Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: čtv 25.02.2021 20:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8873
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Zkoušel jsem propojit Jeti REX6 přes výstup E2 nakonfigurovanej jako S-BUS a Frsky S-BUS na PWM dekodér nastavený na dekódování kanálů 6-11.
Na stole to chodí perfektně, 4 serva + regl motoru z REXe a 6 serv z Frsky dekodéru. EXT konektor je použit na telemetrii.
Ale do letadla bych se to docela bál v základním propojení osadit. Kabel M/M mezi REXem a dekodérem je sice jen 10 cm dlouhej ale jeho průřez je jako na mikroservech. Pokud by byl REX napájenej z BEC reglu, co dává 5,5V/4,5A tak by serva připojený do REXe byly asi v pohodě ale serva na dekodéru, navíc napájený přes slabou SBUS propojku mezi REXem a dekodérem by měly proudově nedostatečný průřez a při velkým odběru by mohlo poklesem napětí dojít až k restartu procesoru na dekodéru.
Co s tím? Vložit mezi regl a přijímač Y kabel a z něho vést bypass napájení 0 a + přímo do jednoho ze servokonektorů na dekodéru a tím zdvojit a posílit průřez napájení? To by možná u máložravých analog serv stačilo pokud by jich na dekodéru nebylo připojeno třeba víc než dvě. Ale co třeba u rozežraných digitálů připojených na dekodér? Nezrušit + propojku mezi REXem a dekodérem a dekodér napájet ze samostatnýho SBECu a REXe ponechat napájení z SBECu v reglu motoru? Když koukám skrz smršťovačku na desku dekodéru, tak rozvod 0 a + taky není žadnej odvaz, pěšinky cca 1,5-2 mm.
Je tu někdo, kdo používá SBUS dekodéry, třeba u Futaby, jak je tam udělaný napájení serv za SBUS dekodérem SBD-1? To se to opravdu 3 serva napájí po přívodním kabelu dekodéru dlouhýho třeba 1 metr? A navíc třeba ješte přes SBUS HUB?
Díky


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: pon 08.03.2021 18:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8873
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Opravdu tady nikdo nelítá s S-BUS třeba na Futabě, Jeti nebo jiným rádiu? :(


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: pon 08.03.2021 22:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 7568
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
Vsechna moje era jedou nativne na Sbus.. A Sbus2.
Ale prevodniky uz nepouzivam, neni to potreba. Jedu na Futabe.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: pon 08.03.2021 23:42 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 11.10.2017
Příspěvky: 103
Obrázky: 4
Já používám sbus převodníky již nějaký čas. Je to nejlevnější způsob rozšíření kanálů přijímače. Nikdy jsem neměl se spolehlivostí problém. Užívám to na přijímačích futaba a frsky R9.
Koli


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: úte 09.03.2021 11:06 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.3.2009
Příspěvky: 422
...stejně to tu spí, tak ať je do čeho rejt...
S BUS s Futabou používám prakticky u všech svých " složitějších " letadel aneb tam, kde to dává smysl
A aby to dávalo smysl, musí serva dostat to, co potřebují, tedy minimálně takový proud, při němž optimálně pracují. Jestli to splňuje dvoumetrový přívod kablíkem 3 x 0,35, musí zvážit každý sám
Já to pro serva 25 -50 kg dělám takto, správně dimenzovaný přívod jdoucí až k servu a méně dimenzovaný přívod převodníku...
Obrázky řeknou asi víc - je to " vysvlečený " SBD 1


Přílohy:
Snímek 080.jpg
Snímek 080.jpg
[ 52.21 KiB | Zobrazeno 480 krát ]

Snímek 081.jpg
Snímek 081.jpg
[ 79.54 KiB | Zobrazeno 480 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: úte 09.03.2021 12:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1776
Bydliště: Vysočina, ČR
rodzr píše:
...stejně to tu spí, tak ať je do čeho rejt...
Jasně, stačí malá rozvodná destička. Pro nenáročné tam stačí i jen spoje (i když aspoń pořádnej kondenzátor určitě neuškodí)
Plus a mínus pořádnýho zdroje přímo na kolíky serv a pokud je baterie společná, výstupy převodníků na serva jen jedním drátem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: úte 09.03.2021 12:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8873
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Paráda, jedno technický řešení tu je. Předpokládám, že serva napájíš HV a tou L487 děláš 5V jen pro SBD-1.
Přívod napájení a S-BUS máš po tom tlustokabelu předpokládám do nějaký distribučky napájení a na ní pro pro signál S-BUS HUB? Je v tom HUBu vůbec něco nebo je to jen paralelní propojení, jen jakási roztrojka?
A ještě jeden dotaz, na tom SBD-1 se dají předpokládám nastavit tři kanály za sebou z celkových 14 co Futaba má. Ale čím a jak?
Díky!


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: úte 09.03.2021 14:40 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.3.2009
Příspěvky: 422
Jasně, používám 2s Lixx, takže jistota na předepsaných 6V SBD 1
Mezi SBD 1 a accu už nepoužívám žádné fičury, ale jen řádně dimenzovaný vodič. Vše propojené od konektoru elektronického vypínače na konektor křídla, či jiní společný pro několik serv
SBD 1 se programuje např, krabkou od Futaby SBC 1 ( ale i Tx či program od Futaby v PC...). Jednoduše přiřadíš jakýkoliv kanál, který potřebuješ. Podobně je to i s převodníkem SBD 2 pro 8kanálů. Ten má výhodu, že přímo do něj lze zavést napájení mimo Rx ( ale jen kablíkem 0,5 qmm), což ale většině aplikací s normálními servy bude vyhovovat...


Přílohy:
Snímek 148.JPG
Snímek 148.JPG
[ 68.48 KiB | Zobrazeno 432 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: úte 09.03.2021 16:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8873
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
rodzr píše:
SBD 1 se programuje např, krabkou od Futaby SBC 1 ( ale i Tx či program od Futaby v PC...). Jednoduše přiřadíš jakýkoliv kanál, který potřebuješ.

Takže můžeš na SBD 1 poslat třeba kanál 1, 6 a 12? Né jen třeba 5,6 a 7 za sebou?
Vysílač mám FX30 na něm nic na nastavení SBD 1 není. Přijímačů pro S-BUS mám několik, R7014SB, R6014SB, R7108SB ale i pár FASST kompatibilů. Jak píšeš o programu od Futaby v PC, k tomu je potřeba předpokládám CIU-3.
Překvapilo mě, že v Jinu o tom nic nevědí.
Díky za pomoc.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-BUS u Jeti REX6
PříspěvekNapsal: úte 09.03.2021 19:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.3.2009
Příspěvky: 422
...FX 30 je stále skvělé rádio, ale je z roku 2008. S BUS se objevil později s nástupem telemetrických variant ( FX - 32...)
Co se informací týče, nestálo to za moc za Robbe, ale s jejich zánikem to jde s informacemi od deseti k pěti. Na druhou stranu na tom není nic světoborného - převodníky jsou dostupné - pro tři serva, pro osm serv ( byl i pro 4 serva- SBE 4 ) od Futaby, případně i od jiných firem.
Naprogramovat lze jakékoliv nastavení, je to jen řazení adres kanálů. Ono se to, díky neznalosti lidí, trochu zdémonizovalo.
Já třeba standardně používám 7008 SB a má-li model víc kanálů, použiji SBUS SBD 2 a mám k dispozici 16 kanálů ( 8 RX + 8 SBD 2 ).
Hlavně ale tento systém užívám proto, že mohu optimalizovat proudové sběrnice a nehonit vše přes RX.
Ještě drobnost, ale podstatná - největší kouzlo spočívá ale hlavně v použití SBUS serv. Bohužel ceny origo Futaba S BUS serv jsou dnes trochu i mimo můj rozpočet ( proto jsem přešel u větších modelů na KST, Jx a BB)
Mnozí namítají, že vše je zapojené jen sériově a tak...ale každý štěstím svého strůjce.
Jako jsem dospěl k tomu, že jsem přestal používat dva RX, dospěl jsem i k uspokojivému řešení SBUS a aniž bych se chtěl rouhat, od roku 2008 jsem s různými Futabami na chybu systému F + S BUS nespadl, na chybu mezi ušima pár karambolů bohužel bylo...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz