Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pihhawk 2.4.8 - nedaří se armování
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2024 9:05 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6984
Bydliště: Písek, ČR
Ahoj všichni,
mám problém s armováním kvadrokoptery s Pixhawkem 2.4.8 (fmuv3).
Firmware poslední teď z dubna 2024 (myslím že v. 4.5.1. jestli si pamatuju), ale stejné to bylo i s předchozí verzí.

Koptera fungovala správně, lítala bez problémů. Potom jsem jí v rámci vývoje vyměnil SBUS přijímač (FrSky) za ELRS přijímač.
Všechno vypadá funkční, telemetrie se přenáší, GPS má fix, pohyby pák se do Mission Planneru přenášejí, akcelerometry a kompas zkalibrovány. Regly se nekalibrují (jsou digitílní - Dshot).

Pihhawk se tváří ready pro armování, po po stisku safety switche zahraje pípnutí a bliká zeleně.
Když dám pákou pokyn k armování, motory 4 x zapípají Ty-Ty-Ty-Ty a nedojde k armování, vrtule se neroztočí.

Zkusil jsem v konfiguraci i vypnout veškeré kontroly před armováním (bitmasku na 0), nepomohlo.

Už mi docházejí nápady, ocením jakýkoliv nápad, děkuji!
(Vím že je zde vlákno o Pixhawku, ale poslední příspěvek před více než 4 roky, tam už toho moc aktuálního nebude, od té doby se toho moc změnilo, tak jsem si dovolil založit samostatné vlákno na tento problém)

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2024 9:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 1754
Bydliště: Lysice,Brno.
Obrázky: 12
Nemám Pixhawk a Arducopter mám jen tak nakoukaný ale určitě jde vypsat co se tam po odarmování děje.Takže v Mission planer jsou Messages a tam by měl být výpis co se děje.Ještě mě napadá že rozsahy kanálů nejsou stejné jako byly u předešlého RX a AP to pak bere jako chybu a nespustí motory.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2024 10:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6984
Bydliště: Písek, ČR
Díky za tipy,
do těch Messages jsem se díval, tam nic co by mne navedlo není...
Vyfotil jsem, dávám sem printscreen.
Příloha:
Messages.jpg
Messages.jpg
[ 93.38 KiB | Zobrazeno 693 krát ]



Ta kontrola kanálů je dobrý nápad, při změně přijímače se s nimi mohlo něco stát, kouknu i na ostatní RC kanály, jestli tam něco není. Např. v diskusi na Ardupilot.org jsem zahlídnul něco jako: RC7_OPTION=31 (Motor Emergency Stop).

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2024 16:25 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 3840
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Napadá mě - Nezměnil se formát/rychlost toho, co se posílá na ESC? Jinak rychlý DSHOT? A posílá Ardupilot skutečně DSHOT?

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2024 18:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6984
Bydliště: Písek, ČR
Díky za další nápad... Dshot je OK, test motorů funguje a motory zoztáčí.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2024 19:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6984
Bydliště: Písek, ČR
VYŘEŠENO!!!

Moje hanba... nepamatoval jsem si, kterou pákou a jak se ARMUJE (už jsem s kopterou fakt dlouho neletěl, řešil jsem výměnu systému ve vysílačce za Edge, pak přijímače ELRS, pak výměnu GPS v kopteře atdatd...).
Snažil jsem se oběma pákami k sobě/od sebe, v tu chvíli armování bránilo cosi v nastavení (GPS nebo kdoví co, zanesl jsem při pokusech další chyby do konfigurace), potom se mi zdálo že armování reaguje na pravou páku (ta ale spouští právě ten vyhledávací pískot pro lokaci ztracené koptery - viz ta hláška "Locate Copter Alarm" z mého screenshotu výše. Já to lokační pípání mylně pokládal za důkaz toho, že se koptera snaží armovat.

Takže: Armuje se levou pákou vpravo dolů. (Mám Mód 2, jak je to v Módu 1 nevím)
No a je treba mít v porádku GPS, akcelerometry, kanály RC, kompas atdatd... vše co se kontroluje před armováním.

Takže: MOC DĚKUJU všem, co se tak rychle snažili pomoci svými nápady a radami!
Koptera brzo poletí, ještě čekám na lepší GPS, která dorazí příští týden, a už bude kompletní předělávka hotová (hlavně jsem nadšený z ELRS, jak se mi propojily telemetrie z Pixhawka a z přijímače). Jupííííí!!!

Nová sezóna s novou výzbrojí. Letu zdar!

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 10.04.2024 20:24 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 3840
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Jupíí! :D

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz