Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 7:33 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.11.2011
Příspěvky: 14
Ahojte,
před snad deseti lety jsem se jakž takž naučil lítat s Multiplex EasyStar I (vysílač Hitec Laser 6, přijímač Hitec Electron 6, regulátor JETI 012, 7-článek, motor MEGA 400). Pak to všechno putovalo na půdu do krabice a život nabral jiný směr... No a teď uzrál čas ukázat šestiletému synkovi, co je to "rekreační létání".

Model jsem snesl z půdy, opatřil vysílač i přijímač novými bateriemi (tentokrát už k přijímači šel nový LiPol "letecký" dvojčlánek 2200mAh, regulátor jsem samozřejmě přepnul do režimu LiPol) a původní vrtuli Gunther jsem nahradil APC.

Ale zlobí rádio. Jakoby se všechny kanály ovlivňovaly:

Serva VOP i SOP, když se blíží do krajních poloch, začnou divoce kmitat pákami zhruba v úhlu 25 stupňů a co je horší, rozkmitání jednoho serva často rozkmitá i druhé (bez ohledu na to, v které poloze je). Třeba pokud přepnu na vysílači přepínač "GEAR", což by měl být tuším pátý nebo šestý kanál, tak i při páce plynu stažené na minimum se roztočí motor na odhadem 25 procent výkonu a vychýli se obě serva... no prostě binec a ještě k tomu nelogický.

Celodenním laborováním jsem se dostal do "nějakého" stavu, kdy zredukované výchylky serv na vysílači (spolu s tím, že člověk na vysílači nešahá na to, co nepotřebuje) ovládají jakž takž VOP a SOP při vypnutém nebo pomalém motoru - ale při puštění motoru na plný plyn se zase VOP servo rozkmitá a je to v kopru. No prostě lítat se s tím nedá. Vysílač má pochopitelně všechny mixy vypnuty (v šachtě baterie). Vysílač jsem rozšrouboval, jestli tam nebude nějaký bordel, hmyz a já nevím co - ale byl krásně čistý.

Zkusil jsem vyměnit to, co jsem měl po ruce - Tx a Rx krystal a obě fungl nová serva. Dle očekávání žádná změna v chování. Zbývá tedy trojice vysílač, regulátor, přijímač. Čekal jsem, že vysílač a přijímač už budou výběhové, zastaralé typy, které budou zaprášené v obchodě čekat na někoho, kdo se jich za pár stovek ujme, ale viditelně 35MHz už je muzeum a koupit nové se to nedá.

Upřímně řečeno doufám, že je to jen nějaká moje idiocie s nastavováním, protože kupovat nový RC set k deset let starému, otřískanému Easystaru, který třeba vůbec kluka nezaujme, je blbost (i těch 1500 za Cadeta je škoda). Kdybych věděl, že je to regulátorem, tak nový za 300 Kč by stačil. Stejně tak přijímač se dá z bazaru za tři kila sehnat. Ale pokud se nějak "sám" podělal vysílač, tak má kluk asi smůlu... Může se RC souprava pokazit jen tím, že deset let leží na nezateplené půdě, kde teploty během roku oscilují mezi -20 a +40 ?

Budu rád za jakýkoliv tip nebo radu, děkuji předem.


Naposledy upravil komichal dne čtv 09.08.2018 6:19, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 10:04 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.12.2011
Příspěvky: 139
Bydliště: Hradec Králové
Dobrý den,
v zásadě může být problém v RC soupravě nebo ve vzájemném rušení pohonné jednotky (motor+regulátor+akumulátor) a přijímače se servy – popř. v obojím. Bylo by dobré udělat následující:

1) Ověřit, jestli RC souprava samotná funguje správně jako taková. Přijímač a serva vymontujte z modelu a znovu je zapojte s napájením z normálního přijímačového akumulátoru (např. čtyřčlánek NiMH). Přijímačový akumulátor asi nebudete mít, ale předpokládám, že v okolí znáte nějakého modeláře, od nějž by bylo možné si ho půjčit. Nebo když rádio, přijímač a serva přinesete do nějaké dobré modelářské prodejny, měli by být ochotní vám přijímačový akumulátor na vyzkoušení na prodejně půjčit. Potom vyzkoušejte funkci rádia, udělejte test dosahu, bude-li to možné. Pokud bude rádio fungovat normálně, bude problém v rušení na palubě modelu. Pokud rádio fungovat normálně nebude, obraťte se na servis – pan Čečotka v Hradci Králové (tel. 495 511 723) stále opravuje i tak stará rádia.

2) Pokud výše popsaný test ukáže, že rádio samotné funguje normálně, nastává odrušování modelu:
- Jsou na motoru odrušovací keramické kondenzátory (ideálně 3 ks – jeden mezi vývody motoru +/ -, a po jednom mezi pláštěm motoru a vývody motoru +/-)?
- Jsou všechny konektory v pohonné jednotce v dobrém stavu a řádně připájené?
- Jak je umístěný přijímač? Měl by být co nejdále od motoru, akumulátoru, regulátoru a silových kabelů mezi nimi. Totéž platí pro anténu. Můžete poskytnout fotografii rozmístění palubní elektroniky? Podle toho budeme vědět víc a bude možné lépe poradit.

Pěkný den


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 13:06 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 6.4.2011
Příspěvky: 92
Bydliště: Jindřichův Hradec, ČR
Ahoj,
podobné chování jako popisuješ jsem řešil u jednoho svého letadla (Optic 6 35MHz, přijímač si už nepamatuju, ale myslím že Electron 6 to nebyl, že to bylo něco menšího). Nepomohly ani feritové kroužky na všech kabelech+ pomocný kondenzátor atd. Nakonec pomohlo vyměnit všechna digitální mikroserva za analogová (pokud se nepletu tak to byly levne E-maxy ES08A a ES08D). S podobným rušením 35MHZ (přijímač Hitec) od ES08D jsem se pak setkal ještě jednou. Opět pomohla výměna za analogové servo. Kde přesně byla chyba - jestli v servu, nebo v instalaci (ano některé kabely vedly paralelně) nevím.

...třeba tě tato informace navede k řešení problému.

Jirka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 18:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6379
Bydliště: Písek, ČR
Já tipuju za vadný regl (přesněji na jeho BEC). Při zátěži nestíhá dodávat napětí. Tomu odpovídá i to, že jedno rozkmitané servo ovlivní i druhé (tím že kmitající servo má vyšší odběr). To řešení Medveda 74 bych také viděl na ten nestíhající BEC - digi serva mají většinou vyšší odběr než analogová a i jejich chování je závislejší na kvalitě napájení než u analogů.

Kdyby sis s tím chtěldát trošku práce (a nemáš-li jiný regl na odzkoušení že je to jím), tak:

Odpoj pouze červený drát z reglu (=napájení od BECU) - tj. vytáhni prostřední pin ze servokonektoru reglu a připoj místo něj do přijímače nějakou baterii (třeba ze 4 monočlánků = 6V). Mínus baterky na mínus do přijímače a plus baterky na plus do přijímače (tam kde byl původně ten červený drát).

Pokud bude vše fungovat, je závada v to BECu a tím pádem budeš potřebovat nový regl.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 18:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5760
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Vzhledem k tomu, že píše, že model je stár cca 10 let, tak tehdy (pokud vím) ještě digitální serva nebyla. Navíc pochybuju, že by je výrobce do takového typu modelu. Můžou to být i zoxidované dráhy poťáků, jak v servech, tak možná i v rádiu (leželo to po celou dobu na půdě a bůh ví, jaké tam bylo prostředí). Vzhledem ke stavu RC výbavy bych možná uvažovalo novém rádiu (Optic 6 2,4 GHz s přijímačem Optima 7 přijde na cca 3,200,-Kč, Optic 5 s Minimou 6 je o pár korun levnější). Dvačtyřce by nevadilo případné jiskření (aspoň by nemělo) komutátoru, ale asi bych uvažoval o výměně motoru za stříďák. Nová serva se dají sehnat v potřebné velikosti a síle kolem stovky.
Neber tuto úvahu jako dogma, spíše nahlas uvažuju. Pokud souprava a další výbava byla bez pohybu cca 10 let uložena, asi bych tomu dnes už moc nevěřil.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 19:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6379
Bydliště: Písek, ČR
DAF píše:
Vzhledem k tomu, že píše, že model je stár cca 10 let, tak tehdy (pokud vím) ještě digitální serva nebyla.

To jo, to máš určitě pravdu. O těch digitálech jsem to psal k Medvedově74 zprávě, jak mu pomohlo vyměmit digi za analog. 6e to pomohlo, připisuju menší proudové náročnosti. A tipuju, že ten starý regl (jeho BEC) nestíhá proudově.
Odhaduju že po 10 letech na půdě mohou být vyschlý elyty v reglu, pokud bylo na půdě horko.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 20:27 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.11.2011
Příspěvky: 14
Moc všem děkuji za příspěvky.
Udělal jsem tedy pokus. Přijímač jsem vyjmul, zapojil do něj jedno jediné servo, analogovê, nezatížené. Připojil jsem externí 4pack NiMH. Regulátor byl tedy ze hry.
Vůbec se to ale nezlepšilo, koncová poloha serva stále velmi silně kmitá.
A stále se to chová divně, že třeba i když to směrovkové servo je v klidové střední poloze a já na vysílači zapnu přepínač podvozku, tak to směrovkové servo vystřelí do krajní polohy a začne kmitat.
Už jsem taky přemýšlel nad tím, že bych vyměnil všechny elektrolytické kondenzátory ve vysílači a přijímači, jestli to pomůže. Základních desek PC a napájecích zdrojů už jsem tak opravil desítky, takže bych to nejspíš zvládnul....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 20:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6379
Bydliště: Písek, ČR
Výborný test, tedy asi ten BEC je ze hry, tím to podle výsledků nebude...

Další indicie ("zapnu přepínač podvozku, tak to směrovkové servo vystřelí do krajní polohy a začne kmitat.") nasvědčují problému s rádiem, asi ani ne se servy samotnými. Tedy přijímač a/nebo vysílač.

Otázka je, jestli by nebylo lepší (nežli se párat s těmi kondy s nejistým výsledkem), pořídit jinou RC soupravu, klidně bazarovou nebo nového třeba toho Optika. Aby se synek nezradil hned ze začátku, to by byla věčná škoda :wink:

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 08.08.2018 22:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5760
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Teď už ti do toho kecat budu. Tady https://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=68093 je určitý ekvivalent Laseru 6. Je to také manuál, který v podstatě také nic neumí, stejně jako Laser (měl jsem ho). Výhodou je, že pokud se k tomu s klukem vrátíš, po čase změníš rádio za Optica, Flashe, nebo Auroru a přijímače ti zůstanou. Reinkarnovat tak staré rádio, jakým Laser je, je podle mého názoru neefektivní, časově, finančně i technicky.
P.S. Dej si do profilu oblast, kde se vyskytuješ, to pro případný osobní kontakt s podobně "postiženými".

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 09.08.2018 6:29 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.11.2011
Příspěvky: 14
Díky za doporučení. Trochu jsem doufal, že bazary budou plné otřískaných "vysílač+přijímač Cadetů za pětikilo" ale viditelně nejsou.
Kupovat teď cokoliv dražšího mi přijde fakt jako škoda. Já se k modelařině už nevrátím, max. jako podpora synka. A přece jenom, jemu je šest, o nějakém serióznějším lítání se můžem bavit až tak za pět let. Cokoliv levného teď koupím, bude za pět let šrot - stačí se podívat, kam zmizely před deseti lety hojně prodávané Lasery.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 09.08.2018 6:42 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17598
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Pokud se zrovna takto ovlivnuji kanaly, zkusil bych overit jak vypada signal PPM, jeho vystup je na tom petikoliku na spodku radia. Staci jakykoli oscilosop. Tim se zjisti zda je OK koder, pak by se videlo co dal.
Schema toho konektoru (trainer jack) i to jak ma vypadat PPM signal se snadno najde.
edit: podle popisu funkci toho radia tipuju ze koder obsahuje IO NE5044, ktery v te dobe vyuzivali mnozi vyrobci jednodussich vysilacu, umoznuje i nektere funkce a mixy (ovlivnenim ci scitanim napeti z potaku na operacnich zesilovacich rail_to_rail; slo by na jeho vstupech overit, co do nej potaky a prepinace posilaji - melo by to byt 2.5V v neutralu, +- 2.5V pri pohybu).
Ovsem uz se nejspis nevyrabi (jeden cas jsem ho shanel), sel by ziskat z nejakeho vraku, kdyby byl na vine toho chovani.

Dalsi namet na patrani je pichnout osciloskop na napajeni palubni site, obcas se objevi docela zajimavosti, fakt nekdy prekvapive (multimetr je mimo mísu).

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 09.08.2018 7:57 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.12.2011
Příspěvky: 139
Bydliště: Hradec Králové
Vzhledem k výše uvedenému znovu poskytuji kontakt: pan Čečotka v Hradci Králové (tel. 495 511 723)

Stále opravuje i tak stará rádia a je to nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se dostat k opravenému vysílači než se pokoušet o cokoliv dál. Dá se s ním dopředu domluvit i na přibližné ceně za diagnostiku, abyste se nebál, že oprava bude dražší než celé nové rádio.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 09.08.2018 8:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 11.5.2005
Příspěvky: 567
Bydliště: Žatec
Zdravím, zkus trochu zatáhnout anténu, aby jsi zeslabil sílu signálu z vysílače. Vypadá to, že je přijímač zahlcený. Hezký den


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 09.08.2018 10:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2062
Bydliště: Zavar, SK
komichal píše:
Díky za doporučení. Trochu jsem doufal, že bazary budou plné otřískaných "vysílač+přijímač Cadetů za pětikilo" ale viditelně nejsou.

Ked nevies, ci to bude syna bavit, skor by som zvazil kupit FlySky i6, na BG je aj s prijimacom za 40$,
https://m.banggood.com/FlySky-FS-i6-2_4 ... mds=search
... na prve pokusy staci. Ked sa synator nechyti, za dvacku to predas...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 09.08.2018 20:22 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 7.11.2011
Příspěvky: 14
Anténu jsem dosti zatáhl a dokonce odběhl se schovat za několikerou zeď, ale chová se to pořád stejně.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Exabot [Bot], makyk a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz