Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 18.05.2017 19:36 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 228
Bydliště: Brno
Zdravím,

mám vysílačku FlySky i6, která má PPM vstup a přepínač pro provoz učitel-žák. Přemýšlím, že bych občas vzal dítě na létání přes kabel. Jako můžu za cca 1200 peněz koupit další i6 i s jedním RX, které asi využiju. Ale existuje nějaká levnější cesta? Tak jako existují ovladače pro simulátory komunikující jako USB joystick, existují nějaké ovladače bez rádia, jen s PPM výstupem? Nebo můžu koupit za 600 ten USB-joystick-ovladač, vykuchat vnitřnosti, dát do toho nějaké malé Arduino, a generovat ten PPM výstup sám.

Ale třeba existuje už něco hotového přesně pro tento účel. Poradíte?


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 18.05.2017 20:23 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 407
Bydliště: Vysočina
YenyaKas píše:
Nebo můžu koupit za 600 ten USB-joystick-ovladač, vykuchat vnitřnosti, dát do toho nějaké malé Arduino, a generovat ten PPM výstup sám.
Já jsem to nekuchal ale myslím, že tam PPM bude a stačí ho vytáhnout před USB převodníkem.
Já mám jiné řešení. Používám pro žáka levný Tx a jeho přijímač mám (v krabičce na suchém zipu) pod mým pultem. Protože nemá výstup PPM, dělám PPM "udělátkem" z vystupů jednotlivých kanálů. Ten je připojen k Tx učitele. Je to univerzální řešení, nepřekáží kabel a jde to kdykoli rozebrat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 18.05.2017 20:26 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 228
Bydliště: Brno
Jo, o tomhle jsem taky přemýšlel, akorát i6 nemá rozumně ven vyvedené napájení, čili bych pro to rx + arduino na převod n-krát PWM na PPM musel napájet buďto externě, anebo teda odněkud vyvést to napájení.

Ale teda doplňuji, že jedno levné čtyřkanálové rx+tx skutečně mám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 18.05.2017 20:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 407
Bydliště: Vysočina
YenyaKas píše:
Jo, o tomhle jsem taky přemýšlel, akorát i6 nemá rozumně ven vyvedené napájení, čili bych pro to rx + arduino na převod n-krát PWM na PPM musel napájet buďto externě, anebo teda odněkud vyvést to napájení.
Taky to napájím malou extra baterkou (kvůli bezpečnosti učitelova Tx). A všechno to mám v kupovaný krabičce 10x5x3 cm na suchém zipu pod pultem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 18.05.2017 20:59 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 228
Bydliště: Brno
Hmm. Zkusím to teda takto.

Jak přesně to rozhraní učitel-žák funguje? Když si na učitelově Tx nastavím různé mixy, expy, reverze a podobně, musím totéž nastavit u žáka? Nebo naopak žákův vstup PPM se bere stejně jako páčky učitele, a až potom se na to na obojí aplikují ty mixy, expy a další věci?

Ta druhá varianta by pro mě byla schůdnější, protože například na Sky Surferovi mám křidélka na samostatných kanálech kvůli nastavení diferenciace a jako spoilerony (čili potřebuji pět kanálů), ale to levné/staré Tx/Rx, které chci použít pro žáka, má jen 4 kanály.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 18.05.2017 21:26 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 407
Bydliště: Vysočina
To bude možná závislé i na Tx a s FlySky žádnou zkušenost nemám. Krmím tím PPM starší Futabu 6ex a používám jen 4 kanály bez mixů na levný, jednoduchý poletuše.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 18.05.2017 22:00 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 22.8.2015
Příspěvky: 268
Bydliště: Ostrava/Vsetín/Brno
Obrázky: 0
Mám jako žákovskou Pelikánovo Kadeta s vytaženým PPM. Já lítám s Turnigy 9x, ale s OpenTX. Zatím jsem to neměl příležitost testnout v luftě, ale tuším že jak jsem to zkoušel doma, tak žák byl jen jako vstup páčkový. Nějaké velké mixy jsem netestoval, ale vím že mi fungoval throttle cut jak u žáka, kde jsem ho vyřešil odporem co při sepnutí vpodstatě nahradí poťák páčky, tak u učitele, kde je nastavený jako speciální funkce. V OpenTX se dá navíc nastavit i váha vstupu žáka, tedy můžeš mu omezit výchylky apod.

Myslim, že i i6 by to mohla mít pořešené podobně inteligentně..

_________________
Turnigy 9x + OpenTX + FrSky
Alpha 1500, YakZilla, Fling a MiMi s Vosou v pořadí :-)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 18.05.2017 22:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 228
Bydliště: Brno
Zkusil jsem si napsat generování PPM výstupu, ale i6 to nějak nechce číst. Dokonce jsem se na to díval osciloskopem, a myslím si, že generuju ten stejný signál jako generuje samotná i6 na PPM out, ale v menu "Display", kde se zobrazují hodnoty kanálů, je po přepnutí do Trainer módu jen něco statického, co podle mě nijak nesouvisí s tím, co tam posílám.

Signál vypadá tak, že je cca 10 ms logická 1, pak je 0.5 ms logická 0, a pak jsou cca 0.5-1.5 ms pulzy logické 1 pro jednotlivé kanály, zakončené vždy 0.5 ms logickou 0. Celkem je za jednu periodu signál 7x v logické nule, přenáší tedy 6 kanálů. Signál na první pohled vypadá stejně jako to, co z vysílačky leze na PPM out.

No nic, jdu se na to vyspat, třeba mě časem něco napadne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 5:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15722
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
YenyaKas píše:
...Signál vypadá tak, že je cca 10 ms logická 1, pak je 0.5 ms logická 0, a pak jsou cca 0.5-1.5 ms pulzy logické 1 pro jednotlivé kanály, zakončené vždy 0.5 ms logickou 0. ...

To je divné, PPM signál mám zato vypadá jinak - první úzký impuls log.1, pak pauza log.0 dlouhá podle délky kanálového impulzu, další úzký impulz log.1 - délka kanálového impulzu je daná vzdáleností čel těch úzkých impulzů, pak následuje synchronizační mezera tak dlouhá aby celkový opakovací rámec byl cca 20ms...
Obrázek
Samozřejmě to může být i negované, liší se to podle výrobce daného rádia.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 7:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 228
Bydliště: Brno
Jo, zhruba tohle vidím, akorát invertovaně. Ono to nejspíš nevadí, protože co jsem tak četl, tak třeba do počítače se tohle zpracovává jako audio signál.

Ještě jsem v manuálu vyčetl, že skutečně při přepnutí Tx do režimu žák se posílají přímo páčky a aplikuje se nastavení reverzí, expů a dalších úprav z učitelovy Tx. Což je to co chci. Teď ještě zjistit, proč to nebere signál, co generuju arduinem.

EDIT: ne, ani po dalších pokusech nejsem schopen dosáhnout toho, aby i6 četla PPM signál na PPM-in pinu. Při přepnutí přepínače učitel-žák správně přestane reagovat na lokální kniply, dokonce po pár minutách začne pípat že nemá detekovaný pohyb na kniplech, ale kanály 1 a 2 jsou uprostřed a 3 v nule. Když vypojím z konektoru ten kabel a jen ho přiblížím zpátky ke konektoru, někdy sebou serva začnou škubat, čili asi se na tom PPM vstupu něco náhodného indukuje. Když ale kabel zapojím, nezmění se nic, čili i6 asi nedetekuje ani jeden korektní PPM frame.

Ještě teda může být problém že bych tam dával moc velké napětí (z Arduina leze cca 4.2 V a z PPM out leze 3.34, tak možná i6 očekává 3.3 V i jako vstup. Zkusím tam přidat nějaký odporový dělič.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 10:21 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 407
Bydliště: Vysočina
Ten PPM máš asi v podstatě dobře. Já ho mám na Futabě i Graupnerovi taky invertovaný (a má ho tak asi i Jyrry). Kromě úrovně může být důležitá i šířka synchronizačního impulzu. Mně se osvědčila šířka 0,4ms a pozor na to, že šířka tohoto impulzu se započítává do šířky impulzu kanálu. Taky počet kanálů může (ale nemusí) být důležitý. O synchronizační mezeře snad ani psát nebudu :)
....a to by bylo aby to nešlo!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 10:59 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 228
Bydliště: Brno
No já jsem se v první fázi snažil emulovat to, co ze samotné i6 leze na PPM-out (tam leze pořád něco, i když i6 není zrovna v režimu žák - používám to s úspěchem na konverzi na USB joystick pro simulátor). "Oficiální" kabel učitel-žák jen propojuje PPM-out jedné i6 na PPM-in druhé (a naopak, asi aby člověk nemusel řešit, který konec kabelu je který). Napsal jsem si třeba takovouto smyčku:

Kód:
        #define pulse(on, off)      \
        do { \
                PORTB |= _BV(PB5); \
                _delay_us(on); \
                PORTB &= ~_BV(PB5); \
                _delay_us(off); \
        } while (0)

        while (1) {
                pulse(7000, 500);
                pulse(1500, 500);
                pulse(1000, 500);
                pulse(1500, 500);
                pulse(1500, 500);
                pulse(1500, 500);
                pulse(1500, 500);
        }


Tohle na osciloskopu vypadá fakt podobně tomu, co samotná i6 vysílá - sedm úzkých pulzů do nuly a nějaké intervaly mezi tím, celkem cca 20 ms. Kontroloval jsem to dokonce i na konektoru, který se strká do i6. A furt nic. Ledaže by mi někdo půjčil i6, a vyzkoušeli bychom, jestli nemám něco rozbitého (například tím neoficiálním 10ch firmwarem).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 11:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15722
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ty uzke impulzy to fakt dela uzke? Tak kolem 10us?

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 11:40 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 228
Bydliště: Brno
Já bych to odhadl na 0.5 ms. Ellet píše 0.4 ms. Zkoušel jsem i 0.2, nepomohlo.

10 mikrosekund mi přijde už fakt málo, no ale vyzkoušet to můžu. Ale to není to, co samotná i6 vysílá, a o čem bych teda předpokládal, že toto bude ochotna i přijímat.

EDIT: tak zdá se, že vítězem je ellet: když jsem si na osciloskopu pořádně zvětšil ty krátké pulzy do nuly, je to dost přesně 0.4 ms. A když jsem teda zkusil generovat 0.4 ms místo 0.5, tak to začalo fungovat. To je fakt divné, že je tam tak malá tolerance.

Ještě k tomu grafu, co posílal Jyrry o pár příspěvků výš: když byste dělali konverzi n-krát PWM na PPM, lze počítat s tím, že ty jednotlivé PWM kanály budou takto hezky naskládané za sebe, anebo toto je jen důsledek konverze z PPM, která ale u obecného páru Rx/Tx vůbec nemusí probíhat, a tedy pulzy PWM pro jednotlivé kanály můžou být úplně náhodně?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 12:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 407
Bydliště: Vysočina
Výstupy PWM na Rx nejsou náhodné ale u nových souprav většinou nějak nastavitelné. Většinou ale je možné nastavit sekvenční výstup podle PPM (až na výjimky jako IFS - údajně, v rukách jsem to neměl).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bořík a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz