Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 25.01.2021 10:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 791
Bydliště: Telč
Lubosh: Mockrát děkuji zkusím to projít podle toho. Viděl jsem, že tyhle moduly používáte v tancích. Opravdu pěkné.

SHU píše:
Protože Ty potřebuješ základní informace jak fungují součástky (soudě podle dotazů) a to tady opravdu nezvládneme.

Podle kterých dotazů? Vypadá to, že budu muset trochu zlepšit svůj projev na fóru, protože ze sebe očividně dělám hloupějšího, než jsem. Já tomu schématu rozumím, opravdu jo. Dokonce jsem před časem sám navrnul vlastní RC spínač na světla (i pro výkonový LED). Nic světobornýho, ale funguje. Nějaký základní znalosti mám. S těmi bych to měl dát dohromady. Ale protože se stala někde chyba (ano, nejspíš moje), trochu jsem začal pochybovat a založil tohle téma. Ale neznamená to, že bych to snad chtěl vzdát a jít za někym, aby mi to vyrobil, jako by to udělal Bel Mondo. Bylo by samozřejmě pěkný pobavit se s odborníkem, jistě by mi ukázal nové věci, co neumím. Kdybych ovšem nějakého znal.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 25.01.2021 15:56 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 30.4.2015
Příspěvky: 152
Bydliště: Třinec
semo píše:
....Podle kterých dotazů? ...


Třeba hned na začátku
- Místo kondenzátorů na 15V jsem použil na 25V.
- Místo reszistoru 33k jsem použil 24k a 10k (ale nejsou uplně přesné, takže vcelku je to tak 33.5 kOhm).


toto mi zrovna znalostí součástek nezavání.... ale Tvůj boj.

podle toho, co píšeš, mi to vypadá, že nejsou spojeny země kolem prvního a druhého PICa... zpočátku se to uzavře přes nějaký kondenzátor ale po nabití je konec.

Už jsi změřil, jak Ti psali jiní, jestli se mění napětí na vstupu druhého PIC podle hýbání kniplem... a naopak jestli se, když rozpojíš vazbu mezi PICy a na vstup druhého přivedeš proměnné napětí, mění zvuk?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 25.01.2021 17:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 791
Bydliště: Telč
SHU: dostal jsi mě. To znělo skutečně dost začátečnicky. Napsal jsem radši všechny informace.

To měření na výstpu prvího pic: ano, měřil jsem, i z vlastní iniciativy. Neměnilo se. Když jsem v programu poslal na výstupní pin rovnou plnou hodnotu, zvuk pro jistotu tuším nešel vůbec. Zkoušel jsem i přivést plné napětí na vstup druhýho procesoru (pravda rozpojené jsem je ale neměl). To taky nefungovalo. Na tu zem se ještě podívám. Oba PIC, i další součástky každopádně zem mají, možná si to myslel nějak jinak.
Taky sem u toho neseděl bůh-ví kolik hodin. Ve třetím kole zkusím kouknout na schéma od Luboshe.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: stř 27.01.2021 10:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 791
Bydliště: Telč
Zkusil jsem ještě pár experimentů. Funguje to tak napůl. Přidávat plyn lze, otáčky se konečně mění (ani nevím proč, jediný rozdíl je pulsin 3 1 speed vs pulsin 3 0 speed). Ale když přidám plyn moc ryhle, okamžitě zvuk utichne a program se zřejmě dostane do nějakého nedefinovaného stavu. Když se vrátím do neutrálu, chvíli počkám a zase opatrně přidám, znovu nastartuje. Včetně zvuku startu, jakoby se program spustil znovu.
To samé, když zvuk hraje a zespodu sáhnu prstem na vývody PIC 2 (který generuje zvuk) - okamžitě se ukončí. Jakoby tam bylo nějaké rušení.

Nevadí třeba, že jsou tam nepoužité piny (nijak nepřipojené na zem)? Ale vycházím z toho, že všem ostatním to funguje, takže by to mělo být v pořádku. Studené spoje, nebo špatně přerušené cestičky jsem kontroloval. Nevypadá to na to. Ale možné to samozřejmě je.

Napájení by mělo být stabilní. Píšu mělo. Je to z nabíječky ISDT Q8 ve funkci zdroje. 5V, max. 3A. Při přehrávání zvuku ukazuje tak max. 0.3A. Ovládání otáček je servotesterem.

Tak kdyby třeba měl někdo nápad s tim "rušením", nebo citlivostí na dotek. To mi připadá podezřelé. Chci se něco přiučit, pokud s tím má někdo problém, ať prosím raději neodpovídá. Mohl bych si klidně koupit hotový zvukový modul, ale pěstuju hobby.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: stř 27.01.2021 19:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1720
Bydliště: Vysočina, ČR
semo píše:
...citlivostí na dotek. To mi připadá podezřelé...
Řekl bych, že právem. Bývá dobrým zvykem připojit co nejblíž procesoru, keramický kondenzátor mezi piny napájení. Rušení může způsobit i jiné zařízení poblíž procesoru. A ještě - pokud to trochu jde, nepoužité vstupní piny uzemním. (Můžeš zkusit nastavit je jako výstupní) A elyt přes napájecí svorky taky není na škodu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: stř 27.01.2021 22:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1158
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
semo píše:
Nevadí třeba, že jsou tam nepoužité piny (nijak nepřipojené na zem)?

Ty nezapojené piny můžeš "ošetřit" tak, že je nastavíš na začátku programu, příkazem na nízkou, nebo vysokou úroveň, třeba příkazem high 2.

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: čtv 28.01.2021 5:19 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19832
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
semo píše:
...

Napájení by mělo být stabilní. Píšu mělo. Je to z nabíječky ISDT Q8 ve funkci zdroje. ....

A co to zkusit napájet z baterek? Tohle může být taky problém, impulzní zdroj nemusí být zrovna dobře vyhlazený.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: čtv 28.01.2021 8:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 791
Bydliště: Telč
Díky, zkusím oboje, baterky i high.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: stř 10.02.2021 9:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 791
Bydliště: Telč
Zatim jsem zkusil změnu napájení: tužkovky, ale i přes lineární bec, ze stabilizovaného zdroje...všechno stejné. I místo servrotesteru jsem zkusil přijímač. Hraje to, někdy i přidává celkem ochodně otáčky, ale pak ticho. Na plnou výchylku se mi to ještě nepodařilo. Stačí párkrát přejet prstem po vývodech druhého picaxe a zase hraje. Co by to mohlo být? :-). Proč je to tak citlivý na dotek?

Ještě jsem teda nezkusil nastavit těm pinům, co se nepoužívají HIGH (ale ostatním to funguje, že jo..). Součástky jsou skoro všechny vyměněné (jak jsem to před časem přepóloval). Zůstaly jen rezistory, LEDka a tranzistor. A keramický kondenzátor u PICAXE. Jinak elektrolyty a picaxe jsou nové. Dokonce přívodní servokabel jsem vyměnil.

Možná by bylo nejlepší postavit to znova, na Luboshově zkrácené desce. Tahle je nějaká "nešťastná".

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: stř 10.02.2021 12:47 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19832
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
semo píše:
...Stačí párkrát přejet prstem po vývodech druhého picaxe a zase hraje. ...

No, mě občas zlobil PIC12F629 (683) když jsem mu nechal "plavat" pin 4 - MCLR. Ten způsobuje reset když je ve stavu vstupu = nastavit mu že je "výstup" nebo ho uzemnit.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: stř 10.02.2021 12:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 791
Bydliště: Telč
Uzemnit...natvrdo...to bych mohl a ani bych nemusel šaškovat u počítače s programováním. Díky, to bych dneska mohl vyzkoušet!

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: stř 10.02.2021 16:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 6362
Bydliště: Vsetín
Taková kravina, ale máš uzemněný SerialIn?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: čtv 11.02.2021 9:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 791
Bydliště: Telč
blesk: Tak to bylo ono! Mockrát děkuju! Vlastně jsem něco takového podezříval už na začátku (viz první příspěvek).

Znamená to ale, že v původním článku je skutečně chyba. Dávám tučně, třeba to někomu pomůže. Ve schématu ta propojka je, ale v osazováku vede na špatné místo, do nikam. Teda vede přes dva rezistory na zem, ale v textu se píše, že tyto rezistory se ve zjednodušené verzi nemají osadit. Těch propojek do nikam je tam víc, tak jsem tomu nevěnoval pozornost.
A nevěděl jsem, že serialIn musí být ošetřený a ostatní piny víceméně nemusí.

Ano, jsem připraven nést kritiku za své dřívější výroky, že principu rozumím ;-). ...ale jo, chápu jak to funguje, ale tenhle serialIn byla asi dost základní neznalost.

Tak ještě jednou díky, hlavně bleskovi a jyrrymu. A elletovi, který to psal taky, což jsem přehlíd.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: čtv 11.02.2021 10:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1720
Bydliště: Vysočina, ČR
Tak hlavně, že je vyřešeno. :D Možná drobné ponaučení - výchozí je schéma. Proto jsem psal, že ve schématu chybu nevidím, obrázky vždycky beru jen jako možné provedení.
Jako další, je vhodný dodržovat i zvyklosti týkající se stability, které někdy ve schématu nejsou, to by ale bylo na delší psaní.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: čtv 11.02.2021 21:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 6362
Bydliště: Vsetín
No já to stavěl podle schématu a plošňák si dělal sám, takže jsem ani chybu na osazovacím schématu nehledal, ale s touto chybou jsem se sám napálil u blikače na ledky v letadle, prostě to občas blikalo jak chtělo...


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: nulda a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz