Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: sob 11.01.2020 21:30 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.3.2011
Příspěvky: 719
Bydliště: Sedlatice (Telč)
Ahoj, řeším takovou jednu věc. Hodně z Vás mě asi bude kamenovat, ale chtěl bych to tak.
Stavím QB.15 na žhavíka a chtěl bych mít palubní žhavení přes Auroru.
Nechce se mi tahat žhavítko.
Chtěl bych se vyhnout: nedělej to a dej tam elektriku ! nebo bude to moc těžký !
Napadlo mě použít od Arduina jednokanálové spínané relé: https://arduino-shop.cz/arduino/2948-modul-rele-12v-1-kanal.html
Když připojím relé na volný kanál přijímače, relé je stále sepnuté. Vyzkoušel jsem všechno, ale aurora to prostě nepřepne. Nenapadá vás jak nato ?
Nerad bych kupoval přímo switch a nebo servo s vypínačem.

Díky Petr

_________________
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: sob 11.01.2020 22:05 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 7101
Bydliště: Moravský kras
kup switch a nevymýšlej ptákoviny.. Z přijímače leze PWM signál, jehož šířka pulsu odpovídá poloze ovládacího prvku na vysílači. Tím nemůžeš přímo spínat relé, potřebuješ mezi tím ještě elektroniku, která na základě vyhodnocení šířky toho PWM impulsu sepne výstup resp. to tvoje případné relé.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: sob 11.01.2020 22:14 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.3.2011
Příspěvky: 719
Bydliště: Sedlatice (Telč)
Mám relé doma, sem to chtěl zkusit než koupím switch

_________________
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: sob 11.01.2020 23:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4825
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Jak psali výš 1) koupíš hotový spínač - switch řízený šířkou impulzu // předpoklad Ukonst 1.2 nebo 2 V, I 2 až 3A
Jednokanálový RC spínač - 5A
https://www.rcblik.cz/Jednokanalovy-RC-spinac-5A-d9.htm
G.T.Power Electronic Switch 7A/10A
https://www.banggood.com/cs/G_T_Power-Electronic-Switch-7A-10A-for-Electronic-Ignition-Smoke-p-990129.html
Fishbonne 5A/10A Light Switch Remote Control Signal Protection LED
https://www.banggood.com/Fishbonne-5A10A-Light-Switch-Remote-Control-Signal-Protection-LED-for-FPV-Racing-RC-Drone-p-1535567.html
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=76256&start=315

2) k modulu relé dáš Arduino jako detektor šíře pulzu 3) upravenou elektronikou serva místo motoru sepneš relé


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: sob 11.01.2020 23:28 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 12.1.2013
Příspěvky: 1519
Bydliště: Pardubice
ExperimentatorPetr píše:
Ahoj, řeším takovou jednu věc. Hodně z Vás mě asi bude kamenovat, ale chtěl bych to tak.
Stavím QB.15 na žhavíka a chtěl bych mít palubní žhavení přes Auroru.
Nechce se mi tahat žhavítko.
Chtěl bych se vyhnout: nedělej to a dej tam elektriku ! nebo bude to moc těžký !
Napadlo mě použít od Arduina jednokanálové spínané relé: https://arduino-shop.cz/arduino/2948-modul-rele-12v-1-kanal.html
Když připojím relé na volný kanál přijímače, relé je stále sepnuté. Vyzkoušel jsem všechno, ale aurora to prostě nepřepne. Nenapadá vás jak nato ?
Nerad bych kupoval přímo switch a nebo servo s vypínačem.

Díky Petr


Ahoj,

Takto jednoduše to nepůjde... Nevím jak jsi zběhlí v Arduinu, ale bez něj to nepůjde.. Potřebuješ napsat do Arduina program kde budeš měřit délku PWM impulsů z přijímače na daném kanálu a dle toho se rozhodnout zda má být relé sepnuté či ne... Doporučuji začít se studiem zde https://www.instructables.com/id/Readin ... g-Arduino/ a zde https://www.arduino.cc/reference/en/ ... Možná pro tebe bude jednoduší koupit hotový RC spínač, nicméně je to výzva naučit se něco nového :wink: a pokud mohu poradit tak začni s STM místo s Atmelem...

_________________
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 0:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8315
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Na co takový Arduinský dělo? Tady je z Aradio Praktický elektroniky 3/2016 na PICu, plošák má Buček Brno za 15 kaček. A naprogramovanej procík má asi taky.


Přílohy:
Servospínač1.png
Servospínač1.png
[ 907.64 KiB | Zobrazeno 1663 krát ]

Servospínač2.png
Servospínač2.png
[ 941.69 KiB | Zobrazeno 1663 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 3:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19410
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
No... arduino... stavím si teď spínače dle potřeby s ATTiny85, je to stejně malý jako PIC12F629 a k tomu P-FET nebo N-FET taky podle potřeby. Myslím že by to žhavení umělo spínat taky. Bez relátka.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 7:07 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4825
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
URČITĚ Třeba PWM 15A 400W MOSFET
https://arduino-shop.cz/arduino/1754-drive-modul-spinace-regulatoru-pwm-15a-400w-mos-fet.html

eses MOSFET modul pro jednodeskové počítače
https://arduino-shop.cz/arduino/1155-mosfet-tranzistor-irf520-top-pro-arduino.html


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 8:56 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
Mozes vybrat creva z nejakeho digitalneho mikroserva, potenciometer nastav do stredu alebo nahrad 2mi odpormi, namiesto motorceka zapoj rele na 5v cez shottky diodu a mas hotovo
Alebo zober creva z vecsieho digitalneho serva a pripoj zhavitko namiesto motorceka cez diodu a tiez mas vystarane
Pripadne "vyrvi" dva protilahle tranzistory z H-mostu a nemusis pripajat cez diodu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 9:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19410
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
guchar píše:

No... tohle jsou ale jen spínače řiditelné výstupem procesoru. Podpora PWM neznamená že se to může připojit rovnou na přijímačový výstup...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 10:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19410
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Aktuálně nemám volně kus, jsou leckde vestavěné, ale takhle to vypadá na plošňáku, FETy TO220 nebo TO251 pro malé proudy:
Příloha:
RC_switch.png
RC_switch.png
[ 22.74 KiB | Zobrazeno 1509 krát ]


_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 10:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
jyrry píše:
No... arduino... stavím si teď spínače dle potřeby s ATTiny85, je to stejně malý jako PIC12F629 a k tomu P-FET nebo N-FET taky podle potřeby. Myslím že by to žhavení umělo spínat taky. Bez relátka.


Po potížích mikropočítačovými spínači jsem se vrátil ke klasickým obvodům a naprostá spokojenost - v těch nikdy program nezbloudí.


Přílohy:
Spinac-clanek.jpg
Spinac-clanek.jpg
[ 116.34 KiB | Zobrazeno 1502 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 10:05 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19410
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
zdzd píše:
... Po potížích mikropočítačovými spínači jsem se vrátil ke klasickým obvodům a naprostá spokojenost - v těch nikdy program nezbloudí.

A mohu se zeptat na ty konkrétní potíže? Používám spínače jak s PICy tak teď s ATTiny a nepozoruji nějaké bloudění či co...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 11:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
Měl jsem to na spínání světel, občas mrknuly, občas zatuhly. Výstupy byly dva, vzájemně negovaná. Občas se dokonce stalo, že na nich bylo totéž. Evidentně zbloudilý program (Program jsem nepasal já, ani ten typ mikrocontroleru neprogramuji).

Nějak to souviselo s rušením od reglu nebo motoru. Odrušovací členy ale nepomáhaly, tak jsem dal přednost klasice. Nemusí se programovat, konstrukčně a velikostně skoro totéž, zcela jistě nezbloudí.

Od té doby mám pokoj.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak naučit relé poslušnosti
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 11:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.3.2011
Příspěvky: 719
Bydliště: Sedlatice (Telč)
S Arduinem jsem opravdu začátečník samouk....
Na žhavení potřebuju 1,2v ! takže bych napětí musel snížit přes odpor ne ? třeba u toho serva.
Opravdu bude jednoduší koupit switch tomu určený.

https://www.kostkamodelcentrum.cz/obcho ... ozka=37952
V případě switche od kostky výše, jaký zdroj připojím - ten spínám ?

_________________
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz