Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob 13.04.2019 9:50 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1103
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Jestli jsem se správně dočetl, tak sledovat napětí 12S baterky nebo dvě 6S baterky by s FrSky čidly mělo jít. Opravte mě, jestli někde dělám chybu.
V obou případech je potřeba jednomu čidlu změnit ID.
Pokud chci sledovat 12S nemůžu použít dvě MLVSS čidla, protože mají propojené GND pro baterku a mínus na S.PORTu a došlo by ke zkratu 6-ti článků (asi by to byl "hezký" a krátký efekt). Takže na článek 1-6 může být MLVSS na 7-12 FLVSS. Skutečně může? zkoušel to někdo? Já jsem zatím neměl odvahu a zatím jsem nikde nenašel, že by to někdo zkoušel (hledal jsem pravda nedlouho).
U sledování 6S+6S (nebo třeba 3S + 3S) se pak dva MLVSS použít můžou s tím, že se propojí zem u obou napájecích článků.

Změnit id senzoru lze měničem ID. Ten ale nemám.

Nelze ID měnit i STK toolem? Zkoušel jsem se něco dočíst, teoreticky by to jít mělo (?) přes FeeLink program, ale nepodařilo se mi to.
Zkoušel jsem kde co, nejblíž k úspěchu byl STK přepnutý na "upgrade" a použitý S.PORT 2 (na STK), kdy jsem z čidla dokázal přečíst sledovaná napětí článků. Ale přečíst ID ani zapsat ID se mi nepodařilo.

Jde přes STK vůbec ID senzoru změnit? Pokud ano, kde dělám chybu?

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 14.04.2019 7:50 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5909
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
prikrylm píše:
Jestli jsem se správně dočetl, tak sledovat napětí 12S baterky nebo dvě 6S baterky by s FrSky čidly mělo jít. Opravte mě, jestli někde dělám chybu.
V obou případech je potřeba jednomu čidlu změnit ID.
Pokud chci sledovat 12S nemůžu použít dvě MLVSS čidla, protože mají propojené GND pro baterku a mínus na S.PORTu a došlo by ke zkratu 6-ti článků (asi by to byl "hezký" a krátký efekt). Takže na článek 1-6 může být MLVSS na 7-12 FLVSS. Skutečně může? zkoušel to někdo? Já jsem zatím neměl odvahu a zatím jsem nikde nenašel, že by to někdo zkoušel (hledal jsem pravda nedlouho).
U sledování 6S+6S (nebo třeba 3S + 3S) se pak dva MLVSS použít můžou s tím, že se propojí zem u obou napájecích článků.

Změnit id senzoru lze měničem ID. Ten ale nemám.

Nelze ID měnit i STK toolem? Zkoušel jsem se něco dočíst, teoreticky by to jít mělo (?) přes FeeLink program, ale nepodařilo se mi to.
Zkoušel jsem kde co, nejblíž k úspěchu byl STK přepnutý na "upgrade" a použitý S.PORT 2 (na STK), kdy jsem z čidla dokázal přečíst sledovaná napětí článků. Ale přečíst ID ani zapsat ID se mi nepodařilo.

Jde přes STK vůbec ID senzoru změnit? Pokud ano, kde dělám chybu?


To ses nějak zamotal ne? Články nemají uzemnění, a na začátku věty mluvíš o 6+6 = 12 článcích, pak chceš uzemnit oba? :)

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.04.2019 19:12 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1103
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Ne, myslel jsem buď fakt 12S, jako dvanáctičlánek (co používají třeba vrtulníky třídy 700), co vím, tak se spojí dva 6S sériově. Nebo dva N-články (6+6) paralelně, třeba 4-motorový B-17 chce 2 baterky paralelně (3S+3S), ty můžou (a nejspíš budou) mít spojené země (mínusy).

Jako dvě různé konfigurace.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.04.2019 19:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5909
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
Pleteš dohromady články a baterie. A taky pleteš zem s mínusem. Pak je ten text šílenej aby se v tom jeden vyznal a poradil ti.

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.04.2019 20:16 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1103
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
To se omlouvám za zmatení. Pro mě je zem, mínus nebo kostra furt mínus, tedy to, proti čemu existuje nějaké to plus...
Ostatně v dotazu nejde ani tak o zem kostru článek ani baterku, ale o změnu ID MLVSS nebo FLSVSS...

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.04.2019 22:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1241
Bydliště: Vysočina
Mě jen tak nezmateš :) (o co ti jde je jasný už z nadpisu). Se změnou ID ti neporadím (zatím jsem to neřešil). Ale zase jsi mě donutil trochu myslet a hledat. A ono to čidlo FLVSS má opravdu galvanicky oddělený výstup. Trochu bych prvně měřil ale mělo by to jít.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 15.04.2019 7:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1021
Bydliště: PN - SK
s FLVSS to naozaj ide, sami to uvadzaju ako moznost.
Menit Id je mozne bud tym "menicom" (alebo zabehnut do rcstudio ak si blizko), alebo v ktoromsi altrenativnom FW (tusim ersky) je to "zabudovane", cez maly workaround sa to da dostat do taranisa a nasledne flashnut opentx.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 15.04.2019 10:59 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1103
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
ellet píše:
Mě jen tak nezmateš :) (o co ti jde je jasný už z nadpisu). Se změnou ID ti neporadím (zatím jsem to neřešil). Ale zase jsi mě donutil trochu myslet a hledat. A ono to čidlo FLVSS má opravdu galvanicky oddělený výstup. Trochu bych prvně měřil ale mělo by to jít.

O tom FLVSS se tu právě někde psalo s tím, že když se MLVSS zapojí blbě, tak hoří přijímač, ke kterému MLVSS je připojené. A někdo tam zmínil, že to řeší FLVSS, které nemá mínusy (země :) - je tam napsáno GND, žejo) propojené. Zkoušel jsem na FLVSS měřit a fakt země propojené nemá (a MLVSS fakt má :) ). Ještě jsem někde zahlédl zmínku, že je tam nějaká optická vazba mezi měřidlem a S.PORT rozhraním. Takže by měření na 12S (i víc) mohlo fungovat. Ony ty FLVSS jsou snad jen o stovku dražší, akorát v případě zabudování mají "zbytečně" navíc display. Ale pokud připlatím 130 Kč, tak mám "pojištěno", že když se netrefím, tak mi neshoří přijímač za 8-12 stovek. RC Studio údajně umí takový přijímač opravit, ale bojím se, že ne za 130 Kč.

(jen poznámka pro Bayeux, jak si tak pročítám, co jsem napsal, tak se snažím vyházet všechna "TO" :-P )

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 15.04.2019 11:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1241
Bydliště: Vysočina
prikrylm píše:
....že když se MLVSS zapojí blbě, tak hoří přijímač, ke kterému MLVSS je připojené....
Já nevidím důvod proč by ta kombinace nebyla možná. Ale nedělal bych to, je to dlouhodobá past (MLVSS musí být na "spodní" baterce).
Pokud bych chtěl použít i na "horní" baterku MLVSS, uvažovat bych o dodatečném optickém oddělení S.Portu tohoto čidla malým udělátkem. (Žádná věda, jen trochu hraní s optronem.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 15.04.2019 12:41 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5685
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
MLVSS se neda prenastavit tak aby fungovali dva zaroven, FLVSS ano.

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 15.04.2019 15:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1241
Bydliště: Vysočina
RCStudio píše:
MLVSS se neda prenastavit tak aby fungovali dva zaroven, FLVSS ano.
Tak pokud nejde u MLVSS změnit ID, tak už to má vlastně vyřešený :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 15.04.2019 21:20 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1103
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Tak ještě zbývá zjistit, jestli jde id FLVSS měnit přes STK. A pokud ano, tak jak.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 16.04.2019 8:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Kdyby si člověk chtěl trochu pohrát, tak mě napadlo použít tři kousky ASD1115 (číňani umí i poměrně mrňavé moduly - viz tutady), jedno Arduino Mini Pro a celé to zabalit do upraveného OpenXsenzoru. Ano, všechny AD převodníky by měly společnou zem, muselo by se to "odskákat" děličema na vstupu, ale zase by to bylo dobrý hraní, nákladově nesrovnatelné s FLVSS a v podstatě i s MLVSS (čas nepočítám, je to hraní) a rozměrově srovnatelné s jedním FLVSS, natožpak se dvěma. A dvanáct článků z jednoho čidla by už snad bylo dost pro valnou většinu modelářstva (a pokud náhodou ne, dají se použít ty převodníky čtyři). A kdo by si chtěl pohrát ještě víc, udělá na to destičku na záda toho Arduina, jen to osazování těch blech není úplně příjemná práce, VSSOP pouzdra už jsou na můj vkus docela malá.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 16.04.2019 8:46 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1103
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Pěkné, ale tohle je něco na zimu, teď se mi asi bude chtít spíš lítat, jak tvořit něco, co bych možná někdy použil...

(nechcete vysílačku? :-P )

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 16.04.2019 11:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1241
Bydliště: Vysočina
No když už bastlit, tak bych asi volil něco, co má dost ADC převodníků. Třeba něco jako toto ?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: MomoBrut a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz