Jinak, dodám, že já bez zardění ochotně sbírám jakékoli zbytky paliva od kolegů z okolí, kteří už přestali provozovat čouďáky, jakož i ingrediencie (ricín, methanol, občas dokonce i nitro, nebo éther). To všechno spaluji a nepamatuji si, že bych s něčím od nich měl problém.

Posledně jsem získal za babku cca 60l methanolu, který měl starý pán uskladněn v kovovém sudu v jámě garáže pod autem. A měl ho ještě ze svazarmovských dob, kdy se kupoval na jedové povolení velký sud pro celý klub, který si pak modeláři mezi sebou po bratsky dělili. Ačkoli takto ležel ve vlhku a chladu přes 30 let, jeho kvalita je výborná (ještě jsem ho ani celý nespotřeboval).
Ono totiž s tou hydroskopičností methanolu to není tak zlé jako u ethanolu. Ethanol i ten nejlepší má v sobě 4% vody a ochotně ji ze vzduchu nasává i dále. Přitom ten 96% je na palivo dobrý, problémy vznikají až když se podíl vody přehoupne přes 8-10%. Domnívám se, že i s methanolem to bude podobné.
Jednou jsem spaloval palivo, které bylo opravdu špatné.
Byla to moje asi 35-letá uloženka v plastové litrovce od lepidla na tapety (uzávěr nic moc, bez závitu, jen takový "cvak"). Ani nepamatuji, zda to bylo namícháno z methanolu nebo denaturáku, spíš asi to poslední, protože tehdy byl pro mne methanol velmi vzácný, takže jsem hodně lítal na odvodněný denaturák. No, pamětníci vědí, že denaturák býval občas dost mizerné kvality a to jeho "vysušování" vyžíhanou skalicí byl denní chlebíček mnoha modelářů, co na něj lítali. Ono totiž čerstvě namíchané palivo z dokonale odvodněného ethanolu (denaturáku) si ničím nezadalo s palivem methanolovým. Motory se jen trochu víc hřály ale měli znatelně menší spotřebu (tu zaznamenali především U-čkaři F2B, kdy museli zmenšovat nádrž, aby nepřekročili dobu letu). Aby se odvodněnému ethanolu snížila hydroskopičnost, tak se do něj přidávalo asi 5% benzínu Super (olovnatý 96 okt), ale to dnes nedoporučuji kvůli silikonovým hadičkám a těsnením (tenkrát silikonové ještě tolik rozšířené nebyly a používalo se lecos, nejčastěji měkčené chlorvinylové, které časem tvrdly na kámen).
A tak na to moje 35 let staré palivo každý motor po odpojení žhavení do 10 vteřin zhasínal. Ale použil jsem ho na záběh upravené Radugy-7 (je o tom tady vlákno). Prostě jsem celý čas záběhu přižhavoval. Myslím si, že nadbytek vody tomu motoru při záběhu nikterak neublížil, naopak asi zlepšoval vnitřní chlazení, co je při záběhu potřeba.