Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1411 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 11.09.2018 14:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.7.2009
Příspěvky: 946
Bydliště: EU
Malými kroky se posouvám dále. Provedl jsem měření vibrací a dle grafu se zdá býti vše v normě. Vypadá to, že letos to ještě otestuji v reálném provozu :)


Přílohy:
yy.png
yy.png [ 50.56 KiB | Zobrazeno 1162 krát ]
xx.png
xx.png [ 46.87 KiB | Zobrazeno 1162 krát ]
zz.png
zz.png [ 37.89 KiB | Zobrazeno 1162 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 14.09.2018 9:40 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 21.7.2003
Příspěvky: 9
Bydliště: Pardubice
Přešel jsem na JETI a chci se zeptat zda mohu se Spiritem propojit přijímač REX 3, nebo jestli musím mít třeba REX 7. Zda na EX Bus je plný počet kanálů z vysílače.

_________________
Spektrum DX9, T-Rex 500 DFC AR7200BX, T-REX550 Spirit, JETI DC 14


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 14.09.2018 10:23 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2008
Příspěvky: 378
Bydliště: Plzeň, CZ
Ano, v REX přijímačích je ve všech plnohodnotný počet kanálů v ExBus.
Klidně ho použij. Dost lidí létá i na Rsat2 s ExBus. Pokud je to nějaká větší a dražší heli tak asi pro klid duše bych dal třeba REX7 - má delší anténky a jdou dát dále od CF částí.
Jen doporučuji update v rx na 1.10 pokud můžeš! A určitě si v TX zapni přenos 100Hz. V rx pak vypínám failsafe přes TX a dávám failsafe z jednotek.

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 14.09.2018 11:07 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 21.7.2003
Příspěvky: 9
Bydliště: Pardubice
Dík za rychlou odpověď. Koupím asi REX 7, přece jen 3kanál už by se kromě vrtulníku moc využít nedal. Jinak ten REX 3 už je také z 20 cm anténami.

_________________
Spektrum DX9, T-Rex 500 DFC AR7200BX, T-REX550 Spirit, JETI DC 14


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: stř 03.10.2018 13:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 14.1.2015
Příspěvky: 221
Zdar,při dnešním pokusu o nahrání nejnovějšího firmwaru do Spiritu přestal software v počítači po cca 10 minutách nečinosti odpovídat,dioda na jednotce zhasla a dál nic.Jednotka po znovuzapnutí nereaguje.Přeninstaloval jsem tedy software a zkusil znovu a nic.Připojil jsem tedy druhou jednotku a opakovalo se totéž,resp.dioda zhasla hned po kliknutí na Flash na katrě aktualizace.Zkusil jsem znovunastalovat USB ovladače podle návodu zde na fóru a od té chvíle software při spuštění hlásí interface nerozpoznán.Zkouším vše možné,ale nic.Mám Mac.Prosím o pomoc,uzemnilo mi to 2 vrtulníky :cry: :cry:
díky

_________________
Protos Stretch,TSA 600E,Gaui NX4 all@SPIRIT,OXY 3 je outsider s MiniVBarem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: stř 03.10.2018 13:55 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2008
Příspěvky: 378
Bydliště: Plzeň, CZ
Projít si tohle:
http://spirit-system.com/phpBB3/viewtopic.php?f=14&t=1684

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: stř 03.10.2018 15:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6443
Bydliště: Písek, ČR
Mám novou heli s reglem Hobbywing 100A v3. Tento regl má vývod snímače otáček.
Nevíte někdo, dá se Spirit použít ve funkci otáčkoměru (bez toho abych ho použil k řízení otáček)?
Hodilo by se to pro nastavení governoru toho Hobbywingu.
Díky za tipy.

EDIT: Odpovím si sám:
Ano, Spirit jde použít jako otáčkoměr, při použití vlastního (ne_Spiritového) governoru, nebo i bez governoru, při nastavení plynu na křivku.

Takto:
Snímač otáček (žlutý drát v případě Hobbywingu) z reglu se připojí do Spirita do konektoru ELE/PIT/TAIL na pin PIT.
V nastavení Spirita přiřadím kanálu plynu nějaký neškodný kanál, který se nehýbe (já jsem nastavil CH1, který mám pořád na nule a není použit nikde ve Spiritovi). Potom je už aktivní tlačítko nastavení Governoru/Plynu. Vlezu tedy do nastavení, tam nastavím správně Převodový poměr (spočítám z poměru zubů od motoru k hlavní hřídeli, u Devila 505 je to 5,9) a také nastavím Dělitel snímače (myslím že u Hobbywingu je to 6).
No a Spirit mi při roztočení mým vlastním governorem pěkně ukazuje aktuální otáčky.
Voila!

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 05.10.2018 8:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.7.2009
Příspěvky: 946
Bydliště: EU
Woita píše:
Mám novou heli s reglem Hobbywing 100A v3. Tento regl má vývod snímače otáček.
Nevíte někdo, dá se Spirit použít ve funkci otáčkoměru (bez toho abych ho použil k řízení otáček)?
Hodilo by se to pro nastavení governoru toho Hobbywingu.
Díky za tipy.

EDIT: Odpovím si sám:
Ano, Spirit jde použít jako otáčkoměr, při použití vlastního (ne_Spiritového) governoru, nebo i bez governoru, při nastavení plynu na křivku.

Takto:
Snímač otáček (žlutý drát v případě Hobbywingu) z reglu se připojí do Spirita do konektoru ELE/PIT/TAIL na pin PIT.
V nastavení Spirita přiřadím kanálu plynu nějaký neškodný kanál, který se nehýbe (já jsem nastavil CH1, který mám pořád na nule a není použit nikde ve Spiritovi). Potom je už aktivní tlačítko nastavení Governoru/Plynu. Vlezu tedy do nastavení, tam nastavím správně Převodový poměr (spočítám z poměru zubů od motoru k hlavní hřídeli, u Devila 505 je to 5,9) a také nastavím Dělitel snímače (myslím že u Hobbywingu je to 6).
No a Spirit mi při roztočení mým vlastním governorem pěkně ukazuje aktuální otáčky.
Voila!

Skvělé, také vyzkouším, neb mám ten samý regl ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pát 05.10.2018 17:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6443
Bydliště: Písek, ČR
P.S. Není to napsané úplně přesně, psal jsem to ještě do vedlejšího fóra o Devilu 505, tak tam mrkni, tam jsme to trochu zpřesnili a doladili:
viewtopic.php?f=105&t=83455&p=1427724#p1427724

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 15:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2008
Příspěvky: 1758
Bydliště: Kralupy n.vlt
Obrázky: 13
Zdravím.
I když jsem vždy říkal že už dožiju s pádlem,zvědavost mi nedala a po několika obkladačských melouších získal peníze na koupi bazarového snipera se spiritem.Podle majitele vymazlený top stav.Už několikrát jsem se přesvědčil o relativnosti tohoto pojmu.Co se týká kvality elektroniky tak asi jo,technický stav ale po detailnějším rozboru doma-katastrofa.Asi hodně zažil chudák :) Když porovnám se stavem v jakém prodávám modely já a ještě mám dost dlouho neklidné spaní co kdyby něco... Ale NO PROBLEM. Trocha investic navíc a bude to podle mých představ.


Co se týká spirita tak jsem pár dní pročítal diskuze ale dokud to člověk nemá reálně na stole propojený se zapnutým průvodcem nemá moc představu(když jde o první bezpádlo jako u mě).Ale vykoukané informace pomohly v rychlejším zorientování se při nastavování.Už jsem věděl kde a co hledat. Bohužel těch informací je už tolik že se v tom nějaký ůplný základ ztrácí.Když ale vím na čí rady se můžu spolehnout,jde to mnohem rychleji.V podstatě za večer hotovo,když má člověk vše potřebné.

Během nastavování asi dva hlavní miniproblémy pro někoho kdo to dělá poprvé:

Aktualizace firmwaru při neshodné verzi jednotky a usb kabelu.Prvotní zapnutí programu v PC nahoře v liště tuto možnost vůbec nenabízelo až po několikerém restartu v průběhu prací.Pak už vše OK.Člověk netuší co dělat a kde je chyba.

Zasekl jsem se myslím jen na jednom místě a to asi krok 8 nastavení koncových bodů vrtulky.Jednotka se jakoby vypnula a nereagovala.Nechtělo mě to pustit dál. Až později jsem zkusil posunout posuvníkem a pochopil,že je to v pořádku.

Snad ještě jedna věc.Během postupu průvodcem jsem nevěděl kdy mám vlastně mít zapnutý vysilač a kdy ne.Naštěstí se asi nedá udělat nějaké fatálně špatné rozhodnutí,které by zapříčinilo nějaké zničení čehokoliv.Občas prostě nějaký restart softvaru nabo napájení modelu a problém se vyřešil.

Takže po pár hodinách zkoumání kam co jak zapojit a nastavení průvodcem jsem dnes šel do vzduchu smířen s tím že se mi heli rozprskne po odlepení od země.Techniku jsem dal do kupy jen nejnutnější věci a pádlovky mám co se týče vůlí a podobně o pár levelů výše.Přesto to letělo parádně na první pokus.Připadá mi že si jednotka poradí s nedokonalým technickým stavem.Na pádle bych tohle vše určitě pocítil.Tady to letělo jak na simu i s mechanickými problémy. Nabízí se myšlenka že pokud má někdo výrazný problém, musí mít něco opravdu echt špatně v zapojení,nastavení nebo technickém stavu.

První co jsem pocítil bylo oproti pádlu- vítr.Dost foukalo a vrtulník se choval jako by ne.Řízení precizní. Při nastavování jsem zvolil SNIPER a použil doporučené nastavení.Při prvních přesunech a zkoušení reakcí kolektivu a cykliky byla na mě cyklika dost ostrá.Na malou výchylku kniplu větší reakce cykliky než bych chtěl.Venku jsem se přes wifi link a mobil pokoušel snížit v SENZOR citlivost a rotaci ale už z nastavení jsem u spodní hranice.Parametr LETOVÝ STYL jsem zatím nepochopil kam hnout.

Takže dotaz k nastavení citlivosti modelu. Co a kde můžu nastavovat v jednotce a ve vysilači pro nastavení hodnot které budou nad rámec doporučených hodnot na teploměrech v aplikaci? Pokud jsem něco přehlédl či nepochopil tak dík za nasměrování.

_________________
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 15:54 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6532
Bydliště: Dubai, UAE
Ohledne reakci a citlivosti cykliky, mas tam tri nastaveni, krome zisku.
- letovy projev (Obecne), klidne to nech nekde okolo poloviny, s tim ma smysl si hrat az budes mit helinu s bezpadlem trochu v ruce, u maket natavuji 1
- rychlost rotace (Senzor), tohle je nastaveni jak rychle rotuje helina okolo osy pri plne vychylce kniplu
- pocatecni reakce cykliky (Pokrocile), tady se nastavuje prave citlivost na jemne pohyby kniplu.
Podle tveho popisu bych prave ubral na te pocatecni reakci. Zbytek bych prozatim vratil jak to bylo predtim.

_________________
بتر كوتاتكو
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 15:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2008
Příspěvky: 1758
Bydliště: Kralupy n.vlt
Obrázky: 13
Dík.Zítra zkusím.

_________________
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 21:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.2.2014
Příspěvky: 287
Bydliště: Černošice/Praha
Případně nastavit expa ve vysílači. Spirit narozdíl od některých bezpádel nemá expa v sobě

_________________
TDF, TDR, Logo 600, Devil 380 @ 3Digi, VBar Neo, Spirit, Grapuner mx-20,mz-18


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 22:14 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.11.2014
Příspěvky: 408
Nastavenia v FBL jednotke, dlzka paky serv a nastavenie vychylky cykliky vo vysielacke, to vsetko sa navzajom suvisi. .................Niekedy staci mensi rameno cyklickych serv, a trebars aj 70 percentna vychylka vo vysielacke pre vyskovku a kridelku. Je dobre synchronizovat to vsetko tak, ked paka na vysielacke je vybocena na maximum, nech vtedy je rameno serva vybocene na maximum a nie skor. ..No a ked sa uberie z vychylky vo vysielacke, vtedy treba zvysit rychlost rotacie v FBL jednotke, lebo to sa tiez navzajom suvisi. :wink:

(FBL jednotku treba prepinat do nastavovacieho rezimu, aby gyro do toho nekecalo, ..a sledovat cykliku, co sa deje, ako spolupracuje s pakou na vysielacke a z toho sa vlastne da prist na vsetko. .............. Maximalne vychylenie servovych pak nech nie je zbytocne velke, 8 stupnovy cyklicky sklon na rotorovej hlave pri plnom kolektivu uz byt nemusi, moze byt menej.)

_________________
V120D02S, KDS 450 Q FBL, Protos 500 FBL, Logo 500 SE. _DEVO 10 v deviation4.0.1 (deviationtx.com)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pon 22.10.2018 16:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6443
Bydliště: Písek, ČR
helipali píše:
... Je dobre synchronizovat to vsetko tak, ked paka na vysielacke je vybocena na maximum, nech vtedy je rameno serva vybocene na maximum a nie skor. ..No a ked sa uberie z vychylky vo vysielacke, vtedy treba zvysit rychlost rotacie v FBL jednotke, lebo to sa tiez navzajom suvisi. ...

S tímto nesouhlasím (možná jsem jenom nepochopil jak to myslíš), u Spirita se přeci nastavuje výchylka ve vysílačce podle programu Spirit settings, na záložce Diagnostika výchylka kniplů tak, aby zelené indikátory ukazovaly -100%...0...+100% při kniplech na krajních plohách a uprostřed. (Ta nula se nastavuje subtrimy ve vysílačce, těch +-100% se nastavuje pomocí limitů ve vylílačce).
Ne tedy podle výchylek serv, ale podle těch zelených indikátorů. Výchylky serv se pak nastavují opět v programu, na záložce Limity.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1411 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz