px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1398 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 94  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2012 23:28 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 15.1.2010
Příspěvky: 57
Bydliště: Praha
Obrázky: 0
ddano007 píše:
Ked chces mat telemetriu na displeji TX, tak tam musis dat nejaky prevodnik RS232/TTL. Hocijaky vhodny ... ( a samozrejme prislusne prehodit piny na procesore).


Podle me je lepsi proklemovat prevodnik TTL/RS232 ktery je na frsky, pak se propoji UARTy obou procesoru primo v urovnich TTL a neni potreba pouzivat druhy prevodnik RS232/TTL. Viz http://www.rchacker.com/projects/turnig ... -telemetry

_________________
https://plus.google.com/u/0/photos/105338101766134737861


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2012 23:32 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.9.2012
Příspěvky: 20
Bydliště: Sereď, Partizánske
Pochopil som z doteraz prečítaného, že tam ten prevodník byť musí, ale prečo na konci druhého videa návodu tam to info na displey RimR mal a v návode prevodník vôbec neriešil?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2012 23:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
ripple píše:
Zdar páni,X
Mám otázku ohľadom FrSky. Dnes som sledoval RimRovo inštruktážne video k inštalácii do T9x (mimochodom skvlé-vďaka). Nerozumiem ale jednej veci. Na videu nepoužil ten prevodník, ktorý spomína na stánkach a pri teste mu zobrazovalo údaje telemetrie na lcd T9x. Takže je nutné tam ten prevodník dať alebo nie?

Telemetrický VF modul FrSky má implicitně uvnitř sériové rozhraní s úrovní pro 5V (TTL) a na 12V to převádí uvnitř VF modulu současně interní převodník pro účel přímého připojení na COM porty RS232 např. při aktualizaci firmware z PC bez nutnosti použití externího převodníku. Doplňujícím převodníkem se pak zase signál z úrovně 12V převádí zpět na 5V pro připojení do T9X. Někteří lidi si výstup uvnitř VF modulu na ten interní převodník prostě přeruší a vyvedou ven z modulu rovnou sériové rozhraní s úrovní 5V a tím mají výstup sériového rozhraní použitelný přímo k napojení do T9X a není potřeba žádný převodník. Návod k tomu je např. viz tento odkaz (je tam ukázkové video i obrázky s úpravami na plošňáku VF modulu).


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2012 23:36 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 27.1.2012
Příspěvky: 479
Bydliště: Kousek od Brna
Ahoj, převodník být nemusí. Sám mám úpravu bez převodníku a vše funguje na 100%. Postupuj podle návodu ve videu a vše ti bude fungovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2012 23:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
ripple píše:
Pochopil som z doteraz prečítaného, že tam ten prevodník byť musí

Nemusí pokud je z modulu vyveden rovnou signál s úrovní 5V (TTL) jak již bylo zmíněno.

ripple píše:
ale prečo na konci druhého videa návodu tam to info na displey RimR mal a v návode prevodník vôbec neriešil?

Zřejmě už měl z modul vyveden rovnou signál s úrovní 5V (TTL) a tak žádný převodník neřešil.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2012 23:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.9.2011
Příspěvky: 1161
Bydliště: Brno, ČR
Špatně jsi to pochopil. Jak tu již psali. Jsou dvě varianty. Podstata věci je, že ani vysílačka ani modul převodník nepotřebují. Problém je, že modul má převodník na sobě. Proto můžeš buď ten převodník na modulu vynechat a nebo musíš přidat druhý převodník (styl "tam a zase zpátky"), který převede zpátky to, co převedl první převodník.

Dřív se používala hlavně varianta doplnění převodníku. Nyní se používá častěji varianta vynechání převodníku, jelikož ho stejně nikdo rovnou nekoupí a musí se pak opět čekat, než ho pošta dodá až domů. Jediná podstatná výhoda varianty s přidáním převodníku je ta, že se nezasahuje do modulu. Modul je VF zařízení a tak musí mít jistou certifikaci, aby se dal legálně používat. Zásahem do modulu se o tu certifikaci přichází.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.11.2012 10:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2011
Příspěvky: 224
Bydliště: Praha 5 - Radotín
Včera jsem instaloval DIY telemtery FrSky modul do T9X. Zdálo se že spárování bylo úspěšné (po testu jsem nabindoval a serva + motor se roztočil)
Bohužel mi špatně držela konzolka z překližky na které mám namontovaný modul. tak jsem ji pomoci slivovice odlepil a znovu (lépe připevnil)
Po zpětné montáži se ale vysílačka s přijímačem nespáruje. Zkoušel jsem i jiný Frsky přijímač a nic.
Pokud mám přepínač z modulu přeplý na:
- WAY 1 po zapnutí kontrolka svití oranžově. Pokud zapnu s přidrženým tlačitkem tak bliká červeně (nabindovat ale nejde)
- WAY 2 po zapnutí kontrolka bliká oranžově s frekvencí cca 1Hz a vydává stejnou frekvencí pípaní. Stejně se chová i při zapnutí s bindovacím tlačítkem. Bindování neproběhne
- FW Led svítí zeleně

Nevíte kde by mohl být zakopaný pes? Veškeré spoje co jsem letoval jsem přepájel a proměřil.
Ještě zmíním , že mi káplo na modul trošku slivovice, když jsem přemontovával konzolky na tavným lepidle (samozřejmě odpojený). To by ale vadit nemělo.

Rádio samotný osobě funguje, firmware projistotu znovu flashnutý na frsky. (Rimr ukazuje ve video, že dlouhým stiskem tlačítka down se dostanete do telemetrie - to mi bohužel nefunguje). Dlouhý stisk se chová stejně jako krátký.
Modul ale pořád nefakčí.
Všiml jsem si že v Rimrově videu není použit předřadný odpor na SIMulátor. Já ho v rádiu mám už z dřívějška nainstalovaný. Může to mít vliv ?
Zkusil jsem s odpojeným servokonektorem (myslím konektor, který je dobastlený dle RiMrova videa a propojuje Frsky modul se zahkladní deskou),ale nemá to žádný vliv - žádná změna.
Jediným čím je modul s radiem pak propojen je pomocí tří vodíčů (RED→V+; BLACK→GND; YELLOW→PPM)
Jeliž ale kontrolka svítí tak se domnívám, že napájení modulu je v pořádku (červený +pol černý -pol). Jedinou potenciální chybu chybu V PPM žlutém vodiči. Ale letované spoje jsem proměřil a zdají OK. Pak jedině jak jsem rozebíral a skládal časti radia k sobě se mohlo třebas stát, že by byla chyba v propjovacím cca 10 pinovám kabelu
Už nevím co dál zkoušet.
Máte nějaký tip jak dál ??


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.11.2012 13:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
VF telemetrický modul FrSky funguje a je schopen spárování s přijímačem dokonce i když vůbec není zapojen vodič pro PPM. FrSky VF modul se totiž dá používat i jako externí telemetrie zcela bez vysílačky jen s napájením VF modulu.

Na párování PPM vliv nemá. Klidně ho můžeš dočasně odpojit a vyzkoušet spárování jen s připojeným GND a + napájením VF modulu.

Pokud jde o ten předřadný odpor na SIMulátor, který se používá pro Turnigy VF modul, ten tomu taktéž nevadí a VF modul FrSky by s ním měl fungovat bez problémů.

1. Zkontroluj napájecí napětí na VF modulu.

2. Zkontroluj připojení přívodu antény na plošňák VF modulu.

3. Zkontroluj připojení přívodu antény na plošňák přijímače.

4. Přijímač, se kterým to budeš párovat odpoj od všeho tj. žádná připojená serva ani regulátor ani BEC a jako napájení přijímače použij čtyři plně nabité AA tužkové články NiMH.

5. Pokud nic z předešlého nepomůže, pak zkus spárovat s tím tvým VF modulem FrSky jiný přijímač FrSky třeba od někoho známého apod. aby byla jistota, že je funkční. Pokud tvůj VF modul FrSky půjde spárovat s jiným přijímačem FrSky bez problému a ten tvůj přijímač nepůjde spárovat ani s jiným FrSkr VF modulem od toho známého pak je zřejmě závada v tom tvém přijímači a pokud na jeho přívodu od antény ani pohledem na plošňák nebude nic patrné pak holt zřejmě odešel tj. bude potřeba koupit nový. Pokud by se ukázalo, že tvůj VF modul nepůjde spárovat s jiným FrSky přijímačem, který je jinak funkční pak je zřejmě vada ve VF modulu tj. taktéž mohl odejít. Pokud jsi v tom VF modulu dělal nějaké úpravy jak se zde zmiňovalo ohledně přerušení spojení na interní převodník sériového rozhraní v tom VF modulu tak to důkladně překontroluj jestli se tam třeba něco neuvolnilo, nezkratlo apod.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.11.2012 14:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2011
Příspěvky: 224
Bydliště: Praha 5 - Radotín
Drondys píše:
.
1. Zkontroluj napájecí napětí na VF modulu.
2. Zkontroluj připojení přívodu antény na plošňák VF modulu.
3. Zkontroluj připojení přívodu antény na plošňák přijímače.
4. Přijímač, se kterým to budeš párovat odpoj od všeho tj. žádná připojená serva ani regulátor ani BEC a jako napájení přijímače použij čtyři plně nabité AA tužkové články NiMH.
5. Pokud nic z předešlého nepomůže, pak zkus spárovat s tím tvým VF modulem FrSky jiný přijímač FrSky třeba od někoho známého apod. aby byla jistota, že je funkční.


Díky za tip,ale k jednotlivým bodum mám otázky:
1. pokud budu kontrolovat, musím vědětco mám naměřit. Je známá obecná hodnota napětí ?
2. antenu vycvacknu a nacvaknu do modulu - bez otázky
3. anteny vycvaknu a nacvaknu. Příjímač má dvě tak tam je riziko minimální, případně vyzkouším na druhám frsky přijímači - bez otázky
4. Tady by se chtěl optat: Já se pokoušel bindovat (možná špatně) tak, že jsem z modelu vyhodil puvodní flysky přijímač,připojil RX přes kablík od Reglu(servokablík-s odpojeným aku)), stiskl bind tlačitko, zapnul TX, stiskl bind tlačítko na RX, zapnul aku. TX pořád bliká stejně - červeně, RX bliká LED červěně+svítí trvale zelená LED. Odpojil jsem RX od aku, vypl TX. Následně nefungovalo.
Píšeš že připojit přijímač ke 4 tužkovým aku - napájet přes regl může při bindování dělat neplechu??5. zkoušel jsem s druhým přijímařem - bez otázek

Pokud by nic nepomohlo, zkusím vyhodit frsky modul a vložit zpátky flysky (pokud půjde měla by být chyba v montovaném frsky modulu)
EDIT: Ještě doplnění v Rimrově videu je vidět, že v T9X s Frsky po pluhém stisku tlačítka "down" se přepně do telemetrie. Já jsem nahrál open 9x pro Frsky,ale dlouhý stisk mi funguje jako krátký a telemetrie se nevyvolá. Menu ve vysílačce vypodá naprosto totožně jako Open9x pro Flysky. Není to špatně ?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.11.2012 18:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
midolek píše:
Díky za tip,ale k jednotlivým bodum mám otázky:

1. pokud budu kontrolovat, musím vědět co mám naměřit.

Vědět to přímo v podstatně ani nemusíš tj. klidně stačí změřit, napsat sem naměřenou hodnotu a já nebo někdo další se k tomu pak vyjádří.

midolek píše:
Je známá obecná hodnota napětí ?

Rozsah povoleného napájecího napětí najdeš v popisu FrSky DIY VF modulu viz tento odkaz. Je tam uvedeno, že napájecí napětí VF modulu může být v rozsahu od 6V do 13V. V T9X je napájení modulu přivedeno přímo z aku tj. mělo by tam být plné napájecí napětí aku, který v T9X máš.

midolek píše:
2. antenu vycvacknu a nacvaknu do modulu - bez otázky
3. anteny vycvaknu a nacvaknu. Příjímač má dvě tak tam je riziko minimální, případně vyzkouším na druhám frsky přijímači - bez otázky

U těch přívodů antén zkontroluj i to zda není viditelně poškozený ten přívod (tj. kablík koaxu - i ostřejší zalomení může být problém) případně jestli nebude viditelné nějaké poškození ať už konektoru nebo na plošňáku VF modulu/přijímače v tom místě kde je konektor pro anténu/antény.

midolek píše:
4. Tady by se chtěl optat: Já se pokoušel bindovat (možná špatně) tak, že jsem z modelu vyhodil puvodní flysky přijímač,připojil RX přes kablík od Reglu(servokablík-s odpojeným aku)), stiskl bind tlačitko, zapnul TX, stiskl bind tlačítko na RX, zapnul aku. TX pořád bliká stejně - červeně, RX bliká LED červěně+svítí trvale zelená LED. Odpojil jsem RX od aku, vypl TX. Následně nefungovalo.

Nevím, který přijímač přesně máš, ale předpokládám, že když zmiňuješ, že ti jde o telemetrii tak je to telemetrický přijímač. Popis párování DYI VF modulu je uveden viz tento odkaz a tam viz sekce 2.2 Bind procedure přičemž přepínač k VF modulu by měl být v pozici 2-WAY tj. pro telemetrické přijímače. Postup párování odpovídá tomu co jsi popsal. Pokud jsi už dříve měl jeden z přijímačů spárovaný s tím FrSky VF modulem tj. jak jsi zmiňoval, že se ti už i točil motor, tak ten přijímač znovu párovat nemusíš tj. VF modul by si párování toho přijímače měl pamatovat i po odpojení napájení. Takže ho můžeš zkusit i bez párování tj. nejprve zapnout vysílačku a pak teprve příslušný přijímač, který už byl spárovaný. Na přijímači v tomto případě už můžeš mít připojená serva a regulátor a mělo by jít ovládání. Pokud ovládání nejde a VF modul nejde spárovat ani s jinými FrSky přijímači tak to vypadá na závadu v modulu (pozn. není vyloučeno ani to, že se ti podařilo ho odrovnat).

Mimochodem neaktualizoval jsi náhodou firmware v tom VF modulu těsně předtím než ti to přestalo fungovat ? A tím nemám na mysli firmware v T9X např. ER9X nebo Open9X pro FrSky, ale přímo firmware od výrobce FrSky uvnitř VF modulu, protože to se dá také aktualizovat.

midolek píše:
Píšeš že připojit přijímač ke 4 tužkovým aku - napájet přes regl může při bindování dělat neplechu??

Některé lowendové régly mohou některým přijímačům dělat problémy při párování. Pro jistotu to vyzkoušej jak jsem popsal tj. jen s napájením přijímače 4 tužkovým aku bez zapojování čehokoli dalšího na přijímač.

midolek píše:
Pokud by nic nepomohlo, zkusím vyhodit frsky modul a vložit zpátky flysky (pokud půjde měla by být chyba v montovaném frsky modulu)

Výměnou za FlySky nic nezjistíš ve vztahu k FrSky, protože zbytek vysílačky mimo VF modul párování neovlivňuje (leda by bylo nesprávné napětí napájení). Párování je interní záležitost VF modulu a kompatibilního přijímače, který je s ním párován. FlySky VF modul s FrSky přijímačem spárovat nejde jelikož je to úplně jiný nekompatibilní systém. Takže tím v podstatě vyměníš současně Rx/Tx tj. jak VF modul tak i přijímač. Takže výměnou za Rx/Tx FlySky defacto nezjistíš zda je problém ve FrSky VF modulu nebo ve FrSky přijímačích. K rozlišení zda je problém ve FrSky VF modulu nebo ve FrSky přijímačích co máš by to chtělo mít ještě jiný zaručeně funkční FrSky telemetrický VF modul a jiný zaručeně funkční FrSky přijímač a pak vyzkoušet kombinaci tvůj Frsky VF modul s tím jiným zaručeně funkčním FrSky přijímačem a jiný zaručeně funkční FrSky telemetrický VF modul s tvým FrSky přijímačem.

midolek píše:
EDIT: Ještě doplnění v Rimrově videu je vidět, že v T9X s Frsky po pluhém stisku tlačítka "down" se přepně do telemetrie. Já jsem nahrál open 9x pro Frsky,ale dlouhý stisk mi funguje jako krátký a telemetrie se nevyvolá. Menu ve vysílačce vypodá naprosto totožně jako Open9x pro Flysky. Není to špatně ?

Když do T9X nahraješ firmware s podporou pro telemetrii FrSky tak by měly být položky menu stejné bez ohledu na to jaký modul (FrSky/FlySky) zrovna fyzicky v T9X máš. Akorát FlySky nemá telemetrii a tak firmware z hlediska telemetrie nic nenačte a ukazovalo by to ohledně telemetrických dat zřejmě jen nesmysly.

Obecně pokud máš Open9X přímo s integrovanou telemetrií pro FrSky pak by tam měly být někde v menu volby pro telemetrii.

Ve vztahu k tomu co měl nebo neměl Rimr na to se poptej jeho. Různé možnosti v menu se různě mění v závislosti na různých číslech verzí firmware i v rámci Open9X, ale s párováním to nesouvisí. Rimr zkrátka mohl mít nějakou jinou verzi Open9X případně přeloženou s nějakými jinými variantami možností, které se podílely na rozdílnosti položek v menu.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.11.2012 19:39 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.9.2012
Příspěvky: 20
Bydliště: Sereď, Partizánske
Vďaka za vysvetlenie.
Ak som to pochopil správne tak pri použití prevodníka môžem po spojení s pc bez problémov updatnúť firmware a nezasahujem do modulu. Pri nepoužití prevodníka strácam možnosť pripojenia pc priamo (musím použiť prevodník) a zasahujem do modulu. Otázka je či možnosť pripojenia k pc je tak dôležitá?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.11.2012 21:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2321
Bydliště: Zavar, SK
Nie. Ked pouzijes prevodnik, tak do FrSky zasahovat nemusis ( ale aj mozes, zavisi na prevedeni), ked prevodnik nepouzijes, do FrSky zasahovat musis. Pripojenie k PC zostava tak ci tak.

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.11.2012 21:47 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.9.2012
Příspěvky: 20
Bydliště: Sereď, Partizánske
Tak potom je rozdiel naozaj len v tom, že som do modulu zasahoval...V rámci funkčnosti to nemá žiaden vplyv. Teda pokiaľ v rámci modulu nepridávam ďalšie prídavné funkcie (haptic, audio)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 08.11.2012 10:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2011
Příspěvky: 224
Bydliště: Praha 5 - Radotín
Drondys:
Všechny výše zmíněné postupy jsem provedl a ejhle ONO to funguje. Kde byla chyba jsem nebyl schopný zjistit, jelikož jsem všechny úkony prováděl najednou.
Nicméně mám připomínky ke kvalitě připájených vodičů k modulu. Jeden vodič k přepínači byl na desce připájen jen na jediném vlásku, který bz při neším ohybu hned upadl (nejspíš v Číně špatně odizolovali a pak ledabyle napájeli).
Ke všemu jsem našel jeden někdy vodivý studeňák. Všechny spoje pájené spoje jsem raději znovu přepájel-doporučuju to i ostatním. ANi nevím čím ty dráty pájej- musel jsem na pájce hoodně přidat teplotu aby čínský cín povolil. Samotný modul je osazen strojově takže k němu nic nemám.
Jak jsem zmiňoval problém, kde jsem se nemohl dostat v Open9x do telemetrie tak jsem znovu přeflashoval a už to jde jak má. Nejspíš jsem v noci rozespalý udělal v Companion nějakou botu.
Každopádně díky za věcné a účelné rady


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 08.11.2012 10:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
ddano007 píše:
ked prevodnik nepouzijes, do FrSky zasahovat musis. Pripojenie k PC zostava tak ci tak.

ripple píše:
Tak potom je rozdiel naozaj len v tom, že som do modulu zasahoval...

Ne tak docela. Je tam i další rozdíl. V případě odkazované úpravy dojde k přerušení interního převodníku úrovní sériového rozhraní 5V /12V a tím je ten interní převodník vyřazen z funkčnosti a tudíž VF modul nelze připojit bez převodníku přímo k sériovému COM portu RS232 na PC jelikož ten vyžaduje 12V úrovně rozhraní, které bylo v modulu přerušeno. Ten interní převodník se přerušuje z toho důvodu, že pokud by zůstal zapojen a současně by se před ním vyvedlo Tx/Rx s 5V úrovněmi tak by tam byl svod a sériový přenos by nefungoval. Takže pokud je interní převodník přerušen musí se použít buď externí převodník nebo to udělat komplikovaně třeba přes nějaké přepínače apod. tak, aby se ten interní převodník dal zase připojit a nebo použít USB kabel, který lze připojit na 5V úrovně TTL, které jdou po té úpravě z modulu.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1398 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 94  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz