Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 11.01.2022 14:53 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 193
Bydliště: Beroun + Praha 1 + Praha 6
Ahoj,
rád bych požádal o radu zkušenějších. Dokončuju model Ardea dle konstrukce pánů Knebla a Velíška (plánek kreslil pan Walek), a není mi jasné jak ukotvit kormidlo SOP. Podle plánku mě napadá několik variant, a potřebuju poradit kterou vybrat, jestli je v této oblasti nějaká osvědčená praktika kterou používáte, nebo co z toho zvolit.

Ve stavebním návodu se nepíše mnoho:
Citace:
Klapka SOP je uložena pomocí dvou ocelových čepů, nejsou tedy použity klasické panty. Servo SOP – Hitec HS 85 je umístěno v trupu pod křídlem a je propojeno s klapkou táhlem, jehož základem je borový nosník 5 x 5 mm


Přikládám fotografii příslušného místa v plánku, a pohled na současný stav směrovky, a laminátového trupu.

Mé úvahy:
- spodní čep bych asi zalepil hroudou epoxidu do trupu, a v kormidle navrtal otvor, kterým se to bude na čep nasazovat. Soudím tak podle logiky, že na kormidle je ta kuprextitová výztuha (aby se to nevychodilo).
- horní čep bych asi udělal vyndavací, aby bylo možné celé kormidlo demontovat v případě nutnosti práce na servu VOP. Tzn provrtat celý ten horní pahýl na kýlovce, a horní čep udělat ze šroubu třeba M3, a do kormidla zalepit třeba matici?
- nebo mě napadá možnost horní čep udělat pevný (buď zalepený v kormidle a jen navléknutý do kýlovky, kde to bude uložené jen v otvoru v laminátu, nebo zaepixodovat do kýlovky a navléknout na to kormidlo (které by ale v sobě asi mělo mít dutinku 3mm, samotná balsa by se vychodila), a vyndavací čep udělat dolu? Ale v takovém případě by musela být matice v kormidle, ale tam už je ta kuprextitová výztuha takže to moc nedává smysl, asi to tak autor nechtěl?

Předem díky za názory. Snažím se to udělat tak aby to bylo pevné, rozebíratelné, a aby se to časem moc neochodilo.

Díky!
Pavel


Přílohy:
Poznámka: Plánek
1.jpg
1.jpg
[ 107.3 KiB | Zobrazeno 3767 krát ]

Poznámka: Směrovka zespodu, přilepená kuprextitová výstuha s otvorem 2mm
2.jpg
2.jpg
[ 51.21 KiB | Zobrazeno 3767 krát ]

Poznámka: Kýlovka, před vlepením žebra se servem VOP
3.jpg
3.jpg
[ 50.92 KiB | Zobrazeno 3767 krát ]

Poznámka: Kýlovka zezhora, se šrouby upevnění VOP
4.jpg
4.jpg
[ 50.48 KiB | Zobrazeno 3767 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 11.01.2022 15:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.9.2005
Příspěvky: 2388
Bydliště: Doma
a co udelat dutou osu v cele delce smerovky a do ni nasunovat zvrchu skrz provrtany horni pahyl kylovky skrz celou smerovku az do spodni casti kylovky uhlikovou nebo ocelovou tycku? nahore a dole v kylovce by byla tez v dute ose. Dole staci zalepit spodni cast dute osy vevnitr kylovky, smer to bude drzet tou osou. pak zajistis ze to bude chodit rovne, bude to pevne, bude to pripadne rozebratelne a nahore se bude jistit tycka proti pripadnemu vysunuti prekryvajici smerovkou.. nevim teda, jak moc ti to prida na hmotnosti. a soude podle toho, ze smerovku uz mas hotovu tak by to bylo vic prace.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 12.01.2022 6:21 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 25.10.2017
Příspěvky: 66
Bydliště: Mělník
já mám v dutině SOP vlepenou balsu a kormidlo k ní na dva panty.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 12.01.2022 10:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.3.2010
Příspěvky: 686
Bydliště: Ostrava
Podle mého je spodní čep zalepen v trupu na pevno a prochází dírou v tom laminátovém díle na spodku směrovky. Podle plánku bych to nahoře viděl na trubičku vlepenou jak do směrovky, tak i do kýlovky do které se pak následně zasune kousek drátu, který vytvoří horní pant (nevidím to na plánu ostře, ale vypadá to na dvojitou čáru, což by odpovídalo systému, který jsem popisoval).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 13.01.2022 14:39 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 193
Bydliště: Beroun + Praha 1 + Praha 6
Ahoj,
díky všem za reakce. Nakonec měl pravdu JFV, je to opravdu tak, a udělal jsem to podle toho. Spodní kolík jsem zaepoxidoval do trupu, na něj jsem směrovku nasadil, a v horní části jsem zaepoxodival Alu trubičku s vnitřním průměrem 2,1mm do směrovky a druhou část do trupu, a vložil do nich pin z 2mm kulatiny, který je v horní části kýlovky zajišťen pevnou lepící páskou proti vysunutí.

Vrtat dutou osu skrz celou směrovku se mi nechtělo, právě proto že už jí mám hotovou. Panty jsem taky nechtěl, když to je v plánku takto - navíc jelikož je směrovka zabroušená do rádiusu, tak aby vyšla osa otáčení na střed tohoto rádiusu, tak by musely panty být ve směrovce hodně zapuštěné.

Pavel


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 13.01.2022 22:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.3.2010
Příspěvky: 686
Bydliště: Ostrava
Tak ať Ti to lítá :wink: Ardeu jsem měl kdysi v hledáčku, ale nakonec to dopadlo úplně jinak :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 14.01.2022 8:16 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.8.2007
Příspěvky: 193
Bydliště: Beroun + Praha 1 + Praha 6
Díky :-) Pro mě to byla jasná volba vzhledem k mým požadavkům - chtěl jsem něco konstrukčního kde jdou koupit výřezy profilů křídla a laminátový trup a zbytek si budu moci postavit sám, chtěl jsem výřezy frézované a ne řezané laserem, rozpětí 3 metry, čtyřservové křídlo. Tady mě navíc dost potěšila důvěra a lidský přístup pana výrobce, po zavolání a objednání mi polotovary (trup, profily, a spoustu příslušenství typu spojky křídla, různé páky, přepážky do trupu, kabinku, apod) poslal v dřevěné bedně poštou, s tím že si mám vybrat co potřebuju, podle toho si dle ceníku spočítat kolik mu zaplatím, a nevyužité díly spolu s hotovostí poslat stejnou bedýnkou poštou zpět. Dokonce přiložil vyplněný podací lístek a štítek s adresou na zpáteční cestu. Přišlo mi to takové milé, na to že se vůbec neznáme. Po víkendu to potáhnu, napípám do Taranise, a pak bude zálet.

Pavel


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 14.01.2022 8:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.3.2010
Příspěvky: 686
Bydliště: Ostrava
Mám naprosto stejnou zkušenost. U pana Knebla jsem si byl osobně pro díly na model Opál (bohužel stále čeká na svou chvíli) a bylo to velmi příjemné setkání. Dal mi vybrat z několika barevných variant trupu, totéž u krytek serv. Celý komplet skvělé kvality. Probrali jsme nad plánem stavbu modelu, popovídali si o modelařině. Ukázal mi spoustu dalších trupů a dílů na éra a popsal mi i svůj způsob zasílání stavebnic tak aby se nepoškodily. Přesně tak jak jsi to popsal :wink: No připadal jsem si jako dítě v hračkářství :) A pan Velísek mi už několikrát velmi ochotně vyfrézoval šablony pro vypalování křídel z XPS pro moje experimenty. Prostě velmi příjemní pánové.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot] a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz