Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: RSSI
PříspěvekNapsal: stř 05.09.2012 20:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2005
Příspěvky: 314
Co je to RSSI na OSDčku? a proč někdo řeší propojení Rx s OSD?


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: stř 05.09.2012 20:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 2901
Bydliště: ČR
Obrázky: 2
Hoď to do gůglu.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: stř 05.09.2012 20:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.12.2010
Příspěvky: 2399
Bydliště: Hradec Králové (nedaleko)
Obrázky: 16
Je to indikátor síly signálu na přijímači, aby si viděl že ti třeba signál s narůstající vzdáleností modelu klesá. Né každý příjmač tuto informaci dokáže předat, a pokud ano a má být zobrazena na OSD tak je třeba přijímač s OSD odpovídajícím způsobem propojit.

_________________
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: stř 05.09.2012 21:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 2901
Bydliště: ČR
Obrázky: 2
Pokud přijímač má tento výstup (RSSI), je na něm napětí, které je přímo úměrné síle užitečného signálu, který přijímač přijímá v daném okamžiku. Pokud se k tomuto výstupu připojí voltmetr, tak je k dispozici tzv. S-metr. Hodnota napětí je ale bezrozměrná, je potřeba si nějak zkalibrovat S-metr podle sebe. Pokud má OSD jednotka vstup pro RSSI, dá se měřit toto napětí na dálku a sledovat tak sílu užitečného signálu v reálném čase.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: stř 05.09.2012 22:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2009
Příspěvky: 1306
Ľudsky povedané, je to sila RC signálu. Ak sa nemýlim, ty máš TSLRS, tu je RSSI výstup na prijímači v rozpätí 0,5 až 1V. Znamená to, že ak na RSSI pine nameráš 1V, tak máš rádio veľmi blízko modelu a ak nameráš 0,5V, tak už neriadiš. Keďže vedľa lietadla sa s multimetrom za letu dosť blbo uteká, prepája sa to s OSDčkom, ktoré silu signálu zobrazí priamo do kukuču z kamery - väčšinou skalibrované v percentách.

Reálny význam to má iba pri letoch na veľké vzdialenosti alebo v prípade, že lietaš v hodne zaprasenom prostredí (napr. blízko TV vysielačov) - silný signál však nie vždy znamená kvalitný signál, zato naopak, žiaden signál vždy znamená prúser... U TSLRS výrazný pokles RSSI znamená, že máš začať pomaličky šmátrať na prepínač sily výkonu vysielača, lebo sa môže hodiť.

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: sob 08.09.2012 19:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.8.2010
Příspěvky: 1068
Bydliště: Hlohovec - Slovensko
Nechcem zakladat novu temu, tak sa opytam tu. Mam v plane prejst z Assan systemu na Frsky a hlavne o co mi ide, je dosah a RSSI. Pouzivam CEOSD a ten ma rozsah zobrazovaneho RSSI od 0,1-3,3v.
Na tomto videu je maximalne zobrazene napatie 3,8-3,9v.


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Preto sa chcem opytat, ci by to tomu OSD vadilo, alebo dokaze zobrazit len max. tych 3,3v aj ked by vstupne napatie bolo vacsie?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: ned 09.09.2012 0:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2009
Příspěvky: 1306
Treba pomerať napätie na RSSI výstupe na Frsky. Prípadne tam šľahni dosť veľký odpor, aspoň 100k, ten sa odporúča tak či tak, v rámci zachovania funkčnosti prijímači aj keby dačo... Nechce sa mi zdať, že CeOSD nevie pomerať napätie viac ako 3,3V, ale nepoznám ho, tak nebudem súdiť. Ja som mal opačný problém - EzOSD má tak mizernú citlivosť merania, že očakáva dačo od 0 do 5V a keď som mal rozsah od 0,5 do 1V, tak meralo v stupňoch po cca 20%. Nakoniec mi to pomohol vyriešiť kamarád dákym násobičom či zosilovačom, no pakáreň proste...

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: ned 09.09.2012 7:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.8.2010
Příspěvky: 1068
Bydliště: Hlohovec - Slovensko
V manuali sa pise:

RSSI voltage measuring range: 0.1—3.3V, when this voltage is below 0.1v, OSD will not display
this parameter.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: pon 02.09.2013 14:39 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.9.2012
Příspěvky: 929
Bydliště: Křovice, Dobruška (Královehradecký kraj)
Ahoj lidi, tohle je sice starší téma ale tak nějak jsem nevěděl kam to přesně napsat tak snad mi někdo poradí, má nějaký příjmač od Hitecu RSSI výstup? Moje Optima 7 má výstupy DATA a SPC, tak si říkám jestli to třeba není to samé jen jinak značené, ale tuším že výstup DATA slouží pro připojení telemetrické jednotky takže je to asi blbost, Optima 9 to náhodou nemá? Chci si koupit to OSD s GPS z HK za asi 20 a něco dolarů a chci tam mít měření síly signálu ale právě nevím jak to k tomu Hitecu připojit... A nevíte někdo jestli jde aspoň měření síly signálu toho FPV? To potřebuju hlavně, protože FPV bude mít menší dosah než vysílačka...

_________________
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: pon 02.09.2013 17:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
cilek píše:
Pokud přijímač má tento výstup (RSSI), je na něm napětí, které je přímo úměrné síle užitečného signálu, který přijímač přijímá v daném okamžiku.

RSSI je obvykle analogové, ale ne vždy. Třeba Frsky přijímače D4R-II a některé další mají RSSI výstup digitální ve formátu PWM.

Obrázek

Zatímco třeba přijímač Frsky X8R má RSSI na samostatném analogovém výstupu s rozsahem napětí 0 až 3.3V.

Obrázek


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: pon 02.09.2013 17:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
vojta mansfeld píše:
Ahoj lidi, tohle je sice starší téma ale tak nějak jsem nevěděl kam to přesně napsat tak snad mi někdo poradí, má nějaký příjmač od Hitecu RSSI výstup? ...

Existují přijímače, které sice nejsou od Hitecu, ale od Frsky nicméně jsou Hitec Minima kompatibilní. Jedná se například o tento čtyřkanál nebo tento osmikanál. Tyto přijímače mají RSSI výstup. Takže pokud chceš mít RSSI výstup na přijímači pak můžeš zvážit použití některého z těchto dvou přijímačů.

vojta mansfeld píše:
Moje Optima 7 má výstupy DATA a SPC, tak si říkám jestli to třeba není to samé jen jinak značené, ale tuším že výstup DATA slouží pro připojení telemetrické jednotky takže je to asi blbost

DATA port je pro připojení telemetrické ústředny a ta RSSI neposkytuje.

vojta mansfeld píše:
Optima 9 to náhodou nemá ?

V návodu k přijímačům Optima 6, 7 a 9 viz tento odkaz nic takového jako RSSI výstup zmíněno není.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: pon 02.09.2013 19:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.9.2012
Příspěvky: 929
Bydliště: Křovice, Dobruška (Královehradecký kraj)
Děkuju, dám teda ten osmikanál, a jinak ještě mě napadá, nepatří to sem ale mohli byste to vědět, dá se taky sledovat síla signálu FPV? Budu mít to z číny asi za tisícovku 200 mv... Jestli se k tomu nedá udělat nějakej bastl...

_________________
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: pon 02.09.2013 19:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
vojta mansfeld píše:
Děkuju, dám teda ten osmikanál, a jinak ještě mě napadá, nepatří to sem ale mohli byste to vědět, dá se taky sledovat síla signálu FPV? Budu mít to z číny asi za tisícovku 200 mv...

U FPV je to obráceně. Přijímač je na zemi u pilota. Takže tam je potřeba číst sílu signálu u pilota a nikoli v modelu. Některé AV přijímače používané pro FPV mají implementováno RSSI v přijímači u pilota třeba i se zobrazením v podobě bargrafu z LEDek jako například viz tento odkaz.

vojta mansfeld píše:
... Jestli se k tomu nedá udělat nějakej bastl...

Zde je odkaz na popis nějakého bastlu se zobrazením hodnoty RSSI na LCD a s připojením na AV přijímač. Nemusí to být jen přijímač pro 900MHz jak je tam uvedeno, ale i jiné frekvence. Hlavní je, aby ten přijímač měl nějakou možnost vyvedení RSSI signálu byť třeba někde z plošňáku.

Případně namísto toho bastlu zapojit u pilota RSSI z AV přijímače na doplňkové OSD a jeho výstup pak přidat k výstupnímu videosignálu z AV přijímače.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: pon 02.09.2013 20:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2012
Příspěvky: 976
Bydliště: Holešov
Obrázky: 5
Když už tady byl zmíněn přijímač FrSky, nevíte náhodou někdo jak bych mohl dostat RSSI z přijímače FrSky D8R-II Plus? Už jsem někde o tom něco četl, ale moc chytrý jsem teda z toho nebyl... :roll:

_________________
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: RSSI
PříspěvekNapsal: pon 02.09.2013 21:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
zskal píše:
Když už tady byl zmíněn přijímač FrSky, nevíte náhodou někdo jak bych mohl dostat RSSI z přijímače FrSky D8R-II Plus? Už jsem někde o tom něco četl, ale moc chytrý jsem teda z toho nebyl... :roll:

Ve stručnosti je nejprve potřeba aktualizovat firmware přijímače na takovou verzi, která je funkční s D8R-II Plus a současně podporuje generování RSSI signálu. Pro D8R-II Plus se dá použít firmware od D8R-XP viz tento odkaz. Samotné firmware, software pro aktualizaci i popis jak se zapojuje přijímač k provedení aktualizace je tam ke stažení v témže balíku viz tento odkaz.

Po aktualizaci firmware pak přijímač D8R-II Plus může poskytovat RSSI podobně jako přijímač D8R-XP na výstupu CH2 za předpokladu, že jsou signálové piny na výstupech CH3 a CH4 propojeny propojkou jak je uvedeno v návodu k přijímači D8R-XP viz tento odkaz.

Tímto zapojením přijímač D8R-II Plus defacto přijde o první čtyři výstupy CH1 až CH4 a nelze na ně tedy připojovat serva.

CH1 je CPPM (kompozitní PPM signál CH1 až CH8)
CH2 je RSSI (ovšem pouze v digitální podobě ve formátu PWM)
CH3 a CH4 (signálové piny jsou propojeny)

Jako náhradu za první čtyři kanály CH1 až CH4 přijímače D8R-II Plus při tomto zapojení k umožnění připojení serv apod. lze pak použít Frsky dekodér viz tento odkaz, který se připojí na CH1 a umí převést signály kanálů CH1 až CH4 z CPPM signálu na čtyři své PWM výstupy, na které pak lze zapojit serva apod. jako by to byly přímo výstupy CH1 až CH4 daného přijímače viz tento odkaz na návod.

Nyní je potřeba si uvědomit, že přijímač D8R-II Plus nemá analogový výstup a tudíž neposkytuje RSSI signál přímo v analogové podobě, ale pouze v digitální podobě přes signálový pin (TTL) výstupu CH2 ve formátu PWM. Pro OSD je obvykle potřeba převést tento signál na analogový signál. Proto bude vhodné k přijímači D8R-II Plus připojit na signálový pin CH2 převodník.

Jednoduchá varianta převodníku PWM signálu na analogový je vlastní bastl v podobě dolní propusti (low pass filter) tj. odpor 1K a kondenzátor 10uF viz obrázek.

Příloha:
lowpassfilter.jpg
lowpassfilter.jpg
[ 17.13 KiB | Zobrazeno 2803 krát ]



Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz