Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 14:26 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.1.2012
Příspěvky: 146
Bydliště: ¨Libina
Jistě na toto téma bylo již leccos napsáno,ale protože jsem nic souhrnnějšího nenašel obracím se na zkušenější.Vím jen tolik že digitální serva mají větší spotřebu a to je tak vše.Chtěl bych vědět jestli se obecně přesněji vrací na střed.jak je to vlastně s možností montovat analogy a digitály do jednoho modelu společně .O životnosti a tak.Díky za odpověď.

_________________
koksák


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 14:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2005
Příspěvky: 19644
Nikoli analogická ale analogová - jinak na manii je toho spousta třeba namátkou- viewtopic.php?p=471152#p471152&start= - kombinovat analogy a digitály normál lze -Radek

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 16:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.9.2012
Příspěvky: 929
Bydliště: Křovice, Dobruška (Královehradecký kraj)
No já zase slyšel, že když se dá jeden typ do příjmače určený pro druhý typ tak že může i servo shořet :!: co je na tom pravdy? Ale bylo to jen u jednoho typu, ten druhý s příjmačem na jeden fungoval normálně ale už si nepamatuju jaký s jakým nefungoval-jestli digy s příjmačem pro analog. nebo analog. s příjmačem pro digy, to už si nepamatuju.

_________________
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 16:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2005
Příspěvky: 19644
Beru "normální" rx (20ms)- jsou i spešl kde se dá přepnout mód na digi serva - Radek

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 17:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
kokeš píše:
Jistě na toto téma bylo již leccos napsáno,ale protože jsem nic souhrnnějšího nenašel obracím se na zkušenější. Vím jen tolik že digitální serva mají větší spotřebu a to je tak vše...

Na úvod si prostuduj článek Výhody digitálnych serv voči servám analógovým popisující základní rozdíly.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 17:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
vojta mansfeld píše:
No já zase slyšel, že když se dá jeden typ do příjmače určený pro druhý typ tak že může i servo shořet :!: co je na tom pravdy? Ale bylo to jen u jednoho typu, ten druhý s příjmačem na jeden fungoval normálně ale už si nepamatuju jaký s jakým nefungoval-jestli digy s příjmačem pro analog. nebo analog. s příjmačem pro digy, to už si nepamatuju.


Jestliže použiješ přijímač, který umožňuje volbu módu pro analogová serva a digitální serva, musíš zvolit mód pro analogová serva v případě, že v modelu použiješ současně oba typy serv.

Pokud zvolíš v přijímači mód pro analogová serva nestane se nic.
Pokud zvolíš mód pro digitální serva a použiješ serva, která pro to nejsou určená, můžeš je oddělat.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 18:42 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 753
arda1 píše:
Nikoli analogická ale analogová - jinak na manii je toho spousta třeba namátkou- http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=4 ... 152&start= - kombinovat analogy a digitály normál lze -Radek


Většinou toto platí, ale je to závislé na přijímači. NApříklad Futaba má některé módy, kde je třeba rozlišovbat digitály a analogy.
To je ale spíše specialita, kterou pokročilejší modelář Futabák bude znát a cílem tohoto dotazu tento detail asi nebyl...

zde lze nalezt take dost informaci: http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... 0%93-1cast


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 18:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2005
Příspěvky: 19644
Kluci já to tak nějak "gómu" - ale pochybuji že tazatel má nějaký spešl rx - to by se dle mě neptal na tohle (bez urážky kohokoli ) :wink: Radek

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2013 19:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 10498
Bydliště: praha 5
digitální serva běžně kombinuji v modelech s klasickými analogovými--vysílač graupner--modul duplex, nikdy jsem nic nepřenastavoval, ale u jednoho digitálního rychlého serva standartní velikosti jsem narazil na problém hrubého krokování--to servo nepřejíždělo plynule, ale na každou další polohu tak jako poskakovalo--jako bych ho neovládal potenciometrem, ale přepínačem, nakonec to vyřešila v modulu duplex položka--přizpusobení vysílači--nebo tak nějak, ted ale nevím, jestli to nemuže zase nějak vadit analogovému servu výškovky--tam se na pruběhu otáčení nezměnilo v podstatě nic--trochu plynulejší mi to možná jen přijde, ale u toho digitálu to byla opravdu radikální změna k lepšímu a při pokusech s nastavením na ruzné milisekundové hodnoty jsem žádný posun k lepšímu nezaznamenal, jedině na té položce--přizpusobení k vysílači.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 11.05.2013 9:42 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.1.2012
Příspěvky: 146
Bydliště: ¨Libina
Díky za odpovědi ,mam auroru a přijimače optima6 a optima9.Jel jsem dosud na analogy,a teď se už húře vybírají.Z dosud přečteného je zřejmé že například ono vracení se na střed je z principu přesnější ,ale nemusí tomu tak být u konkrétního serva či výrobce.

_________________
koksák


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 11.05.2013 10:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 9003
Bydliště: Bratislava dnv SK
pepin píše:
digitální serva běžně kombinuji v modelech s klasickými analogovými--vysílač graupner--modul duplex, nikdy jsem nic nepřenastavoval, ale u jednoho digitálního rychlého serva standartní velikosti jsem narazil na problém hrubého krokování--to servo nepřejíždělo plynule, ale na každou další polohu tak jako poskakovalo--jako bych ho neovládal potenciometrem, ale přepínačem, nakonec to vyřešila v modulu duplex položka--přizpusobení vysílači--nebo tak nějak, ted ale nevím, jestli to nemuže zase nějak vadit analogovému servu výškovky--tam se na pruběhu otáčení nezměnilo v podstatě nic--trochu plynulejší mi to možná jen přijde, ale u toho digitálu to byla opravdu radikální změna k lepšímu a při pokusech s nastavením na ruzné milisekundové hodnoty jsem žádný posun k lepšímu nezaznamenal, jedině na té položce--přizpusobení k vysílači.

Signál vo vysielači sa vytvára (snímajú sa polohy kniplov, počítajú mixy....) a odosiela sa, v nejakej perióde.
Ideálne by bolo keby to bežalo nejak "online" bez zdržania, ale to nie je možné ( nielen vysielače s PPM modulmi ale aj tie "natívne" majú nejaký prenos informácie čo sa opakuje a trvá to nejaký čas...).
Ten pulzujúci signál, chodí do serva z príjmača pravidelne, tiež v nejakej perióde.
Ak to je rozdielne, vznikajú efekty poskakovania serva.

- hoci aj je to úplne tesne podobné (t.j. oba nastavíš na rovnaké číslo 20ms) v jednej z krabičiek je čo len o 0,01% rýchlejšie tikajúci kryštál).
Najmenej to vidno paradoxne vtedy, keď je tam najväčší rozdiel - napr 20 a 30 ms, každý druhý pulz z vysielača je vynechaný..

Pre viaceré/mnohé/bežné analog servá nemôže byť tá perióda kratšia ako cca 15-16ms, normálna je 20ms.
Digitály znesú oveľa kratšiu, naprklad 7ms. Bežne ale vídam 11ms ako "HS REŽIM = PRE DIGITÁLY".

To že to digitálu posielaš rýchlejšie, ale má ZMYSEL len vtedy, keď mu máš čo poslať, t.j. príde nové info z vysielača, od pilota cez knipel - inak mu pošleš len to čo už má a to je úplne jedno (digitál drží polohu čo mu predtým prišla, prípadne sa do nej snaží dostať).

Naopak analog servá pošlú do svojho motora prúd len po príchode pulzu z príjmača, na nejaký čas daný rozdielom skutočnej polohy páky a pulzu, a potom čakajú na ďalší pulz.
To znamená že na rýchlejšie opakovania, pracujú častejšie. Pri veľkom zaťažení by mohli teoreticky zhorieť, keby im chodil pulz každých 11ms namiesto 22ms lebo by dali 2x toľko aj výkonu... Ak chodí naprázdno mohlo by to byť (takmer) jedno.
Ale hlavne, ak servo už nepochopí signál, t.j. jeho elektronika chodí pri min. 15ms a pošleš mu 11ms, môže ísť na doraz a vylámať si prevod alebo zhorieť..


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 11.05.2013 10:58 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.1.2012
Příspěvky: 146
Bydliště: ¨Libina
Vezmu to tedy tak že s mody na přijimači nebudu manipulovat a kombinaci digi a analogu použiju.Když budu konkrétní tak na motýla u třímetrovky větroně použiju místo HS65MG Savox 0255 .Protože na křidélkach mam HS125 který jsou nový.

_________________
koksák


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 11.05.2013 14:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 10498
Bydliště: praha 5
Coro díky, přímo bych tě ale poprosil, mužeš mi nějak zodpovědně osvětlit, co mohu získat, případně ztratit nastavením -VÝSTUPNÍ PERIODY NA POLOŽKU ---DLE VYSÍLAČE-

na tomto jediném nastavení mi chodí to jedno digitální servo plynule, ale jsou v tom a dalších letadlech kde ten přijímač používám i jiná a analogová serva, u nich jsem žádný zásadní rozdíl mezi fabrickým nastavením 20ms a změnou nastavení na položku--dle vysílače nezaznamenal--ani nenaměřil pomocí watmetru nějaký rozdíl, když jsem vexloval kniply vysílače, ale je mi jasné, že nějaký watmetr asoi není přístroj, který by byl na podobná měření to nejideálnější.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 11.05.2013 16:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 9003
Bydliště: Bratislava dnv SK
pepin píše:
Coro díky, přímo bych tě ale poprosil, mužeš mi nějak zodpovědně osvětlit, co mohu získat, případně ztratit nastavením -VÝSTUPNÍ PERIODY NA POLOŽKU ---DLE VYSÍLAČE-

na tomto jediném nastavení mi chodí to jedno digitální servo plynule, ale jsou v tom a dalších letadlech kde ten přijímač používám i jiná a analogová serva, u nich jsem žádný zásadní rozdíl mezi fabrickým nastavením 20ms a změnou nastavení na položku--dle vysílače nezaznamenal--ani nenaměřil pomocí watmetru nějaký rozdíl, když jsem vexloval kniply vysílače, ale je mi jasné, že nějaký watmetr asoi není přístroj, který by byl na podobná měření to nejideálnější.

Nastav to, nič iné nie je opodstatnené - tá voľba fixných časov tam je "pre istotu" aby neboli flame diskusie že nejaké hihitec servá nechodia s Duplexom ak je pichnutý do Futaby.. (t.j. že z vysielača by liezla nejaká neštandardná perióda čo by servá nezvládli).
Získaš tým lepšiu odozvu, zmizne druhá "prídavná" perióda do ktorej sa striedavo strafuješ na začiatok a na koniec a preto rýchle servo poskakuje namiesto plynulého pohybu.. čiže do serva to pošle príjmač hneď ako to vo vysielači vylezie na vysielací modul (plus fixný čas na prenos, asi úplne zanedbateľný..).

Stratiť nemáš pri digitáloch vôbec čo, kde nič nie je ani čert neberie. (kde nepríde nový povel z vysielača, nemá zmysel servu opakovať starý ak je to digitál servo čo si ho aj tak pamätá a vykonáva ho, aj bez toho zopakovania).
Pi analogoch servách môžeš (čiste teoreticky) stratiť alebo aj získať nejaké drobné, asi takmer zanedbateľné percento výkonu - t.j. ako extrémny príklad ak signál lezie z vysielača každých 24ms, tak keby si to z príjmača generoval 16ms (aj keď starú hodnotu) tak ANALOG servo by zaplo motor o takmer tretinu častejšie a teda by sa malo javiť ako rýchlejšie či výkonnejšie. A naopak ak to vysielač posiela každých 18ms a nastavil by si na príjmači viac, napr 24, analog servo by sa javilo ako slabšie+pomalšie,, v tomto prípade cca o šestinu..

Inak servo musí byť rýchle na to aby si to videl že sa to poskakovanie deje, ale je úplne jedno či je analog alebo digitál. Poskakujú aj analogy (také čo majú aspoň v papieroch 7ms/60 stupňov..). Je to stále približne 50x za sekundu takže čokoľvek "bežne pomalé" to zahladí a nevidno to.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 11.05.2013 16:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 10498
Bydliště: praha 5
Coro díky, nechám tedy nastavení přizpusobení k vysílači.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz