Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Hoblovka srovnávačka
PříspěvekNapsal: stř 26.06.2019 7:44 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 23.1.2018
Příspěvky: 14
Bydliště: Mořkov
Ahoj, podpořím hashpi-ho.. :)
Mám taky Scheppach, ale trošku lepší model - HMS1070, běžně cena 9900,-, občas se dá sehnat i trochu levněji v akci, záběr 250mm, stůl hliníkový frézovaný, max. úběr 3mm na hoblování na smrku při hoblování např. 80-100mm širokých desek je reálné, ale trápí se u toho, motor by mohl být silnější. Při pokusu protáhnout s příliš velkým úběrem vypne tepelná pojistka, povolíš stůl a jedeš dál.. je to celkem blbuvzdorné :)
Vybíral jsem stroj pro hobby truhlařinu a dodělávky kolem baráku (plot, terasa, prolízky pro děcka atd.), který nezabere mnoho místa, ale když je potřeba aby makal, tak makat bude a nebudu muset shánět někde něco lepšího..
https://www.zbozi.cz/vyrobek/scheppach-hms-1070/

Mám ji 2 roky, svoji práci rozhodně odvedla, nože na smrku/borovici i celkem vydrží, brousit dle množství zpracovaného dřeva cca co 2kubíky/400-500 protahů. Hodně jsem ji trápil na buku, vyráběl jsem pár kousků nábytků z masivního buku, tam je potřeba šetrně volit úběr, cca 1mm, brousit nože je pak třeba častěji.
Teď nedávno kamarád zahlásil, že by potřeboval ohoblovat "pár" prken na dětský domeček..
Příloha:
IMG-20190520-WA0001.jpg
IMG-20190520-WA0001.jpg
[ 177.33 KiB | Zobrazeno 988 krát ]


no přivezl hromadu viz obrázek.. 5 hranolků dlouhých 4m + 20vrstev desek 28*80*205mm.. to byla pro ten stroj nejdelší práce v kuse, protože to potřeboval celkem rychle, cca 10h zápřahu (ano, rozhodně by bylo efektivnější to protáhnout na větším stroji, ale když to chceš do druhého dne.. no.. ;)), odpad 8x 120l hoblin :D
brácha stolář se mi od srdce zasmál, když jsem mu to pak vyprávěl, na Feldru v práci by to měl za 2-3h max. :)

Sumář - na tvoje požadavky podle mě sedí přesně, zpracování je o kousek lepší jak u HMS850 a klonů (Gude/Asist a jine se shodnym designem a sirkou 200), jako nezbytnost je za mě odsávání (!!!!) a vhodný podvozek/stolek, na občasnou práci má velmi dobrý poměr užitný výkon/cena/překážecí rozměry, pokud bys měl ambice dělat třeba několikrát do měsíce nábytek, tak už bych volil nějaký starší profi stroj (Rojek..) ale je třeba počítat nejen s vyšší cenou (3x-6x), ale hlavně s mnohem většími rozměry.
Kdybych měl kupovat znova, tak se stejnými požadavky ji koupím zas.. pokud bych zvažoval něco jiného do své minidílny (3,5x4m), tak by to byl Felder Hammer C3 v kombinaci formátovací pily, protahu+hoblovky a spodní frézky, ale to se bavíme o kategorii cca 100tis CZK dle konfigurace ;)

_________________
Turnigy i10; Q.B.15 Revival 1450mm, Handsel 1400mm, Multiplex FunGlider 1300mm, Bird Of Time 3000mm


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Hoblovka srovnávačka
PříspěvekNapsal: stř 31.07.2019 15:37 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 188
Tak jsem koupil tuto protahovačku https://www.mall.cz/hoblovky-protahovac ... t-ae4h180d
Náhodou jsem ji objevil v akci za super cenu 4300 Kč. Mám ji doma, odzkoušeli jsme ji, ale budu ji vracet. Pro moje účely je úplně nevhodná. Nevím jak to výrobce myslel, či spíše nedomyslel, ale nejde pořádně seřídit. Přední válec i zadní válec se pohybuje současně s nožovou hlavou, takže je v podstatě možno seřídit jen jednu tloušťku třísky a to jen velice špatně. Pokud bude prkno křivé, nebo proměnné tloušťky, tak protah nebude fungovat. Díval jsem se na dražší podobné stroje a ty mají první podávací válec upevněný pružně a takže reaguje na tloušťku materiálu. Hráli jsme si s tím asi tři hodiny a fakt se to seřídit nepodařilo. Takže jde zpět a pokud budu něco kupovat, tak něco více profi. I když bude dražší.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 34 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz