Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 23:07 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 13.9.2009
Příspěvky: 418
Qwak píše:
Dík za rychlou odpověď :-) mám v plánu dneska přepájet ten regulátor a vyzkoušet to. Ještě mě ale napadá, jestli nedělám chybu když chci nahradit ten původní jeden co odešel jiným, resp. jinou značkou? Můžou být různé nebo to vůbec nejde? Ty tři původní co tam mám v plánu nechat jsou Eachine 20A s označením (předpokládám, že jde o firmware uvnitř) BLHELi_S. Ten nový co jsem koupil je ale Racerstar RS20A V2. Který by ale měl být, jak to chápu, taky s firmware BLHeli_S. To je jedna otázka a pak by mě ještě zajímalo jak to je s těmi akustickými signály? Je někde nejaký seznam co který znamená? Příjde mi, že to je taková mezi modeláři všeobecná znalost, poznat "co ti říká", já to ale nikde nedohledal :-) Děkuju


Ahoj.
Už to tu psal o něco výš BANE. Ale raději to zopakuju ještě jednou, protože píšeš, že jsi nováček a opakování matka moudrosti :) Určitě nekombinuj dva druhy regulátorů, stejně jako dva druhy motorů , nebo dva druhy vrtulí (pokud pomineme CW a CCW). Za A to nebude dobře fungovat a za B to může vést k poškození další součástky. Tyhle setové věci se kupují za relativně dobré peníze proto, aby jsi zjistil jestli Tě "to chytne" , nebo ne a do toho začátku měl, tak nějak vše. Pakliže chytne, ještě si musíš ujasnit kolik chceš následně investovat v budoucnu. Měl jsem (stále mám) Eachine Racer 250 ještě V1 - opravdu tam zůstal jen rám a i spodní desku s PCB jsem měnil. Taky mi po nějaký ráne odešel regl. Koupil jsem tady u domácího prodejce všechny nový + zárověň motory. A ESC měly BLHEli a já mohl nastavit DSHOT600 a opět byl let o poznání lepší a výkon díky lepším motorům úplně jinde. FC desky jsou kupoval X krát a pak, již po dvou kusech. Pak odešla kamera - koupil jsem tady Foxeera Arrow V3 a zjistil jak moc jsem se v brýlích trápil s nekvalitní setovou kamerou :(. Tím jsem musel upravit i rám, abych tam dostal úhel náklonu. Ulomila se i anténa videovysílače - opět přestavba na pigtail a převrtání rámu. Dnes je to takový otloukánek a stále s tím i lítám. Je nutné počítat s tím, že bude hodně ran. Až se to naučíš v nějakém "hodnějším" modu v LOS a přepneš na ACRO budou zas. Až nandáš brýle budou znovu a ten set to prostě nevydrží. Já vypnul mody hned - nikdy jsem s nima nelítal ani na LOS ani při FPV a ran bylo strašně :) ALe pak to přijde do ruky a je to OK. Takže vydržet a následně postavit něco z uhlíkového rámu, který je skoro nezničitelný a komponenty vybrat dle svých možností. (je nepřeberné množství druhů a variant). Tato praxe je úplně stejná, jako, když jsem kdysi začínal s letadlama. Setová vysílačka šla pryč asi po týdnu a já koupil vysílačku, kterou mám dodnes a jen jsem přikupoval přijímače a osazoval do aktuálně létaných strojů.
A ještě k tomu pípání. To, už je v současné době zastaralé řešení nastavení reglů. K tomu slouží právě BLHeli SUITE, kde se dá nastavit vše a třeba i revers motoru, aby si nemusel hlídat jak máš dráty k reglu, když je pájíš. Kupovat regulátory bez BLHeli je skoro nesmysl - musel bys takové hledat :) Toť asi zhruba vše co jsem chtěl říct, snad jsem Tě moc nenudil. Hlavně vydržet a držet se rad, které, třeba tady dostaneš a lítat, lítat a lítat a vykašlat se na jakýkoliv SW úpravy nejen ve vysílači k usnadnění pilotáže. (mixy atd). Vše je o instinktu, který získáš jen a jen praxí ve vzduchu a pak, když to přijde je to teprv zábava . Copteru můžeš "honit" i v zimě, celkem v pohodě .

iF

_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2017 0:15 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 16.11.2017
Příspěvky: 12
Bydliště: Praha
BANE:
Tak to jsi mě moc nepotěšil :( dokonce ještě včera jsem si dodával odvahy s tím, že horší to už nebude a že to alespoň zkusím. Po přečtení tvého příspěvku mě to asi přešlo a v pondělí doobjednám zbývající 3. Je to ale škoda... ty tři staré co mám funkční budu asi moct vyhodit(?)

Kreyson
Já jsem to možná špatně popsal. Měl jsem na mysli pouze ovládání pro stoupání-plyn (v rádiu throttle). Během letu se mi nedařilo najít polohu ve které by mi koptéra stála na místě. Vždy jen stoupala nebo klesala, a poměrně rychle. Při letu mi to moc nevadilo ale nedařilo se mi nějak kulturně přistát. Na internetu v návodech jsem našel, že rádio podporuje definice křivek které mi dávalo smysl pro toto použít. Ten průběh fce který tam byl, tak byl zcela lineární. Plán byl snížit stoupání té funkce v oblasti mězi klesáním a stoupáním. Něco jako X^2. Je celá myšlenka špatně? Domníval jsem se, že se to takto má používat. Děkuji :-)

_________________
koptéra: Eachine Wizard X220
rádio: FrSky ACCST Taranis Q X7
přijímač: FrSky XSR 2.4GHz 16CH


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2017 0:35 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 16.11.2017
Příspěvky: 12
Bydliště: Praha
Teda, moc všem děkuju za tolik rad! Já se předpokládál, že možnou odpověď dostanu tak příští týden až budu mít napájený nový regulátor a drona zničeného už kompletně díky mojí neodpobné montáži. Super, že jste mě zastavili :-).

imagin : Vůbec jsi mě neunudil, děkuju za postřehy a za rady. K věcem které jsi ale napsal bych měl několik dalších otázek. Pokud dovolíš malinko bych to rozdělil abych se v tom vyznal :-)
1) Hodně tu píšeme o termínech BLHEli, DSHOT600 a BLHeli SUITE. Pokud tomu dobře rozumím, jedná se o typy firmware které se instalují přímo do regulátoru. BLHELi je nějaký standard který slibuje určitou rychlost odezvy, plynulost změn atp. DSHOT600 je taky FW ale lepší. Je to tak ve zkratce správně?
2) pípání: jestli je "pípání" jako prostředek pro upozornění pilota, že je něco špatně (nebo že se koptéra zapnula) zastaralé, tak co je tedy dnešní standard? Promin, možná jsem to nepochopil ale to jak jsi psal, že na písto pípání se dneska používá BLHeli SUITE znamená, že pokud chci zjistit ze je neco blbe tak musím koptéru připojit k PC a hledat neco v nejakém programu? To mi to pípání příjde lepší :( hlavně se to dozvím ihned ne? Ale znovu opakuju, možná jsem te jen spatně pochopil :-)
3) co znamená ACRO a LOS? :-)
Ještě doplním, že jsem teprve v polovině toho článku pro začátečníky co je tady na fóru. Pravděpodobně se ptám na věci co tam jsou popsané, ale zrovna to s těmi FW v regulátorech jsem tam nenašel.
Ahoj a díky! :-)

_________________
koptéra: Eachine Wizard X220
rádio: FrSky ACCST Taranis Q X7
přijímač: FrSky XSR 2.4GHz 16CH


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2017 1:26 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 13.9.2009
Příspěvky: 418
Pokusím se jednoduše odpovědět, třeba mne nikdo doplní, nebo si to tady najdeš sám.

BLHeli nověji BLHeli_S je frw osazovaný do regulátorů různých výrobců. Ten tam prostě je, když regl koupíš a má to na sobě napsané. Jediné co musíš udělat je ten frw aktualizovat nástrojem BLHeli Suite pomocí třeba Notebooku a připojení pře USB řídící desky - dříve se na to museli používat různé převodníky, nyní to lze pomocí USB a řídící desky s čipem F3. Plus jsou tam ještě různá nastavení a i možnost kalibrace.
DShot - je digitální protokol, kterým řídící jednotka předává informace regulátoru a ten je obsažen v tom frw BLheli a zvolíš jej namísto třeba MultiShot (což je pouze anologový protokol) v softwaru BetaFlight (CleanFlight) , nebo jiným podporovaným řídící deskou. Číslo 600 je jen volba DSHot (může být 300 a může být taky 1200, což zas neumí každý regl. - jinak to číslo x 1000 je počet bitů/s PWM signálu, z čehož lze vyvodit, že čím vyšší číslo tím rychlejší a plynulejší předání informace, jak jsi sám řekl a navíc není nutné regl kalibrovat a celý protokol není tak náchylný k chybám.)
Pípání - v tomto máš pravdu. "Regulátory pípnou" při připojení baterie a navázání spojení s přijímačem (pak ještě kdykoliv na nich něco změníš apod - opět nastavíš co chceš , aby píplo v BetaFlight). Nicméně Tebe zajímají pouze pípnutí ihned po zapojení baterie (teď si neuvědomuji jak přesně - myslím, že je tam slyšet i počet článků lipo). Jakmile však regl. pípá nadále, nebo po čase znovu, téměř , vždy to znamená problém. Je jedno jaký v tu chvíli - neměl bys vzlétnout a měl bys odpojit ihned baterii. Zbytek diagnostikovat přes notebook. (pokud není třeba vidět, že upadl drátek apod. - to že je nefunkční motor regl taky hlásí změnou v pípání). Já to zmiňoval proto, protože spousty regulátorů k letadlům se "ladí" na pípání. U copter to díky BLHeli odpadá. Čili ano - chybu odhalí nejlépe pípání. Jak přesně to má pípnout Ti bohužel teď nepopíši, ale měl bys to po pár připojení baterky sám vyposlouchat a změnu v pohodě poznat.
ACRO - je jednoduše vypnutí všech modu v coptře, resp. nepoužívání žádného. Tedy ani ANGLE, HORIZON apod. Popsáno je to tady X krát. Opět nastavíš v modech SW BetaFlight a přepínáš zvoleným přepínačem na svém vysílači. V modu ACRO (on to vlastně ani není mod - je to prostě "žádný mod") nefungují žádné "obezličky" a je funkční jen gyro a nejede ani akcelerometr. Copter je v tomto stavu nejlépe ovladatelný, ovšem taky nejhůře uřiditelný (jednoduše řečeno).
LoS - Line of Sight - létání "na oči", je to tedy létání bez FPV brýlí. Což je úplně něco jiného (nemyslím těžšího, nebo snažšího, než FPV, ale přibyde zde nutnost umění uvědomovat si směr letu a obrácení směru atd). Vidět můžeš třeba ZDE. (je tam slyšet i správné pípání)

Uff. Už toho bylo moc, tak pokud jsem byl nikde nepřesný prosím o doplnění či opravu, díky ;)

Na používání BLHeli Suite a třeba BetaFlight je zde i jinde, např. na YT spousty návodů. Stačí jen hledat.

iF

_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2017 15:18 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 107
Bydliště: Nejdek
Obrázky: 4
Ahoj ted mi taky dorazil wizard x220 nepopsal by mi tu nekdo betaflight mam arf verzi napachal jsem prijimac ale nevim jak ponastavovat ty mody ani nevim co jaky znamena. Staci strucne posat pojmy a jejich vyznam mockrat dik kazdemu kdo poradi. Popripade jestli nekdo nema i funkcni cli seting

_________________
q450 copter, samokřídlo 750, zeta z-84, wizard x220, rcfactory flash, sky surfer 1400, Hacker P51d,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2017 16:33 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.5.2016
Příspěvky: 341
Bydliště: Opava
kodynejdek píše:
Ahoj ted mi taky dorazil wizard x220 nepopsal by mi tu nekdo betaflight mam arf verzi napachal jsem prijimac ale nevim jak ponastavovat ty mody ani nevim co jaky znamena. Staci strucne posat pojmy a jejich vyznam mockrat dik kazdemu kdo poradi. Popripade jestli nekdo nema i funkcni cli seting

Ahoj koukni semhle:
Kód:
http://www.svetfpv.cz/glossary-cat/mody/


Jinak jednoduse receno:
ANGLE: leta to jako hracky z obchodu, kdyz pustis paku kopter se sam srovna. (pouzitelne max pri testech v byte)
HORIZON: to same co angle, ale pri maximalni vychylce paky umi udelat premet. (dobre na nacviceni premetu pri letani v LOS)
ACRO: tak se rika tomu, kdy vypneme vsechny mody a zapne se pouze AIR. Dron zustava v naklonu, ktery mu prikazem i po pusteni pak. Tady je stabilizace pouze a jen na tobe. (doporucuji pouze na FPV)

_________________
RC: X9D+ 2019
Cop.: Puda X220, UR65


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2017 16:55 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 107
Bydliště: Nejdek
Obrázky: 4
No super uz to trosku chapu diky koukal jsem na odkaz a jo par informaci tam je snad se bude dal rozsirovat.

_________________
q450 copter, samokřídlo 750, zeta z-84, wizard x220, rcfactory flash, sky surfer 1400, Hacker P51d,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 11:01 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 16.11.2017
Příspěvky: 12
Bydliště: Praha
imagin
Tak s těmi pojmy co se týkají způsobu létání už se chytám :-) ještě jsem se o tom hodně dočetl v tom noob manualu tady na foru.
Držel bych se tedy ještě těch regulátorů kde mi není několik míst jasných. Včera jsem (i přes to, že mi to tu lidi vymlouvali) napájel jiný typ regulátoru mezi ty tři co tam zbyly (prostě jsem se doma nudil :D). Nainstaloval jsem ten blheli suite který jsem našel jako add-on do chrome a zapnul.
Nenašel jsem tam ale nikde možnost vybrat jaký FW chci do regulátorů nahrát. Předpokládám, že se musí někde stahovat. Je nějaká ofic. stránka? Pod možností "flash firmware" mám totiz uz jen moznost vybrat soubor a vybrat typ ESC kterých tam je milion.
Jedíné, kde jsem našel nějaký výběr který se podobá výběru protokolu které jsi zmiňoval, jsem našel pouze v betaflight. Tam mám PWM, ONESHOT125, ONESHOT42, MULTISHOT, BRUSHED. To je ono? Všechno jsem to nafotil a pokusim se to přidat sem pod příspěvek.
Pokud to je ono, který protokol tam mám tedy vybrat?
Ještě mě pak zaujala volba min/max PPM throttle. Předpokládám, že jde o rozsah který mi vysílá vysílač. Tenhle rozsah by tedy měl korespondovat s tím, co je (někde, nevím kde) v nastavení betaflight ne? Zjistím tedy někde jaký rozsah tam mám nastavit?
Předem díky :-)
kodynejdek
Pokud by jsi měl zájem tak můžu poskytnout moje CLI z betaflight tady:https://pastebin.com/5dmU3PJn. Včera jsem se v tom celý den vrtal a večer jsem už i létal. Třeba ti to k něčemu bude, dej pak vědět, jestli ti to fungovalo docela by mě to zajímalo :-)


Přílohy:
Poznámka: BLHELI SUITE (1)
1.BLHELI.png
1.BLHELI.png
[ 107.87 KiB | Zobrazeno 4769 krát ]

Poznámka: BLHELI SUITE (2)
2.BLHELI.png
2.BLHELI.png
[ 74.25 KiB | Zobrazeno 4769 krát ]

Poznámka: BETAFLIGHT OPTIONS
betaflight.png
betaflight.png
[ 180.6 KiB | Zobrazeno 4769 krát ]


_________________
koptéra: Eachine Wizard X220
rádio: FrSky ACCST Taranis Q X7
přijímač: FrSky XSR 2.4GHz 16CH
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 15:41 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 107
Bydliště: Nejdek
Obrázky: 4
Ahoj uz sem to jaks taks nastavil jen musim zjistit jak spomalit nabeh plynu na plyn to mam moc citlivy litam nahoru dolu jak lempl neudrzim to v jedne hladine nevi tu nekdo kde v betaflightu se to da nastavit?

_________________
q450 copter, samokřídlo 750, zeta z-84, wizard x220, rcfactory flash, sky surfer 1400, Hacker P51d,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 16:41 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 16.11.2017
Příspěvky: 12
Bydliště: Praha
kodynejdek
tak s tím mám uplne stejnej problém :-) zatim se to snazim resit pomoci křivek v radiu ale ne zcela uspesne.

_________________
koptéra: Eachine Wizard X220
rádio: FrSky ACCST Taranis Q X7
přijímač: FrSky XSR 2.4GHz 16CH


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 17:17 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 107
Bydliště: Nejdek
Obrázky: 4
To je jedna možnost ale asi bych řekl že to chce korekci PID nebo tam musí být nějaký nastavení křivky. Snad strejda youtube bude vědět. Jaký maš rádio?

_________________
q450 copter, samokřídlo 750, zeta z-84, wizard x220, rcfactory flash, sky surfer 1400, Hacker P51d,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 17:43 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 13.9.2009
Příspěvky: 418
kodynejdek píše:
To je jedna možnost ale asi bych řekl že to chce korekci PID nebo tam musí být nějaký nastavení křivky. Snad strejda youtube bude vědět. Jaký maš rádio?


Čau.
Chce to hlavně trénink. Nechte to být jak to je a cvičte cit v rukách. (prstech) Neměl jsem to jiný. Spočítejte si tah/kg a vyjde vám, proč s tím ten plyn tak cvičí. Pokud netušíte co děláte určitě nelaďte zbytečně PID. Aktuální BF jede s default hodnotami v pohodě. Až budete mít pocit, že coptra pomalu reaguje na vaše "povely" (což chvíli potrvá, zatím máte nejspíš opačný :)) můžete to zkusit trochu zvednout. Věřte, že je to jen o cviku a ne SW úpravách. Až bude "krizovka" nad zemí a zatáhneš za plyn a vteřinu budeš čekat na reakci, dojde Ti, že jsi šel opačnou cestou.
Máte zkalibrovaný regly? Tam hledejte tu nejdůležitější křivku pro plyn.
BTW - firmware si BLheli Suite najde samo, nejaktualnejsi a vhodny (jeste muzes zatrhnout, ze nechces jen "stable verze" - asi neni duvod) a po dotazu samo nahraje. Musis byt on-line samozrejme v tu chvili. Flashovat muzes postupne po jednom ESC, nebo vsechny najednou. Vic asi neni treba v tomto ohledu to rozebirat.

iF

_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 18:04 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 107
Bydliště: Nejdek
Obrázky: 4
Jo jasny cvik to chce ale honim knipl na milimetru a neudrzim ji ve stejne hladine jemne pridam a jde vzhuru trosicku uberu a jde dolu reaguje srasne splasene ale jinak let v pohode jen opravdu ten plin je strasne citlivounkej.

_________________
q450 copter, samokřídlo 750, zeta z-84, wizard x220, rcfactory flash, sky surfer 1400, Hacker P51d,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 18:23 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 592
Bydliště: Česká republika
Pokud chcete využít celý rozsah otáček, tak s tím "křivkováním" stejně moc nenaděláte. Páka k sobě - minimální otáčky, páka od sebe - maximální otáčky. Co mezi tím chcete vymyslet? Až se naučíte včas (vlastně i trošku dopředu) reagovat, tak se to uklidní. Musíte zkrátka s plynem pořád pracovat, nikdy to nebude držet výšku samo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: eachine wizard x220
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 18:35 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 20.8.2017
Příspěvky: 107
Bydliště: Nejdek
Obrázky: 4
No tak jo tak budu hold trenovat je to hold racing no. Ono se to snad poda. Ja i lital na malim prostoru a za vetru tak extra pozitek z toho nebyl.

_________________
q450 copter, samokřídlo 750, zeta z-84, wizard x220, rcfactory flash, sky surfer 1400, Hacker P51d,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 56 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz