Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 8:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 827
Prosím o radu ohledně 3D modelování. Úspěšně používám Fusion 360 a velmi mi vyhovuje parametrické modelování. Bohužel pro složitější modely je Fusion360 na mém PC pomalý. Konfigurace PC: Win10, 24GB RAM, Intel-Core i5-6300CPU @2.4GHz, Intel HD Graphics 250.

Grafická karta není žádný zázrak, ale ani modely, které vytvářím nejsou nic extra složitého. Přepočítání modelu trvá cca 70 sekund pokud je vše v pořádku a jednotky minut, pokud mám například někde zaoblení (fillet), které se "nevejde" a výpočet fillet končí chybou.
Pokud tedy chci v modelu změnit 6 parametrů (Modify-Change Parameters) a model přegenerovat, tak bohužel Fusion 360 model přegeneruje po každém parametru zvlášť a čekám a čekám....

Dokud obsahuje sadu extrude bez TSpline, ak je rychlost obstojná, ale jakmile použiju Loft přes několik TSpline a k tomu pár "výstupků" zaoblených sadou fillet, tak je rychlost tragická. Typický problematický model bude třeba křidlo složené z X profilů a "kapsami na kola" a X desítek nýtů.

Grafickou kartu vyměnit nemůžu, tak se poohlížím po "výkonějším" SW.

Podmínkou je 3D a možnost parametrického modelování a export do STL. SketchUp tedy nechci. Do výběru jsem zařadil i OpenScad, protože programování je pro mě OK....

Pročítal jsem fóra a Google a zvažuji:
1. Design spark mechanical
2. OpenScad
3. FreeCAD

Dotaz je, zda někdo umíte porovnat Fusion 360 se třemi alternativami z pohledu rychlosti generování modelu ? Z časových možností se nestíhám naučit všechny 3 a ještě v nich namodelovat něco složitějšího, tak budu rád za praktické postřehy.

Díky za praktické zkušenosti


Ukázka
Příloha:
3DCad.JPG
3DCad.JPG
[ 51.58 KiB | Zobrazeno 2216 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 9:29 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.6.2007
Příspěvky: 3164
Bydliště: Středočesko, ČR
Obrázky: 0
FreeCAD je "hodně neoptimalizovaný" na ten zapomeň zadejchá se už při jednodušším modelu oproti Fusion360

Pokud kreslím na pomalém PC tak používám Oneshape, který je cloudovej a tudíž využívá výkon provozovatele.

_________________
Fyziku respektuji, ale nařízení (EU) 2018/1139 NE = už nelítám


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 9:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10041
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Myslím, že ten tvůj počítač zase taková chudinka není, ale u cloudových programů je hlavní brzdou ta rychlost připojení, jak píše kroxigor. Chtělo by to CAD, který pojede přímo v tvém počítači. S těmi co jsi vyjmenoval ale žádnou zkušenost nemám, ale ty free zase většinou mívají dost omezené schopnosti modelovacích funkcí. Nemáš možnost nějaké studentské licence pro profesionální CADy?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 10:35 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 350
Bydliště: Košice, SR
Ahoj, nepíšeš, aký máš disk. Uloženie dát na SSD slušne pomôže.
Pozri sa do správcu úloh a zisti, koľko pamäti SW využíva počas behu. Tam uvidíš aj vyťaženie jednotlivých prvkov systému.
Skús znížiť rozlíšenie zobrazovania, výsledok naznačí, či je to problém procesora alebo grafiky. Tú grafiku neviem vôbec nájsť....
Nemám to podložené/overené, ale zdá sa mi, že práca s plochami je pomalšia ako s telesami.
V každom prípade sa nečuduj, že ťahanie LOFT cez 10 rebier dá stroju zabrať. Skús optimalizovať model, napr. ak sa tvar mení proporcionálne, stačí prvé a posledné rebro.

Edit: Odbočil som od otázky, aký CAD. Ale nemyslím si, že pri rovnako podrobnom modelovaní bude niektorý SW výrazne rýchlejší.
A ešte mi napadlo: skús vypnúť cloud a pracovať lokálne.


Naposledy upravil ujovko dne pon 29.04.2019 11:31, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 11:29 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 5.3.2015
Příspěvky: 341
Bydliště: Jedlová u Poličky
Osobně bych se vsadil na tu grafiku, jedná se o notebook nebo stolní PC? Ta grafika co uvádíš je integrovaná? Pokud s tím hodně pracuješ doporučil bych ti koupit v případě stolního pc grafiku. nVidia p1000 by ti hodně pomohla. Je to ovšem na zvážení každého uživatele zda to potřebuje nebo ne. Případně pořídit pracovní stanici, na takové hoby kreslení se dá koupit 20-30 tisíc. Samozřejmě i zjednodušení modelu pomůže viz jak píše kolega víš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 11:38 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 9096
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Mám Fusion a potvrzuji teorii s grafickou kartou. Mám i7 6820, 8G RAM a Radeon R7 M370. A pocitově nemám problém.
Měl jsem předtím také i7 a 8G, ale bez grafiky a bylo to utrpení.

Pokud chceš, tak mi nějaký díl ve FUSIOn nasdílej (tomas.ciniburkZAVseznam.cz) a napiš co mám udělat. Změřím ti čas. pro porovnání.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 12:34 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 827
Jedná se o NTB Lenovo T460s s rozšířenou RAM a rozšířeným SSD diskem.
Disk: SSD 1TB
CPU: Během výpočtu modelu jede CPU na 60-85% z toho si většinu bere Fusion360
RAM: Fusion si bere mezi 300-420 MB (pro tento konkrétní model) v klidu i během výpočtu. Swapovat během výpočtu Fusion nepotřebuje.


Model vznikal a zesložiťoval se postupně. V tuto chvíli by optimalizace byla na úkor požadovaného výsledku.
Vypnutí cloudu nemá na délku přepočtu vliv. V cloudu jede například RENDER nebo SIMULATION.

Model nasdílím. Díky za nabídku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 14:54 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 9096
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Stáhnul jsem si objekt a zde grafika nepomůže. Změna parametru šířka u mě trvá cca 40sec., procesor si to u mě vezme tak 25-47%. NTB Dell E5570.
Ale grafika se při přepočtu naprosto nezapojuje. Ale jak objektem otočím, tak to jde po grafice.

Zkušenost, že nezáleží na režimu online/offline jsem udělal také.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 14:54 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3033
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Problém těch programů je, že nedokáží využít více jader, ani ramku. Netuším , jak zrovna Fusion, ale sledoval jsem prostředky u poslední Cinemy i Rhino 6 a prostě to neuměj. U procesoru výhradně jedno jádro - vyšší takt je výhodou.
Cinema to využije při renderu, ale při běžné práci s miliony bodů ne.
Grafárnu jsem do nového počítače dal mnohem výkonnější a nic se nezměnilo. Prostě ty programy nejsou přizpůsobeny na novej hardware. Ale pokud modeluji sebesložitější věci, tak jsem v pohodě. Horší je práce s naskenovanými věcmi.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 15:09 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 827
Díky za test. Ušetřím tedy za nákup grafické karty :-) ....

Jakmile je model spočítaný, tak už je rotace s objektem OK i u mě. Rotování sebere 15% CPU a pohyb je naprosto plynulý.
Nechápu jak s tím můžou dělat profesionální konstruktéři.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 15:25 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 9096
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Když pustím přepočet ve Fusion360, tak naskočí do práce všech 8 logických procesorů.


Přílohy:
Bez názvu.png
Bez názvu.png
[ 196.85 KiB | Zobrazeno 1824 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 15:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 350
Bydliště: Košice, SR
Nebudem sa sporiť, kto má alebo nemá pravdu.
Pre výpočet zmeny modelu je prvotný výpočtový výkon procesora. Niektoré grafické karty vedia prispieť svojim procesorom aj na matematiku výpočtu.
Fusion u mňa roztočí všetkých 6 jadier. A to aj v stave, keď sa model len zobrazuje, točím s ním, vojdem do vnútra a pod. CPU vyskočí z 2 na 8%, GPU z 5 na 30 a viac.
Áno, z využitia pamäte som bol sklamaný, ale asi to stačí. Pri veľkých veciach to vyliezlo na 8-10GB, jedine pri napäťovej analýze v Inventore vystúpalo využitie RAM raz na 50GB.
Profesionáli asi nepoužívajú Fusion.
Ak môžem byť členom tohto výskumného tímu, tak môj účet na Fusion je: viktor.kollarATgtsmail.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: pon 29.04.2019 17:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10041
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nevím jak je to u jiných CADů, ale někdy před 7 lety jsme se bavili s vývojáři CATIA a Tebis právě ohledně, toho, že když nám vyměnily pracovní stanice z dvoujádra za čtyřjádra, tak nám některé věci běhaly pomaleji, protože běžely jen na jednom jádru. Bylo nám řečeno, že některé operace (výpočty) prostě na víc jader nelze rozdělit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: úte 30.04.2019 9:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2015
Příspěvky: 917
Bydliště: Chlumčany (PJ)
Obrázky: 0
Mam o dost slabsi pc nez tazatel a grafiku GTX970 a vse bezi OK. Problemy cadu nejsou v nevyuzit vsech jader, ale ve spatnym vyuzit. Solidworks ve kterem delam, sice ukazuje vyuziti vice jader, ale obcasmi prijde, ze s tim bojuje. Model letadla pro 3d tisk pred dokoncenim ma pres 400 skic, a XXX zaobleni, vysunuti atd. a trva to cca pul minuty nez to nacte cely model. At je to jakkoliv, dela to grafika,

_________________
Taranis X9D+


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D CAD pro složitější modely
PříspěvekNapsal: úte 30.04.2019 9:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 5.3.2015
Příspěvky: 341
Bydliště: Jedlová u Poličky
V práci pracuji příležitostně se Solidworksem a pořídili mi teš pracovní stanici je tam i7-8700, p1000 a 16gb ram a jediný rozdíl oproti integrované grafice je rychlejší přepočítáváni zaobleni při větším rozsahu funkce ( více prvků) a to že se mi neseká zobrazení při práci s většími sestavami ( automatizace). Samozřejmě to i rychleji načítá, ale rozdíl je cca 1/3 času oproti původnímu času. Když jsme to diskutovaly s lidmi od DS tak nám potvrdili že krom simulací atd… při bězné práci umí pracovat SW jen s jedním jádrem. Každopádně integrovaná grafika je očistec. Doma pracuji na herním ntbk asus s 660gtx a rozdíl oproti stanici zatím nevidím.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz