Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 446 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 30  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 27.06.2018 10:41 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Lark píše:
S tím zacákáním je to hlavně o tom co děláš a jestli mažeš, nebo chladíš. :wink: Například při točení malého průměru, nebo díry, u nějaké větší příruby, takže při velkých otáčkách to dokáže pocákat i strop. :lol: Kdysi jsem ten soustruh míval v kuchyni u okna a okno jsem dokázal zacákat až do 2/3 výšky. :lol: :lol: :lol:
Jinak pokud jde o špony, tak záleží z čeho děláš a ani při hluboké vaně pod soustruhem se stejně neubráníš aby nějaké nelétaly kolem. :lol:

To ještě nevím nakolik budu to mazání emulzí využívat. Myslím si, že to má význam zejména pro opracování oceli (zejména ty ušlechtilé), pro Al slitiny a mosaz asi ani ne, nevím jak bronz. Doposud jsem mazal jen výjimečně, při ocelích, ale ne tak, že by emulze tekla proudem (na to ten malý soustruh ani není uzpůsoben), ale jen tak, že jsem z olejničky nanášel na povrch trochu starého motorového oleje. Například při řezání závitů jsem vždy trochu kápnul, nebo když jsem chtěl docílit hladký povrch, co se mi u některých ocelí stejně nedařilo. Nejradši jsem měl automatovou ocel (nebo tu, ze které se dělají běžné nepevnostní šrouby). Nevýhodou mazání je, že v té vaně se šponami pod soustruhem bude neskutečný bordel a budou z toho špinavé ruce a možná i vše kolem. :( Ale když to jinak nepůjde, tak proč ne.
A ohledně toho cákání. Na starém soustruhu, i když jsem trochu mazal, tak to necákalo. Otáčky vřetena jsem měnil jen zřídka, protože jejich změna je tam strašně pracná. Takže vlastně permanentně tam mám remen na 800 ot/min s čím si na většinu věci docela vystačím. Na upichování je to trochu hodně, ale nakonec i to jde a ocel řežu radši pilkou na kov, pak upnu znovu a zarovnám. Totiž menší otáčky vyžadují další 2 reměny přes další odstupňovanou řemenici a to je komplikace a zdržení.
No a na novém. Předpokládám, že větší průměry budu muset točit na menších otáčkách, takže cákání se tím omezí. Řemenice má jen 2 polohy a převodovka pak další 4. Řemenici jsem namontoval na nižší otáčky a předpokládám, že na vyšší ji nebudu přehazovat příliš často. Menší průměry a různé titěrnosti budu stejně točit v starém soustruhu.
Co se týče rozhazování špon - ta o tom mi vyprávěj. :lol: Ocelové špony se lámou na malé kousky, s tím nebyl problém. Ale Al, ty šly i do metrových délek a když se náhodou namotaly na univerzálku, tak zachytily i ty ostatní a pak se to vše rozházelo po dílně. Ale za to může i dost malá výška osy vřetena nad ložem starého soustruhu (jen 60mm), nad supportem ještě méně (asi jen 25mm). Tenhle má max točný průměr nad lože 320mm, takže to tolik nehrozí.
Ale vše se nakonec ukáže až při reálném provozu. :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 27.06.2018 11:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
S tím mazáním s tebou moc nesouhlasím a všechny průměry točit při stejných otáčkách taky moc neee. :wink: Chápu že na starém soustruhu byl problém se změnou otáček přehazováním řemenu. Já měl na tom dělaném 4-stupňovou řemenici, ale přehazování bylo poměrně jednoduché, a navíc jsem to honil komutátorovým motorem s tyristorovou regulací, takže změna otáček nebyl problém. Moc si nedokážu představit "žužlání" třeba průměru 3mm při 800 ot/min, nebo protáčení nožem kuželovou díru do unašeče pro vrtuli a naopak průměr třeba 100mm. :D A to cákání je právě dané odstředivou silou, která je většinou při správné řezné rychlosti stále podobná, takže je celkem jedno, jestli točíš malý průměr, nebo velký, a když to zateče do univerzálky, tak i při malém průměru ti to pěkně rozcáká i rozhází špóny. :lol: A to mazání motorovým olejem je spíš z nouze ctnost. Hlavně na řezání závitů do ocele je lepší řepkový olej, ale pak to musíš vyprat, aby nezaschnul. Na hliník, hlavně nějakou "měkotinu" je dobré mazat lihem. Mosaz se dělá většinou na sucho, ale u bronzů se taky maže. Povrch je pak úplně o něčem jiném. :lol: U automatových materiálů samozřejmě tolik problémů není. Jak jsem psal, žáleží z čeho člověk dělá. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 27.06.2018 12:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Ale se vším opravdu souhlas. 8) Tys' mě prostě jen špatně pochopil. :o

Na starém jsem točil vše na 800 ot/min proto, že nižší bez další řemenice a dvou dalších klíňáků nastavit nebylo možné (ale nejpomalejší stupeň bylo 160ot/min). Motor je tam asynchronní, tak regulátor by musel býr měničový, to jsem nikdy ani neměl v úmyslu stavět (ale dnes by se asi dal v pohodě alevně koupit na eBay). Navíc je tam motor 3F, ale zapojený na 1F pomocí dvou kondíků, které posouvají faze pro další vinutí a je z toho jakési pseudo3F. Takže regulátor by musel být taky 3F.
No a bez přidání druhé řemenice se daly nastavovat ještě 3 další vyšší stupně otáček z niž nejvyšší 3000 ot/min jsem párkrát i použil, když jsem tam měl hoblovací hlavu na dřevo. Na soustružení ale nikdy. I 3mm průměry jsem na těch 800 nějak osoustružil a s docela dobrým povrchem. :wink:
Ale na novem soustruhu bude mnohem větší rozsah točených průměrů a s přehazováním otáček pochopitelně počítám. Přehození řemenice na rychlejší stupeň zas tak náročné není, povolí se jen 1 šroub, druhý se vyndá a kolem toho prvního se nadzvedne motor (ten je však trochu těžký, musí se použít nějaká páka). V rámci každé polohy řemenice je pak 6 rychlostních stupňů převodovky. Variátor tam není.
A o tom, že při stejné řezné rychlosti na každém průměru bude odstředivá síla zhruba stejná, trochu pochybuji. Při menších průměrech a vyšších otáčkách bude asi větší a roztřikování taky větší. Ale nepočítal jsem to, možná máš pravdu Ty.

S tím mazáním máš samozřejmě pravdu, starý motorový olej byla z nouze cnost, ale lepší než nic. O tom, že se měkký Al maže lihem vím taky, a používám především při řezání závitů. Řepkový olej jesm nikdy nepoužil,. ale ricínový ano, myslím, že účinek bude asi podobný. Mosaz vždy na sucho, ale zkoušel jsem i ten motorový olej, horší to nebylo. Z bronzu/mědi dělám jen výjimečně (pouzdra do ok ojnic), ani ho moc nemám a to co mám ani nevím pořádně jaký to je (složení), ale motory s ojnicemi ním vypouzdřenými točí dobře a životnost je taky dobrá.
Předpokládám, že na novém soustruhu budu točit víc z oceli než doposud. Takže nějakou vhodnou emulzi si koupím a mazat určitě budu. :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 27.06.2018 12:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ano, všechno to chápu, a ty měniče se dnes už dají pořídit docela levně. My jsme ty soustruhy stavěli někdy před 30 lety a kolega který ho vymyslel to měl dobře promyšlené, takže pro přehození řemenu stačilo povolit jen jeden šroub s páčkou (v rádiusové drážce), nadzvednout motor na kolébce, přehodit řemen a zase utáhnout. Navíc jsme měli ještě možnost zapnout předlohu 1:4, takže rozsah otáček jsme měli asi od 60 ot/mim až do 5000 ot/min. Proto jsme tenkrát použili taky ten komutátorový motor, i když byl poměrně drahý, a s tím tyristorovým regulátorem to bylo skvělé, takže snadná změna otáček nebyl problém. Ty otáčky šli nastavit i menší, ale pak to nemělo sílu. Daly se na něm dělat třeba i křížové mazací drážky do pouzder, protože se dalo nastavit stoupání až do 42mm/ot. To už se ale muselo ručně otáčet posuvovým šroubem místo vřetenem a samozřejmě na to musel být speciálně nabroušený nůž, se správným sklonem ostří, protože to už fungovalo vlastně jako šťouchačka (obrážečka). Dodnes mě moc mrzí, že jsem ho prodal, ale bohužel jsem ho po novém oženění neměl kde mít. :( Dnes už by se místo našlo. :lol:
Ten ricíňák jsem nikdy na mazání nezkoušel, ale pravděpodobně to bude s tím řepkovým podobné.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 27.06.2018 13:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Já jsem kdysi při krouhání používal na mazání konkor na laufy. Byl zadarmo a fungoval. Jo ale jen do mýho prvního astmatickýho záchvatu. Při stříkání vytváří ve vzduchu aerosol a od kudly se pálí a obojí inhalovat je po čase docela žrádlo. Při krouhání třeba vnitřních dlouhých průměrů navíc dost často strkáš hlavu blízko abys viděl a tak to čucháš docela koncentrovaný. Vřele nedoporučuju....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 27.06.2018 14:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud vím, tak ten Konkor tady ale nikdo nenavrhoval. :lol: Navíc ve speji to foukáš všude kolem. Používal jsem spíš šteteček, nebo plastovou lahev s trubičkou a mazal jen v potřebném místě. :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 27.06.2018 14:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Já to psal jako varování. :mrgreen: A ten Konkor byl taky s cca 15 cm hadičkou, pokud si to už nepamatuješ. Ale dělal pěkný povrchy a byl zadarmo a to bylo tenkrát rozhodující. Soustruh byl sice ruskej ale variátorovej. To se už dnes, v době frekvenčáků nevidí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 28.06.2018 12:04 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.1.2008
Příspěvky: 2370
Bydliště: Ban.Bystrica
Na mazanie pouzivam rezny olej , to stoji cca 10€ liter, rozrabam to tak ze na liter vody dam stamprlik oleja. Vytvori sa biela kvapalina. To dam do nejakej malej flasky do uzaveru navrtam dierku asi 1mm a prevratenou flasou striekam na noz. Ja s tym mazem vsetko ak treba, aj hlinik aby nelepil. Na mazanie mozes urobit aj nieco take ako tecie infuzia do zil, infuznu hadicku kupis v zdravotnych potrebach , priskrtenim hadicky nastavis rychlost kvapkania. Niekedy staci aj taketo chladenie, resp. Mazanie


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 28.06.2018 17:30 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Myslím si, že mazať Konkorom a iným svinstvom fakt nemá význam, kúpa rezného oleja človeka naozaj nezruinuje. :)
Nový sústruh je vybavený nádržkou s filtrom, čerpadlom aj tryskou na mazanie emulziou, tak načo špekulovať. 8) Skôr sa ale obávam toho zabordelovania vane/stola mokrými mastnými šponami. A ak to náhodou sa zachytí o točiacu sa hlavu a začne lietať po miestnosti, tak to už bude radosť. :cry:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 28.06.2018 17:46 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
No, inak som mierne pokročil. :)
Sústruh som sice ešte ani poriadne nevybalil (stále leží dole na tej palete v strede miestnosti) ale už na ňom nachádzam nedostatky. Drobné :( aj závažné :x . Tak ich už postupne odstraňujem. :roll:

Prvý nedostatok je vyvedenie kábla osvetľovacej lampy cez zadný plechový kryt. Neveril som vlastným očiam, že môžu pustiť do sveta takú fušerinu. 8O Tu je len nákres ako to bolo (nafotiť som to zabudol):
Příloha:
priechod_kabla_od_vyroby-nacrt.jpg
priechod_kabla_od_vyroby-nacrt.jpg
[ 47.27 KiB | Zobrazeno 953 krát ]

Kábel (230VAC) len tak prevlečený cez trochu väčší a ostrý, neodihlený otvor v kryte, na to zhora navlečená 8mm podložka a tenká plechová kopexka, ale odcvaknutá tak, že má ostré hrany, ktoré môžu narážať do izolácie kábla. Tak som to prerobil pomocou klasickej rozvádzačovej hliníkovej káblovej priechodky, cez ktorú som presunul kopexku na druhú stranu a kábel ochránil dvoma vrstvami samozmršťovačky a jednou to zafixoval i cez vrch. Samozrejme musel som rozšíriť ten otvor na priemer 20mm, aby mi tam ta priechodka vošla. A teraz to vyzerá takto (foto zhora aj zdola - ta je bohužiaľ trochu neostrá)
Příloha:
priechod_kabla_s_priechodkou_zvrchu.JPG
priechod_kabla_s_priechodkou_zvrchu.JPG
[ 34.86 KiB | Zobrazeno 953 krát ]

Příloha:
priechod_kabla_s_priechodkou_odspodu.JPG
priechod_kabla_s_priechodkou_odspodu.JPG
[ 43.66 KiB | Zobrazeno 953 krát ]


Musel som túto úpravu urobiť ešte skôr než postavím sústruh na stôl k stene, lebo potom by tam už bol mizerný prístup. :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Naposledy upravil VTjr dne čtv 28.06.2018 18:32, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 28.06.2018 17:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Ďalší nedostatok sú priam tragické nóniusy, hlavne prevedenie odčítacích rysiek, ktoré sú buď nakrivo, len odlepujúcou sa samolepkou, alebo rovno chýbajú.
Táto je nakrivo:
Příloha:
P6285320.JPG
P6285320.JPG
[ 65.71 KiB | Zobrazeno 946 krát ]

Podobne je to aj na pinole.

Tu je nedržiaca samolepka:
Příloha:
P6285319.JPG
P6285319.JPG
[ 43.72 KiB | Zobrazeno 946 krát ]


Tu je len veľmi nezreteľná čiarka:
Příloha:
P6285321.JPG
P6285321.JPG
[ 83.47 KiB | Zobrazeno 946 krát ]


A tu nie je vôbec nič voči čomu by sa z tej stupnice dalo niečo odčítať :cry: :
Příloha:
P6285318.JPG
P6285318.JPG
[ 89.92 KiB | Zobrazeno 946 krát ]


_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 28.06.2018 18:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Ale najviac ma mrzí to, ako je realizované to upevnenie malého pozdĺženeho supportu s nožovou hlavou na stôl supportu, ktorý má slúžiť zároveň aj ako frézovací stôl. :(
To totiž znamená, že malý súpport sa bude často demontovať (kvôli frézovaniu), čo naozaj nie je zložité, sú to len 2 matky M10 s T-skrutkami do T-drážok. Ale priam neriešiteľným problémom je jeho spätná montáž do správnej polohy tak, aby pri nastavenej 0° otočenia malého supportu (ak by tam aj nejaká ryska proti tej stupnici bola, čo bohužiaľ nie je) bol jeho pohyb prísne rovnobežný s osou vretena a saniami lože. Očakával som, že tam budú nejaké fixačné štifty, ale tam nie je nič. 8O Teda aby malý support nešiel pod nejakým nedefinovaným uhlom, musel by sa zakaždým zložito nastavovať podľa indikátora, a to je šialené pomyslenie. :x
Tu je foto na starý ruský Univerzal-II, kde sú na fixovanie nulovej uhlovej polohy vytočenia celého vretena 2 kónické štifty.
Oba štifty zasunuté:
Příloha:
P6285324.JPG
P6285324.JPG
[ 139.92 KiB | Zobrazeno 939 krát ]

Jeden povytiahnutý, je kužeľový a povoľuje sa tou vrubkovanou maticou, ktorá ho vyťahuje z diery:
Příloha:
P6285325.JPG
P6285325.JPG
[ 122.54 KiB | Zobrazeno 939 krát ]

Tu je pohľad na vytiahnutý štift:
Příloha:
P6285326.JPG
P6285326.JPG
[ 89.33 KiB | Zobrazeno 939 krát ]

A tu je bočný pohľad na support AT320, kde je vidieť, že tam nič také nie je :cry: :
Příloha:
P6285323.JPG
P6285323.JPG
[ 84.5 KiB | Zobrazeno 937 krát ]


_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Naposledy upravil VTjr dne čtv 28.06.2018 18:43, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 28.06.2018 18:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Sorry, českí kamaráti, ale keď som rozčúlený :x , tak píšem len slovensky :P :P :P (i keď prvé slovo je vlastne anglicky :lol: )

No ale co bychom od Číňánků za ty peníze chtěli, že. :roll:

Asi prvá robota pre frézku bude, vysporiadať sa s tou fixáciou stola. Len by som potreboval poradiť, ako to čo najlepšie spraviť. Bude asi treba vyrobiť podobné štifty a navŕtať pre ne otvory. Len problémom je ten mierny kužeľ, na to musí byť nejaký nástroj, asi špeciálny kužeľový výstružník so tým istým uhlom ako má štift :? , ktorý pochopiteľne nemám. :|
Samozrejme takou úpravou už riskujem stratu záruky. :roll: Neviem však, či som o ňu neprišiel už montážou tej priechodky na kábel. :|

Ale sranda bola, keď som otvoril kryt elektroinštalácie lebo som potreboval odpojiť ten kábel k lampe, aby som ho mohol prevliecť cez tú priechodku. Toľko "rozsypaného čaju" som už dávno nevidel. :lol: Škoda, že toto som Vám nenafotil. :D Orientácia, čo je čo, by bola pre našinca naozaj problémom, i keď všetko sa dá zmerať a to zapojenie zas tak zložité nie je. 8)

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 28.06.2018 19:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.1.2008
Příspěvky: 2370
Bydliště: Ban.Bystrica
Neboj to je len zaciatok, nakoniec prides nato ze ta freza v tomto prebedeni je k nicomu a v podstate musis len stale nieco dostavovat.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 28.06.2018 19:57 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.1.2008
Příspěvky: 2370
Bydliště: Ban.Bystrica
Nedavno som bol u kamarata a ma tak isto takehoto mackopsa. Sustruh ma hlavu 200mm a ten jeho 300kg. stroj robi horsie ako moj 65 kg. Vsetko ma neskutocne vole a nejde to ani poriadne dostavit. Prestalo ho to nakoniec bavit, frezu odtial vyhodil a kupil si novu solo za 2000e.


Naposledy upravil jozefbb dne čtv 28.06.2018 20:03, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 446 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 30  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot], kaplik a 42 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz