px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: pon 13.01.2020 19:57 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 2051
Bydliště: Havířov
Dobrý večer, chtěl bych poprosit zkušené elektroniky o radu. Vyrábím jedno blikátko pro kolegu z práce. Pracuje na principu astabilního klobného obvodu(multivibrátoru), jen se třemi tranzistory. je pár zapojení třeba LED majáčky apod. U těchto zapojení ale vždy svítí 2 LED diody a jedna je zhasnutá. naštěstí jsem našel co jsem potřeboval na netu, funkci kdy svítí vždy jen jedna LED dioda. Zapojení zde: http://jvelektronika.cz/?page_id=1018http://
Problém je v tom, že na videu bliká to zapojení tak středně rychle, odhadem 2Hz? Zapojil jsem to přesně podle schématu, jen jsem dal výkonnější tranzistory KF509. Rezistory jsem dal jako ve schématu, jen ty 360 Ohm jsem nenašel, dal jsem 390 Ohm. Funguje to, ale bliká mi to hrozně rychle, odhadem 2 krát rychleji než na tom videu. Zkoušel jsem vyměnit kondenzátory za vyšší hodnoty, zkoušel jsem až 1000mikroF, zkoušel jsem i větší odpory R1, ale nepomáhá to. Já chci naopak dobu blikání ještě proudloužit, ale nějak se mi to nedaří. Poradí prosím někdo?


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 6:26 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
Ten 100uF asi autor blbo prekreslil a ma byt na napajani nie ako na scheme

Skus zapojit na kazdy tranzistor odpor medzi BE okolo 33k malo by to pohnut frekvenciou a potom by to malo ak resgovat na zmenu kapacity

edit: je to mimochodom velmi nestastne riesenie ktore "vymlati" bateriu za par minut...

dnes sa take veci riesia uplne inak a to s pouzitim vid priloha

inak sa podobny problem riesil tu viewtopic.php?t=87296&ad=204&side=left&view=unread#unread ale nemal som uz sil sa zapojit do debaty, pretoze sa
naplno ukazala jesitnost viacerych diskutujucich, ako male deti na piesocku


Přílohy:
Unbenannt.png
Unbenannt.png
[ 333.44 KiB | Zobrazeno 1716 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 9:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2435
Bydliště: Ústí nad Labem
To zapojení se mi moc nelíbí, skus třeba tohle: https://ok1kvk.cz/clanek/2011/blikac-3led/
Mělo by mít i nižší proudový odběr.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 10:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 2051
Bydliště: Havířov
Má to být na primitivní semafor pro malé děti. No nechtělo se mi to dělat z IO, našel jsem pár zapojení s NE555 a 4017, ale tohle jsem chtěl zkusit jednodušeji s tranzistory. Ale asi to budu tedy muset udělat z té 4017.

JardaRůžička: Už jsem psal k čemu to má sloužit, takže potřebuji aby svítila vždy jen 1 LED. U toho vašeho zapojení svítí vždy 2 a jedna je zhasnutá.

Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 13:23 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19313
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Semafor? Úloha jako stvořená pro malý AVR, třeba ATTiny85... ;-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 15:47 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10979
Bydliště: Břeclav
varok píše:
Už jsem psal k čemu to má sloužit, takže potřebuji aby svítila vždy jen 1 LED.


Tak ale semafor nechodí...

https://www.youtube.com/watch?v=dnNTE2Sz1Y8


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 17:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 2051
Bydliště: Havířov
Já vím, opravdový semafor funguje trošku jinak, ale je to pro malé děcka, tak to nemusíme tak moc prožívat. Skutečný semafor by měl podle mě svítit červená, po chvíli se k ní rozsvítit žlutá, za okamžik obě zhasnou a rozsvítí se zelená. Po chvíli zhasne zelená, rozsvítí se na okamžik samostatně žlutá. Ta zhasne a rozsvítí se červená. Je to tak?

No já jsem to chtěl udělat trošku jednodušeji a to: rozsvítí se červená, po chvíli zhasne, na okamžik se rozsvítí žlutá a když zhasne, tak se rozsvítí zelená.
Ale jak jsem se ptal, s tímhle zapojením to asi nepůjde. Zkusím ještě jak psal sky59 přidat ty odpory a uvidím jestli se to zlepší.

na netu jsem našel pár zapojení s 2 IO jak jsem psal, tedy NE555 a 4017. V nějakém starším AR Praktická elektronika je jiné zapojení, ale hodně složité. Procesory nechci, za prvé s nimi neumím a za druhé mám radši klasické součástky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: stř 15.01.2020 2:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4723
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
LED semafor s transistory Základem pro 2 LED (červená + zelená) je (astabilní) multivibrátor (klopný obvod)
Proud LED v kolektorech omezují kolektorové odpory, frekvenci určují kondenzátory a odpory vedoucí do báze
Obrázek

http://599.cz/view.php?cisloclanku=2008101601

Multivibrátor užívaný jako zdroj obdélníkového signálu, pak se doplní 2 diody a 2 odpory, potlačí zakulacení
Tečkovaně doplněné součástky a tečkované průběhy v grafech
Obrázek

[url]dlabos.wz.cz/en/Astabilni_klopny_obvod.html[/url]

Připojením třetího klopného obvodu do série a vazbou z 3. na 1. dostaneme TRANZISTOROVÝ SEMAFOR
Dle toho jak se má obvod při přechodu z 3. na 1. LED chovat, je nebo není v kolektoru Q3 další kondenzátor)

Obrázek

Obrázek

Běžně elyty mají značné svodové proudy (zejména při nepoužívání) než se po nějaké době opět naformují.
Dnes jsou už dostupné svitkové kondenzátory: polyesterový; 10uF; 160VAC; 250VDC
Druhý vliv, že tranzistory nemají vlastnosti bezztrátového ideálního spínače, u tohoto zapojení nejde zanedbat

_ Aby šlo zvětšovat odpory RC konstanty jdoucí do báze, bylo by dobré snížit kolektorové proudy. Tedy
větší kolektorové odpory, a LED pak napájet přes oddělovací tranzistory s komplementární vodivostí


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: stř 15.01.2020 13:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 2051
Bydliště: Havířov
Guchar: To chápu, ale to zapojení co jste dal je to o čem se už psalo. Vždy svítí 2 LED diody, já potřebuji aby svítila v každém cyklu jen 1.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: stř 15.01.2020 18:47 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 2051
Bydliště: Havířov
Je prosím vás možné, že tam má ten autor špatné kondenzátory? Na schématu jsou 220mikroF. Na videu mu to funguje, ale co jsem koukal na spoustu jiných schémat, tak všude mají astabilní klopné obvody kondezátory hodnoty 10 nebo 22mikroF i pro delší časy. Jen ty odpory v bázích tranzistorů mají vyšší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: stř 15.01.2020 20:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1526
Bydliště: Vysočina, ČR
varok píše:
Je prosím vás možné, že tam má ten autor špatné kondenzátory? Na schématu jsou 220mikroF. Na videu mu to funguje, ale co jsem koukal na spoustu jiných schémat, tak všude mají astabilní klopné obvody kondezátory hodnoty 10 nebo 22mikroF i pro delší časy. Jen ty odpory v bázích tranzistorů mají vyšší.

Doba překlopení je závislá na časové konstantě, která je daná součinem kapacity kondenzátoru a rezistoru (C*R) Při poloviční kapacitě C musí být hodnota odporu (spíš odporů, není to jen ten jeden) 2x větší aby byla časová konstanta stejná. Asi to chce víc hledat v odborné literatuře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: stř 15.01.2020 23:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4723
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@varok Schválně jsem si video (jvelektronika) zastavil v čase 0:41 a tam svítí jedna LED (zcela vlevo)
na zastaveném videu, posouvání po ose 1.LED :41, 2.LED :42, 3.LED :43
https://youtu.be/ruESMSTLXzk?t=41

_ Jak psal elet rychlost blikání je úměrná RC konstantě Ri = 3k3, Ci = 220 mikroF pro i rovno 1, 2, 3
Určitě lze nahradit 33k a k nim 22 mikroF
v závislosti na zesilovacím činiteli Q jsou změny hodnot Ri (pro danou hodnotu Ci) možné jen v omezeném
rozsahu Při jeho překročení se překlápění Klop.Obvodů zastaví.

_ Na schematech co jsem uváděl je Ci 22mikroF ale Ri jsou 39k a u LED Flasher 100k
Na www jsou kalkulačky převod RiCi na časy multivibrátoru svítí LED v kolekoru Q1, nejsou tam meze funkčnosti

Tahle zapojení neumí
Skutečný semafor by měl podle mě svítit červená, po chvíli se k ní rozsvítit žlutá, za okamžik obě zhasnou
a rozsvítí se zelená. Po chvíli zhasne zelená, rozsvítí se na okamžik samostatně žlutá.
Ta zhasne a rozsvítí se červená. Je to tak?
Je a není. Ta avíza blízkosti změny ZELENÁ-ČERVENÁ a té opačné ČERVENÁ-ZELENÁ mohou být různá
V ČR ale je sekvence Č - ČŽ - Z - Ž - Č - ...
Popsána v: Zákon o silničním provozu č. 361/2000 Sb., Řízení provozu světelnými signály, § 70
NA TOHLE BY UŽ BY BYL nejlepší nějaký uP třeba Arduino


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: čtv 16.01.2020 4:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19313
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
guchar píše:
...
NA TOHLE BY UŽ BY BYL nejlepší nějaký uP třeba Arduino

No FUJ! Tohle jsou tu sprostá slova a rouhání...

:lol:

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: čtv 16.01.2020 5:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 2051
Bydliště: Havířov
ellet: Já vím že frekvence blikání je závislá na kapacitě kondenzátoru a odporu R1. Ale nevěděl jsem jestli je jedno kolik tam dám nebo jen do určité míry.

guchar: Ano, včera jsem zkoušel dát kondenzátory 100mikroF a odpory R1 33KOhm a už se blikač zastavil úplně.

Takže jak jste psali, tudy cesta opravdu nevede. Budu to tedy muset zkusit s těmi IO. Našel jsem ještě v jednom AR Praktická elektronika zapojení s jedním IO 4093, tak to asi zkusím. Jen má dost komplikovaný plošný spoj, tak si budu muset nějakým záhadným způsobem udělat jiný. :(

Děkuji všem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doba bliknutí blikače
PříspěvekNapsal: čtv 16.01.2020 12:06 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4723
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@varok
_ Omluva. Až teď jsem schema jvelektronika prohlédl pozorně, tak abych viděl, že LED Di
(na rozdíl od ostatních co jsem uvedl já) zde svítí při ZAVŘENÉM tranzistoru Qi proto vždy svítí jen jedna LED
(LED Di nejsou v kolektorech Qi, ale mezi kolektory a mínus vodičem napájení)
V takovém případě pro stanovení Ri x Ci platí jiná pravidla než pro LED v kolektorech.

_ Proud svítící LED (podle napětí na LED dané jejím typem) (9V mínus (1.5V až 3.0V))/0.4 = cca 19 až 15 mA
Co tě vedlo k náhradě BC547 za tebou použité KF509 pokud jsi dal odpory 390R (tedy cca 360R)?

==edit02
Na těch klasických SEMAFOR s KO jsou tedy vždy dva Qi otevřeny(svítí) a jeden zavřen(nesvítí)
když do kolektorů nedáš LED a necháš tam jen odpory, tak přes odpory (cca 10k) můžeš vyvést napětí na báze
do další trojice NPN tranzistorů Ty vytvoří NEGACI tím pádem přes odpory zapojené LED v jejich kolektorech
budou vždy 2 nesvítit a 1 svítit. Ke klopným obvodům jsou přidány oddělovací zesilovače s fu negace (NOT).
Větší kolektorové odpory v KO ti umožní použití větších časovacích odporů v bázích Ri
Tím pádem ti semafor bude blikat pomaleji Na tranzistorech - zesilovač moc nezáleží použij tedy ty KF509

_ Sice to není Arduino, ale máš co jsi chtěl SEMAFOR jen s (šesti) tranzistory.
A takhle je to prosté s (MÁ-LÁSKA)Arduino
https://navody.arduino-shop.cz/arduino-projekty/arduino-led-semafor.html


Naposledy upravil guchar dne čtv 16.01.2020 12:40, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: JirkaA, MPml a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz