Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: sob 18.05.2019 14:14 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.3.2015
Příspěvky: 29
Ahoj, jsem zcela začínající začátečník. Koupil sem si fpv dron a začínám se učit drobné základy, koupen s nefunkčním přijímačem a jedním funkčním létaným XM+. Tak jsem přijímače vyměnil a k FrSky Taranis QX7 napároval podle návodu. Problém je, že mi signál vypadne už na 50m. Antény mám směrem nahoru do V. Co toto může způsobovat? Nějaký starší firmware přijímače? Netuším jak je to možné.

Děkuji za odpovědi.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: sob 18.05.2019 19:11 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 15.9.2017
Příspěvky: 144
Bydliště: Psáry
Mám takový úplně pitomý nápad. Nemohl vysílač zůstat v režimu "Range Test"? To je režim, kdy vysílač vysílá se sníženým výkonem pro kontrolu dosahu.

_________________
Jirka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: sob 18.05.2019 21:58 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.3.2015
Příspěvky: 29
No pro jistotu jsem to přepájel a znovu napároval, vyzkouším asi zítra. No na jednu stranu by to smysl dávalo, ale na druhou, jak by se do něj dostal? Já sem to po něm nechtěl a nic nemačkal, navíc to dělalo stále i po odpojení od baterie.

Co mě ještě napadlo, jestli není problém u taranise, má tu anténu takovou divnou (možná to předchozímu majiteli spadlo), tak jestli v ní třeba není přetržený drátek, ale nevím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: sob 18.05.2019 22:33 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 15.9.2017
Příspěvky: 144
Bydliště: Psáry
Já jsem se domníval že jsi dělal "Range Test" a neukončil jsi to. Ani nevím, jestli bez ukončení "Range Testu" jde normálně pracovat. Pokud ale máš podezření na anténu nebo něco jiného na TXu nebo RXu, měl bys právě ten "Range Test" udělat. Teď nemám po ruce manuál ale matně si vzpomínám, že v "Range Testu" je dosah rádia právě něco kolem 50 m.

_________________
Jirka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: sob 18.05.2019 22:58 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.3.2015
Příspěvky: 29
Tak tedy. Range test v domácích podmínkách napříč pokojem: 0. Nádherná kulatá 0, pořád. Co s tím mám dělat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: sob 18.05.2019 23:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 561
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Oprav si tu anténu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: sob 18.05.2019 23:34 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.3.2015
Příspěvky: 29
Rozkaz, no oprav, prostě ji vyměním za novou. Zajímá mě teď ale. Mám ji vyměnit za original z QX7 nebo když už to kupuji, mám koupit nějakou jinou, lepší? Teda jestli něco takovýho je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: sob 18.05.2019 23:44 
Mazák
Mazák

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 561
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Co je to lepší anténa? Ta originální je nějaká špatná? Ziskovější, tedy směrovější, bych nedával.
Neznám ten vysílač, ale všeobecně by měla stačit třeba anténa z WiFi modemu nebo podobná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: ned 19.05.2019 0:45 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.3.2015
Příspěvky: 29
Technický dotaz. Když si "propípám" vstupy antény, tak mají nebo nemají býti spojeny? Já žil v domnění že ne, ale mě to tu pípne. Jde o to, že když si chytím jedním GND a druhým vnější část anteny tak pípne. Ale on mi u poloviny pípne i na tu vnitřní část (u Taranise i u vysílače EWRF) a u druhé poloviny ne (Vysílač FatShark, přijímač XM+).
Takže jsem z toho teď trochu zmaten.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: ned 19.05.2019 1:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9971
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Na zkrat, nebo přerušení můžeš kontrolovat jedině odpojenou (odletovanou) anténu, protože měření je ovlivněné zapojením výstupního/vstupního obvodu Tx, nebo Rx. Pokud není oddělená kondenzátorem, tak se bude chovat jako zkratovaná. Mezi GND a výstupem bývá cívka (páskové vedení) které se pro stejnosměrné měřicí napětí chová jako zkrat. Záleží na konkrétním zapojení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: ned 19.05.2019 1:49 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3942
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Přívody k anténám tvoří koaxiální kabel(KK). Opředení zem(GND) a středový (živý) vodič (SV) (Na konci KK je
vlastní anténa mnohdy jen příslušně dlouhý(krátký)středový vodič v izolaci Původní opředení přehrnuto vzad)
O tom zda středový vodič je galvanicky spojen se zemí nebo ne, rozhoduje způsob navázání na následující
laděný obvod. Při navázání přes oddělovací kondenzátor nejsou GND a SV galvanicky spojeny (nepípe).
Při vazbě induktivní ("závity" - odbočka) mohou být GND a SV galvanicky spojeny (může pípat).
Pro vedení signálu je směrodatné střídavé navázání, tedy i kondenzátorem.
Kde je zapotřebí (staré elektronkové TV, 220 V, 50 Hz, AC) měly kondenzátory pár pF (2.5 kV) u GND i SV.
edit Lark byl rychlejší


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: ned 19.05.2019 8:25 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 15.9.2017
Příspěvky: 144
Bydliště: Psáry
jak již kolegové napsali, stejnosměrným měřením na výtupu TX/vstupu RX nic nezjistíš. V horším případě uděláš ještě nějakou škodu. Pro měření výkonu na výstupu TX potřebujěš minimálně bezindukční odpor 50 Ohm a power meter pro 2.4 GHz. Na nějaké domo-homo přípravky se v tomto pásmu nemůžeš spolehnout.
To, co si myslím, že můžeš udělat v domácích podmínkách je maximálně vyměnit anténu. V RC studiu ji prodávají, jako náhradní díl https://rcstudio.cz/cs/nahradni-dily/390-antena-pro-x7-cerne.html. Jen jsem trochu zmatený, protože bílá má letovací konec a černá má konektor. Když to nepomůže, tak už to bude na nějkého kamaráda, který je vybaven na VF měření 2.4 GHZ nebo na odborný servis.
Pokud jsi odhodlaný pokračovat v domácích pokusech, tak by bylo vhodné vybavit se alespoň novým telemetrickým RX třeba řady X nebo S a měřit sílu signálu na straně RX srovnávací metodou. Jednak získáš RX, který je zaručeně v pořádku, (pochopil jsem, že oba RXy máš z druhé ruky, takže se na ně nemůžeš bezmezně spolehnout). Já jsem to zkoušel v pokoji, přijímací a vysílací anténa vzdáleny cca 2m, TX Taranis +, RX S8R a RSSI mě ukázalo 95 dB. S dobrým rádiem by ses měl dostat ke srovnatelným výsledkům.

_________________
Jirka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: ned 19.05.2019 8:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 561
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
U modeláře laika bych test vylučovací metodou považoval za nejsprávnější. Zkusit stávající vysílač s jiným (zaručeně funkčním) přijímačem, popř. naopak, stávající přijímač s jiným vysílačem. Ty taranisy jsou, myslím, dost rozšířené, tak by se ochotný pomocník našel snadno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: ned 19.05.2019 8:40 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 15.9.2017
Příspěvky: 144
Bydliště: Psáry
Ještě jsem udělal měření v režimu "Range testu" a tam RSSI spadlo na 58 dB. Nejsem si jistý jestli v normálním režimu již není RX zahlcený a RSSI je reprodukovatelné.

_________________
Jirka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta signálu XM+ již na 50m
PříspěvekNapsal: ned 19.05.2019 8:54 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.3.2015
Příspěvky: 29
Děkuji za vysvětlení antény, a to že jsou "propojené" oba se zemí nebudu řešit.

Ano asi se budu muset vybavit třeba tím S8R, stejně bych si chtěl do budoucna vytisknout letadlo. Jinak já mám černou a mám ji v taranisu naletovanou.

S jiným rádiem nebo přijímačem bych to zkusil rád, ale začínám a znám v okolí jen pár lidí co používají FlySky.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz