Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1398 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 94  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2012 15:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 27.1.2012
Příspěvky: 479
Bydliště: Kousek od Brna
JuraS. píše:
tpk píše:
Jinak jsem teď poprosil kamaráda Libora, aby mě navrhl a poté i spích senzor, který by po připojení na balanční konektor baterky postupně v cca 5s intervalech pouštěl na svůj výstup napětí jednotlivých článků. Tzn. prvních 5s napětí 1.článku, dalších 5s napětí druhého atd. Tohle by běželo v nekonečné smyčce. Tím bych hlídal přes analogový vstup přijímače napětí na článcích a ne jen celou baterii. Tak uvidím jak to dopadne.

K čemu to bude dobré ? nějak mi uniká smysl..potřebuju vidět kolik mi zbývá šťávy ve flašce a ne kolik je v kdejakém záhybu a komůrce zvlášt. Spíš bych bral výpočet odhadu běhu jako mám v autě počítač..kolik kiláků ještě dojedu..u letadla (ale i lodi) bych bral kdybych věděl, že při aktuálním odběru mi aku vydrží ještě cca 12 minut (příklad)...

Ahoj, to máš jistě pravdu, ale...
Jako nejvhodnější pro to co chceš je opravdu čidlo FAS100, které ti hlídá odebrány náboj, jak uvedl RiMr. Bohužel teď nejsou skladem a taky stojí cca 25USD. Ale vyplatí se do něj investovat. Měření celkového napětí baterky je asi nejhorší možný způsob, hned po tom že neměříš vůbec. Jednotlivé články baterky se totiž bohužel nevybíjejí rovnoměrně. Čím je baterka starší, v horší kondici, tím je rozhození článku při vybíjení větší. Takže si například nastavíš, že chceš hlídat celkové napětí 3S na 10,5V což dělá v ideálním případě 3,5V na článek, ale ve skutečnosti to muze byt třeba i 3,1+3,7+3,7. Tím dochází k značnému podvybíjení toho nejslabšího článku. Obejdeš to tím, že nastavíš vyšší celkové napětí, ale tím se zase ochudíš o minuty ve vzduchu. Čidlo FLVS-01 je fajn, ale nedá se napojit přímo na přijímač. Takže musíš koupit buď HUB a nebo FAS100. A oboje něco stojí, váží a měří. Já jsem poprosil kamaráda aby to spíchl za pár korun co nejmenší a nejlehčí. T.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2012 15:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Hodí se mi to proto, že pokud dám do zavážecí loďky (rybářské) lipolky (kvůli prostoru a váze) pak bych rád aby mi nezůstala uprostřed noci, mlhy nebo i dne uprostřed 100 ha rybníku..zvlášť kdyby po vodě tancoval vítr a plavala by jednu chvíli tam a za chvíli jinam...letadlo s křídli dokáže +- autobus doplachtit k zemi a dá se pro něj dojít...u lodi je to problém...a být týden u vody třeba v tomhle počasí tak bez měření bych dobíjel a dobíjel aku a pak se divil že autem neodjedu...dost možná...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2012 16:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
JuraS. píše:
Spíš bych bral výpočet odhadu běhu jako mám v autě počítač..kolik kiláků ještě dojedu..u letadla (ale i lodi) bych bral kdybych věděl, že při aktuálním odběru mi aku vydrží ještě cca 12 minut (příklad)...

Hodí se mi to proto, že pokud dám do zavážecí loďky (rybářské) lipolky (kvůli prostoru a váze) pak bych rád aby mi nezůstala uprostřed noci, mlhy nebo i dne uprostřed 100 ha rybníku..zvlášť kdyby po vodě tancoval vítr a plavala by jednu chvíli tam a za chvíli jinam...letadlo s křídli dokáže +- autobus doplachtit k zemi a dá se pro něj dojít...u lodi je to problém...a být týden u vody třeba v tomhle počasí tak bez měření bych dobíjel a dobíjel aku a pak se divil že autem neodjedu...dost možná...

Tpk má pravdu v tom, že jako nejvhodnější pro to co chceš je čidlo FAS100 jelikož poskytuje jak aktuální proudový odběr tak i odebraný náboj. Je tedy pouze otázkou příslušného firmware v T9X, aby umožňoval zadat mez náboje, který se má z hlediska hlášení, alarmu apod. považovat za mezní vybíjení a pak si firmware za provozu modelu z aktuální hodnoty proudu a aktuálně odebraného náboje poskytovaného FrSky telemetrií vypočítá odhad kolik času zbývá do vyčerpání náboje až po tu nastavenou mez a tento vypočtený čas pak může zobrazit na displeji T9X. Tohle tedy buď napiš jako požadavek autorům příslušného firmware v T9X, který používáš, aby to tam pro FrSky telemetrii zapracovali tj. doprogramovali a nebo pokud máš dost znalostí a času tak si to tam doprogramuj sám.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2012 16:18 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7408
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Šak Jura tam má Open9x, tak by neměl být problém.

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2012 18:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2254
Bydliště: Zavar, SK
To tpk: teoreticky mas pravdu, ale z praktickeho hladiska... ked je aku v certoch, tak to odhali aj obycajne meranie celkoveho napatia. Pokial je aku dobry, nema dovod sa vybijat jeden clanok na 3,7 a iny na 3,1. Zo fsetkych vela mojich aku som vzdy poznal, ked bol v pr*eli bud jeden clanok ( co sa mi stalo raz) , alebo cely aku - ked som pridal plyn, vysielajda sa rozpipala. Ale samozrejme, kolko ludi, tolko chuti, ci nazorov.

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.10.2012 9:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
to tpk:
ked to budes mat, tak poprosim o info atd.

ja si viem zivo predstavit pouzitie trochu nestandardne, a to:

ak mas viacero baterii v modely mozes takto monitorovat jednotlive celkove napatia:

--- napr. 3 clanok na pohon serv (UBEC) a 2 clanok na FPV, kameru atd. a jednoclanok na svietenie LED .....
--- alebo silovy vodic z 3 clanku prec a pouzivat ho ako 3*1 clanok, kazdy clanok na ine napajanie na rozdne veci na sneznom clne.... pri starej bat celkom uzitocne vyuzitie.
--- alebo ak pouzivas viacero barerii spojenych dokopy na napajanie jedneho motora (regulatora otacok)
--- alebo viac baterii pri zdvojenom napajani, alebo zalohovovanom zdroji
--- alebo .........................

ak bude "ZEM" spolocna, co v urcitom zapojeni moze vzniknut, tak vsetky silove "pripojis" paralelne na toto zariadenie ako jednotlive clanky v balancaku a postupne ti ukazuje kazdu baterku

realne mi to bezi v hlave :)
a zda sa mi to ako velmi dobry napad s rozsiahlym vyuzitim, ktory za chvilu bude aj ako prislusenstvo FrSky na HK :D

_________________
http://bobo.matej.name


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.10.2012 20:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2011
Příspěvky: 224
Bydliště: Praha 5 - Radotín
Máte někdo zkušenosti s objednáváním na US shopu http://www.alofthobbies.com ? Zajímá mě rychlost doručení, či případné jiné zkušenosti. Maj skladem sortiment od FrSky co na HK je "BACKORDER" a ke všemu i širší sortiment. Např oblíbená proudová čidla k XT60 konektory. odkaz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.10.2012 22:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2254
Bydliště: Zavar, SK
Bral som od nich dva tieto prijimace
http://www.alofthobbies.com/frsky-d4r-ii.html
ked na HK este neboli. Kedze to bolo daaaavno, uz si nepamatam termin dorucenia, ale tak- nejako standartny, ziadne dlhe cakacky ( par dni). Ale tiez ta musim sklamat, lebo som ich zatial stale nevyskusal, ale snad su dobre :D

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.10.2012 15:10 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.8.2012
Příspěvky: 438
Bydliště: Prostějov
Taky přispěju svojí trošku do mlýna. Poměrně nedávno mi přišla nová T9x s open fw, pořídil jsem ji ale bez Tx modulu a místo toho pořídil Frsky DHT-U (vysílací modul s telemetrií), přímač používám Frsky D8R-II Plus, co se týče telemetrie tak mám taky všechno od Frsky (Telemetry HUB, teplotní čidlo, FLVS napěťové čidlo, GPS 01). Čidlo FAS-100 je objednané a má teprve přijít. Mám to nainstalované v E-Flite Apprentice a jak to nějakou tu chvíli používám, tak zatím nejcenější údaje jsou pro mě z FLVS napěťového čidla, protože teď můžu být ve vzduchu celou dobu bez přistání a přistávám až když mám jednotlivé články 3,6-3,7V. Ano, vím že mnohem přesnější informaci bude podávat FAS-100 čidlo (odebraný náboj), ale baterky co používám jsou nové, takže se i zatím vybíjí souměrně. Naopak Frsky GPS 01 čidlo je úplně k ničemu, protože obnovovací frekvence je velice dlouhá, takže když letím nad místem „HOME“ tak ukazuje 100 m a když jsem 100 m daleko, tak ukazuje kolem 0 m, to samé platí pro rychlost, prostě nepoužitelné  Prakticky kdybych to věděl jak to bude s GPS čidlem, tak do toho ani nejdu a pořídil bych pouze FAS-100 + FLVS a takhle to přímo napojil do D8R-II Plus a to jsou opravdu nejcenější hodnoty pro elektrolet. DHT-U ukazuje i RSSI Tx a Rx, ale v tom jsem se ještě nějak neprohrabával, určitě tam jdou nastavit i mezní hodnoty kdy to začne pípat. Do toho celého jsem šel kvůli tomu abych nemusel provádět invazivní zákroky ve vysílačce, potom jsem taky na DHT-U slyšel pouze pozitivní ohlasy a poslední věc je že mi vyhovuje že si DHT-U můžu umístit nad pahýl vysílačky kde je normálně anténa a je tak na to lépe vidět, než kdybych to měl na display vysílačky. Používáte rovněž někdo DHT-U, že bych načerpal další info k tomuto systému?? Děkuji

_________________
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Kalibrace telemetrických měřidel.
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 10:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
Mám telemetrické měřidlo (dělič napětí) od mijou. Umí měřit 2 veličiny. Na vstupu A1 je 1:3 do 9,9V a na vstupu A2 je 1:4 do 13,2V. Včera jsem spáchal připojení ze vstupu A2 do konektoru pohonného aku respektive do konektoru který se na konektor aku připojuje. Aku jsem změřil multimetrem a má 11,98V. Nastavení telemetrie ukazuje obrázek z companion. Vstup A1 není zapojen.
Přesto mi A1 hlásí 8,94V a A2 2,22V.
Kde je sakra chyba ?


Přílohy:
telemetrie.jpg
telemetrie.jpg
[ 135.63 KiB | Zobrazeno 398 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 10:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
ahoj,

myslim, ze treba nastavit UživData na Protokol Hub
čiže Sériový protokol
Protokol : FrSky Sensor Hub

bobo

_________________
http://bobo.matej.name


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 11:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
I když nemám senzor hub ? Ten mi nevyhovuje protože má pro mě nelogicky 2 vstupy z teplotních senzorů ale jen jeden z měření napětí. Zkusím to nastavit ale teď zrovna pohonný aku nabíjím.
Zapojena čistě nabitá aku. Zajímavé. Teď na vysílači mám :
A2 2,22V
A1 8,94V
A2 2,22V


Přílohy:
Poznámka: nastavení protokolu přenosu na FrSky Senzor Hub
telemetrie_2.jpg
telemetrie_2.jpg
[ 133.12 KiB | Zobrazeno 396 krát ]

Poznámka: Nastavení zobrazování hodnot z A2
telemetrie_3.jpg
telemetrie_3.jpg
[ 135.67 KiB | Zobrazeno 393 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 11:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
ja som si len pozrel ako to mam ja v TX a ide mi to ok - A1 aj A2 tak ako potrebujem, tiez nemam sensor hub

skocim si po lietadlo do auta a otestujem.

_________________
http://bobo.matej.name


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 11:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 983
Bydliště: Praha 3 - Žižkov
A1 budu zapojovat až vyřeším jak bude zapojená elektronika. Na A2 je motor co jede na 3c, má samostatné zapojení z aku (budou 2 spojené Y kabelem) a na A1 je elektronika přes BEC a to prozatím serva, přijímač, autopilot a ten krmí gps. Postupně na autopilota přibude xbee telemetrie. A video. K videu pak pantild co s kamerou bude točit, takže další 2 9gr serva. Nevím co za napětí bude potřebovat video (zejména vysílač videa) a tak nemám dořešeno zda budu potřebovat měřit pouze aku co krmí BEC (teď mám tam 3c 1750) a nebo bude stačit jen 2c 1000-1300mah přímo s JST konektorem. To vzhledem k tomu až doplním další aku pro motor by už byla moc velká váha na čumák. No a k tomu ještě musím začít uklízet v prostoru trupu. Už teď je tam kabelů až hrůza a jak to vypadá tak ani nebudu dělat žádný super úchyty ale prostě dovnitř vmáčknu nějaký molitan a utěsním to aby se to při převratech nekutálelo v trupu. Pardon ale chtělo to vysvětlení jak to plánuju...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 28.10.2012 12:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
JuraS. píše:
Mám telemetrické měřidlo (dělič napětí) od mijou. Umí měřit 2 veličiny. Na vstupu A1 je 1:3 do 9,9V a na vstupu A2 je 1:4 do 13,2V. Včera jsem spáchal připojení ze vstupu A2 do konektoru pohonného aku respektive do konektoru který se na konektor aku připojuje. Aku jsem změřil multimetrem a má 11,98V. Nastavení telemetrie ukazuje obrázek z companion. Vstup A1 není zapojen.
Přesto mi A1 hlásí 8,94V a A2 2,22V.
Kde je sakra chyba ?

Pokud je některý ze vstupů A1 nebo A2 na přijímači nezapojen může se na něm indukovat napětí. Takže je potřeba příslušný nezapojený telemetrický vstup přijímače uzemnit proti zemi (GND) třeba propojkou udělanou ze servokonektůrku s krátkým kablíkem viz obrázek níže. Teprve pak by měla být hodnota pro ten nezapojený vstup 0. Už se o tom tady psalo v minulosti např. v tématu viz tento odkaz.

Obrázek

Dále doporučuji pokud máš možnost připojit sériový výstup VF modulu FrSky na zkoušku k PC nebo notebooku tak použij program od maďara Istvána Magiho, který je volně ke stažení viz tento odkaz. Tím si můžeš ověřit jaké hodnoty skutečně posílá modul a vyloučit tak případnou chybu někde v opensource firmware v T9X , která by mohla způsobovat nesprávné zobrazování telemetrických dat (pozn. už se párkrát stalo, že příčinou byla chyba ve firmware).

Pokud jde o nějaké speciální amatérsky vyrobené čidlo k tomu se nemohu vyjádřit, protože ho neznám. Na to se tedy zeptej toho kdo ho vyrobil tj. mijou.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1398 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 94  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz