px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1398 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 94  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 13:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2262
Bydliště: Zavar, SK
to JuraS.: trosku mi nie je jasne to tvoje zapojenie. A1 neriesim, ked tam nemas nic. Podla tych obrazkov a tvojho popisu mas na A2 delic 4:1, ale rozsah 13,2V. Preco? Pre ten delic mi vychadza rozsah 5*3.3V=16.5V ( samotny vstup na RX chodi - ak sa nemylim - do 3.3V). Zvysok z tych screenshotov nekomentujem/ nevyznam sa, companion9x na toto nepouzivam... Otazka je, co znamena 4:1, ja tomu rozumiem ze horny odpor je napr. 4K, spodny 1K, ak to znamena pomer vstupne/ vystupne napatie, tak to mas dobre....

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 13:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
takto to mam ja a ide - s tým istým čidlom/deličom (mijou)

Obrázek

_________________
http://bobo.matej.name


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 13:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
ddano007 píše:
...Podla tych obrazkov a tvojho popisu mas na A2 delic 4:1, ale rozsah 13,2V. Preco? Pre ten delic mi vychadza rozsah 5*3.3V=16.5V ( samotny vstup na RX chodi - ak sa nemylim - do 3.3V)...

Ano potvrzují, že takto by to mělo být.

ddano007 píše:
...Otazka je, co znamena 4:1, ja tomu rozumiem ze horny odpor je napr. 4K, spodny 1K, ak to znamena pomer vstupne/ vystupne napatie, tak to mas dobre....

Ano je to dělící poměr odporů v tom napěťovém děliči, který by se měl současně na straně vysílačky nastavovat ve firmware, aby se následně zobrazovala správná hodnota napětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 13:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
boboland píše:
takto to mam ja a ide - s tým istým čidlom/deličom (mijou)

Pokud je poměr odporového děliče na telemetrickém vstupu přijímače A2 4:1 kde je nastaven ve firmware ?

Pokud se to odvozuje od hodnoty nastaveného rozsahu pro A2, kterou máš nastavenou na 13,2 pak by ten poměr odporového děliče měl být 3:1 tj. (3 + 1) * 3,3 = 13,2. Pro dělič 4:1 je to (4 + 1) * 3,3 = 16,5 jak už zmínil ddano007.

Otázkou ještě je jaké jsou skutečné hodnoty odporů na čidle co má JuraS (pozn. doporučuji zjistit případným přeměřením odporů).


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 13:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Díky. Pokud to správně chápu tak by to chtělo buď k vstupu A1 připojit aku a nebo zkratovat ? Kabel na propojení s vysílacím modulem mám...
doplněno
Kabel mám tento http://www.ebay.com/itm/RS232-Serial-PC-Cable-for-FrSky-Two-way-Telemetry-System-/140723880638?pt=US_Character_Radio_Control_Toys&hash=item20c3cc02be bohužel nemá kompatibilní konektor k připojení k http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17205__FrSky_DHT_8ch_DIY_Telemetry_Compatible_Transmitter_Module.html co mám v T9x


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 14:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
Drondys píše:
boboland píše:
takto to mam ja a ide - s tým istým čidlom/deličom (mijou)

Pokud je poměr odporového děliče na telemetrickém vstupu přijímače A2 4:1 kde je nastaven ve firmware ?

Pokud se to odvozuje od hodnoty nastaveného rozsahu pro A2, kterou máš nastavenou na 13,2 pak by ten poměr odporového děliče měl být 3:1 tj. (3 + 1) * 3,3 = 13,2. Pro dělič 4:1 je to (4 + 1) * 3,3 = 16,5 jak už zmínil ddano007.

Otázkou ještě je jaké jsou skutečné hodnoty odporů na čidle co má JuraS (pozn. doporučuji zjistit případným přeměřením odporů).


v podstate je jedno čo tam má - môžem to zmerať ale na tom nastavení to nič nezmení. respektíve fotky toho deliča aj so schémou tu už dávno sú - treba pozrieť späť.

mijou to urobil takto
A1 - rozsah 0- 9.9V - v menu Tele nastavit 9.9 = 3*3.3 (9.9) ku 1*3.3 = 3:1
A2 - rozsah 0- 13.2V - v menu nastavit 13.2 = 4 * 3.3 (13.2) ku 1* 3.3 = 4:1

napr. v polke rozsahu to bude 3.3/2 = 1.65
cize ak vstup bude pre 4:1 - 13.2/2 = 6.6, aby to bolo po vystupe z delica 1.65 musi sa to delit 4 !!!
alebo vynasobit 1/4 = 0.25

neviem preco spocitavate 4+1 - vysvetlite, lebo delice sa takto nepocitaju

nastav tak ako to mam na obr vyššie a bude to ok.

_________________
http://bobo.matej.name


Naposledy upravil boboland dne ned 28.10.2012 14:28, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 14:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
boboland píše:
tak ako to mam na obr vyššie.
nech to takto nastavi a bude to ok.

Otázka:
máš na A1 aku a na A2 taky aku ? Nebo máš jeden přípoj (A1 nebo A2) zkratovaný ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 14:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
JuraS. píše:
boboland píše:
tak ako to mam na obr vyššie.
nech to takto nastavi a bude to ok.

Otázka:
máš na A1 aku a na A2 taky aku ? Nebo máš jeden přípoj (A1 nebo A2) zkratovaný ?


mam len jeden, ale kedze na A1 mas delic tiez, tak tam prebieha delenie , sice ziadneho vstupu , ale vstup A1 samotny je prepojeny cez odpory delica a tak nic skratovat netreba (uz to v podstate je)

vyššie som to gramaticky upravil na 4krat - pisem strasne :( - dufam uz dobre

_________________
http://bobo.matej.name


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 15:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
boboland píše:
Drondys píše:
Otázkou ještě je jaké jsou skutečné hodnoty odporů na čidle co má JuraS (pozn. doporučuji zjistit případným přeměřením odporů).

v podstate je jedno čo tam má - môžem to zmerať ale na tom nastavení to nič nezmení.

Není jedno co tam má. Pokud by tam byl nesprávný poměr odporů tak by to mohlo vysvětlovat to, že mu to dává jiné hodnoty.

boboland píše:
neviem preco spocitavate 4+1 - vysvetlite, lebo delice sa takto nepocitaju

K nedorozumění došlo tím, že já a ddano007 jsme měli na mysli dělící poměr odporů zatímco ty a JuraS dělící poměru napětí. Rozdíl vysvětluje obrázek.

Příloha:
delic.jpg
delic.jpg
[ 16.71 KiB | Zobrazeno 428 krát ]



Abych to tedy upřesnil otázkou je jaký je v reálu poměr odporů na čidle co má JuraS (pozn. doporučuji zjistit případným přeměřením odporů).

Není totiž vyloučeno to, že při výrobě toho kusu co má JuraS mohlo dojít k chybě a je tam nesprávný poměr odporů.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 15:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
V elektřině se vyznám jen tak, že když zmáčknu vypínač tak musí svítit světlo. Když ne tak měním žárovku a když to nepomůže tak se dívám na pojistky. Odpor chápu jako to když se opřu o stěnu a tlačím na ní ramenem tak mi klade odpor. Víc nic. Pamatuju si ještě, že se chytnu kabel nějakou rudou a prsty ukazují cosi a palec směr čehosi.
boboland: otázka. jakou verzi FW máš v T9x ? Počítám, že máš open9x pro frsky.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 15:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
boboland píše:
mam len jeden, ale kedze na A1 mas delic tiez, tak tam prebieha delenie , sice ziadneho vstupu , ale vstup A1 samotny je prepojeny cez odpory delica a tak nic skratovat netreba (uz to v podstate je)

JuraS psal, že má telemetrické měřidlo (dělič napětí) od mijou a že na vstupu A1 přijímače nemá nic připojeno tj. žádné čidlo. Čidlo tedy má připojeno jen na vstup A2 a vstup A1 je nezapojen a proto mu vykazuje telemetrie pro A1 nenulové hodnoty.

Otázkou je jestli má jedno nebo dvě tato čidla, protože jedno čidlo je stejně jako u FrSky čidla předpokládám určeno jen pro jeden vstup přijímače tj. dá se připojit buď k A1 nebo A2.

Pokud by na A1 měl připojeno čidlo tj. odporový dělič, který na druhé straně není ničím napájen tak by mu vstup A1 v telemetrii nevykazoval nenulovou hodnotu.

Divné je, že i když má na vstupu A2 zapojen ten dělič a napájí ho z baterie a i když to má v podstatě ve firmware nastaveno správně tak mu telemetrie vykazuje pro vstup A2 nesprávné hodnoty což by mohlo být buď důsledkem toho, že v tom děliči nejsou odpory ve správném poměru a nebo má to čidlo nějak špatně zapojené.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 15:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
JuraS. píše:
Odpor chápu jako to když se opřu o stěnu a tlačím na ní ramenem tak mi klade odpor. Víc nic. Pamatuju si ještě, že se chytnu kabel nějakou rudou a prsty ukazují cosi a palec směr čehosi.

Odporem je v tomto případě myšlen elektrický odpor (jednotka ohm). Odpor umí měřit většina různých multimetrů. Doporučuji požádát nějakého známého, který má nějaký vhodný multimetr umožňující mimo jiné měření odporů a aspoň trošku se v tom vyzná o přeměření hodnot odporů na tom děliči.

Mimochodem kolik těch čidel (děličů napětí) od mijou vlastně máš, jedno nebo dvě a jak to máš konkrétně ve tvém případě zapojeno ?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 15:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Od mijou mám 2 měřící sondy. Ano mám zapojen pouze vstup A2 a to na aku 3c a vstup A1 nemám zapojen protože pro něj nemá vhodné aku. Zeptám se blbě. Pokud bych + a zem na vstupu A1 spojil (zapájel konce k sobě tak to bude měřit správně ? Je mi jané, žes myslel elektrický odpor ale jsem ekonom a elektrika je pro mě "španělská vesnice".


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 15:59 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.2.2008
Příspěvky: 342
Bydliště: Praha východ - Měšice
Tak asi takto.
JuraS ma tento dvojity delic http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=733136#p733136.
A v tom odkaze je to popisane na ake napatie su jednotlive vstupy a pripadne ako ho modifikovat pre ine napatia..

Nevyuzity vstup delica nieje potrebne skratovat. Pri nezapojeni je vstup prijmaca "skratovany" cez odpor delica.


Naposledy upravil mijou dne ned 28.10.2012 16:04, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 16:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Přesně tyhle.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1398 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 94  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz