Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 18.03.2018 12:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3897
Bydliště: SK Bratislava
zdzd píše:
Navrhuji ispirovat se tu: https://manuals.velleman.eu/category.php?id=98

Jsou tam knihovny k řízení serv v robotovi. Umí to až osmnáct serv najednou.

Aktivuješ potřebný počet serv a přiřadiš je na výstupní piny. Tím pádem už mají PPM. Pak je tam rutina, kterou nastavíš cílovou polohu ve stupních serv, které mají popojet. A pak rutina, kterou když spustíš s parametrem doba v milisekundách tak serva přemístí patřičnou rychlostí do požadovaných poloh.

A z toho už si jednoduše sestavíš jakýkoliv pohyb jakoukoliv rychlostí.


Ta kniznica je nadstavbou nad servo library, takze pouziva to presne tie iste resourcy (timery, prerusenia) a plus vlasne (vie to riadit rychlost pohybu) takze si to pridava vlastne casovanie. To bude s tym displejom dobry gulas :- )))

Riesenim ako ODLAHCIT robotu procesora je PWM shield ktory stoji nejake 4 dolare, vie ovladat 16 serv a nie je treba krmit ho v casovej smycke, staci mu povedat kam ma servo ist (nastavit PWM signal) a je vybavene.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 18.03.2018 12:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2078
Bydliště: Zavar, SK
Páni, vaša kritika sa prijíma, že časovať v prerušení cez delay 2.5ms je čuňárna, to viem, ale...
Keďže ide o hlúpy servotester, jediné, čo mi to môže ovplyvniť je systémový čas, ktorý využívam akurát pri časovači, ktorý vypína cyklovanie serva. A keďže o tom viem, nie je zase taký problém to skorigovať. Úprimne: či bude servo bežať 45 sekúnd, alebo 45.6 sekundy je zanedbateľné.
Ale sľubujem, že sa polepším, dokonca som pomaly aj začal čítať datasheet a keď raz budem na dôchodku, sa chcem učiť programovať v Céčku :mrgreen:
Veškeré moje programátorské (ne)schopnosti pochádzajú z tak 10 rokov dozadu, kedy som programovával 8051kové procáky v asembleri, ale tam som si fšetko programoval sám, ergo som vedel presne, čo mi kde beží, prípadne čo sa deje v prerušení. Čo pri Arduine nemám tucha, akým spôsobom sú obhospodarované systémové veci, tož sa moc nečudujte. Keby ste mali dobrý tip, kde sú takéto veci popísané, budem povďačný.
Každopádne vám ďakujem za trpezlivosť s mojimi otázkami :roll:

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 18.03.2018 13:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 857
Bydliště: Vysočina
ddano007 píše:
... a keď raz budem na dôchodku, sa chcem učiť programovať v Céčku :mrgreen:
Taky jsem si to tak maloval, už to je hezkých pár roků ale moc jsem se toho nenaučil. :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 24.03.2018 22:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2078
Bydliště: Zavar, SK
Páni, takže nejaký popis toho, čo som so servotesterom páchal aj s videopokecom k menu :roll:
https://www.rcmodelytt.sk/sevotester-ii/

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 24.03.2018 22:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 857
Bydliště: Vysočina
ddano007 píše:
Páni, takže nejaký popis toho, čo som so servotesterom páchal aj s videopokecom k menu :roll: https://www.rcmodelytt.sk/sevotester-ii/
Zatím jsem jen kouknul na video ale určitě za pracovitost máš hvězdičku :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.03.2018 3:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6728
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Pěkný. Ty linky na displeji jsou předpokládám jen interference se snímacím kmitočtem kamery, v reálu nejsou vidět?
Škoda že to není na displej z Nokie, pár jich mám, hned bych si to spíchnul. :)


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.03.2018 10:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2078
Bydliště: Zavar, SK
Celeron píše:
Pěkný. Ty linky na displeji jsou předpokládám jen interference se snímacím kmitočtem kamery, v reálu nejsou vidět?

Hej, v reále to zobrazuje normálne. Aj tá ľavá LEDka na Arduine, ktorá sa na videu akoby pomaly rozsvecovala a stmievala v skutočnosti bliká 25x za sekundu. :mrgreen:
Nokiácky diplej nepoznám, ale ak vie aspoň 4 riadky a chodí cez I2C, tak si prepíš tie zobrazovania...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.03.2018 11:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6728
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Jo, je to taky čtyřřádek. Kouknu, jestli to nebude příkazově podobný. Možná bude stačit zeditovat volání knihovny displeje.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz