Autor |
Zpráva |
StrycAlois
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:02 |
|
Mazák
|
|
|
|
Stejnosměrný motor je nazýván stejnosměrným, protože jeho vývody protéká stejnosměrný proud, ačkoliv jeho jednotlivými cívkami protéká proud střídavý. Ano? Nebo snad ne?
Mezi modeláři je BLDC motor nazýván jako střídavý. A podle mne správně, protože do jeho vývodů je přiváděn střídavý proud. (Pořád mluvíme o motoru, ne o čemkoliv k němu připojenému!)
Pokud je nazýván jako motor stejnosměrný s elektronickou komutací, pak se ovšem nejedná pouze o motor samotný, ale o motor + elektronickou komutaci = regulátor.
Když vemu do rukou samotný motor, kde je tam něco stejnosměrného?
Pakliže je argumentováno, že je to vlasně motor stejnosměrný s elektronickou komutací, pak by ale nahoře zmiňovaný motor stejnosměrný mohl být nazýván motorem střídavým s elektronickým usměrněním, pokud před něj zařadíme usměrňovač. Stejná analogie jako BLDC. Nebo snad ne?
|
|
Nahoru |
|
|
|
|
|
Wormsnake
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:14 |
|
Mazák
|
|
|
|
Je to prostě zažitý obecně mezi modeláři užívaný slengový název. Název bezkartáčový motor se asi neuchytil... a neuchytí.
Nejspiš se mu tak říká kvůli tomu že má tři vývody - 3 fáze takže střídavý.
_________________ NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá Vektor XXL, EasyGlider,Taranis HB-D8T Brushless
|
|
Nahoru |
|
|
dudaj
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:23 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
Registrován: 22.7.2012 Příspěvky: 4583 Bydliště: Zvole u Prahy Obrázky: 0
|
střídavý proud zaměňuje +,- na kontaktech . Do modelářských stříďáků jdou impulzy, ale stále o stejné polaritě na kontaktech . Potíž je v tom, že od samého začátku ze vžil název střídavý motorek Za mě - už bych to neměnil a nekomplikoval. Ale zajímalo by mne , co leze do klasického střídavého motoru, jehož otáčky se regulují frekvenčním měničem.
|
|
Nahoru |
|
|
JosefSvejk
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:24 |
|
Mazák
|
|
|
|
V první řadě bych si definoval, co je to střídavý proud.
_________________ Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
|
|
Nahoru |
|
|
dudaj
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:30 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
|
no to jsem právě napsal, že mění polaritu.
|
|
Nahoru |
|
|
TomasC
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:33 |
|
Administrátor serveru
|
|
|
Registrován: 25.4.2003 Příspěvky: 10906 Bydliště: Praha Hloubětín ČR Obrázky: 266
Blog: Zobrazit blog (3)
|
A myslím, že by stálo za to definovat i co je stejnosměrný proud.
|
|
Nahoru |
|
|
Wormsnake
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:35 |
|
Mazák
|
|
|
|
dudaj píše: Ale zajímalo by mne , co leze do klasického střídavého motoru, jehož otáčky se regulují frekvenčním měničem. Myslim ze mezi frekvenčním měničem a modelářským reglem nenube žádný rozdíl.
_________________ NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá Vektor XXL, EasyGlider,Taranis HB-D8T Brushless
|
|
Nahoru |
|
|
dudaj
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:39 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
|
Wormsnake píše: Myslim ze mezi frekvenčním měničem a modelářským reglem nenube žádný rozdíl.
No právě , pak by se mu teoreticky nemělo říkat střídavý taky
|
|
Nahoru |
|
|
JosefSvejk
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:56 |
|
Mazák
|
|
|
|
Wormsnake píše: Myslim ze mezi frekvenčním měničem a modelářským reglem nenube žádný rozdíl.
Já si naopak myslím, že bude zásadní.
|
|
Nahoru |
|
|
Joza
|
Napsal: pát 10.02.2017 12:58 |
|
Zkušený debatér
|
|
|
JosefSvejk píše: V první řadě bych si definoval, co je to střídavý proud. Normal: tri faze - plus, minus a zem...
|
|
Nahoru |
|
|
Wormsnake
|
Napsal: pát 10.02.2017 13:00 |
|
Mazák
|
|
|
|
JosefSvejk píše: Já si naopak myslím, že bude zásadní.
A to v čem? Nic mě nenapadá?
|
|
Nahoru |
|
|
Arcicorsa
|
Napsal: pát 10.02.2017 13:17 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
|
|
Jen k těm FR. měničům vs ESC... Mohu potvrdit že HW je naprosto totožný.. Na vstupu FRM se střídavé napětí usměrní a pak už je to totožné s ESC, v meziobvodu je něco kolem 300V (s jednofázovým vstupem) a pak to pokračuje dále na můstek.. Jediné čím se to bude lišit je samozřejmě FW, běžné FRM, například Siemens Movidrive mají k dispozici něco kolem 1500 parametrů pro nastavení... Trochu do toho vidím, já tyhle potvory opravuji ..
_________________ Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
|
|
Nahoru |
|
|
ellet
|
Napsal: pát 10.02.2017 13:19 |
|
Mazák
|
|
|
|
Na toto téma bylo nedávno uveřejněno RCr několik článků. Střídavý - stejnosměrný je trochu nešťastné označení a hlavní neshody panují v definicích. Důležitější je, že víme o co jde a že tomu označení rozumíme. Jednoznačnější označení střídavého motoru má angličtina - brushless tedy bezkartáčový (ale zase se nemají o čem hádat ).
|
|
Nahoru |
|
|
JosefSvejk
|
Napsal: pát 10.02.2017 13:48 |
|
Mazák
|
|
|
|
Wormsnake píše: A to v čem? Nic mě nenapadá?
Nevím, neviděl jsem průběhy, proto píšu, že "myslím". Otázka zněla "co leze do motoru", a já si myslím, že to bude dokonalejší, uhlazenější, nevím, jak to popsat.
|
|
Nahoru |
|
|
Wormsnake
|
Napsal: pát 10.02.2017 14:04 |
|
Mazák
|
|
|
|
Myslíš že motor s kotvou se závitem na krátko vyžaduje vyhlazenější buzení?
|
|
Nahoru |
|
|