Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 10:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2008
Příspěvky: 292
Bydliště: Kralupy
Prosím o nakopnutí..., loni v zimě jsem rozhejbal frézku s Estlcam, ale jaro mne od toho odvelelo na jiné práce. Teď jsem to po dlouhé době rozjel znovu a nemohu nastavit rychlost frézování.
Přejezdy ruční lítají jak zběsilý, v nástrojích jsem nastavil 600mm/min, ale při samotným frézování je rychlost nastavitelná 0-100% což je jenom 300. Nemohu přijít jak to zvýšit. Předtím jsem jel dural tak to vyhovovalo, ale ted potřebuji balsu , aby to lítalo....., zápisem do funkčního řádku F:600 to nic neudělá...
Jo zatím nemám registrováno, ale tím to snad nebude...

_________________
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 10:55 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 31.12.2016
Příspěvky: 89
1) V elektronice stroje jsou maximální povolené rychlosti. Estlcam je umí přečést a přenastavit.
2) Používáš stejnou instalaci SW nebo jsi instaloval znova? Měl jsem podobný problém a bylo to mou chybou při instalaci SW.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 11:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2008
Příspěvky: 292
Bydliště: Kralupy
To asi nebude...., nemám žádnou elektroniku stroje, jsou tam drivery na krokáčích( přejezdy lítají jak zběsilý, tak tam omezení nebude), LPT deska a ten Estlcam....
Vlastně mi to nikdy vyšší rychlostí nejelo, nebyl čas to vyzkoušet...

Spíše nevím kde nastavovat..v nástrojích?

_________________
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 11:20 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.12.2017
Příspěvky: 5
Dobrý den. Stroj musí mít nějakou elektroniku, např. arduino a v ní řadič (program), který tu elektroniku ovládá, např. GRBL. V tomto programu se nastavují základní parametry, např. maximální rychlosti (podle toho, kolik je stroj mechanicky schopen zvládnout). Přes tyto meze se nastavení ve frézovacím programu ignoruje.
Tonda


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 11:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2008
Příspěvky: 292
Bydliště: Kralupy
Je to toto
https://www.rc-letmathe.de/CNC-Steuerun ... eferid=173

Ale při každém základním nastavení v Estlcamu se updatuje andruino na nastavení z estlcamu. To je vidět... "updating andruino"

Fyzicky to rychle dává při přejezdech,ale rychlost řezání přece není v základním nastavení, to je v CNC program .tap

_________________
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 13:07 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 17.6.2019
Příspěvky: 112
Bydliště: Země
Obrázky: 6
Ten zmíněnej HW má firmware a jak tam někde ti skopčáci píšou, běhá to na grbl, takže doporučuji hledat nějaký návod na grbl a nastavit tam dle Sakul.cz toto :)

$110, $111 and $112 – [X,Y,Z] Max rate: 500.000 mm/min
Tento parametr určuje maximální rychlost dané osy.

Jen tak mimochodem, pokud se při každé komunikaci PC s tím arduinem přehrává nastavení firmware ve flash, zamyslel bych se jak tomu zamezi... u Flash pamětí se udává 10 000 až 100 000 zápisů před do konce životnosti, tak pozor nemusí to dělat dobrotu... :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 14:14 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2008
Příspěvky: 292
Bydliště: Kralupy
dále prosím jen uživatele Estlcam, toto doposud je zbytečný ..... , ale díky.

_________________
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 15:14 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 17.6.2019
Příspěvky: 112
Bydliště: Země
Obrázky: 6
:roll:
ehm, a k čemu je toto ? Je to přesně to nastavení grlb, jenom přímo v Estlcam :wink:
Adjusting to your CNC controller = Nastavení CNC řadiče
Příloha:
Estcam-nastaveni CNC radice.jpg
Estcam-nastaveni CNC radice.jpg
[ 100.32 KiB | Zobrazeno 1449 krát ]



EDIT:
vzhledem k (ne)znalosti jak to funguje, DŮRAZNĚ DOPORUČUJI především před jakýmkoliv zásahem do tohoto nastavení vše zazálohovat alespoň na 2-3 nezávislá místa :wink:
Jakékoliv úpravy jenom na vlastní zodpovědnost!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 15:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2008
Příspěvky: 292
Bydliště: Kralupy
no to není nic nového, tam mám nastaveno 2000mm/min a uložím do andruina.
pak vyberu nástroj, nastavím 600mm/min uložím, pošlu do CNC routeru. ručně i při přejezdech to jede rychle, jak začne frézovat jede to jen 300mm/min a jde jen ubrat.

lecos jsem už zkusil, ptám se až když fakt nevím...., v podstatě takto popsáno v úvodu

_________________
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 16:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5757
Bydliště: Vsetín
Jen takový nápad... Setkal jsme se s tím na starém Emcu co běhá na M610. Problém byl, že CAM nakouskoval konturu na cca 0,05mm dlouhé přímky. Výsledkem bylo cca 15 000 řádku (a to bylo jen 2,5D frézování) nastavený posuv to nedodrželo a jelo to cca poloviční rychlostí. Problém jsme hledali dlouho, a nakonec to bylo v tom že SW nestíhal dostatečně rychle číst věty.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 16:32 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 17.6.2019
Příspěvky: 112
Bydliště: Země
Obrázky: 6
A co tabulka nástrojů je to tam nastaveno u použitého nástroje správně a to před sestavením a exportem programu?
Postup by měl být logicky takto:
1. nastavím HW, tj. CNC řadič - skoro bych řekl jednou provždy
2. nastavím nástroje pro daný materiál a program
3. sestavím program
4. exportuji program pomoci správného postprocesoru
5. odsimuluji-odzkouším program

Příloha:
Estcam-tabulka nastroju.jpg
Estcam-tabulka nastroju.jpg
[ 46.87 KiB | Zobrazeno 1400 krát ]



Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 17:48 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 31.12.2016
Příspěvky: 89
Ještě je tam hodnota maximálního zrychlení. Odpovídá Ti doba že simulace frézování se skutečnou dobou? Zkus jenom gravírování obdélníku složeného pouze ze čtyř úseček.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 19:09 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2008
Příspěvky: 450
Bydliště: Znojmo
Hoď sem screenshoty - nastavení CNC, seznam nástrojů a okno při frézování, kde jede Gkód

Používáš pořád stejné Arduino? Já jednou strávil mraky času pátráním po náhodném chování Estlcam, až jsem přišel na to, že nějak záhadně umřelo UNO. Tvářilo se, že funguje, ale při současném pohybování víc jak ve dvou osách se úplně pomátlo. Ani Christian tomu nechtěl věřit, než jsem mu to důkladně natočil :)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 22.11.2019 23:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 7649
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Dej sem screeny Nastavení a Nástrojový tabulky.
Používám Estlcam 11.109. Tu tvoji HW konfiguraci neznám, na MPCNC používám HW od 3D tiskárny s Mega a Marlinem. Taky jsem měl rozhejbanej řadič GRBL 0,9-1,1 na UNO na plošákový vrtačce. Obojí bylo trochu lámání ale povedlo se. Myslím, že to zase tak odlišný nebude.
Ten MDLCNC Estlcam, kterej máš, provozuješ jak? Přes LPT a nebo přes COM? Nějak mi totiž není jasný, jak to popisuješ.
Pokud jedeš přes LPT tak tam přeci Nano vůbec není potřeba, na MDLCNC se propojí jen piny LPT s příslušnejma vstupama driverů a signály Dir a Step generuje PC přímo na LPT pinech.
Pokud jedeš přes USB, tak tam je Nano potřeba na generování signálů Dir a Step ale pak se to do LPT portu vůbec nepřipojuje. Je to vlastně jen převodník USB na LPT.
Aspoň takhle to bylo kdysi v nějaký starý verzi Estlcam 7, se kterou jsem před cca 4 roky začínal. Tenkrát to ale nebyl MDLCNC ale jen zdrátovanej propojovací bastl.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: sob 23.11.2019 9:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2008
Příspěvky: 292
Bydliště: Kralupy
USB z Parafly24 jde do https://www.rc-letmathe.de/CNC-Steuerun ... eferid=173

a pak na zesilovače a krokáče. Pořídíl jsem USB modul, protože licenci chci zaplatit na komp ,který ještě něco vydrží a nemá LPT.

Nastavení je na foto.....


Přílohy:
IMG_20191123_083750.jpg
IMG_20191123_083750.jpg
[ 146.5 KiB | Zobrazeno 1056 krát ]

IMG_20191123_083923.jpg
IMG_20191123_083923.jpg
[ 120.5 KiB | Zobrazeno 1056 krát ]

IMG_20191123_084246.jpg
IMG_20191123_084246.jpg
[ 177.1 KiB | Zobrazeno 1056 krát ]

IMG_20191123_083923.jpg
IMG_20191123_083923.jpg
[ 120.5 KiB | Zobrazeno 1056 krát ]

IMG_20191123_084337.jpg
IMG_20191123_084337.jpg
[ 117.94 KiB | Zobrazeno 1056 krát ]

IMG_20191123_093543.jpg
IMG_20191123_093543.jpg
[ 126.71 KiB | Zobrazeno 1048 krát ]


_________________
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz