Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 11.01.2021 19:12 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 26.4.2010
Příspěvky: 5
V RC modelu auta mám akumulátor Li-Ion 7,4 V s kapacitou 500 mAh a chtěl bych ho nahradit akumulátorem s větší kapacitou vlastní výroby. Chtěl bych to provést tak že bych zapojil do série dva články 3,7 V s kapacitou 2600 mAh. Bude to fungovat? A ještě dotaz, půjde takový to akumulátor nabíjet stejnou nabíječkou jako nabíjím teď ten akumulátor s nižší kapacitou?


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 11.01.2021 19:30 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 27.8.2006
Příspěvky: 95
Bydliště: Táborsko
Rozhodně by to jít mělo. Ale bylo by dobré napsat, o jaký nabíječ se jedná. Zřejmě to bude nějaký ,,setový,,. Letování by také chtělo jistou zkušenost. Možná vyhledat v okolí kolegu a požádat o pomoc.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.01.2021 19:35 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 26.4.2010
Příspěvky: 5
jenap píše:
Rozhodně by to jít mělo. Ale bylo by dobré napsat, o jaký nabíječ se jedná. Zřejmě to bude nějaký ,,setový,,. Letování by také chtělo jistou zkušenost. Možná vyhledat v okolí kolegu a požádat o pomoc.


Nabíječku mám tuhle: https://profimodel.cz/en/funtek/124491- ... 31849.html


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.01.2021 19:54 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 27.8.2006
Příspěvky: 95
Bydliště: Táborsko
Jestliže byla pro nabíjení dvoučlánku 500, a teď bude nabíjet dvoučlánek 2600, do plného nabití to bude cca pětkrát déle. Fungovat by to mělo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.01.2021 22:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 6351
Bydliště: Vsetín
Pokud originál baterka nemá nějaký BMS.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.01.2021 23:54 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.4.2020
Příspěvky: 118
Bydliště: Valašské Meziříčí
Napiš si alespoň přibližné bydliště do profilu, aby ti někdo mohl poradit, jak to udělat.
Na spojování článků potřebuješ vybavení i zkušenost. A taky u Li-Ion aku je potřeba znát jeho max vybíjecí proud. Mnohé jej mají příliš malý, než bude to tvé auto potřebovat. Pokud seženeš aku s vyšším vybíjecím proudem, tak ho využívej asi jen na polovinu jináč se bude dost hřát a bude klesat jeho životnost.

_________________
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.01.2021 23:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 11701
Bydliště: praha 5
budinka píše:


To bude asi problém, když né hned, tak časem nejspíš určitě.

přez ten USB konektor píšou input 2A, to bude asi pro vícekapacitní baterii už moc dlouhá nabijecí doba a konektor se nejspíš začne ohřívat, vyhřátý pružinky přestanou časem pružit a bude se to zhoršovat do té doby, než se ten konektor nakonec rozteče.

rozhodně to raději nenabijej třeba z notasu, nebo z něčeho, co ti pak bude líto vyhodit, nebo nechávat za draho opravit.

osobně bych doporučil si rovnou raději pořídit nějaký modelářský nabiječ a ani to nezkoušet.

Osobní zkušenost z nabijení vícekapacitních powerbank.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 12.01.2021 18:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2020
Příspěvky: 231
Bydliště: Žilina, let.Hôrky-Brezovec
Obrázky: 5
Notebook ani PC neda prud do USB vacsi nez 1A(standartne da USB 0.5A az 0.9A podla verzie - USB 1.1 az USB 3.1 gen1) , pri vacsom odbere skutocne hrozi znicenie pocitaca.
AZ USB 3,1 gen 2 na USB-C konektore dokaze poskytnut az 5A pri napeti do 20V - teda aspon teoreticky.


Model.nabijacka je pravdepodobne urcena na zasunutie do nabijacky (k telefonom ci tabletom) s USB vystupom, niektore daju 2A aj viac, trebe pozriet na nabijacke aky umoznuje odber.
Keby nahodou odisla tak je to zalezitost par Eur , pripojenie do pocitaca by som neriskoval.

PS: USB specifikacie su velmi zlozite a je v nich bordel ,su v nich desiatky roznych moznosti, okrem standartnych USB su aj Power delivery pouzitie na napajanie, tie velke prudy umoznuju , ale tie byvaju pouzite prave v nabijackach na telefony ci tablety , standartne sa v PC nepouzivaju .
Ale zalezi od vyrobcu zariadenia , pokial pouziju USB ktore znesie vacsie zatazenie tak je to mozne a je to vyhoda , blbe je ze to kolko ktory USB konektor znesie bezny clovek nezisti :?

_________________
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 12.01.2021 20:25 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 26.4.2010
Příspěvky: 5
Asi nejjednodušší mě přijde koupit podobný akumulátor s větší kapacitou a přepájet tam konektor z toho původního viz obrázek. To by mělo nemělo být moc složité ne?


Přílohy:
_akumulátor.jpg
_akumulátor.jpg
[ 35.75 KiB | Zobrazeno 1615 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 13.01.2021 15:15 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2010
Příspěvky: 96
Bydliště: Ostrava Poruba
Obrázky: 0
budinka píše:
Asi nejjednodušší mě přijde koupit podobný akumulátor s větší kapacitou a přepájet tam konektor z toho původního viz obrázek. To by mělo nemělo být moc složité ne?


ahoj,

je supr, že se snažíš modelařit a ne jen hračkařit. ! Dnes mnozí jen konzumují hotové věci...
Ale s těmito bateriemi již není sranda.
Odhaduji, že ještě nemáš dostatek elektro znalostí pro vytváření li pol packů a přepájení konektrů takových baterii. Pokud to tak je najdi někoho v okolí - elektor kroužek, nebo modelář, který děla do baterek :-)
Udělej to, ale pod dohledem "face to face" někoho, kdo už to zná a vysvětlí ti "co a proč".
Tady najdeš hodně dobrých rad, ale i takové, které nejsou zrovna nejmoudřejší....

Ahoj Supan


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 13.01.2021 16:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 8.8.2017
Příspěvky: 777
Bydliště: JABLONECKO
Já měl za to že tazatel chce pracovat s Li-ion baterkama s né s Lipol packem,tak nevím ... :oops:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 13.01.2021 17:06 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2010
Příspěvky: 96
Bydliště: Ostrava Poruba
Obrázky: 0
dratek píše:
Já měl za to že tazatel chce pracovat s Li-ion baterkama s né s Lipol packem,tak nevím ... :oops:


ano s li ion...Děkuji za upozornění.

Z hlediska bezpečnosti to je stejné. Né bezpečné.
Supan


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 15.01.2021 16:35 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 26.4.2010
Příspěvky: 5
Tak nakonec sem to vyřešil nečekaně snadno. Našel sem doma baterii, kterou sem používal do foťáku zrcadlovky Nikon, tu sem vykuchal, připojil konektor a model jezdí jak divej 25 minut :-) Navíc mám k tomu i originální nabíječku takže vše na pohodu.

Díky všem za rady kdo si našel čas sem napsat :-)


Přílohy:
baterie nikon D300.jpg
baterie nikon D300.jpg
[ 36.38 KiB | Zobrazeno 1261 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz