělat ještě nějakou jinou operaci a výsledkem je 3D režim

Tou operáciou je integrácia v čase.
Ak signál gyra vo funkcii normál je derivácia naklonenia gyra, tak integráciou tohto signálu bude miera (intenzita, stupeň) naklonenia.
Skúšali sme to. Ak sme signál z bežného gyra, napr. MKS-380 integrovali pomocou mikrokontroléra, tak servo na jeho výstupe zostalo vychýlené, ak sme gyro naklonili.
Ak sme gyro vrátili do východzej polohy, servo sa vrátilo do neutrálu.
Ak sme gyro naklonili na opačnú stranu a nechali naklonené, páka serva sa vychýlila na opačnú stranu a zostala tak.


PRESNE TAK
vidim ze aspon niekto ma predstavu,
:idea:
co sa pojmov tyka, tak drviva vacsina 1osych gyr ma nastavitelny typ, heading hold / rate-mode, cize procak je taky ze vie aj integrovat,
vsetky 3D FBL (bezpadlove) gyro systemy su typu heading hold,

FY-30a je typu heading hold
guardian2d/3d je typu heading hold
gyrobot wing je typu heading hold

:arrow: as3x, i86 pre lietadla, orange3rx, eagle a3 su typu rate-mode, a preto ich nemam rad

:!: toto vlakno je ako vysvetlovanie ze ako vyzera duha niekomu kto este duhu v zivote nevidel, beztoho aby si to pozrel aspon na fotke, ...je to proste marne

_________________
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 20.01.2013 21:40 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 21.12.2011
Příspěvky: 183
Gyrobot 900 wing je 3D gyro pre lietadla typu heading hold
http://www.youtube.com/watch?v=aASfKCcj6QU
http://www.youtube.com/watch?v=PGThkD-SegM
http://www.youtube.com/watch?v=KDB_re4xKEM

http://www.lf-technik.de/shop/en/GyroBo ... 1cbc545652
cena okolo 500 E

_________________
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 590 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Igor659 a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz