Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: stř 02.12.2020 16:56 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 22.7.2013
Příspěvky: 441
Bydliště: Světlá nad Sázavou
Kolegové potřebuji do svého vysílače Hited Optic novou baterii,je tam origo NiMh,vyplatí se koupit znovu origo pack nebo se pokusit koupit enelopy a udělat tento pack sám?


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: stř 02.12.2020 17:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8683
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Dej tam Eneloopy, taky jsem je dával místo origoše do Aurory, placka 3 x 2 ks. Nevím jak má tvarovanej baterkovej blok Optic, ten má myslím 8 ks.
Já musel pájet dvě za sebou v žlábku hrotem typu kladívko. Je to trochu pakárna ale potřebný věci jsem na to měl z dřívějška od pájení Sanyo SCR 1700mAh baterek.

Jak ti dlouho ty origo baterky vydržely? Já je musel vyhodit po roce provozu. Ale ta Aurora se mohla kdoví kolik let válet někde ve skladu. Nikde jsem na ní nenašel výrobní datum. Nevíte někdo, kdy končila výroba Aurora 9 bez X ?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: stř 02.12.2020 21:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 284
Bydliště: Hradec Králové
no nevím nevím
8x enelop je kolik peněz? nutnost spájení, což taky každý neumí nebo nemá výbavu
+ váha
- kapacita
vidím samé nevýhody - jo možná blbu vzdornost článků je výhoda
používám již léta 3s LiPolku a co se týká výdrže a váhy tak oproti tužkám 2x lepší


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 2:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 22.7.2013
Příspěvky: 441
Bydliště: Světlá nad Sázavou
Lipolku do vysílače nechci, je někde návod jak ty eneloopy letovat? V předchozím příspěvku byla zmínka o nějakém kladívku, prosím o vysvětlení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 5:39 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19734
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
LiFe nedo LiIon se nevejdou?
Měl jsem ve vysílačích Hitec (Eclipse, Optic) než jsem přešel na HoTT.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 6:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 1670
Bydliště: Jaroměř, ČR
Obrázky: 0
Tady si nevybereš?
https://www.jino.cz/ni-mh_1626/page/2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 16:30 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 22.7.2013
Příspěvky: 441
Bydliště: Světlá nad Sázavou
Ale samozřejmě že se dá vybrat,a asi i vyberu jen jsem jako správný modelář měl choutky zkusit si ten pack udělat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 16:35 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 100
tondas2 píše:
Lipolku do vysílače nechci, je někde návod jak ty eneloopy letovat? V předchozím příspěvku byla zmínka o nějakém kladívku, prosím o vysvětlení.


Je to takový speciální hrot na páječku ve tvaru téčka (kladívka). Dá se to dohledat na internetu třeba jako pájení akupacku. Kdysi to měl ve výbavě skoro každý "správný" elektroletec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 17:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8683
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
tondas2 píše:
byla zmínka o nějakém kladívku, prosím o vysvětlení.

Musíš si sehnat 10-15 cm měděnýho elektrikářskýho drátu průřez 25mm2. Uřízneš z něho cca 30 mm, konce začistíš do roviny a uprostřed (15 mm od konce) vyvrtáš díru odpovídající průměrem nějakýmu zkaženýhu hrotu pájky, co máš. Vznikne T neboli "kladívko". Musí to být na sebe naražený na fest a případně zaklepaný aby se to nehejbalo. Ty konce 40 mm příčky T ocínuješ. Je na to potřeba pájka aspoň 80W. Já používám starou českou viz fotka. Já jsem si ze zbytku měděnýho drátu udělal i "nožičku" Téčka, v ty mý pájce hrot drží jen z boku šroubkem. Ale na to je už potřeba soustruh.
Postup je, že pocínuješ čepičky a dýnka pájených článků. Pak vezmeš dvě prkýnka, slepíš je aby vznikl pájecí přípravek, žlábek. Do tohoto přípravku vložíš jeden pájenej článek, zajistíš aby se neposouval, třeba izolepou nebo gumičkou. Vložíš druhej článek
a mezi ty dva články dáš rozpálený Téčko. Když se pájka na článcích roztaví, rychle Téčko vytáhneš a volnej článek přisuneš k tomu pevnýmu a tím se spájí. Nedávej moc pájky, jinak se mezi čepičkou a dýnkem rozstříkne a mohlo by se to zkratovat.
Chtěl jsem poslat fotku toho Téčka ale někam jsem ho založil.


Přílohy:
kopejtko.png
kopejtko.png
[ 671.86 KiB | Zobrazeno 936 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 17:30 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 9808
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 292
Blog: Zobrazit blog (3)
Já jsem kdysi pájel sadu do vysílače normálně tlustším očkem. Důležité je mít obě baterky ve vhodném žlábku. Používal jsem díl z merkuru
https://eshop.merkurtoys.cz/soucastkova ... rek-i1070/
Obrázek

V tom dát pocínované dvě aku za sebe a mezi vložit hrot. Zahřát. Vytáhnout hrot a aku k sobě přitisknou. Nechat vychladnout a "zacloumáním vyzkoušet, že to není studeňák.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 18:46 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 4548
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Kdysi dávno byl na lomcováku článek papírníkovo velké tajemství. Jeho kopie je na ulozto.cz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 18:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.9.2005
Příspěvky: 262
Bydliště: Brno, Velká Bíteš
Ten žlábek je super pomocník, případně i z druhé strany dát neodymové magnety, aby tam článek trochu držel.
Ještě je dobré pájené plochy trochu zdrsnit jemným šmirglem a hlavně pořádně před pájením odmastit případně použít pájecí kapallinu!

Články se nesmí moc pájením přehřát jinak se zničí (nějak na oko fungovat budou, ale už nebudou držet kapacitu). Většinou se na přehřívajícím článku při pájení začne smršťovat smršťovačka. Proto je lepší použít větší pájku 80W i víc u větších článků, aby měla větší tepelnou kapacitu, kterou pak přijme při přiložení rychle článek a není dlouho zahřívaný.

pokud máš vybavení, tak bych to určitě zkusil sám. Pořád je se co učit :)
pokud bys to musel kupovat, tak je lepší si koupit hotový pack nebo domluvit jaký potřebuješ. Třeba i Reichard v Brně to dělal z enelopů.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Baterie do vysílače
PříspěvekNapsal: čtv 03.12.2020 19:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8683
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
TomasC píše:
Já jsem kdysi pájel sadu do vysílače normálně tlustším očkem.

Jo, to jsem dělal taky ale je vhodný použít očka s asi třema závitama, co kdysi bývala u 100W trafaček jako náhradní, nebo si je navinout. Závity se roztáhnou od sebe asi na 6 mm, vývody natvarují na střed aby nepopálily izolaci článků. Ale nemá to potřebnou teplotní kapacitu, to "kladívko" má flák horký mědi a jde to s ním nesrovnatelně líp.
K tý pájecí kapalině, po pocínování čepiček a dýnek umejt acetonem, jinak to mezi zasmrštěnejma článkama časem zrezne. Nepřehřívat, pokud je 100W kopejtko s pořádně masivním hrotem, při pocínování stačí jen "ťukanec" cca 1 sekunda a drží.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: kokesus a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz