px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 11:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
zdzd píše:
Měl jsem to na spínání světel, občas mrknuly, občas zatuhly....
Ono se dá blbě udělat všechno. Kdyby byly mikroprocesory nespolehlivý, nefungovaly by ani přijímače. Taky občas tvořím dnes "historickým" způsobem, musím k tomu mít ale důvod (replika starého elektronkového přijímače asi nemůže mít procesor...).
Moderní konstrukce s mikroprocesory jsou stabilnější, přesnější a dlouhodobě spolehlivější. Tady bych nepoužil ani ATtiny85, ale ATtiny13 (momentálně 5ks za 20 Kč). Musí se to ale udělat dobře...


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 11:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
ellet píše:
Ono se dá blbě udělat všechno. Kdyby byly mikroprocesory nespolehlivý, nefungovaly by ani přijímače. Taky občas tvořím dnes "historickým" způsobem, musím k tomu mít ale důvod (replika starého elektronkového přijímače asi nemůže mít procesor...).
Moderní konstrukce s mikroprocesory jsou stabilnější, přesnější a dlouhodobě spolehlivější. Tady bych nepoužil ani ATtiny85, ale ATtiny13 (momentálně 5ks za 20 Kč). Musí se to ale udělat dobře...


To co mi blblo bylo s AVR ATtinny25, ale program neznám.

Pro mně bylo jednodušší použít ten 74HCT14 za tři pade. Jednoúčelovka, ale naprosto spolehlivá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 13:04 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
ExperimentatorPetr píše:
S Arduinem jsem opravdu začátečník samouk....
Na žhavení potřebuju 1,2v ! takže bych napětí musel snížit přes odpor ne ? třeba u toho serva.
Opravdu bude jednoduší koupit switch tomu určený.

https://www.kostkamodelcentrum.cz/obcho ... ozka=37952
V případě switche od kostky výše, jaký zdroj připojím - ten spínám ?


Pokial by si chcel pouzit servo dosku a mas 1.2V tak najjednoduchsie je "vytrhnut" 3 tranzistory z vystupu, nechat iba jeden zapojeny na minus, potom zhaviaca sviecka bude zapojena na ten jeden tranzistor (jeden z vyvodov co bol na motorcek), druhy koniec sviecky na 1.2V, bateria zhaviaca minus na minus servoobvodov na doske plosneho spoja

Edit: snad vysvetlenie funkcie, nedavno som stravil cas analyzovanim rozdielov analog/digital serv...
Digitalne serva maju trvale beziaci sirkovo modulovany signal na motorceky, na rozdiel od analog kde sa poloha iba posuva vysielanim impulzov do motorceka, energeticky omnoho vyhodnejsie
Ak z digi serva zrusis mechanicku vazbu na potenciometer a tento vstup hodis na stred, tak pri jednej krajnej polohe kniplu/spinaca bude "tocit" naplno na jednu stranu, rovnako podobne na stranu druhu, samozrejme nikdy nedosiahne polohu :)
Kedze je iba 1 tranzistor ponechany tak iba v jednej polohe spinaca bude zhaviaca sviecka aktivovana


Přílohy:
IMG-20200112-WA0004.jpg
IMG-20200112-WA0004.jpg
[ 20.4 KiB | Zobrazeno 788 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 13:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Taky jsem kdysi používal klasiku z diskrétních součástek k plné spokojenosti. https://manualzz.com/doc/31938470/the-optoglo-ii Moc nechápu, proč cpát procesory do tak triviální věci, navíc s choulostivým krystalem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 14:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19439
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
... proč cpát procesory do tak triviální věci, navíc s choulostivým krystalem.

??? krystal? To má oscilátor v sobě, na tyhle věci se to nemusí tak přesně taktovat...
A když už to s těmi AVR trošinku umím, naprogramuju si to jak já chci, nemusí to umět jen zap/vyp...
Ale to je věc názoru a jak to kdo má nastavené, prostě mi to tak vyhovuje :-)

Jo a o ceně to vůůůbec není, šváb v ceně jednoho piva... :lol:

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 14:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
Lark píše:
Taky jsem kdysi používal klasiku z diskrétních součástek k plné spokojenosti....
No, to já taky. Navrhovat to tak ale dneska je trochu tmářství. S ATtiny by tam samozřejmě žádný krystal nebyl, nebyly by "skoro" žádný pasivní prvky a bylo by to na destičce cca 15x20 mm. Mám těch procesorových konstrukcí "půl šuplíku" a všechny chodí spolehlivě, protože musí.
Už jsem to psal, taky se vracím z nostalgie třeba k elektronkám (teď zrovna s RV12P2000), ale to je o něčem jiným.

Edit: jyrry, ty seš tak plodnej, než napíšu větu, máš dva příspěvky :mrgreen:


Naposledy upravil ellet dne ned 12.01.2020 14:20, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 14:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19439
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
Taky jsem kdysi používal klasiku z diskrétních součástek k plné spokojenosti....

No, já vlastně taky... :-)
Příloha:
rx_Svíčka.jpg
rx_Svíčka.jpg
[ 62.15 KiB | Zobrazeno 789 krát ]


_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 18:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nikomu nic nevnucuji, je to jen varianta a možná i trochu nostalgie. Ne každý se chce zabývat programováním a zrovna u toho spínače žhavení asi není potřeba nějakých dalších funkcí. Poloha sepnutí se dá dnes většinou nastavit ve vysílači.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 18:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1818
Bydliště: uhlířská lhota 74
Lark píše:
Nikomu nic nevnucuji, je to jen varianta a možná i trochu nostalgie. Ne každý se chce zabývat programováním a zrovna u toho spínače žhavení asi není potřeba nějakých dalších funkcí. Poloha sepnutí se dá dnes většinou nastavit ve vysílači.

a zde jsme tam, kde jsme byli před pár měsíci či roky a mým servotesterem s 555 obvodem ........ :lol: :wink:
aneb HURÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ PROCESOOOOOOR.
P.S.
díky Zvědělíkovic za to schéma od Michala.... kamsi se mi potratilo . nemusím ho hledat nebo se Michala ptát soukromě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 18:39 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4286
Bydliště: SK Bratislava
Lark píše:
Nikomu nic nevnucuji, je to jen varianta a možná i trochu nostalgie. Ne každý se chce zabývat programováním a zrovna u toho spínače žhavení asi není potřeba nějakých dalších funkcí. Poloha sepnutí se dá dnes většinou nastavit ve vysílači.


Ani nevnutis, lebo kto je v obraze, tak vie ze trebars tym Atckom to na par riadkoch (tym par myslim tak asi 5) urobis aj s ovladanim sily zhavenie pomocou PWM vystupu a jednym FETOm priamo z lipolovej batreky a este si tam aj pridas ze na start viac a na beh len malinko :- )))


... no a kto nie je v obraze, tak ten si to urobi po starom ... jakepakcopak :mrgreen:

a co sa tyka "odbiehania" tak tomu fakt nerozumiem, s tym som sa este nestretol a to nam modely lietaju na procesorove timery a visi na tom ich zivot (pri zlyhani sa pochovava) :mrgreen: ... takze plne suhlasim s jyrrym, tiez o tom nieco bude vediet 8)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 18:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
Tak když je nějaký důvod, já uznávám nostalgii, řešení - co mám zrovna po ruce nebo že to jinak neumím, tak proč ne. Ale nemlžím...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 18:53 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19439
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
igorb píše:
... takze plne suhlasim s jyrrym, tiez o tom nieco bude vediet 8)

Jojo, když timer někam zabloudil, vždycky jsem přišel na to že za to můžu já :mrgreen:

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 18:58 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19439
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
ufon13 píše:
...HURÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ PROCESOOOOOOR...

Příloha:
taky_ufon.jpg
taky_ufon.jpg
[ 51.16 KiB | Zobrazeno 688 krát ]


_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 19:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
jyrry píše:
...Jojo, když timer někam zabloudil, vždycky jsem přišel na to že za to můžu já :mrgreen:
A to je právě ono. Někdo přijde na to, že za to může sám. Někdo , že za to může procesor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 19:08 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
jyrry píše:
Jojo, když timer někam zabloudil, vždycky jsem přišel na to že za to můžu já :mrgreen:


Já taky netvrdím, že program v tom microcontroleru u mě byl OK. Asi ne. A když na negovaném výstupu je totéž co na základním, tak to nebude jen o zmateném timeru. Já laškuji s Arduinem a do toho Atinny jsem neviděl. A budovat něco s Arduinem na takovou ptákovinu je trochu mimo.

Nejjednodušší byla ta klasika. Rovnou jsem jich udělal několik, Kde je potřeba se použije koncák, kde ne tak ne, je jasné chování při nepřítomnosti signálu, jsou tam volné hradla, tudíž i negovaný výstup...

Nebylo co řešit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz