Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: čtv 01.03.2018 21:25 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2011
Příspěvky: 198
Bydliště: České Budějovice
Čau, doufám, že to dávám do správného vlákna, ale budu přecházet na 2.4GHz, na HITEC, nejspíš Auroru a jelikož se věnuji programování mikrokontrolerů PIC, tak si chci udělat do jednoho houboletu spínání světel - od navigačních, pozičních až po přistávací. A zajímá mne jakou má ta AURORA modulaci, (PCM?) a protokol(??) Potažmo pokud to někdo dekódoval nebo ví o nějakém linku, kde bych se o tom dozvěděl víc, byl bych rád za jakoukoli, konstruktivní radu..

Díky!
Teodor


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Modulace a protokol
PříspěvekNapsal: čtv 01.03.2018 21:32 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Česká republika
To si chcete stavět celý přijímač? 8O
Spínač osvětlení se většinou připojí do kanálového výstupu přijímače, kde je standardní signál PWM pro servo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modulace a protokol
PříspěvekNapsal: čtv 01.03.2018 22:16 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2011
Příspěvky: 198
Bydliště: České Budějovice
Kreyson píše:
To si chcete stavět celý přijímač? 8O
Spínač osvětlení se většinou připojí do kanálového výstupu přijímače, kde je standardní signál PWM pro servo.

To ne, asi bych neodladil návrh elektroniky do takového detailu, aby nedocházelo k rušení mezi samotnými prvky u Rx. Mne jde jen o ten spínač, jestli z receiveru leze PPM, PCM nebo něco jiného, o PWM asi trochu pochybuji, když na 35MHz bylo na výstupu PPM..Ten protokol, jak jsem se zmiňoval výše je tedy ke kódování informace Tx->Rx a Rx->Tx, ano?? Ještě mne zajímá jaké napěťové úrovně lezou z toho 2.4GHz Rx. Potažmo jestli někdo má screeny průběhů na analyzátoru nebo osciloskopu...?Budu rád za jakýkoli tip a konstruktívní radu...:)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modulace a protokol
PříspěvekNapsal: čtv 01.03.2018 22:21 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Česká republika
Protokol pro přenos mezi Tx a Rx tedy nemusíte řešit (PPM ani PCM to tedy určitě není). A o tom PWM můžete pochybovat, ale to je tak jediné, co s tím můžete dělat. :)
Jinak můžete hledat třeba googlem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modulace a protokol
PříspěvekNapsal: čtv 01.03.2018 22:40 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9035
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 300
Blog: Zobrazit blog (3)
To se ptáš, jaký průběh má signál na pinech přijímače od Hitec, kde se připojují serva??

https://en.wikipedia.org/wiki/Servo_control

spínač světel jsem stavěl s picaxe na 10 řádek s použitím funkce PULSEIN
Něco jako toto:


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modulace a protokol
PříspěvekNapsal: čtv 01.03.2018 22:50 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2011
Příspěvky: 198
Bydliště: České Budějovice
TomasC píše:
To se ptáš, jaký průběh má signál na pinech přijímače od Hitec, kde se připojují serva??

https://en.wikipedia.org/wiki/Servo_control

spínač světel jsem stavěl s picaxe na 10 řádek s použitím funkce PULSEIN
Něco jako toto:


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Tohle neznám, motám se kolem vyšších řad PIC, teď převážně PIC18Fxx.
Nicméně na toto chci nasadit PIC12Fxx, mělo by to bohatě stačit počtem pinů a nechci toho zase tolik :)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modulace a protokol
PříspěvekNapsal: čtv 01.03.2018 22:52 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2011
Příspěvky: 198
Bydliště: České Budějovice
Kreyson píše:
Protokol pro přenos mezi Tx a Rx tedy nemusíte řešit (PPM ani PCM to tedy určitě není). A o tom PWM můžete pochybovat, ale to je tak jediné, co s tím můžete dělat. :)
Jinak můžete hledat třeba googlem.

Každý se sekne.)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modulace a protokol
PříspěvekNapsal: čtv 01.03.2018 23:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Česká republika
Mimochodem, ty přijímače na 35 MHz měly na výstupech taky PWM. Nevím, jestli vůbec existovaly nějaké s PPM výstupem (na rozdíl od některých dnešních na 2,4).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 6:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18699
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Tohle mi funguje v několika exemplářích; je tam i hystereze aby to neblblo kolem rozhodovací úrovně.
NENÍ to pro PICAXE, je to pro "normální" PIC12F629, PicBasic. Taková jednodušší "strojařská" varianta bez přerušení, timerů apod. :mrgreen: To mám použité jinde.

Kód:
; 12F629

@ DEVICE PIC12F629,MCLR_OFF,INTRC_OSC_NOCLKOUT,WDT_OFF,BOD_ON,PWRT_OFF

define OSCCAL_1K 1

eeprom 14,[$E3] ; prodleva = 2250 ms
eeprom 16,[$7D] ; mez1 = 1,25 ms
eeprom 17,[$91] ; mez2 = 1,45 ms

CMCON = 7  ; 12F629       
OPTION_REG = %01000010
TRISIO = %100000  ; GP5 jako vstup
WPU = %100000     ; pull-up odpor

vstup var byte
mez1 var byte
mez2 var byte
prodleva var word
inp var gpio.5
switch1 var gpio.2

switch1 = 0

read 14, prodleva
prodleva = prodleva * 10
read 16, mez1
read 17, mez2

goto loop

ctipuls:
pulsin inp , 1 , vstup
return

loop:
gosub ctipuls
if vstup > mez2 then goto loop
if vstup < mez1 then goto loop
pause 50
gosub ctipuls
if vstup > mez2 then goto loop
if vstup < mez1 then goto loop
switch1 = 1
pause prodleva
switch1 = 0
pause 360
goto loop   
end

Příloha:
rc_switch.txt [1.11 KiB]
71 krát
nutno přepsat přílohu na *.hex (tyhle přípony to tu nebere)

Jinak z přijímačů sice někdy leze PPM ale u některých jen na vyžádání nebo na určitém pinu, pro serva jde obvykle PWM (doufám že grafický význam těch zkratek je už dostatečně znám), rozšířil se ale i "hromadný" signál S-BUS, tam by to už bylo trošinku pikantnější, odladit si to na PICu ale pokud je tazatel zdatný v těch vyšších řadách, nebude mu to činit žádný problém.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 17:03 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4135
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Nějak mne zaráží tanec a žonglování kolem pojmů (používání zkratek) PWM versus PPM.Vždy je
zapotřebí představit si příslušné schéma(RX nebo TX).V klasice, kam nedošla digitalizace(PCM),
je na různých místech vždy oboje. Teodor prvotně chtěl info potřebné pro stavbu spínače světel.
Tedy něco co bude řízeno z RX. V každém RX je blok DETEKTORU (za ním případně tvarovač).
Zde jsou ještě nerozdělené všechny kanály pohromadě (na jednom drátě) v RC tedy PPM.
S takovým signálem by však jednotlivá serva (ESC, spínače, ...) neuměla přímo pracovat.
Za blokem DETEKTORU proto následuje DEKODÉR. Jeho úkolem je na dráty příslušných kanálu
vyslat pouze ten impulz, který kanálu přináleží. Z DEKODÉRU už jde tolik "drátů" kolik je kanálů
Šířka impulzů v každém kanálu je nositelem informace. Takové kódování se značí PWM.
(Modeláři vládnoucí AJ si vypomohou významem zkratek.)Na tyto dráty(s PWM)přijdou i spínače.
- Teoreticky je možné z PPM vytáhnout libovolný jednotlivý kanál.
Byl by k tomu, ale navíc nutný vždy samostatný blok, s funkcí DEKODÉRU.
RC Radio Controlled, PWM Pulse Width Modulation, PPM Pulse Position Modulation, RX přijímač,
TX vysílač, PCM Pulse-Code Modulation = šířka impulzu převedena na binární číslo
*) PPM signál může být jen uvnitř RX = není vyveden na žádný PIN žádného konektoru


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 17:17 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18699
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
guchar píše:
... Teoreticky je možné z PPM vytáhnout libovolný jednotlivý kanál. ...
Samozřejmě i prakticky :|
Příloha:
PPM_decode_V2.txt [2.07 KiB]
62 krát
Příloha:
PPM_CL_koder.txt [2.6 KiB]
65 krát
Jedna z mnoha možností jak si s tím hrát; psané a ověřené opět pro 12F629, kolegovi to ovládá až 5 kanálů v upoutanci (polomaketě) po dvou drátech. Je to prajednoduché a má to své mouchy nicméně to funguje.

A snad každý už dneska zvládne napsat do gúglu "PPM RC signal" nebo "PWM RC signal" a navolit "obrázky", když už zvládne psát sem na diskuzi :?
Co je dnes mezi Tx a Rx, to bych sem snad ani netahal... Dřív to AM i FM šlo i rozumně zobrazit ale teď... :?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 18:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4135
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Ony všechny ty proporcionální a neproporcionální kanály se v TX musí seřadit za sebe "do lajny" *),
aby byly na jednom drátě (tj. mezi SIGNAL a ZEM(GND)). Tím z X ch PWM vznikne el.mag. polem
(po modulaci) mezi anténami TX a RX přenositelná PPM. Pro úspěšný přenos v přecpaných pásmech
se to toho "přihodí" třeba FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum) Souhlas líp to sem netahat.
Jedna věc je umět to "gůglu" zadat, a druhá vytažené přečíst, aniž by elév neměl pár týdnů z hlavy
jeden velký pátrací balón. A i když fyzické blokové schéma je složité. lze jej nahradit zjednodušeným
logickým a to se od AM a FM souprav neliší. V RX tedy jistý procesorem řízený blok vyrobí zpět PPM.
Ten prohnán dalším procesorovým zpracováním(nahrazuje dekodér)dá vzniknout původnímu PWM
*) metoda pro"seřazení do lajny"užívaná = časový multiplex, obrácená (dekódování) = demultiplex


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 19:09 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9035
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 300
Blog: Zobrazit blog (3)
U současných vysílaček se přenášejí "data" o zádoucím výstupu na přijímači. S AM PPM to nemá vpodstatě nic společného.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 20:17 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2011
Příspěvky: 198
Bydliště: České Budějovice
Všem díky za odpověď, včera jsem to psal po práci a dost utahaný.
Jinak proč jsem se divil výstupu PWM, mám Graupner a ten asi stejně jako Futaba si liboval ve specialitách,. tak proto. A další věcí, jak zde již někdo zmínil, je to, že se občas komunikuje i po S-BUS.
Pro narážky na google, zaměstnal jsem i kolegu v práci, který píše ovládání pro jaderné reaktory a ani jeden jsme se nechytli, byť já v práci řeším penetrační testování, tak u uC jsme na tom stejně......)
Ale všem díky!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 20:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18699
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Teodor píše:
... Graupner a ten asi stejně jako Futaba si liboval ve specialitách,...

:?:
Na servovýstupu přijímačů jak Futaby tak Graupnera a všech ostatních bylo a je v základu PWM :?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz