Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 7:33 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 206
Bydliště: Brno venkov - Březina u Křtin
Ahoj, přijímače X4R a X4RSB jsou v podstatě identické, akorát mají buď 4 výstupy nebo 3+S.bus. Liší ze v zapojení určitého signálu na 4. výstup (oba vysílače mají stejné obvody). Někteří kutilové na zahraničních fórech nepoužitý signál S.bus vytáhnou normálně na servokablíku ven a mají rázem 4 výstupy + S.bus.

Například zde https://boltrc.com/blog/x4r-sbus-mod-how-to/

Už to někdo z vás zkoušel?

Já mám ten problém, že mám 5ti kanálové letadlo a 4 kanálový přijímač. Tak jsem chtěl použít S.bus>PPM konvetror na další 4 kanály navíc. Nebo můžu směrovku v letadle přilepit napevno a nepoužívat jí. Stejně jsem na ní u jiných letadel při létání ještě ani nesáhl...

_________________
Učený z nebe nespadl.
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 8:06 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 23.5.2015
Příspěvky: 149
Bydliště: České Budějovice
Obrázky: 14
Díky za tip. Jinak X4R (non-SB) jde nabindovat tak, že na jednom z výstupů dává 8-kanálové PPM a na dalších třech normální PWM. Ideální pro koptéristy nebo letadla se stabilizací.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 8:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 206
Bydliště: Brno venkov - Březina u Křtin
Já do toho zase tak nevidím, nevím, jak dále zpracovat PPM. Nedávno jsem totiž objevil S.bus převodník na PWM. Možná se ale vybodnu na nějaké pájení a experimenty a koupím normální X6R ... jen ty ceny... !!! :roll:

_________________
Učený z nebe nespadl.
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 11:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 8.10.2013
Příspěvky: 363
Bydliště: Olomouc
Sbus na ppm si asi moc u klasického letadla nepomůžeš ne? Teď něco podobného řeším se stejným přijímačem. On ppm dává nativně. Takže předělávat na sbus a potom konvertovat na ppm je blbost. Tobě by asi pomohl nějaký převodník z ppm na pwm.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 12:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 5747
Bydliště: Písek, ČR
Neboli přesněji - S.bus na PWM?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 12:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.7.2015
Příspěvky: 206
Bydliště: Brno venkov - Březina u Křtin
převodník S.bus na PWM se prodává standardně, to problém není. Jenže na tom mém X4R nemám výstup S.bus, musel bych to dopájet a vyvést na konektro a je to moc malinkaté...

https://rcstudio.cz/cs/prislusenstvi/28-frsky-sbus-na-pwm-prevodnik.html

_________________
Učený z nebe nespadl.
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 13:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 5747
Bydliště: Písek, ČR
Ano, přesně tak. Ten S-bus by se musel vytáhnout bastlířským způsobem a to není myslím moc dobré pro lítání (spolehlivost...).
Já kdysi experimentoval s PPM na přijímačích Optima, a dodneška s tím úspěšně lítám v helikoptéře i koptéře (oba tyto modely vyžadují seriový PPM a Optima přijímače mají jenom klasické PWM). To je ale něco jiného, to se jednalo o přeprogramování procesoru, a nic se dovnitř nebastlilo (kablíky apod). Ta úprava jak jsem se díval není vůbec složitá, ale přeci jenom je to kablík a to se mi moc nelíbí. Hezčí by byl konektor, ale ten k dispozici volný není. Leda oželet jeden PWM kanál, a to nedává smysl - jen se z X4R udělá X4R.SBUS. To ale není proč dělat, když existuje hotový.
Řešil bych to fakt jiným přijímačem a tento si nechal na použití do modelu, kde by se hodil bez úprav.

Každopádně ale vlákno je užitečné, všechno to jsou zajímavé informace, už kvůli případnému experimentování a pokusům. A kdyby někdo potřeboval maličký přijímač, který má 4 x PWM výstupy + další kanály přes S.bus, tak je to cesta.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 20:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 1616
Bydliště: Zavar, SK
Vďaka za tip, dokonca som našiel návod, jak prekopať APMko na podporu Sbus:



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Akurát neviem, či to niekedy vyskúšam 8)

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 21:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 5747
Bydliště: Písek, ČR
ddano007 píše:
... jak prekopať APMko na podporu Sbus...... Akurát neviem, či to niekedy vyskúšam 8)

Než to vyzkoušíš, tak budeš mít Pixhawka a ten má S.bus od přírody :)

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: sob 23.04.2016 9:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
jimi-m píše:
převodník S.bus na PWM se prodává standardně, to problém není. Jenže na tom mém X4R nemám výstup S.bus, musel bych to dopájet a vyvést na konektro a je to moc malinkaté...

To, že ta úprava pro někoho není až tak triviální záležitost je holt cena za to mít tu možnost přímo s přijímačem X4R bez nutností kupovat jiný přijímač. Pro koho je realizace úpravy přijímače X4R dle v úvodu uvedeného odkazu na návod příliš náročná a nemá ani nějakého dobrého kámoše bastlíře, pro kterého by to byla triviální záležitost a který by mu tuto úpravu zrealizoval a taktéž ti kteří tuto úpravu považují za pro ně nepřijatelnou z důvodu nejisté spolehlivosti bastlířského zásahu ať si raději pořídí jiný přijímač.

Na SBUS portu je u FrSky k dispozici všech 16 kanálů. Takže úpravou 4XR je ze 4 kanálového přijímače až 16-ti kanálový, ale s tou podmínkou, že je potřeba použít navíc již zmíněné převodníky SBUS/PWM (pozn. jeden až tři dle požadovaného počtu dalších výstupů).

Pro 8 kanálů
4 PWM jsou na přijímači X4R a další 4 PWM budou k dispozici v rámci jednoho převodníku SBUS/PWM.

Pro 12 kanálů
4 PWM jsou na přijímači X4R a dalších 8 PWM bude k dispozici v rámci dvou převodníků SBUS/PWM.

Pro 16 kanálů
4 PWM jsou na přijímači X4R a dalších 12 PWM bude k dispozici v rámci tří převodníků SBUS/PWM.

Poznámka závěrem:
Převodník SBUS/PWM je implicitně od výrobce nastaven tak, že všechny PWM výstupy jsou nasměrovány na první kanál. Kromě převodníků SBUS/PWM je tedy potřeba pro volbu ID k nasměrování konkrétních kanálů z SBUS na výstupy převodníků mít k dispozici i smartbus měnič ID. Nicméně zdejší prodejce uvádí v nabídce převodníku SBUS/PWM, že pokud si přejete převodník nastavit, stačí to napsat do poznámky k objednávce. Takže pokud vám prodejce převodník SBUS/PWM přímo nastaví dle vašeho požadavku tak se lze bez smartbus měniče ID obejít za předpokladu, že to nastavení převodníku nebudete chtít do budoucna měnit.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: sob 23.04.2016 10:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 7904
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
jimi-m píše:
X6R ... jen ty ceny... !!! :roll:

To akože 30-35€ sa ti zdá veľa? :D

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: sob 23.04.2016 14:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
jimi-m píše:
X6R ... jen ty ceny... !!! :roll:

Pokud by nevadil kratší dosah cca do 300m tj. pokud by to bylo třeba pro nějakou halovku tak by mohl stačit 5-ti kanálový přijímač Frsky VD5M bez telemetrie, který je za méně než poloviční cenu oproti X6R.

Pro větší rozsah by se dal použít nový levný 8-mi kanálový přijímač AC810 bez telemetrie, který je zhruba za poloviční cenu oproti X6R a i když je od jiného výrobce než Frsky tak je kompatibilní s Frsky v režimu D8.

Další možnost je 8-mi kanálový DYI telemetrický přijímač RX-F802, který je rovněž kompatibilní s Frsky v režimu D8. Cena tohoto přijímače je cca 440 Kč tj. cca 16 Eur a poštovné do ČR hradí prodejce tj. Free shipping.

Ještě levněji vyjde 8-mi kanálový DYI netelemetrický přijímač, který je rovněž kompatibilní s Frsky v režimu D8. Cena tohoto přijímače je cca 280 Kč tj. cca 10 Eur a poštovné do ČR hradí prodejce tj. Free shipping.

Takže kdo chce šetřit tak má možnost si zvolit některý ze zmíněných přijímačů bez SBUS portu kompatibilních s Frsky v režimu D8, který by měl být použitelný i s FrSky Taranis X9D+. :D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: čtv 28.04.2016 17:11 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 28.5.2007
Příspěvky: 445
Bydliště: Brno
Jinak ten AC810 a F801(DYI z BG) budou jeden a ten samy. Zkousel jsem upgrade FW a telemetrie signal funguje, PPM 8 kanalu taky jede, SBUS u nej taky jede i s Dckovou radou vysilace, ale nejak pofiderne, spatne detekoval v CleanFlight rozsahy AUX pro 2 kanaly. Zkouseno asi pred mesicem. Ted sem koukal na RCgr a vysel nejaky novy FW. Bohuzel nemam FC na otestovani :)

_________________
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Frsky X4R upgrade na S.bus
PříspěvekNapsal: pát 13.01.2017 18:46 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 21.8.2015
Příspěvky: 189
Bydliště: Trutnov
Obrázky: 5
Vyzkoušel to někdo, tu úpravu na SBUS ?

Jsou 2 návody, v jednom je přesunutí R34 na pozici R35 a místo PPM máte SBUS
druhý je vyvést ten SBUS drátem přímo, ale tam pak chybí ten odpůrek ....

tak nevím ?!

_________________
Trutnov, X9D+
EasyPeasy,RELAX II,Vektor XXL,4ptéra 250ka
Šohaj(stavím)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz