Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1554 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: stř 13.03.2019 10:05 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10710
Bydliště: Břeclav
Woita píše:
To co zde měříme je asi pouze baro, těžko říct jestli samotné baro může takhle jezdit vlivem změny počasí během jedné hodiny - možná že jo...


Určitě jo. Změna tlaku o jeden hPa dělá při 0°C výšku 8 m, při 10°C je to 8,3 m a tak dále. Samozřejmě to závisí i na nadmořské výšce. Třeba v 1 800 m je tento rozdíl při změně o 10 m, v 7 300 m až při 20 m.

Kolem a kolem, 1 hPa rozdíl tlaku je 10 i více m výškových.

Pohledem do meteostanice vidím, že dnes má má tlak u nás rozkmit 5 hPa během čtyř hodin. V historii vidím že denní rozdíl mezi min a max je běžně 10 hPa. Bývá i to i 20, nejvyšší jsem loni zahlédl 30.

Jinak řečeno, barometrický výškoměr zcela normálně během dne naměří změnu výšky 50 až 100 m, někdy až 300 m. A může se to odehrát během pár hodin - vidím i 15 hPa za pět hodin.

A to se ještě nebavíme o změnách teploty.

A pokud to měříš na balkóně, stačí jakýkoliv závan větru, uvnitř třeba otevření okna nebo dveří na návětrné či závětrné straně bytu a desítky metrů už letí...


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: stř 13.03.2019 17:36 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6662
Bydliště: Písek, ČR
Zdzd, díky za osvětu.
V konfiguračním programu Spirita je (myslím že to i Tomáš potvrdil) sice kolonka "výška", ale je to pouze "výška_dle_baro_čidla", neboli nějak přepočtený okamžitý tlak.
Celkem GEO Link tu skutečnou_výšku jistě počítá značně složitě, i na základě GNSS, akcelerometrů a kdoví čeho ještě.
Takže jsme společně s kolegou Falconem navrhovali, aby program ukazoval skutečnou (spočítanou) výšku. Pak by se dalo kontrolovat, jestli je jednotka - co se týká výšky - korektní. Takto nás to zbytečně vyplašilo.

Já jsem měl jeden nemocný GEO Link (Tomáš mi ho promptně vyměnil za nový), tam helikoptéra měla výškové omezení od mínusu do plus 10 metrů jen to fiklo. Bylo to docela nebezpečné, tak proto jsem začal zkoumat jak je to vlastně přesné a dostal se k tomu údaji "výšky" v programu.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pon 01.04.2019 20:25 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.2.2011
Příspěvky: 59
Bydliště: opava
Zdravím,
Prosím kdo provozujete Spirit Pro .. nebo Spirit v NITRO Heli s režimem GOVERNOR .. jak máte nastaveno ??
Trošičku s tím bojuju .. Heli mně točí víc než je nastaveno / v testu tabulka říká 1500 skutečnost cca 1650 - 1780 i 2000 - což mám nastaveno jako maximální otáčky /

Dík
R

_________________
RP

Trex 600N - Airwolf - černý , Trex 450 Airwolf - modrý, Trex 450 Hughes 500 Breitling


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pon 01.04.2019 21:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1541
Bydliště: Kladno
neprovozuji spalovák, ale kdysi jsem si s tím hrál a nastavuje se tam poměr. to máš nastaveno korektně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pon 01.04.2019 23:15 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 229
Dobrý den,

pořídil jsem si Geolink hned jak ho uvolnili.

U první verze FW Geolink měl problém s hlídáním výšky v invertu.

Po update na aktuální verzi Spirit 2.6.1 Geolink 1.0.2.4.
Zkoušky na zemi se jevili na hlídání výšky min.1m; max.5m v pořádku i v invertu.

Zálety jsem měl min. výšku 3m, max. výšku 15m první baterii min výška nesepnula ani v 0m, druhá ve 3m, ke konci 12minutového letu jen v 1m.

Další zálet jsem nastavil min. 4m, max. 10m zase při první baterii min. výška nesepnula ani jednou, při druhé baterii min výška ke konci spínala v 1m, asi od půlky baterie mi vrtulník nechtěl stoupat, jako by byl omezený výkon na kolektivu podezření na baterii a na možnost omezení max. výškou, která se mohla posunout dolu. Na konci posledního letu mi to dokonce přitlačilo vrtulník k zemi, až tak že jsem musel nouzově sednout.

Vyhodnocení záznamu z telemetrie ukázalo sice kolísání napětí na baterii, ale nejmenší článek nešel pod hranici se kterou běžně létám bez omezení motoru a jetě mi zbývá minimálně 40sec letu na přistání.

100% se mi posouvá hlídání minimální výšky, 100% mi i výška kolísá, dále mi Geolink 100% přimáčkl vrtulník k zemi, to znamená že výška letu se mi snížila o -10m

Nepřesnost měření je pro mě velké zklamání, když jsem před tím používal Vario od Frsky přesnější variantu, kde je přesnost měření +-10cm. S tímto varimem jsem měl naprogramovanou záchranu na 2,5m, chyba víšky s tímto variem se pohybovala nahoru +10cm dolu se posouvala v průběhu 12minut o -1m. Variu nevadili přenos z teplé místnosti do mínusovích teplot.

Geolink jsem pořizoval s představou, že bude výšku hlídat stejně a nebude docházet k posunu výšky časem, protože GPS bude provádět průběžně korekce.

Dále jsem doufal v rychlejší reakce 300Hz. Zatím se mi jeví prodleva reakce podobná jako u varia, které musí poslat signál do vysílačky ta signál zpracuje a pošle zpět. Geolink mi měl pomoci s nácvikem akrobacie v malých výškách, jenže je minimálně 10krát nepřesnější než Vario.

Zatím jsem se tedy nedostal, ani k testování dalších funkcí, láká mi omezení prostoru a návrat na místo startu v případě př. poruchy vysílačky. Pokud by nějakým způsobem ztrácel Geolink satelity, tak mi model bez varování vyletí i z hlídaného prostoru.

Chtěl jsem koupit Spirita a Geolionk do dalších dvou nových modelů, ale s takovou to si ho tam netroufnu dát a u stávajícího modelu se můžu vrátit zpět k mnohem levnějšímu Variu, které pracuje s maximální chybou do 1m.

poznámka: Geolink je na ocasní trubce bez kapoty, má nestíněnou viditelnost na oblohu. Pohon torzní tyčí, minimální vzdálenost od nejbližšího serva 11,5cm.

Měsíce ubíhají a já pořád nelétám a čekám na odstranění neduhů.

Prosím Vás tímto o rady.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 07.04.2019 10:28 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.1.2019
Příspěvky: 8
Zdravím,
mám podobný problém, záchrana spíná relativně spolehlivě při klesání s rotorem v horizontu (i na zádech),ale v rychlejším bočním klesání doprava nesepnula vůbec a v levém níže než je nastaveno (4m).Po radě výrobce jsem nahrál verzi do Spirita 2.6.1., při bočním klesání spíná záchrana už na obě strany, ale po cca 2min.letu přestala fungovat záchrana a návrat domů, po přistání blikal pravidelně Geolink.Stalo se to poprvé od instalace Geolinku.
Manuál udává poruchu např. statika? Při dalším letu už Geo nevypadl. Výrobce napsal, že bude nová verze FW, která umožní aut.obnovení funkce GEO. Mám kardan, umístění na trubce, budu čekat jako 737 E MAX.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 09.04.2019 22:45 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 229
Dobrý den,

u μSpirit je jaká rozteč pinů?
1,25mm nebo 1,5mm?

Honza


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2019 8:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2012
Příspěvky: 298
Bydliště: Praha
Obrázky: 1
honza.i píše:
Dobrý den,

u μSpirit je jaká rozteč pinů?
1,25mm nebo 1,5mm?

Honza


Tyhle pasují:
https://www.banggood.com/5-PCS-150mm15c ... rehouse=CN

_________________
Netopyr

Goblin 570, Devil 380, Spirit, 3Digi, Taranis X9D+,


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2019 17:19 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 229
Děkuji za tip


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 19.04.2019 20:05 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 31.8.2016
Příspěvky: 152
Čau, chci se zeptat těch, co už mají zkušenost s geolinkem a zkoušeli funkci postiton hold, jak dobře funguje. Jde mi o to, jestli dokáže udržet heli na místě bez hnutí, jako například naza h. Co jsem viděl nějaký video z testování, tak tam vrtulník pořád skákal nahoru a dolu, což se mi moc nelíbilo. Zvažuju jeho pořízení do makety, kvůli zlepšení letového projevu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 19.04.2019 21:52 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6662
Bydliště: Písek, ČR
S letovým projevem nemá GeoLink moc společného, hlídá výšku a polohu, ale letový projev musíš zařídit něčím jiným - nastavením Spirita a hlavně správným páčkováním.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 19.04.2019 22:00 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 229
Po opakujících se problémech s hlídáním výšky jsem se nedostal ani k držení výšky natož pozice.

Pokud se mi hlídání výšky v průběhu letu posune o 10m jak chcete držet výšku?
Dále na fórech jsem našel zmínky o klesající přesnosti měření dle počtu satelitů, pokud nemá Spirit systém možnost posílání údajů o přesnosti/počtu satelitů přenosu do vysílačky. Pokud není pilot varován vysílačkou na nepřesné spoléhá na Geolink až praští někam s heli dojde mu že Geolink nefungoval.

Nechápu proč v hodinkách může být mnohonásobně lepší GPS než je Geolink, nebo proč čínské vario dokáže měřit výšku s přesností 0,1m, můžete si nastavovat hlídání výšky po 0,1m a u Geolinku jen po metrech. U Geolinku slibovali rychlost reakce 300Hz, možnost nastavení parametru kterým nastavíte při spínání záchrany při rychlém ještě nad min výškou. Parametr spínání neumožňuje nastavit dostatečný rozsah rychlosti, výška je nepoužitelná/nepřesná, prodleva měření strašná.

Po třetím problému, kdy mi Geolink málem rozflákal heli jsem přestal ze sebe dělat testovacího králíka, Geolink jsem odpojil a vrátil se k čínskému tlakovému čidlu.

Další problém u nové verze:
1) Prgram pro nastavování 2.6.1 se změny ukládají i když je nedáte uložit.
2)Open tx mi rozhodil při updatu nastavení heli dokonce to vypadá že mi i obrátil smysl expa u Elevatoru.
3) Při natavení vyšší rychlosti rotace pomocí luaskriptu ve vysílačce mi rozhodilo nastavení středu kolektivu, krajní polohy serv.

Mám spirita, ten jsem si pořídil v první várce, ale doladil jsem ho na cca90% až loni po updatech. Takže než odladí geolink to bude taky trvat několik let.

Jak má přidat držení pozice na maketovém projevu? Raději než držet pozici bych s drahou heli přistál a pak se př. vysmrkal, než riskovat že mi nepřesné hlídání heli rozseká. Nebo bych si nastavil hlídání minimální výšky přes vysílačku pomocí varia.

Spirit je celkem nastavitelný co se týká letového projevu, snížením otáček rotoru, nastavením pomalejších rotací, pomalejší změny směru a ve vysílačce pomocí exponenciál na kolektivu by jste měl mít možnost docílit požadovaného maketového projevu s jakoby větší setrvačností modelu.

Spirit Vám mohu doporučit, ale před geolionkem Vás musím varovat softwaerově nefunguje jak má!!! Softwaere možná časem opraví a dodělají, ale hardware podle logiky nelze zpřesnit jinak než změnou konstrukce nebo výměnou dílů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 19.04.2019 22:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 672
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Chtěl bych vidět jakýkoliv systém, který by dokázal měřit výšku s přesností 0,1 m pomocí GPS. To je naprostá utopie. :o

_________________
Všechno, co píšu do diskuze, je pouze můj osobní názor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 19.04.2019 22:32 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 31.8.2016
Příspěvky: 152
Spirita mám a jsem s ním spokojenej. Jen se mi hrozně líbí, když skutečnej vrtulník visí ve vzduchu bez hnutí a chtěl bych to napodobit i u makety. To se bohužel páčkováním docílit nedá. Měl jsem nazu h s gps modulem a ta to dokázala. Vrtulník visel na jednom místě jako skutečná heli, ale zase se to chovalo divně v manuálním režimu. Spirit je úplně o ničem jiným, příjemnej na řízení a vyhovuje mi. Tak jsem myslel, jestli geolink nedokáže něco jako gps modul u nazy. Co tak čtu tak asi ale ne. Škoda :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 19.04.2019 23:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 672
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Výška modelu se udržuje podle tlakového senzoru. Je to tak u naza a určitě i u geolinku. U vrtulníku je dost důležité umístění, aby nebyl tlakový senzor ovlivňován prouděním vzduchu od rotoru.

_________________
Všechno, co píšu do diskuze, je pouze můj osobní názor.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1554 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz