Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: pon 13.03.2023 9:16 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 11.5.2013
Příspěvky: 74
Taky se vám stává při použití reversního modulu na serv, že po dráze sice jede ale cuká. Něco jako krokuje není dráha plynulá. Použitelné asi jen do plackoletu.
https://www.rc-factory.cz/serva/servo-signal-reverser
https://emotors.cz/cs/serva/7561-turnig ... 17033.html
Vím že se nechá revers udělat v TRX ptám se na hardware.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: pon 13.03.2023 9:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2721
Bydliště: Ústí nad Labem
Ty prodávané neznám, sám jsem je ale vyráběl. Vyzkoušel jsem několik zapojení, jsou lepší i horší. To, které ještě v případě potřeby používám, funguje dokonale. Neobsahuje procesor, s tím nekamarádím. Kromě toho - zreverzovat se dá i samotné servo, některé velmi snadno, jiné hůř.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: pon 13.03.2023 10:25 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 11.5.2013
Příspěvky: 74
JardaRůžička píše:
Ty prodávané neznám, sám jsem je ale vyráběl. Vyzkoušel jsem několik zapojení, jsou lepší i horší. To, které ještě v případě potřeby používám, funguje dokonale. Neobsahuje procesor, s tím nekamarádím. Kromě toho - zreverzovat se dá i samotné servo, některé velmi snadno, jiné hůř.
Ano rozebrat a udělat reverz přímo na servuje to nejmenší. Jenže vyndavat je už se mi nechce. Leda v případě poruchy a tu neočekávám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: pon 13.03.2023 14:43 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 3845
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
JardaRůžička píše:
Ty prodávané neznám, sám jsem je ale vyráběl. Vyzkoušel jsem několik zapojení, jsou lepší i horší. To, které ještě v případě potřeby používám, funguje dokonale. Neobsahuje procesor, s tím nekamarádím. Kromě toho - zreverzovat se dá i samotné servo, některé velmi snadno, jiné hůř.

Máš nějaké osvědčené zapojení na zmíněný revers? A bez procesoru mi vychází nějaké ty R-C články, neujíždí TO časem/teplotou?

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: pon 13.03.2023 20:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1999
Bydliště: Vysočina, ČR
prikrylm píše:
Máš nějaké osvědčené zapojení na zmíněný revers? A bez procesoru mi vychází nějaké ty R-C články, neujíždí TO časem/teplotou?

Dělalo se to převážně s časovačem (555) a protože jen tak něco nevyhodím, viz foto. Stabilita je daná použitými součástkami, po pravdě, už si nepamatuju. Pro mě určitě dobrá. Kdybys toužil po schématu, určitě bych to ještě někde vyhrabal.
Úpravu serva jsem sice nedělal, ale princip by byl - prohodit přívody k motoru a krajní vodiče k potenciometru.
A k původnímu dotazu.
Věřím, že to v podstatě funguje jak má. Zaměřil bych se na filtraci napájení optimálně kondenzátor(y) přímo k procesoru (nebo alespoň těsně u destičky).


Přílohy:
inv_1.jpg
inv_1.jpg
[ 25.81 KiB | Zobrazeno 2085 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: úte 14.03.2023 9:22 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 3845
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
No, zajímalo mě spíš to schema. :)
---
skákající koupený reverzovač - úplně vidím "analogWrite(<pin>, <value 0-255>); :) - navíc použitelné hodnoty někde mezi 127-255, takže proto to s sebou škube.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: úte 14.03.2023 10:58 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 31.3.2016
Příspěvky: 40
prikrylm píše:
No, zajímalo mě spíš to schema. :)

Schéma je třeba v KE 3/98 (modrá Praktická Elektronika), která je tématicky celá věnována elektronice pro modeláře. Strany s reverzy jsou 98/99. Je tam jeden servoreverz s 74HCT02 a druhý s 555, o kterém autor tvrdí, že je velmi stabilní (teplotně i napěťově). Ale zapojení servoreverzů bylo několikrát i v Modeláři.

Modelářská elektronika pak pokračuje v KE 6/98.

Taky bych se vsadil, že ten škubající reverz má prostě odfláknutej firmware v jednočipu.

_________________
www.nostalcomp.cz - staré počítače, elektronika, modelařina, bastlení a kutění všeho druhu :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: úte 14.03.2023 11:14 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 3845
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
nostalcomp_cz píše:
Taky bych se vsadil, že ten škubající reverz má prostě odfláknutej firmware v jednočipu.

Jo, to je to " úplně vidím - analogWrite(<pin>, <value 0-255>);" :)

Díky za info, na zdroje informací se podívám.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: úte 14.03.2023 11:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2721
Bydliště: Ústí nad Labem
Moje poslední verze vypadá takhle (ještě bez smršťovací bužírky), přikládám i schema.
Princip je jednoduchý: každý příchozí impulz z přijímače spouští monostabilní KO s časem 3ms (platí pro neutrál 1,5 ms). Od těch 3 ms se aktuální impulz odečte a výsledkem je impulz, který - názorně řečeno - má stejnou odchylku od neutrálu, ale na druhou stranu. Časovač i hradla jsou v provedení CMOS, takže vlastní odběr je minimální, stabilita daná kvalitou R5, R7 a především C5, v praxi bez připomínek, linearita dokonalá.
Časovač je dvojitý, tedy 556, což je kvůli současným 2,4 GHz přijímačům, jejichž výstupní signál má malou amplitudu a samotná hradla jej četla nespolehlivě. Druhá polovina 556 proto slouží jako zesilovač vstupního signálu. Pro 35 MHz přijímače toto posílení nebylo třeba.
Trimr je tam k nastavení neutrálu na 1,5 ms a je užitečný např. při použití jednoho řídicího kanálu k ovládání dvou polovin VOP dvěma servy, k doladění jejich vzájemné polohy.


Přílohy:
IMG_0307.JPG
IMG_0307.JPG
[ 59.89 KiB | Zobrazeno 1889 krát ]

IMG_0309.JPG
IMG_0309.JPG
[ 76.92 KiB | Zobrazeno 1889 krát ]

SERVOREVERSE 2.pdf [12.94 KiB]
125 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: úte 14.03.2023 13:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1999
Bydliště: Vysočina, ČR
prikrylm píše:
Jo, to je to " úplně vidím - analogWrite(<pin>, <value 0-255>);" :)
Díky za info, na zdroje informací se podívám.

Opravdu analogWrite() ? Snad pro ESC dobrý, tady ale měřím pulz (v přerušení) a „vyrábím“ doplněk. Ale hlavně – musím čekat na další (nelze to tam hrnout, kvůli pauze). Chybu ve fw u tak triviální věci bych nepředpokládal jen mě napadá, jestli není použitý nevhodně krátký rámec (opakování pulzu, to autor dotazu neuvádí).
Slíbil jsem obrázek, tak dávám dva. Jeden je slíbené schéma a druhý je univerzální destička (proc.,2 vstupy, 2 výstupy) a dělá to „co tam právě dám“.


Přílohy:
schema_01.jpg
schema_01.jpg
[ 58.52 KiB | Zobrazeno 1845 krát ]

invert_mix.jpg
invert_mix.jpg
[ 31.88 KiB | Zobrazeno 1845 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: úte 14.03.2023 14:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 3845
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
ellet, jasně, analogWrite byl jen výstřel od boku, jak TO asi může někdo zjednodušit....

Díky všem za schemata.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servo revers neplynulý chod
PříspěvekNapsal: čtv 16.03.2023 16:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 7557
Bydliště: ČR
Obrázky: 8
Časovače (MKO) s dobou kyvu danou vnějšími hodnotami RC. Když už zaplatím za teplotně stabilní časovací C, a časovací R, je nejlépe potenciometr po vyzkoušení nahradit pevným odporem. Případně vhodnou sériově paralelní kombinací. Nebo aspoň použít trimr co nejmenší hodnoty doplněný o pevný sériový odpor. Viz řešení ve schématu, které dal Jarda Růžička. Osobně (i když to chodí dobře bez nich), tak tam kde nejde o extrémní úsporu váhy a místa, dávám i doporučené blokovací kondenzátory. Přívod plus pin č. 8 (v případě nevyužití RESET spojený s pinem č. 4) Pokud není využito funkce řídící napětí (CONTROL) tak i kondenzátor 10n na pinu č. 5.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz