px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2020 10:06 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.11.2014
Příspěvky: 91
Bydliště: Praha
Na své staré vysílačce T9X s OpenTX jsem měl nastavený zámek plynu na dvoupolohovém přepínači THR tak, že plyn byl vypnutý, když byla páčka přepínače směrem k sobě, viz obrázek. Pokud byla páčka v této poloze, při zapnutí vysílačky se nic nedělo, v opačném případě mě pípnutím upozornila, že je plyn odemčený. Používal jsem to takhle 5 let, jsem na to zvyklý, nechci to měnit a proto jsem to chtěl úplně stejně nastavit i u své nové TX16S na dvoupolohový přepínač SF. Bohužel se mi to tak úplně nezdařilo, při zapnutí mi vysílačka hlásí "přepínače nejsou ve výchozí poloze". Dalo by se to nějak vyřešit?


Přílohy:
IMG_1.jpg
IMG_1.jpg
[ 58.73 KiB | Zobrazeno 1648 krát ]


_________________
Létám dobře, létám rád :-)
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2020 10:39 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 13.10.2018
Příspěvky: 60
V nastaveni modelu je radek, ktery urcuje vychozi pozici prepinacu a ta je pri zapnuti kontrolovana. Tam je to potreba upravit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2020 11:18 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1946
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
...konkrétně tak, že se přejde v menu na řádek natavení hlídání a pokud jsou všechny přepínače označené, nacvakám je fyzicky tak, jak je chci a pak dlouze podržím ENTER (zmáčknu dlouze Roller) a přepínače se nastaví na hodnotu, která bude hlídaná. obr1
Pokud některé přepínače hlídat nechci, tak pokud jsou všechny přepínače označené kliknu krátce (ENTER) a postupně vybírám přepínače a nastavit buď směr nebo že ho vůbec nechci kontrolovat. obr 2 SWE nechci kontrolovat.

Funkce zámku pak bude hodně podobná tomu, co bylo na TGY9x - obr3


Přílohy:
screenshot_tx16s_20-10-29_10-41-07.png
screenshot_tx16s_20-10-29_10-41-07.png
[ 20.97 KiB | Zobrazeno 1561 krát ]

screenshot_tx16s_20-10-29_11-04-35.png
screenshot_tx16s_20-10-29_11-04-35.png
[ 20.93 KiB | Zobrazeno 1561 krát ]

screenshot_tx16s_20-10-29_10-43-12.png
screenshot_tx16s_20-10-29_10-43-12.png
[ 15.39 KiB | Zobrazeno 1561 krát ]


_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2020 11:53 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.11.2014
Příspěvky: 91
Bydliště: Praha
prikrylm píše:
...konkrétně tak, že se přejde v menu na řádek natavení hlídání a pokud jsou všechny přepínače označené, nacvakám je fyzicky tak, jak je chci a pak dlouze podržím ENTER (zmáčknu dlouze Roller) a přepínače se nastaví na hodnotu, která bude hlídaná

Super, děkuji za rychlou a fundovanou reakci. :D

_________________
Létám dobře, létám rád :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2020 13:48 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 112
Bydliště: Praha 5 Smíchov
osobne mio prijde bezpecnejsi dvoustupnove odjisteni plynu nez jen jednoduchy spinac... bud dva spinace (z toho jeden momentovy) a kontrola pozice plynu - to pouzivam na kopterach, nebo u letadel nutnost stahnout plyn na nulu, do te doby nedoje k roztoceni motoru. Oboje bez problemu realizovatelne v OTX

_________________
Hacker Rapier. MPX Funcub, Phoenix 2000
Nejake ty mikroheli a koptery
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2020 14:11 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.11.2014
Příspěvky: 91
Bydliště: Praha
chorche píše:
osobne mio prijde bezpecnejsi dvoustupnove odjisteni plynu nez jen jednoduchy spinac... ,nebo u letadel nutnost stahnout plyn na nulu, do te doby nedoje k roztoceni motoru

Souhlasím, k tomu se chystám, inspirací by měl být "Chytrý bezpečnostní spínač plynu" podle tady toho návodu: https://www.youtube.com/watch?v=WbLqCFfyehk&t=135s

_________________
Létám dobře, létám rád :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2020 23:24 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 8.4.2020
Příspěvky: 73
Bydliště: Valašské Meziříčí
Ahoj,
funkci chytré blokování plynu podle návodu od RiMr používám, je dobrá a jednoduchá. Na Taranisu QX7 jsem si doplnil další jednoduchou funkci pro start modelu z ruky. Při přepnutí spínače SC zámku plynu do polohy od sebe SCh se aktivuje funkce TAHEJ. To je malé přitažení výškovky (10) na kanálu CH2 pro bezpečnější start. Po odhodu sáhnu na knipl výškovky a tím přitažení vypnu. Vše je doplněno zvukovou signalizací přes speciální funkce. V praxi se mi to velmi osvědčilo. Je to sice pro rádia s OpenTX, ale určitě to může být inspirace i pro jiné systémy.

Spínače:
L1 OR SCh L1 !L2
L2 /a/>x Výš 5

Mixer:
CH2 . . . . .
Název.............Tahej
Zdroj..............MAX
Váha.............-10 upravit dle potřeby
Spínač............L01
Mat. operace....Sečíst
upraveno: -10 je přitaženo

Igor

_________________
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super


Naposledy upravil Igor659 dne pát 30.10.2020 23:44, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 18:14 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2020
Příspěvky: 159
Bydliště: Žilina, let.Hôrky-Brezovec
Obrázky: 2
Preco ti pritiahnutie vyskovky pri starte pripada bezpecnejsie?
Mam viac modelov co startujem z ruky a este som to nepouzil - pri odhode modely pokracuju v smere kde ich hodim a pripadne velmi mierne stupaju...


Nic v zlom, len ma to zaujima :wink:

_________________
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 20:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1597
Bydliště: Vysočina, ČR
Igor659 píše:
...L1 OR SCh L1 !L2
L2 /a/>x Výš 5
To je pěkná úloha na použití Sticky. Řádek L01 bych nahradil tímto (jestli jsem to dobře pochopil):
L01 Sticky SCh L2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 21:19 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 112
Bydliště: Praha 5 Smíchov
ellet píše:
To je pěkná úloha na použití Sticky. Řádek L01 bych nahradil tímto (jestli jsem to dobře pochopil):
L01 Sticky SCh L2

Ano, ja to mam resene pres "sticky" logicke spinace a hodnotu kanalu prepisuji pomoci specialni funkce, ne v mixu - v servomonitoru to posleze ukazuje u kanalu jeho uzamceni.

_________________
Hacker Rapier. MPX Funcub, Phoenix 2000
Nejake ty mikroheli a koptery
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 23:30 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 8.4.2020
Příspěvky: 73
Bydliště: Valašské Meziříčí
Ahoj,
vidím, že podobnou berličku používá více modelářů. Já funkci aktivuji při startu za horších podmínek. Při silném a hlavně nárazovém větru se to hodí. Při dobrých podmínkách model "zavěsím" do vzduchu a spořádaně letí.
Každé řešení je trochu jiné, ale výsledek je prakticky stejný. Určitě by se našlo i další, ale to není podstatné. Open TX je systém, kde snad vše lze řešit více způsoby a to je sympatické.

Igor

_________________
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2020 11:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1597
Bydliště: Vysočina, ČR
Igor659 píše:
...ale výsledek je prakticky stejný...
Jestli jsem správně pochopil tvůj zápis, tak výsledek stejný není, proto jsem to psal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2020 11:13 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 8.4.2020
Příspěvky: 73
Bydliště: Valašské Meziříčí
Ahoj,
stejný výsledek je pro mě to, že přepínačem nastavím polohu výškovky pro start a pohybem kniplu to zruším. To snad děláme stejně. Jediný rozdíl je v tom, že STICKY lze deaktivovat i v poloze spínače SCh. To nehraje v praxi roli, protože spínač SC musím dát do polohy SCl, abych odblokoval zámek plynu. Nebo se mýlím.
Igor

_________________
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2020 11:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.8.2015
Příspěvky: 261
Bydliště: Královéhradecko
Obrázky: 9
Miro_V píše:
Preco ti pritiahnutie vyskovky pri starte pripada bezpecnejsie?
Mam viac modelov co startujem z ruky a este som to nepouzil - pri odhode modely pokracuju v smere kde ich hodim a pripadne velmi mierne stupaju...


Nic v zlom, len ma to zaujima :wink:


Ne každý má přemotorovaný model, co šplhá za vrtulí nebo ruku zkušeného oštěpaře :wink: Také jemné přitažení při hodu rád používám, stejně jako ostatní kolegové modeláři v okolí, které znám.

_________________
Graupner V-Venture, SkySurfer X8, SkySurfer 800, Stingray EDF
Eachine EV200D FPV brýle


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zámek plynu
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2020 11:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1597
Bydliště: Vysočina, ČR
Igor659 píše:
... Nebo se mýlím...
Já to vidím tak, že po návratu páky k nule budeš mít stále nataženou výškovku, (kvůli nezměněné poloze spínače). Nejedná se tedy o vypnutí pohybem páky. Otestuj to v Companionu a aby to bylo víc vidět změnil bych hodnotu 5, třeba na 20 (pouze pro test). Nebo něco blbě vidím já...
Naopak Sticky nelze deaktivovat jinak než výchylkou páky, cvakání přepínačem nemá (na aktivní funkci) žádný vliv.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz