Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 100 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: čtv 01.11.2018 8:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Tak po pořádku, něco snad umím, jinak by mě stroje nelétaly. Pravda, víc stavím klasický, ale s laminátem také pracuju, na vakuování jsem si doposud nic nepořídil. Počet "10" je dán jednak možnostmi takový počet uhlídat, ale také se mu věnovat. Je to také dáno prostorem, který máme k dispozici. Není to jako zadání písemky ve škole, kde si kantor následně sedne a sleduje opisovače. K vteriňáku, nehodlám řešit nějaké diskuze s rodiči, co se jejich synáčkovi stalo. V případě, že by se to po dvou hodinách za pomoci ophtalu a podobných lektvarů nepodařilo dostat ven a nastal problém se zrakem, nechci běhat po četnících a řešit nějaké ublížení na zdraví z nedbalosti, nedej bože s trvalými následky. Stačí, že pracují s lipkami, vrtačkou, noži a dalším nářadím. Proč prostor pro nějaké potíže ještě rozšiřovat? Jinak vteriňák máme a užíváme, ale omezeně.
Myslím, že peníze na provoz celkem mám, byť to nejsou milióny. Ano, řeším otázku peněz z pohledu, že jsme v podstatě nejdražší kroužek. Řeším je i s pohledu časového rozdělení. Podle jakéhosi předpisu bych měl v prvním pololetí čerpat 40% a v druhém 60%. Na to potřebuju obráceně, v prvním pololetí kupujeme nejvíc materiálu a stavebnic. Problém je, že objednávky musí být předem schválené, neschvaluje se každý den, a musí být zanesené do (nějakého) systému. Počty stavebnic a materiálu dělám aktuálně na začátku roku, podle přihlášených. Nesmím je ale dělat dřív, než rok fakticky začne (pak následuje zmíněný schvalovací proces). To mi život komplikuje, protože nevím, zda budu mít objednané včas k dispozici. Díky rozložení financí ne nákupy jsme třeba loni kupovali vrtačku (brusku, alá Dremel) až v druhém pololetí, přestože jsme ji potřebovali už v prvním. S materiálem pak kluci pracují, samozřejmě se dokupuje dál. Třeba laky, bižuterie, potahový materiál a další drobnosti kupuju až když je stavba v určitém vhodném stádiu, případně náhrady za zkažený materiál (2x měř a jednou řež :wink: ).

Ale k věci, já o voze a vy o koze. Kroužek celkem funguje, kluky to zjevně baví (teď byly podzimní prázdniny, tak schůzka odpadla, značná část kluků řekla, že by klidně přišli). S financemi bychom na tom mohli být lépe, ale jde to. Nechci srovnávat různé kroužky, také máme zvířátka. Rozdíl je v tom, že jim musí zvířátka přežít daný rok a nemají v podstatě viditelný výstup. My máme jako výstup hotový(é) model(y). Ano, srovnání není zcela objektivní. To samé nějaký umělecký kroužek (výtvarníci, dramaťák), ti potřebují nějaké barvičky a něco, na co budou malovat (zjednodušeně). A co potřebuje dramaťák? Nevím, ale pokud nebudou vytvářet kulisy pro hru o 5 aktech, tak toho moc nebude.
P.S. A to jsem ještě zapomněl, že na rozdíl od ostatních kroužků se nepravidelně s kluky scházím (většinou za účasti rodičů) a učím je základy RC řízení. Na jiných kroužcích nic podobného není. Jen ten zvěřinář je musí chodit krmit třeba i o víkendu.

Celou debatou jsem ze svého pohledu chtěl poukázat, že mi na trhu chybí relativně jednoduché a levné stavebnice, vhodné pro práci v kroužcích. Kolega Hiesbök je snad jediný, kdo něco takového dělá, dle mého ve velmi dobré kvalitě a velmi dobře promyšlené a zpracované - barevné odlišení na plánu, komplexnost, číslované díly, fotonávod atd. Třeba Wasserfták toho moc nemá, a když, tak dražší. Jeho stavebnice ale neznám zevnitř. A stavebnice od SIGu, Guillowa, Herru ad. nejsou pro relativní složitost pro začínající kluky vhodné. V modelářských časopisech se plánky čas od času objevují, ale nemůžu klukům dát stavět např takovouhle maketu http://eshop.rcrevue.cz/planky-rc-revue ... 0-035.html. Tím neříkám, že tam není vůbec nic. Myslím, že pro kluky nejsou třeba plánky soutěžních superbrusů, je třeba něco přiměřeně jednoduchého, resp akorát složitého, co po dokončení poletí. Nemusí v tom být kosmické technologie, uhlík, laminát, kevlar, vakuování ad. Děláme ze dřeva, pravda, do bublinkových modelů jsme se doposud nepustili. Ale třeba na to také jednou dojde.

_________________
Hitec Aurora 9X


Naposledy upravil DAF dne čtv 01.11.2018 12:18, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: čtv 01.11.2018 11:37 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 20.9.2014
Příspěvky: 91
Ahoj všem, jako dědeček malých vnuků a bývalý svazarmovec musím konstatovat, že je úplně jedno, jak vysoce v modelařině erudovaný vedoucí děti vede, protože rozhodně o věci bude vědět víc, jak jeho začátečníci. A vlastně je i jedno, zda používá moderní technologie a postupy, protože děti stejně potřebují získat určitou zručnost a přehled o věci. Bohužel po revoluci nějaký debil označil Svazarm za politickou organizaci, a tedy za něco, co se musí zrušit. Pionýr sice zpolitizovaný byl, tedy formálně, ale prakticky mimo tehdy nutných kravin na nástěnkách se tam těm dětem také odborně věnovali. Problém je v tom, že po zrušení obojího nebyla žádná alternativa. Tedy pánové - vedoucí různých kroužků a klubů, díky vám za vaši práci. Nebýt vás, možná by vaši svěřenci byli součástí armády po ulicích zevlujících dětí či peciválů u PC.

Ale k tématu ... snad díky rodinným starostem jsem vůbec letos nezaznamenal existenci Model Hobby a dokonce mně nepřišla ani žádná pozvánka, a tedy jsem to proflákl. Výstava samozřejmě není jen o vystavovaných modelech, ale i o setkání s kamarády/kolegy. Navštěvuji i výstavu 3D tisku a tam je to totiž téměř to samé, možná horší. Tam to v podstatě táhne Průša a Petr Bláha. Na těch výstavách v Letňanech mě nejvíc štve to zlodějské parkovné. Jinak když přijdu ke stánku, tak stejně jako prodavač u Pecky v Letňanech, se tam už někdo známý směje a někdy sám začne s tím, co je po roce nového.
Bohužel i já patřím k davu modelářů, kteří objednávají z Číny. Neboli ... na výstavě se mně něco líbí, ale objednám to díky ceně ze zahraničí. Takže i já přispívám k tomu, že se původním vystavovatelům už nevyplatí vystavovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: čtv 01.11.2018 13:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 1166
rha píše:
Na jaře jsme s kamarády z letišťátka vyrazili do Dortmundu na Intermodellbau - a málem jsem se nevrátil zpět, neboť měli chuť mě inzultovat:-) Modely letadel v jedné poněkud smutné hale, prakticky nebylo na co koukat nejen na stáncích, ale ani na stolech, vyhrazených pro modely. Živé a plné jak stánků, tak návštěvníků, byly jen dvě haly mašinek. Poprvé jsem tam třeba viděl kolejiště ve flašce! Naštěstí jsme si zlepšili náladu návštěvou Wasserkuppe.

Letošní Dortmund, byl takový....no slušně řečeno slabý. Ono se tam už delší dobu zřejmě "cosi" 8O v organizačním pozadí děje, takže to je asi pouze "logický vývoj v konkrétním místě".
Můj odhad je, že nastoupil nějaký nový píp (či dokonce skupina pípů) a začal aktivně :mrgreen: "vymýšlet" :roll: změny.
No a asi jeho "nápady" nebyly vystavujícími zcela pozitivně :lol: přijaty.
Na druhou stranu, já si nestěžuju - pro mě to to, co jsem potřeboval splnilo, dokonce spíš to bylo lepší než kdykolil jindy - dohodly se tam věci, které čekaly na realizaci možná víc jak 25 let.
Co se týče Friedricha, tak ten poslední dobou bývá jasně lepší než Dort, letos by tam měla být mj. jakási minimaketka. https://www.faszination-modellbau.de/ty ... 60ccf2.jpg, tiše předpokládám, že by tam měly být představený ten nový koulolet od Graupnera a nejspíš už tam budou ty opět navrácené věci na lodě a stavebnice (modely) lodí.
Loni tam bylo to monumentální vícehalové kolejiště, mašinky a lodě obecně fungují celkem dobře, takže opět, pro mě (spíš nás) nejspíš rozhodně ne zbytečná cesta.
Takže uvidíme.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: čtv 01.11.2018 14:51 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 10764
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 266
Blog: Zobrazit blog (3)
ufon13 píše:
a jako jeden z posledních ČECHŮ u bazenu otom jak je organizované hodně vím.

Zde bych si dovolil oponovat. Na bazénu letos jezdilo stejně českých jako německých modelářů za Svaz modelářů tam byly vždy nejméně 3 lidi co proháněli lodě. Zde na obrázku jsou dvě z nich.

Příloha:
IMG_1470.jpg
IMG_1470.jpg
[ 61.31 KiB | Zobrazeno 7296 krát ]



Hydrolán je vytištěn na české tiskárně čechem, nakreslen v čechách.

Mrkněte na pár fotek, jak se prezentoval Klub Leteckých modelářů Svazu modelářů ČR.
http://svazmodelaru.cz/klem/2018/10/31/ ... obby-2018/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: čtv 01.11.2018 20:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1722
Bydliště: uhlířská lhota 74
tak nějak vidím jen jednu i když dvakrát a teprve po detailnějším zjištění je mi jasné že jsem nepřebrala je to sice 2x stejný podklad ale uplně jiný co do zpracování..........
Popravdě mi je uplně jedno, jestli tam někdo z Čechů ,,kolaboruje,,(myšleno s velkou nadsázkou), ti kdo umí a vědí, tam prostě nejsou.....
Tím nechci nikoho nazývat ,,neumětelem,, ,ale když se orientuješ na to, co Čeští modeláři opravdu umí, je tohle spíše žalostná účast...... Pamatuješ, když jsem tam na stoly okolo bazénu ukecal celej MERIMACK klub?(tenkrát mě málem poslali do ....... kdyžse ráno na bráně dozvěděli, že musí zaplatit zálohu litr za vyložení modelů bez parkování pojízdných dílen v dosahu)...... Pamatuješ jak se střílelo a předvádělo? Pamatuješ, jak se tam proháněl Vlado Randa z Žiliny s ponorkama? Jak tam Jirka Syrovátko předváděl své mistrovské modely? Jak se tam předváděl tzv. Tug-Towing , jako nová vznikající kategorie ježdění....dávno je tomu...... kolem 10 let....... tam bylo na co se dívat .
Dnes???????
2 dětské lodě z 80. let tlačí tištěnou obludku........ tomu říkám vývoj správným směrem.......... jinak přístav a pár lodí mimo měřítko přístavu...... mimochodem můj mikroartík by tam sednul jak pr..l na hrnec........ale ten v tomhle úpadku účinkovat opravdu nebude i když stále funguje jak má i když jako veterán s lipolkou natvrdo v podpalubí a tudíž na konci poličky se vzduchovou mezerou od záclon...... :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: pát 02.11.2018 9:22 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 10764
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 266
Blog: Zobrazit blog (3)
Hned se nerozčiluj. Jen jsem si dovolil poupravit tvoje tvrzení, že na bazénu češi nejezdí. Kluci tam jezdili a předváděli modely každý den a já jim za to děkuji.
Ostatní nářky nekomentuji, to beru jako nějakou zabedněnost části lodních modelářů, ale to je věc Klubu Lodních modelářů, tak do toho nebudu mluvit. Letecké modely byly zastoupeny modely mistrů světa, včetně maket.

Ostatně tlačení vytištěné obludy na výstavě, kde se prezentuje i 3D tisk je dle mě velmi rozumné. Zasahuje to další skupinu lidí, aby zvažovali možnost modelařit. Sám jsem zodpověděl řadu dotazů na téma 3D tištěných letadel od 3dlabprint.com s přesahem na to, že je potřeba začít školním a stíhačku později.
Pro běžné lidi je to mnohem zajímavější, protože je to dosažitelnější. Taky bych si raději povídal o pylonech létajících 300km/h, za tisíce € a problémech s přepravou modelů na mistrovství světa v Austrálii. Ale ModelHobby je výstava i pro obyčejné lidi. Proto tam lepíme s dětmi házedla, která docela dobře létají a jsou rychle postavená.
Špičkové modeláře není třeba přemlouvat, těm už myslím stačí v rámci možností pomáhat.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: pát 02.11.2018 17:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1722
Bydliště: uhlířská lhota 74
ale já se vubec nerozčiluju Tomáši..... v podstatě mi to je jedno.
členem svazu nejsem od doby kdy Ladous zrušil klub, takže mě nikdo neříká co a jak je nutno a co nemá býti.
Co potřebuju vytisknout to si vytisknu díky kamarádům s prdítky , co potřebuju přesněji(myšleno detailněji) budu si tisknout na polymerce sám......nebo u kamaráda, než se to naučím, tak mu ji svěřím........
Co se týče účasti u bazenu je chválihodné, že tam zase někdo z kotlinky šaškoval jak jsem byl zvyklý pár let i já..... třeba nebude tak ,,radikální,, aby řešil, co vše je ,,pan výstava,, schopen dělat pro německé soudruhy a není ochoten pro domácí......nebo spíše bude akceptovat několik let známé české heslo,,slibem neurazíš,,......
Popravdě se spíše směji tomu, jak se uplně se potápějící výstavu snažíte zachranovat podkládáním kýlu špunty od šampíčka........v nadsázce řečeno.......
Jsem zvědav kdy i modelářskému svazu dojde, že by bylo mnohem účelnější trhnout se a se sponzoringem a případnou dotací (ano veřejně říkám dotací) z EU uspořádat modelářskou PŘEHLÍDKU jako kulturní a výchovnou akci, namísto paběrkování na rádoby veletrhu. Jenže to by potřebovalo někoho, kdo má dostatek rozhledu a chuti opravdu něco pro propagaci dělat a cíleně namísto okecávání a pouhého pořádání místně státních soutěží na které veřejnost stejně nepřijde protože o nich ví jen ti kdo se účastní.
:wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: pát 02.11.2018 21:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
DAF píše:
Když budou kluci umět dobře vyříznout přepážku a tu pak správně přilepit na bočnici, budou pak umět třeba vyrobit poličku, a tu přivrtat na zeď a přitom nebude ze zdi ementál, budou umět sestavit bez cizí pomoci skříň z IKEA a atd.


Dafe,mohu tě ubezpečit, že mnoho šikovných kutilu je po domáctnostech opravdu mnoho a není většího opruzu, než po domácích šikovných kutilech pak něco dodělávat--předělávat .

abych byl třeba trochu konkrétní--šikovný domácí kutil si vymaluje sám byt černevou barvou třeba od duluxu--zasratý --červený jak rámy okna, tak vypínače--zásuvky--vypínače--ty to máš pak po letech přemalovat na bílo--nojo, jenže ono je to všechno zesraté z leva do prava tou puvodní červenou--která už nejde odstranit.

uplná klasika--broušený hladký sádrový omítky--ideálně sadrokarton--to pak natřený tou nejlevnější sračkou--malbytem standart, v lepšim případě plus---to pak nejde ani smysluplně přetmelit finální stěrkou, bo jak se tý sračky --nejlevnějšího nátěru dotkneš a zvlhne, okamžitě se utrhne ---za sebe, kdyby se dnes lidi na domácí kutiství uplně vyprdli, udělali by mnohem líp a ve výsledku by je to stálo mín, než když pak musí platit za opravy--více práce, kdy oni svoji iniciativou jednou něco docela zásadně podělali.

Jako hodinový manžel po těch domácnostech docela často chodím, takže určitou představu o tom, jak to doma vypadá u někoho, kdo má--měl šikovnýho manžela, nebo u někoho, kdo to má doma vybavený od profesionálu a manžel to jen zaplatil opravdu mám a opravdu dost často šílim, když mám něco opravovat--dodělávat po domácím šikovnym kutilovi---někdy opravdu i zahlásim a omluvim se, že do toho vubec nejdu a tu práci já dělat nebudu---né, že bych to nezvládnul, ale on i takový loupající se strop na hajzlíku , nebo v koupelně, ačkoli pár m2 ve výsledku zabere poměrně mnoho motohodin, na to---že sousedovi to někdo vymaloval za hodku

--no jasně, soused hold nebyl domácí kutil, co řádil v tý koupelně a na hajzlíku s tím, co je nejlevnější--ale naprosto nevhodný--prostě si o domácím kutilství už dnes myslím své.

já si vubec nestěžuju, mě je uplně jedno, jak a kde to mají dobité, standartně ale v kutiských domácnostech mi musejí většinou nakonec za v podstatě stejnou práci zaplatit víc, než tam, kde se nikdo nesnaží doma aktivně přiložit ruku k dílu a snažit se být v té domácnosti šikovný a samostatný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: pát 02.11.2018 22:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
jinak hodinový manžel je třeba i tady o tom

Příloha:
20181031_182910.jpg
20181031_182910.jpg
[ 66.13 KiB | Zobrazeno 6906 krát ]



docela mi ta práce fakt ba--teda ale je fakt, že po pracovní době už fakt dnes nemám potřebu modelařit--jako kutit letadlo--s nesmyslama se vyřádím pracovně a modelařina-.- po práci už mě opravdu dnes vubec netáhne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: pát 02.11.2018 22:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Pepine, po přečtení tvého příspěvku oznámím na DDM, že od příštího týdne končím, ať si kluci klidně hrají na mobilech a počítačích, ať běhají po parcích v partách, kde se hulí, konzumuje perníček a případně dělají ještě jiné lumpárny. Pokud si budou chtít pořídit model, vytvoří a vyrobí ho pro ně Žlutý muž a oni mohou klidně zůstat intelektuálně na níži. A k tomu zkopíruju tvůj příspěvek.
Teď jsem si dopisoval s jedním kolegou. Svou filozofii jsem i zde několikrát popsal. Nedělám si ambice, že vychovám mistra světa, také netrvam na tom, aby kluci stavěli perfektní superbrusy a s nimi pak obráželi soutěže a sbírali metály. Stačí, že je to bude bavit a budou mít radost, že si vytvořili něco sami a ono to funguje. A u mnohých tu radost vidim. Pokud aspoň jednoho přitáhnu natolik, že to bude pak studovat dál, tak to nebylo marné. Já na tom byl podobně, jen jsem nechodil do žádného kroužku. Přes modelařinu jsem se dostal ke studiu na strojní průmce a následně na VŠ technice, byť se tím už dlouho nežívím, přesto se k technice vracím, ať už tím, co (občas) doma udělám, nebo přes modelařinu. Pokud se domníváš, že s tvým přístupem se "vylíhnou" další zruční řemeslníci, hodinoví manželé, znalí konstruktéři a další technické profese, tak v tom setrvej. Jestli domácí kutil něco zvojtí, no prosím! Ty jsi nikdy nic nezkazil? Já bych zase mohl vytáhnout historky o "skvělých, perfektních a profesionálních" řemeslnících, po kterých jsem to zase předělával já, jako domácí kutil. Ano, třeba máš jako řemeslník lepší výbavu, kterou já nemám, a ani mít nemůžu, ale s tím co mám, jsem doma udělal spoustu věcí, byť ne úplně profesionálně. Jsou samozřejmě práce, na které si odborníka zavolám, ale nebudu si objednávat nikoho na montáž skříní z IKEA, nebo na podobné práce. Zavolám si klidně instalatéra, protože nemám, a ani kupovat nebudu, svářečku na plastové trubky, nebo závitořez na pozinky. Přesto ale umím závit napakovat a dát si to dohromady. Ale už si nebudu nikoho objednávat na výměnu těsnění, nebo baterie. Přesto, že v servisní knížce na auto je napsáno "praskne-li vám žárovka, navštivte nejbližší značkový servis", já si to dělám sám. Neumím všechno, to snad ani nejde, ale když už se k něčemu dokopu (nebo tak učiní má drahá polovička), tak si to raději udělám sám (pro rejpaly "vyrobím sám", ne že si to udělám sám levou).
Vím, že toho v modelařině umíš dost. Teď mi řekni, jak si se to naučil? Sám? Nebo na to máš nějakou školu, kurz se závěrečnou státní zkouškou? Prdlajs!!! Bavilo tě to, zkoušel jsi něco udělat, sehnal sis informace a pustil se do toho. I v modelařině by mohl někdo přijít, že "takhle debilně bych to nikdy neudělal", tak ať! Ty to děláš po svém a funguje ti to, on po svém, a světe div se, taky mu to funguje.
Opakuju, v mém DDM by velmi rádi otevřeli ještě nejméně jeden kroužek. Pojď pomoct. Neříkám, že já to dělám jedině dobře a správně, nejspíš by se mnoho věcí dalo dělat jinak. Nebráním se diskuzi, ale jen tak říct "všechno je špatně" a neřídit k tomu to "B", já bych to dělal takto, to není řešení.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: pát 02.11.2018 23:27 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.4.2017
Příspěvky: 1030
Bydliště: Napajedla
Pepine, ve své profesi se tedy potkáváš se špatně provedenými kutilskými zásahy.
Jak píše DAF, ani profíci nejsou vždy lepší, většinou ano, občas ale ne. Setkávám se s tím zase ve své stavební profesi.
Volají tě k opravám těch špatných prací, lhostejno po kom.
Nejspíš se nikdy nedozvíš, kde všude to kutil nebo profík udělal pořádně - tam tě volat nebudou.

Mám ale pocit, že tím odsuzováním kutilů sis vlastně sám odporoval - pokud budou junioři i dospívající sedět u mobilů a nebudou cokoliv zkoušet (třeba s poznámkou, že než to dělat blbě, tak raději vůbec), tak se nikdy nenaučí ani to málo, co by mohli.
Ano, odborné práce mají dělat odborníci, ale začít něco manuálně až v učňáku je pozdě, spousta najednou zjistí, že vlastně manuálně nic dělat neumí. I ten budoucí řemeslník musí něco umět a i nějak začít.
Nehledě na obecnou nechuť k řemeslům - každý chce být zprostředkovatel, dealer, podnikatel, rentiér, sedět v kanclu a rozhodovat... řemeslo je bráno jako něco podřadného.
V kroužku (jakémkoliv) mají kluci odezvu na svoji činnost, dozví se co dělají dobře nebo špatně, vzájemně se podpoří, nemusí hledat sami a prozkoumávat prozkoumané....
Nehledě na tolik chybějící sociální kontakt s ostatními. Tím mám na mysli celkem běžný jev, že sedí dva (dvě)-tři vedle sebe a píší si navzájem SMS místo toho, aby si povídali...
Vím o čem píšu. Jednak jsem měl tu čest jak do kroužku i na dílny ve škole chodit a taky je vést (ne dlouho, na vojně).
Vše co umím jsem se naučil sám, protože jsem chtěl, měl jsem motivaci a chuť. U mobilu bych neměl nic, snad jen plnou hlavu informací. O tom, co se kde kdy stalo, kdo měl co na sobě, kdo co kde řekl, nebo jak dlouho ráno seděl na záchodě...
I má zaměstnání byla podmíněna modelařinou, kterou to vše asi začalo.
A tak mám bydlení, kde jsem si skoro vše (až na opravdu speciální věci) dělal sám (a funguje to), těší mě vlastní výtvory, trošku umím od každého něco alespoň tak, abych věděl o čem to je a posoudil co zvládnu a co už ne. A třeba mě nějaký moula, co neumí pořádně svou práci, tak moc neošidí kecy o jeho kvalitní práci.

Podle všeho jsi neměl štěstí na vyučující, neměl bys ale kvůli tomu odsuzovat dílny, kroužky a spolky obecně jen proto, že tobě se tam nelíbilo.
Já jsem měl tu smůlu nebo štěstí, že jsem se hodně musel naučit sám, ať už dobře nebo ne, a prošel si i slepé uličky, které bych v kroužku spíše úspěšně minul.
Stejně tak se člověk (má-li chuť) hodně dozví na letišti, na výstavě a pod.

A k MH:
I já jsem s mnoha kamarády dříve jezdil na MH, ale už ne. A to nás jel třeba plný autobus, za tmy, a vůbec ne s ambicemi co nejvíce nakoupit za veletržní ceny.
Zejména se podívat, osahat, potkat známé, nasát atmosféru... a pod. To je pro mě deviza. A to už tam nenajdu, jinak bych zase přijel.
To jsme si raději zajeli do Vídně.
Proto taky nesouhlasím s tvrzením, že pokud už modelář na MH přijede, pak by měl utrácet.
Pokud je tak nastavený systém (o zákulisí něco vím), tak je to špatně.
Pokud je vystavovatel nejen vyždímán mnoha a mnoha desítkami tisíc jen aby tam stánek vůbec měl, je několik dní omezena činnost firmy kvůli přípravě a pak i po výstavě, je tlačen do slev a pod. , pak je samozřejmé, že si to hodně vystavovatelů dříve či později rozmyslí.
Zejména malí výrobci, kteří by se měli prezentovat a zviditelnit na to prostě mít nebudou, to by to naopak potopilo.
A ty přitom potřebujeme nejméně stejně moc jako ty zavedené.
A velcí vystavovatelé? O nich se dobře ví, mají své stránky, stálé odběratele a jméno. Ty to sice nepoloží, ale ekonomicky z toho nemají nic, co by jim stálo za to. Ani ta reklama přímé účasti.
Je to často jen jejich ochota, které si cením.
Třeba zrovna RH.
Podmiňovat tuto akci ekonomickou návratností nejde - protože ale chtějí všichni zbohatnout a nejlíp už včera, výsledek se dostavil. Není to vina návštěvníků - pokud bude zajímavá akce, přijedou. My jsme tomu dali celý den (třeba od čtyř ráno vč. cesty až do noci) a nebylo to jako sednout na MHD a zaskočit se podívat. Ale pokud tam nebudou vystavovatelé, nebudou tam ani návštěvníci - v té úvaze snad nedělám chybu....?
Dnes už tam nikdo nechce, o tom už se vůbec nebavíme. Ani kdybychom bydleli na dohled stanů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 0:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
---------------------asi se na věc dívám opravdu pouze ze svého pohledu.


Naposledy upravil pepin dne sob 03.11.2018 1:15, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 0:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
asi se na věc dívám opravdu pouze ze svého pohledu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 8:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
pepin píše:
asi se na věc dívám opravdu pouze ze svého pohledu.

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jenže pak se ani nikdy nic nenaučí. A na rozdíl od zaměstnání, tady povýšen nebude. Steve má pravdu, setkáš se s nešikovnými šikovnými kutily, ne s těmi opravdu šikovnými. Učení z nebe nepadají, ale blbcema jako by bombardoval. Pokud se těm neznalým juniorům nepodá pomocná ruka, tak se z nich ti učení ani nikdy nestanou. Ty pak budeš, a zůstaneš, "posledním akčním hrdinou". Po tobě nebude potopa, po tobě nebude nic! A takové akce, jako je MH veletrh, by je měl oslovit tím, co se dá dělat a ne jen tím, co se dá koupit hotové. Akce svazu, je jedno jaký obor, by měly ukázat, kam až mohou jako modeláři postoupit. Ale toho bez základu nikdy nedosáhnou. Ti, co tam předváděli své makety, jedno zda letadla, lodě, nebo pozemní techniku, také nějak začínali a neuměli tehdy vůbec nic. Ale někdo je to musel naučit, nebo někdo musel zpracovat své zkušenosti, které si oni někde sehnali a použili, a samozřejmě je doplnili o své zkušenosti a všechno mohou nějakým způsobem předat dál. Ale předat jen tehdy, když to nabídnou a najde se někdo, kdo to bude chtít přijmout. Aby se našel zájemce, musí se mu to nejak předvést. A jsme zase u toho, kdy, kde a jak, třeba na MH veletrhu. Je to uzavřený kruh.
Osobně i po těch letech mám z hotového modelu radost a když potom i léta, má z toho člověk velmi dobrý pocit. Podle mě má člověk k vlastnoručně udělanému výtvoru jiný (kladnější) vztah, než jen k něčemu co si jenom koupil. Navíc, pokud všichni budou chtít jenom kupovat, kdo ty výrobky bude vymýšlet a konstruovat? A nejde jen o modely. Modelářství by kromě manuální zručnosti mělo rozvíjet i technické myšlení, představivost a další schopnosti, včetně těch sociálních - komunikace, kooperace atd.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 16:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
Steve píše:
Pepine, ve své profesi se tedy potkáváš se špatně provedenými kutilskými zásahy.
--------------------------------------------------------------


joo, tady v tom máš určitě pravdu a je i pravda, že pokud se třeba loupe barva rovnou z omítky--ve vcelku luxusním bytě, určitě to nepodělal v základu nějaký domácí kutil, ale stavební firma--profici--ale kdo ví, základní stavbu mohla třeba provést renomovaná firma, ale dodělávky už si třeba poruznu řešili sami majitelé tech bytu přez menší firmičky, nebo opravdu svépomocí--když se v jednom bytě loupe malba od omítky--zárubně jsou uvolněné a sdk stropy nejsou ve spojích přetmelené přez žádnou pásku, ale pouze dotmelené k sobě na doraz--to si fak pak říkám, tady finálně po hrubé stavbě řádil nějaký šikovný kutil svépomocí.

když jsi zmínil ty mobily, syn vystudoval stavařinu

http://www.spsgocar.cz/

už v prváku hlásil, že to nikdy dělat nebude, aby lítal už ráno v šest v holinkách po stavbě a chce tady z tý školy pryč, já si stál za tím, že tu školu dodělá a teprve potom až ji dodělá, at si jde teda studovat to, co si myslí, že by bavilo jeho--tu školu jsem mu já nepřikázal, chtěl na ni jít z vlastního rozhodnutí--nakonec to dopadlo tak, že dnes opravuje věci od apple, nikdy na to nestudoval, prostě ho to bavilo jako koníček--hrabat se v mobilech a nakonec se mu to stalo profesí--nikdy ale nechodil do žádného elektrotechnického kroužku, veškeré informace vysosal sám z internetu--případně jezdil na ruzné workshopy, jak třeba a čím pájet.

ale ani když byl dítě, modelařit se mnou v dílně, nebo lítat s tím umodelařeným modýlkem ho vubec nebavilo--určitě ani nemá potřebu si na baráku v dílně kde to vybavení je--ukutit třeba nějakou poličku--druhorozená dcera to má ale jinak, tu to u mě v modelářské dílně vždy bavilo, nakonec vystudovala školu nábytkářského designu a i když dnes z truhlářské dílny přešla do kanceláře, kde dělá a zpracovává pro zákazníky návrhy , pořád stejně tesktní, že na dílně , případně na montážích ji to bavilo určitě víc--ale jako holka fakt fyzicky nestíhala--i když samozřejmě kluci babě rádi pomohli.

Já si prostě myslím, že když chceš--opravdu chceš a máš k tomu alespon nějaké základní předpoklady, není potřeba jako decko začít chodit co nejdřív na modelářký--fotografický--počítačový --ektrotechnický kroužek .

Třeba se ale pletu a třeba Pan Lněnička, pan Veka a třeba i Graup 15 začínali už jako děcka v nějakém modelářském kroužku a kdyby to tak nebylo, nikdo by o nich dnes nevěděl, zrovna tak možná chodil do lidušky Rodger Waters, Jim Morrison, Bob Dylan a třeba i Suzanne Vega

Samozřejmě, že modelářské a i jaké koli jiné kroužky jsou super--jako že děcka, které mají o tu kterou konkrétní činnost zájem mají možnost se tomu někde věnovat, ale neumím se na to alespon já dívat tak--že jako když někoho naučím vyříznout žebro z balsy, že se něco změní v tom, že vývoj stejně spěje ke konzumní společnosti a dnešní generaci to vyčítám jen z toho duvodu, že za mého mládí být konzumní ještě uplně moc nešlo--ale mě to tak nějak nedochází---že jsem si nemohl třeba koupit hotovou reprobednu--bo nebylo uplně jednoduchý kde ji koupit , tak jsem si ji hold musel postavit---kdo z vás to za posledních x let udělal? kdo z vás si za posledních x let postavil svoje rádio ze součástek, případně zesilovač ?

opravdu nic proti jakýmkoli zájmovým kroužkum--jako že ted momenmtálně je to pro děti které o to mají zájem zábava ,ale já fakt neslyším na to, že když bude pár jedincu umět z prkýnka slepit letadélko, že ten svět bude v budoucnu lepšejší.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 100 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  


Následující akce

Pozvaný

Akce vložena od

Víkend s MoNaKem 2024 - sraz lodních modelářů
31 kvě, 2024 00:00 Do 02 čer, 2024 00:00
Všichni ladous
   JETI: Asi JETI meeting
21 srp, 2027 Do 21 srp, 2027
Všichni TomasC

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz