Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2019 10:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.6.2005
Příspěvky: 671
Bydliště: Broumov/Praha
Řešil jste někdy někdo na starých Graupnerech něco jako zámek plynu?

Potřebovali bychom mít možnost vypnout / přemostit plynovou páku (ovládající brzdící štíty) vypínačem tak, aby brzdy zůstaly v definované poloze (zatažené).

Nejdříve jsme vypínačem jen vypojili jezdce potenciometru, ale po chvíli servo ujelo z polohy do neutrálu, to samé při vypnutí drah.

Předpokládáme tedy, že k tomu, aby serva zůstala v nějaké poloze je třeba dát patřičný odpor odpovídající koncové poloze potenciometru na páce a pak by to mohlo fungovat :?:

Může někdo potvrdit následující
Příloha:
IMG_20191119_102257.jpg
IMG_20191119_102257.jpg
[ 32.33 KiB | Zobrazeno 931 krát ]



Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2019 14:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2013
Příspěvky: 457
Bydliště: Praha 8 , ČR
Obrázky: 1
.....omyl...... špatně jsem pochopil zadání

_________________
Fut.T9CP+Duplex, Fut.FC16+FrSky, už jen elektry, LMS Beckov


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2019 14:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.6.2005
Příspěvky: 671
Bydliště: Broumov/Praha
Asek píše:
.....omyl...... špatně jsem pochopil zadání


V mém schématu by měl odpor stejnou hodnotu jako potenciometr v krajní poloze. Po vypnutí potenciometru by zůstalo servo také v krajní poloze.

Kdybych nechtěl krajní polohu, musel bych dát odporový dělič, nebo ten trimr a nastavit. :?:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2019 14:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2330
Bydliště: Ústí nad Labem
valajda píše:
Předpokládáme tedy, že k tomu, aby serva zůstala v nějaké poloze je třeba dát patřičný odpor odpovídající koncové poloze potenciometru na páce a pak by to mohlo fungovat
Jsem toho názoru, že to tak není. Vstupní informací do kodéru není odpor, ale napětí. Bez děliče (trimru) je to jen krajní poloha bez možnosti nastavení (snad kromě % výchylky).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2019 7:27 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2009
Příspěvky: 325
Bydliště: Strakonice
Já bych osadil vysílač tahovým nebo otočným potenciometrem a přepínačem bych volil, co bude aktivní - plynový knypl nebo potenciometr. Je to vlastně stejný princip jako tvoje schema, jen by byly oba potenciometry. Zároveň by jsi snadno nastavil polohu klapky ve který má po přepnutí zůstat.


Přílohy:
AA74F130-818F-47A0-8004-340168E87D82.jpeg
AA74F130-818F-47A0-8004-340168E87D82.jpeg
[ 38.15 KiB | Zobrazeno 616 krát ]

16534644-BB8E-4DEC-B790-E159E0A973F1.jpeg
16534644-BB8E-4DEC-B790-E159E0A973F1.jpeg
[ 32.4 KiB | Zobrazeno 616 krát ]


_________________
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2019 7:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.6.2005
Příspěvky: 671
Bydliště: Broumov/Praha
jakub37 píše:
Já bych osadil vysílač tahovým nebo otočným potenciometrem a přepínačem bych volil, co bude aktivní - plynový knypl nebo potenciometr. Je to vlastně stejný princip jako tvoje schema, jen by byly oba potenciometry. Zároveň by jsi snadno nastavil polohu klapky ve který má po přepnutí zůstat.


Tahový potenciometr osazený mám, ale Graupner MC 14/15 ještě nemá zdaleka tolik možností programování, abych jen softwarově přepínačem přeřadil kanálu jiný ovladač. :lol:

Jinak ano, takhle by to šlo taky, ale i tak bych musel přes přepínač připojit všechny 3 vodiče mezi potenciometrem páky a druhým ovladačem....


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2019 8:31 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2009
Příspěvky: 325
Bydliště: Strakonice
Začínal jsem s MC16/20 (což je skoro stejný), tak vím co vysílačka umí. Psal jsem ti že je to jako podle tvýho schematu, kde to je řešený mechanicky. Přerušit dráty od knyplu vřadit přepínač a pak připojit zpátky plyn a druhý potencoimetr, jinak to ani nejde. Otázkou je jestli je to potřeba takhle vůbec řešit - při použití vysílačky na jiný model s motorem dojde při nechtěném přepnutí k velmi nebezpečné situaci - bude záležet na momentální poloze druhého ovladače.
Situace kdy máš na páce plynu JEN brzdy, se přeci snadno vyřeší nastavením zavřené polohy brzd na krajní polohu knyplu (třeba plný plyn) a pak při řízení křidélek máš páku na doraz a jen hýbeš do stran. Navíc máš výhodu, že v případě potřeby brzd nemusíš hledat žádný přepínač, nebo přemýšlet jakou variantu máš právě zapnutou.

_________________
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2019 11:04 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6982
Bydliště: Moravský kras
valajda píše:


Jinak ano, takhle by to šlo taky, ale i tak bych musel přes přepínač připojit všechny 3 vodiče mezi potenciometrem páky a druhým ovladačem....


Blbost, přepínal bys jen jezdce obou potenciometrů. Konce jsou u obou zapojeny stejně, jeden na plus nějakého referenčního napětí, druhý na zem, tam není co přepínat..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2019 11:38 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2009
Příspěvky: 325
Bydliště: Strakonice
JirkaA píše:
Blbost, přepínal bys jen jezdce obou potenciometrů. Konce jsou u obou zapojeny stejně, jeden na plus nějakého referenčního napětí, druhý na zem, tam není co přepínat..

Pokud by přepínal jen jezdce, nechoval by se ten ,,odpojený’’ potenciometr jako paralelně připojený odpor? Podle mě musí přepínat jezdce a jeden další drát, aby rozpojil ten nepoužívaný obvod. Jako na tom jeho nákresu.

_________________
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2019 14:21 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6982
Bydliště: Moravský kras
Příloha:
cmaranice.png
cmaranice.png
[ 364.15 KiB | Zobrazeno 472 krát ]



dobře, já to teda načmárám.. ten nepoužitej potenciometr nemá žádnej vliv, už to chápeš?

Přidal bych tam za přepínač ten kondenzátor s kapacitou řádu desítky nF, který na tom přepínači podrží napětí tu chvilku, než se přepne.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2019 14:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.6.2005
Příspěvky: 671
Bydliště: Broumov/Praha
JirkaA píše:
Příloha:
Příloha cmaranice.png je dlouhodobě nedostupná.

dobře, já to teda načmárám...


A pokud bychom se vrátili k variantě bez druhého potenciometru, nahradím potenciometr odporem a vývod jezdce napojit na Uref.
Příloha:
IMG_20191120_143426.jpg
IMG_20191120_143426.jpg
[ 27.7 KiB | Zobrazeno 479 krát ]



Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2019 14:55 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6982
Bydliště: Moravský kras
Tím ovšem půjdeš na doraz (a ten odpor bys mohl klidně vynechat, nebyl by tam na nic).. Raději trimr zapojený jako potenciometr, nastavíš si výchylku jakou chceš.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2019 14:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.6.2005
Příspěvky: 671
Bydliště: Broumov/Praha
Takže už mám odpověď od pana Hnízdila, který se servisem Graupnerů zabývá.

Na první zapojení s odporem a dvoupólovým přepínačem odpověděl
V podstatě by to zapojit dle Vašeho návrhu zapojení. Jenom namísto odporu
bych použil odporový trimr (5k), aby se krajní výchylka dala přesně nastavit.


Když jsem si nechal potvrdit zapojení s jen přepínaným jezdcem, jak tu taky padlo:
Přepínat pouze jezdce nestačí. Změnila by se nebezpečně celková hodnota potenciometru.

Takže výsledek vypadá takhle
Příloha:
IMG_20191121_141833.jpg
IMG_20191121_141833.jpg
[ 31.17 KiB | Zobrazeno 331 krát ]


Díky všem za rady. Ozvu se, kdyby se vysílačky zakouřilo... :roll:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2019 14:45 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.12.2017
Příspěvky: 5
valajda píše:
Když jsem si nechal potvrdit zapojení s jen přepínaným jezdcem, jak tu taky padlo:
Přepínat pouze jezdce nestačí. Změnila by se nebezpečně celková hodnota potenciometru.


Dobrý den. A vy tomu věříte? :roll: Tonda.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Graupner MC-14/15 zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2019 20:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.6.2005
Příspěvky: 671
Bydliště: Broumov/Praha
Kovaný v elektronice a soupravách nejsem - proto jsem si nechal poradit.

Pokud vysílačka porovnává pouze napětí mezi jezdcem a oběma konci potenciometru, pak by stačilo jen přepnout jezdce - trimr rozdělí napětí a je to.
V celém obvodu, kde zůstane zapojený i potenciometr bez jezdce, bude ale zátěž a tedy potřebný proud větší.

Jestli to řídícímu obvodu vysílačky vadí nebo ne nedokážu posoudit. Proto raději udělám zapojení, kde je to ekvivalentní. :wink:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: dagx a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz