Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: ned 25.08.2019 22:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5670
Bydliště: Vsetín
Řeším blikač do nového letadla, kde mi stačí pouze dva výstupy a přemýšlel jsem že bych to zároveň využil i jako spínač přistávacího reflektoru. Na ledkách mám požité "vypínatelné" stabilizátory, tak jsem zbytečné tam rvát další spínač.

Je vůbec schopná ta 08 kromě sekvence blikání i hlídat vstup z RX a ovládat tím výstup 0/I ? nějak na to nemůžu přijít jak to tam nacpat...


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 5:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18640
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
PICAXE 08M je myslím PIC12F683, používám jeho jednodušší ekvivalent PIC12F629. PWM signál z Rx načítám buď přes pulsin nebo přes přerušení na vstupu (nepracuju s tím jako s PICAXE).
zkus https://www.google.com/search?q=picaxe+ ... e&ie=UTF-8

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 9:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1127
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Přesně nerozumím tvé otázce, pokud jde o řízení PICAXE servosignálem slouží k tomu příkaz pulsin jak psal jyrry.
Ukázka je třeba zde: viewtopic.php?f=41&t=66817&hilit=canon

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 9:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 577
Bydliště: Telč
Jo, jde to. Já jsem s tímhle malým PICAXE udělal taky takový jednoduchý ovládání světel. Jedním kanálem přepínám "vypnuto/poziční/poziční+přistávací". A dělám to tou funkcí, jak ostatní psali.

EDIT: blikání tam nemám, ale pamatuju si, že udělat jde.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 11:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5670
Bydliště: Vsetín
udělat jde, jen si nejsem jistý jestli bude zvládat zároveň obsluhovat výstup pod toho co má na vstupu a zároveň blikat.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 11:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18640
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
To se dá dělat dobře právě přes přerušení - čtení PWM přes přerušení na vstupu, blikání přes přerušení od časovače. Nebo přes volně běžící časovač, to používám třeba v Arduinu (Attiny 85 má taky 8 nohou)
Ale nevím, jestli to PICAXE umožňuje, já to píšu v PIC-Basic.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 11:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 577
Bydliště: Telč
PICAXE 08M2 umí taky "multitasking" - 4 programy zaráz, ale půl výkonu se ukrojí na management. Mohlo by to zafungovat. V kódu je to velice jednoduchý.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 12:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18640
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ono to přes ta přerušení je taky jednoduchý, ale než jsem to vykoumal co to chce... :-)
Navíc obvykle vím co to dělá, ten mutitasking se myslím může někdy navzájem ovlivňovat a taky mi vadí když to samo něco dělá a já nevím jak :-D

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 13:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1127
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
V základní smyčce bych nechal kontrolovat ten vstup pomocí příkazu puslin. Zároveň bych tam nechal zvyšovat proměnnou word od hodnoty 0 až k hodnotě X. Tento časový úsek 0-X, by byla požadovaná doba jednoho rozsvícení/zhasnutí. V okamžiku, kdy by proměnná dosáhla hodnoty X, provedl by se odskok do podprogramu, kde by se přepnul stav diody příkazem toggle, hodnota X vynulovala a následoval by odskok zpět. Pak by přepnutí stavu proběhlo v řádu ms a spínač by byl více, méně, stále na příjmu.

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: pon 26.08.2019 13:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5670
Bydliště: Vsetín
už jsem to nějak zbastlil v simulaci to jede, teď otázka co to udělá jak to bude v hromadě...


Kód:
start:
pulsin 3,1, w6
if w6 > 150 then zapni   ;puls delší jak 1,5ms zapni
if w6 < 150 then vypni   ;puls kratší jak 1,5ms vypni



goto start         ;začátek smyčky

zapni:         
high 4         ;zapni pin 4 - přistávací světlo

high 1         ;sekvence pro zábleskový maják pin 1 25/75/25/875
pause 25
low 1
pause 75
high 1
pause 25
low 1
pause 225

high 2         ;sekvence pro antikolizní maják pin 2 500/500
pause 500
low 2
pause 150

goto start         ;na začátek smyčky

vypni:
low 4            ;vypni pin 4 přistávací světlo

high 1         ;sekvence pro zábleskový maják pin 1 25/75/25/875
pause 25
low 1
pause 75
high 1
pause 25
low 1

pause 200         ;sekvence pro antikolizní maják pin 2 500/500
high 2
pause 500
low 2
pause 150

goto start



Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: úte 27.08.2019 13:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5670
Bydliště: Vsetín
tak jsem po možná dvou letech vytáhl programátor a nějak se nedaří...


procesor mám Picaxe 08M2, pokud nastavím že se jedná o procesor 08 tak mi to hlásí chybu viz příloha 1 a pokud to nastavím jako 08M tak to hlásí neshodu HW s nastavením... (viz příloha 2)

na programování používám vývojovou desku AXEboard08n, originál káblík + převodník z USB na RS232

Jediné co se za tu dobu změnilo, byl PC (dneska jsem zkoušel na dvou) a napájecí zdroj, který je ale parametrově stejný.

Zkoušel jsem to dvou MCU co mám a oba se chovají stejně, nicméně jeden co už v sobě měl něco nahraného, tak dělá to co v něm je, taky jakýsi blikač...


Přílohy:
1.png
1.png
[ 70.26 KiB | Zobrazeno 590 krát ]

2.png
2.png
[ 71.14 KiB | Zobrazeno 590 krát ]

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: úte 27.08.2019 13:24 
Mazák
Mazák

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 643
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Vidíš ve správci zařízení ten virtuální COM port bez chyby?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: úte 27.08.2019 13:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1127
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
A nebuden to tím že máš čip 08M2 a v editoru nastavuješ 08 a 08M?
Co máš za verzi editoru?

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: úte 27.08.2019 14:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5670
Bydliště: Vsetín
COM port vidím bez chyby, na MCU mám napsané 08M2, když si přes SW dám najít firmware tak to napíše 08 verze A... a navíc v menu ani 08M2 není.


Přílohy:
3.png
3.png
[ 68.81 KiB | Zobrazeno 566 krát ]

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač picaxe 08M
PříspěvekNapsal: úte 27.08.2019 14:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1127
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Asi bych si stáhnul novější verzi. Já používám 5.5.5, je v češtině a jsem s ní spokojený: http://www.picaxe.com/Software/Obsolete ... ng-Editor/
Je i novější verze 6, té jsem zatím nějak nepřišel na chuť.

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz