px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: pon 25.11.2019 19:17 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.2.2012
Příspěvky: 7
Pomalu přecházím na první konstrukční letadlo s rozpětím 160. Při pohledu do kouta na něj, uvažuji, jestli bych ho nevybavil nějakou tou výbavou pro větrnější počasí a sice stabilizátorem.

Nemam s tím žádné zkušenosti a ani nevím, jak moc to funguje a zdali je vůbec něco doporučovaný pro právě Hitec flash 8 s Optima 9, případně Optima 7.

Někde jsem se na bazaru dočetl, že dotyčný prodává
https://www.rcprofi.cz/stabilizace-pro- ... l4QAvD_BwE s oddůvodněním, že to právě špatně šlape na Hitecu. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli s tím máte někdo zkušenosti a zdali existuje něco, co je pro Hitec doporučováno?

Nu a omlouvám se, že otvírám nové vlákno, opravdu jsem se snažil tady na fóru o tom vyčíst co se dalo, ale nikde jsem nenarazil přímo na hitec :).


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: pon 25.11.2019 21:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 895
Nemyslim ze to nejako suvisi s typom zariadenia.
Ja mam skusenost s ATOM mini CC3D vybavene s softom OpenPilot

Zapajalo sa to na vystup z prijimaca a vystupy sli na serva.
Dialkovo sa to da vypnut vtedy signaly len prechadzaju cez gyro. Alebo pri zapnutom to robi co si naprogramujes


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: stř 27.11.2019 15:48 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 361
Bydliště: Košice, SR
Ahoj, pozri aj SPIRIT.cz. Ponúka SPIRIT Aero, ale FW pre lietadlá sa dá nahrať do akejkoľvek jednotky SPIRIT.
Tento systém má aj záchranu.
S typom vysielačky to nesúvisí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: stř 27.11.2019 20:00 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1158
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Jestli je potřeba jenom "vypnout vítr", tak jestli zmíněné stabilizátory nejsou zbytečně kanón na vrabce (třeba Spirit umí sám lítat, hlídá, ke se může lítat a kybl podobných věcí).
Třeba by stačilo něco jednoduššího, už jenom proto, že výše zmíněná zařízení se musí konfigurovat (ne úplně triviálně, i když nic extra složitého), ať už z rádia (pokud to umožňuje - skripty) nebo z PC.
Nebo (pokud je to možné) pořídit přijímač se stabilizací + příslušný vysílací modul/rádio. Tuším, že přijímače se stabilizací za rozumné ceny dělá OrangeRX, určitě FrSky, bezpochyby i další výrobci.
Osobní zkušenost mám jen s deskami KK a FrSky S8(6)R.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: stř 27.11.2019 20:33 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 361
Bydliště: Košice, SR
Ahoj, Spirit sám lieta len s doplnkovým modulom GeoLink. Samotný Spirit má "len" stabilizáciu a záchranu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: stř 27.11.2019 21:01 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1158
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
ujovko píše:
Ahoj, Spirit sám lieta len s doplnkovým modulom GeoLink. Samotný Spirit má "len" stabilizáciu a záchranu.

Aha, tak se omlouvám za neinformovanost. Já jsem se kvůli kopteře zajímal jen o ty "chytré".
Takže Spirit by mohl být dobrý kandidát.

Akorát teda za 3000Kč mám přijímač se stabilizací i s vysílačkou (telemetrickou) - ceny v ČR. :-/

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: stř 27.11.2019 23:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 361
Bydliště: Košice, SR
Predsa pripomeniem ešte raz, že Spirit má záchranu. To znamená, že po aktivácii ťa vytiahne z krízovej situácie. Toto Ti klasická stabilizácia neposkytne.
Ja to mám na vrtuľníkoch a funguje to. Ideš k zemi, nevieš ako na to, aktivuješ a vrťas sa zrovná vodorovne a ide k nebu. Je jedno v akej je polohe, či v inverte. Nejako podobne by to malo zachrániť aj lietadlo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: čtv 28.11.2019 7:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 895
ujovko píše:
Predsa pripomeniem ešte raz, že Spirit má záchranu. To znamená, že po aktivácii ťa vytiahne z krízovej situácie. Toto Ti klasická stabilizácia neposkytne.
Ja to mám na vrtuľníkoch a funguje to. Ideš k zemi, nevieš ako na to, aktivuješ a vrťas sa zrovná vodorovne a ide k nebu. Je jedno v akej je polohe, či v inverte. Nejako podobne by to malo zachrániť aj lietadlo.


to ma predsa kazde gyro, co nie? aj CC3D to ma, na vypinac na dialkovom som nakonfiguroval jeden kanal a potom v OpenPilot ten kanal aktivoval 100% kontrolu nad lietadlom

da sa zvolit a naprogramovat ze kolko ti to ma kecat do riadenia, samozrejme sa da uplne vypnut, inak sa neda robit akrobacia

ja mam namontovane dva CC3D v lietadlach a treti mam v supliku a nedam na to dopustit, trosku bolo treba rozmyslat pri OpenPilot

pokial by bol vazny zaujem mozem venovat trochu casu a pokusit sa najst konfiguracne subory pre OpenPilot pre obe lietadla

navyse, prvy som pouzil do setoveho dialkoveho (10Euro) ktore nevedelo nic ale vobec nic, takze som obracanie zmyslov serv a rozsahy a ine naprogramoval v CC3D

a este mam naprogramovane aj fail safe, ak vypnem vysielacku tak zacne kruzit dookola lietadlo a pomaly sa priblizuje k zemi, minimalizujuc pripadne skody


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: pát 29.11.2019 15:28 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.11.2019
Příspěvky: 8
Bydliště: Štatl
Dovolím si jen uvést své zkušenosti se stabilizací v letadlech.
Stabilizace je určitě skvělý bezpečnostní prvek. Ale ne nezbytný. Pokud nemáš éro za desetitisíce tak bych stabilizaci moc neřešil. Dobře postavený stroj létá i bez stabilizace.

Ve dvou letadlech mám stabilizaci o Frsky přímo v přijímači. Za větrného počasí jsem její vliv příliš nepoznal. Jednou jsem si za větrného počasí říkal, jak krásně stabilizace funguje, a až po přistání jsem zjistil, že byla celou dobu vypnutá :-) Takže je to spíš o psychice.

Zkoušel jsem i variantu autolevel, která vyrovná případný pád. Naštěstí jsem ji nemusel nikdy využít v praxi. Stejně mám pocit, že než bych situaci vyhodnotil, že mám něco na vysílačce zmáčknout, tak už bych bvl dávno na zemi. Jinak na autolevel se moc létat nedá protože je to o přetahování se s GYRem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: pát 29.11.2019 16:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 5388
Bydliště: Praha ČR
sky59 píše:
to ma predsa kazde gyro, co nie?


No to ani náhodou nemá... Ty totiž motáš pojem gyro - CC3D je sice zařízení levné, ale jinak to je plnohodnotná řídící jednotka s gyry i akcelerometry a ano, už umí i srovnání polohy atd. Existují ale i jednoduché jednotky čistě s gyrem (třeba celkem známý Orange, ale podobně se chovají i některé vestavěné v RXech), které často umí celkem dobře tu stabilizaci (vypnutí větru), ale autolevel úplně samozřejmý není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: pát 29.11.2019 16:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 5388
Bydliště: Praha ČR
ujovko píše:
Predsa pripomeniem ešte raz, že Spirit má záchranu. To znamená, že po aktivácii ťa vytiahne z krízovej situácie. Toto Ti klasická stabilizácia neposkytne.
Ja to mám na vrtuľníkoch a funguje to. Ideš k zemi, nevieš ako na to, aktivuješ a vrťas sa zrovná vodorovne a ide k nebu. Je jedno v akej je polohe, či v inverte. Nejako podobne by to malo zachrániť aj lietadlo.


Ono je s tou funkcí v letadlech o dost složitější než u copteru/heli. Pokud se ti totiž k zemi sype letadlo totálně přetažené v pádu napůl na zádech a relativně nízko, tak tady nestačí "zarvat" cyklikou či řízením motorů pro bleskové srovnání a pak jen držet horizont. U letadla jaksi musíš srovnat let v rámci letové obálky (se zachováním účinnosti kormidel) atd. A aby bylo ještě hůře, tak to nekončí ani po úspěšném srovnání, protože letadlo jaksi nezůstane viset na místě, ale letí dále, takže pokud pilot ztratí orientaci a jednotka ji srovná, tak mu taky může odletět ještě dále a orientaci dále zhoršit... Prostě pokud nejde o vyloženě automatické řešení s GPS či alespoň částečně programovaným letem (nechme teď stranou, že úředně pak spadáme spíš do UAV), tak mohou být výsledky i poměrně "neočekávané".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: pát 29.11.2019 18:08 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.11.2019
Příspěvky: 8
Bydliště: Štatl
Souhlasím, že u letadel je funkce panika, autolevel nebo jak to nazvat složitější. Letadlo musí mít rychlost a vztlak na křídlech. Takže pokud někdo utáhne zatáčku nebo bude mít malou rychlost při přistání a letadlo odfoukne vítr, tak stabilizace může udělat víc škody než užitku.

Jinak jak jsem psal, že u letadel stabilizaci klidně oželím tak u heli bych si let bez ní naopak nedokázal představit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: pát 29.11.2019 19:50 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.2.2012
Příspěvky: 7
prikrylm píše:
Jestli je potřeba jenom "vypnout vítr", tak jestli zmíněné stabilizátory nejsou zbytečně kanón na vrabce (třeba Spirit umí sám lítat, hlídá, ke se může lítat a kybl podobných věcí).
Třeba by stačilo něco jednoduššího, už jenom proto, že výše zmíněná zařízení se musí konfigurovat (ne úplně triviálně, i když nic extra složitého), ať už z rádia (pokud to umožňuje - skripty) nebo z PC.
Nebo (pokud je to možné) pořídit přijímač se stabilizací + příslušný vysílací modul/rádio. Tuším, že přijímače se stabilizací za rozumné ceny dělá OrangeRX, určitě FrSky, bezpochyby i další výrobci.
Osobní zkušenost mám jen s deskami KK a FrSky S8(6)R.



Díky za info, urco projdu eshop. A ano, neshanim nic draheho, jen me zajima, zdali to funguje a muze to byt v urcitych momentech dobry pomocnik - jak je psano, "jen vypnout vitr." Spis nad tim uvazuji jako nad doplnkovou vybavou :).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: sob 30.11.2019 9:04 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 895
tomashr píše:

No to ani náhodou nemá... Ty totiž motáš pojem gyro - CC3D je sice zařízení levné, ale jinak to je plnohodnotná řídící jednotka s gyry i akcelerometry a ano, už umí i srovnání polohy atd. Existují ale i jednoduché jednotky čistě s gyrem (třeba celkem známý Orange, ale podobně se chovají i některé vestavěné v RXech), které často umí celkem dobře tu stabilizaci (vypnutí větru), ale autolevel úplně samozřejmý není.


Nechapem preco vsetcia tak tazko znasate ked tu nieco vysvetlim...

Pojem gyro motas prave ty a nie ja, na pociatku bolo svetlo a potom bolo mechanicke gyro - tociaci sa zotrvacnik, iste si to uz videl aspon na obrazku, to je taka vec ze vzdy drzi polohu vo vesmire, je to ako pevny bod voci ktoremu merias svoju polohu

Elektronicke gyro (cc3d) aby mohlo napodobnit tuto funkciu potrebuje 2 snimace:
Snimac zrychleni, pokial nebudes s nim zrychlovat a spomalovat meria ti zemsku gravitaciu rozlozenu do 3 vzajomne kolmych vektorov

Ak sa tato informacia bude priemerovat pocas dlhej doby tak nakoniec informaciu o polohe ziskas, avsak odozva je velmi dlha, ak mas lietadlo na spagate letiace do kruhu tak toto nefunguje, nakolko posobi zemska pritazlivost a zrychlenie v smere spagatu

Avsak lietadlo manevruje a teda je to priamo nepouzitelne

Preto je tam aj snimac co snima ZMENU otacania okolo osi (stupne za sec) , po integracii tejto informacie v case /na kratkom useku/ ziskas informacie prave o zmene polohy vyvolanych pohybom a nie zemskym zrychlenim, to sa predsa nemeni

Potom vektorovym scitanim oboch udajov ziskas info o polohe

Takze pravda je taka a nie ako si este mozno stale myslis

Edit: este doplnim ten druhy snimac sa anglicky nazyva angular rate sensor
A nemozes vsetkemu co je na internete bezhlavo verit, ako napr ze je tam gyro+accelerometer, naopak, je tam accelerometer+angular rate sensor. A tieto dva dokopy simuluju gyro


Naposledy upravil sky59 dne sob 30.11.2019 10:20, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stabilizace pro Hitec
PříspěvekNapsal: sob 30.11.2019 10:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 16.9.2008
Příspěvky: 486
sky59 píše:
Pojem gyro motas prave ty a nie ja, na pociatku bolo svetlo a potom bolo mechanicke gyro - tociaci sa zotrvacnik, iste si to uz videl aspon na obrazku, to je taka vec ze vzdy drzi polohu vo vesmire, je to ako pevny bod voci ktoremu merias svoju polohu ...

Nuž, napísal si to pekne.
Škoda, že si ešte nespomenul, ako opice zostúpili zo stromov a vzpriamili sa.

Možno by bolo dobré rešpektovať aj názvoslovie, ktoré je medzi modelármi zaužívané.
Nehľadiac na to, že to "tvoje gyro", čiže točiaci sa zotrvačník, modelári veľmi nepoužívajú :wink: .

Pretože to zariadenie, čo modelári nazývajú gyro, napr. toto:
Příloha:
Modelarske gyro.jpg
Modelarske gyro.jpg
[ 15.13 KiB | Zobrazeno 778 krát ]


nefunguje tak ako popisuješ.

Modelársky letový stabilizátor nemusí (okrem gyro-senzorov) nutne obsahovať aj akcelerometre.
Medzi také patrí tu už spomínaný lacný Orange RX3S, ale kupodivu aj drahý špičkový Bavarian Demon.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz