Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 01.06.2015 17:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 11876
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Zdroj: viz tento odkaz

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) chystá regulační legislativu pro komerční i nekomerční bezpilotní systémy a dle citace by to mělo zřejmě pokrýt i letecké modely a hračky.

Citace:
3. Concept of Operation

...Furthermore, this approach will allow to put on equal footing commercial and non-commercial operations (including classical aero models or toys)...


Některé menší bezpilotní systémy využívané ať už komerčně či nekomerčně včetně modelů letadel a jim na roveň postavených zařízení budou zřejmě spadat do tzv. Open category viz ve výše odkazovaném dokumentu sekce 3.1 Open category přičemž i bezpilotní systémy využívané ke komerčním účelům, které budou patřit do této kategorie již nebudou potřebovat žádné individuální povolení k létání od ÚCL ani registraci a zkoušky pilotů. Pro tuto kategorii bude zřejmě povolen let v přímém dohledu do 500m od pilota a do výšky 150m nad zemí či vodou a mimo některé oblasti jako vyhrazené zóny okolo letišť případně jiných bezpečnostních zón.

Citace:
3.1 Open category

The open category is for the very low risk drone operations, therefore without involvement of Aviation Authorities, even for commercial operations. No airworthiness approval is foreseen and there are also no approvals or licenses for operators and pilots...

The drone must be flown:

- Under direct visual line of sight (VLOS): 500m
- At an altitude not exceeding 150m above the ground or water
- Outside of specified reserved areas (airport, environmental, security)...


U Open category budou lety nad větším množstvím lidí zřejmě zakázány, ale lety nad menším množstvím lidí ve městech nebo obydlených oblastech i když dotyčné osoby nebudou mít vazbu na prováděné operace budou patrně povoleny.

Citace:
Flights above crowds are prohibited, but flights above people not related to the operation in cities or populated areas is allowed.


Případný dohled nad dodržováním pravidel vůči Open category by měl být podobně jako u silničních vozidel v kompetenci policie. Přičemž regulace vůči této kategorii z hlediska leteckých předpisů by měla být minimální patrně jen co se týče stanovení určitých limitů.

Citace:
An open category for the operation which can be overseen through the police as for cars for instance, and does not require any authorisation by Aviation Authorities. This group of operations would only be submitted to a minimal aviation regulatory system, concentrating mainly on defining the limits of such a category of operations.


Odkazovaný dokument je zatím spíš v rovině informačních náznaků kam by to asi tak mohlo směřovat. Dle v dokumentu zmíněného rozvrhu by měl být do konce roku 2015 předložen návrh regulačního rámce i konkrétní regulační návrhy pro Open category.

Citace:
7. Planning:
...
- Draft regulatory framework to be presented to the Commission by end 2015
- Concrete regulatory proposals for open category to be presented to the Commission in December 2015


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 01.06.2015 19:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 950
Bydliště: MidWest of Ireland
To vypada docela rozumne, ne?

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 7:01 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.1.2015
Příspěvky: 122
pro koho ???
Tento příspěvek jsem přečet náhodou, jinak se o tento druh příspěvků jižnyní moc nezajímám a nečtu.
Proč?
Tady se toho již napsalo tuny a ...... je to o-n-i-č-e-m, píše se pouze o stále větších mantinelech a zákazech.
Nemáme jich snad v žívotě dost ?? takže nějaká EASA mě je ukradená. Budu raděj létat, než se zabývat.......... :):):)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 7:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 7121
Bydliště: Vsetín
Že EASA jde "vstříc" je super, nicméně národní předpisy (ÚCL) můžou být tvrdší a s tím EASA nic neuděla. Prostě v letectví platí, že pokud nějaka mezinárodní instituce (EASA,IATA,ICAO,...) vydá nějaký právní rámec, národní instituce (v našem případě ÚCL) ho musí přebrat v tomto minimálním rámci, ale nikdo jim nebrání udělat opatření tvrdší.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 7:26 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2011
Příspěvky: 498
Bydliště: Žamberk
eddiex píše:
To vypada docela rozumne, ne?

No já nevím. 500 metrů daleko a 150 metrů vysoko, to je tak pro vrtulníky a nějaké malé EPP. S větroněm si moc nezalétám, pokud budu dodržovat předpisy.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 7:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 11876
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Zatím bych nedělal žádné závěry. Nejedná se ani zdaleka o hotová pravidla, ale pouze o náznak toho, že se chystají nějaká pravidla, kam by mohly být zahnuty i letecké modely. Hodnoty uvedené v tom informativním dokumentu nejsou definitivní a jedná se spíš jen o jakýsi velmi hrubý příklad a nic víc. Zatím není k dispozici ani návrh konkrétních opatření a nejsou známy ani přesnější definice kritérií podle nichž budou ty či ony letecké modely zahnuty v té či oné kategorii a nelze vyloučit ani to, že se objeví i další kategorie, které zatím v tomto dokumentu nejsou vůbec zmíněny. Uvidíme jak to bude vypadat až budou známá konkrétní pravidla a opatření a jejich aplikace v rámci EU a konkrétně v naší zemi.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 10:08 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.1.2015
Příspěvky: 122
hmmm a kolik těch ... náznaků tu již bylo.
Otázka pro koho to je ???????
příklad uvedu náhodné číslo, před pěti roky bylo rc pilotů v Čr 4 500
aktuálně přes deset tisíc. Dnes pro děti i pro sebe si dospělí koupí set, z 80% jsou to coptér-ky i ty větší
a o pravidlech nic neví a ani nikdy vědět nebudou. Celkově vzato jsou to šťastní lidé, kteří si hlavu nezasírají pro ně "bohužel nic neříkajícíma" blbostma a ani neví nic o základních pravidlech, nebo o nějakém foru. Ze starých pilotů, myslím tím z toho čísla 4 500 se nahlásí pro nějaké "nové"-povinné registrace pár desítek, v lepším případě stovek, budou nadávat neustále na ty ostatní, co se -nenabonzovali a zde budou opět bouřlivé diskuze, které nikam nepovedou.
Když náhodou v našem klubu na něco takového někdo narazí, ostatní se začnou pousmívat a ani se o tom nebaví.
Rozumní to lidé, chtějí létat a bavit se, scházet né diskutovat o kravinách
Šťastní to lidé ...a tak si tu žijem...na té Hané, jak by řekl Pepin.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 10:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 11876
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
sonny píše:
hmmm a kolik těch ... náznaků tu již bylo.

Pokud vím tak co se týče bezpilotních létajících strojů obecně a na EU úrovni takto globálně zřejmě zatím žádný. Tohle je asi první vážný počin v této oblasti, který by mohl mít legislativně dopad napříč celou EU.

sonny píše:
Otázka pro koho to je ?

Podle toho co je v tom informativním dokumentu uvedeno to EASA míní aplikovat pro všechny kdož provozují v EU létající bezpilotní stroje obecně komerčně i nekomerčně, a to včetně leteckých modelů.

sonny píše:
...o pravidlech nic neví a ani nikdy vědět nebudou...

Spousta lidí neví o nejrůznějších zákonech a jiných právně závazných předpisech, ale to neznamená, že nemohou být případně postiženi za jejich porušení. Pokud se to dostane do pozice právně závazných předpisů i v naší zemi případně bude-li to transformováno v nějaké podobě i do zákona tak na to mohou někteří doplatit a lze očekávat, že to mohu být i ti, kteří to ani vůbec nebudou čekat jelikož o tom nebudou nic vědět.

PS: Tohle je diskusní fórum kde se mohou podobné záležitosti probírat a je tedy nabíledni, že se zde tyto informace vyskytují. Není na tom rozhodně nic špatného a nikdo nikoho nenutí je číst. Kdo chce strkat hlavu do písku jako by se vůbec nic nedělo v domnění, že zrovna jemu se přece nikdy nic nemůže stát ať tak klidně činí a ať to zde vůbec nečte. Pokud to tedy někoho nezajímá pak toto téma může klidně ignorovat, ale rozhodně to neznamená, že by toto téma zde vůbec nemohlo být.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 11:41 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.1.2015
Příspěvky: 122
to Drondys
...to máš zcela pravdu, je to diskuze :):)
je to v poho :)
jen jsem chtěl poukázat na to, že se s naším klubem stýkají a v sezoně dost často další dva spřátelené kluby a jediné co se diskutovalo je mít jedno i dvě pojištění na rc modely aby pokrylo společné akce, předváděcí akce apod. Víme samozřejmě zhruba co se smí , nebo co by se nemělo.
Nějaké předpisy (ty budoucí) nikoho v nahozené diskuzy nezajímali. Bude to tedy celkem zajímat a lámat si hlavu kolik procent rc pilotů a modelářů. ?? Tohle by třeba zajímalo i mě. Možná že i nejenom mě.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 12:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 11876
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
sonny píše:
Bude to tedy celkem zajímat a lámat si hlavu kolik procent rc pilotů a modelářů ??

To je dotaz, na který se nedá nijak konkrétně odpovědět. Obecně to nevím a je mi to celkem jedno kolik procent to bude. Já to zde uvedl jako informaci, která se do budoucna může týkat více lidí a je na každém zda ho to nějak zaujme či nikoli.

PS: I ty sám tím, že v tomto tématu reaguješ přispíváš k tomu, že se téma udržuje na čelních místech mezi ostatními tématy. Nejlepší způsob jak téma zmizí je ten když v něm nebude nikdo reagovat. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 12:38 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 6022
Bydliště: Praha ČR
sonny píše:
příklad uvedu náhodné číslo, před pěti roky bylo rc pilotů v Čr 4 500
aktuálně přes deset tisíc. Dnes pro děti i pro sebe si dospělí koupí set, z 80% jsou to coptér-ky i ty větší
a o pravidlech nic neví a ani nikdy vědět nebudou.


No fór je právě v tom, že absolutní většina těch "neznalých pilotů" si koupí model, který spadá někam do té uvažované "open" kategorie... Ono se toho spoustu nakecá, ale copterů, které se do letového prostoru 500x500x150 nevejdou, není ani 5%, uživatelů FPV s velkým dosahem není zas tak moc.
Pokud by se podobná regulace udělala rozumně, tak by mohla dost potlačit excesy typu "teorie ÚCL", že i fotka z copteru třídy 250 mimo město vyžaduje kompletní certifikace pro letecké práce atd.

Obecně - problém kolem ÚCL není ani tak ve vlastní myšlence nějaké regulace, ono to v mnoha ohledech spíš potřebné je. Rozruch je daný spíše tím JAK to pojali - velmi extensivní pojetí leteckých prací, divoká definice autonomního letu, kdy se do extrému vzato mohl do pozice "UAV s registrací" dostat i model, který spadal spíš mezi typické dětské hračky atd. Odkazovaný dokument dost průlomem v tom smyslu, že konstatuje, že míra rizika některých "dronů" je natolik malá, že žádnou velkou regulaci nevyžadují - tohle ÚCL prostě odmítá zkousnout.

Je to nutno sledovat dále z více ohledů, pro mě v tom dokumentu hlavně dost chybí definice toho, co je vlastně dron (jako titulní obrázek je tam copter stylu Phantoma), takže těžko určit, zda do toho padnou i "klasické" RC modely anebo zda je podmínkou jistá míra autonomie atd.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 13:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 11876
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
tomashr píše:
pro mě v tom dokumentu hlavně dost chybí definice toho, co je vlastně dron (jako titulní obrázek je tam copter stylu Phantoma), takže těžko určit, zda do toho padnou i "klasické" RC modely anebo zda je podmínkou jistá míra autonomie atd.

Odkazovaný dokument je spíš jen úvod k různým jednáním a konzultacím, které by nyní měly následovat. Odhaduji, že teprve až zmiňované návrhy, které by měly vzejít do konce tohoto roku zřejmě přinesou nějaké konkrétnější definice.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 14:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2004
Příspěvky: 3424
Bydliště: kousek od Hradec Králové
sonny píše:
příklad uvedu náhodné číslo, před pěti roky bylo rc pilotů v Čr 4 500
aktuálně přes deset tisíc.


Na ta čísla jsi přišel jak? ;-) Lidí co provozují nějaký RC model je podstatně víc.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 14:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 10.9.2008
Příspěvky: 1007
Bydliště: Brno
Kovboj píše:

Na ta čísla jsi přišel jak? ;-) Lidí co provozují nějaký RC model je podstatně víc.


jako příklad uvádí náhodné číslo. přesně jak to má napsaný :wink:

_________________
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 02.06.2015 16:07 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.1.2015
Příspěvky: 122
jj. to číslo jsem jen tak plácl.... jde o to, že jak bylo psáno, se to bude týkat hlavně druhé poloviny pilotů, těch nových, kteří...o pravidlech, zásadách apod nikdy vědět nic nebudou.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 27 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz