Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Oprava křídla mini házedla F3K
PříspěvekNapsal: stř 04.09.2024 22:08 
Mazák
Mazák

Obrázky: 12
Dobrý den,

potřeboval bych poradit s opravou křídla F3K mini házedla. Dnes se mi stalo, že při odhodu se mi vypnula vysílačka a z cca 15 až 20 metrů se letadlo zapíchlo do země. Odneslo to "naštěstí" jen křídlo viz fotky. Na horní části je uhlíkový potah částečně popraskaný, ze spodní strany je z poloviny popraskany a zbytek jakoby vzduchová bublina což bude asi odlepený uhlíkový potah. Geometrie křídla vypadá, že je v pořádkum jen v místě prasklin potahu má křídlo tendenci více se ohýbat. Je křídlo na odpis nebo se s tím dá něco ještě dělat? Děkuji.

7443 7444 7445 7446 7447 7448

Naposledy upravil b3hcz dne pát 06.09.2024 9:03, celkově upraveno 1

Profil Soukromé album  

Předmět příspěvku: Re: Oprava křídla mini házedla F3K
PříspěvekNapsal: čtv 05.09.2024 10:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 0
Na odpis určitě nebude. Akorát pak bude o lepidlo těžší.
Zkušení borci asi poradí líp, já jsem jen špatně poslouchal levým uchem a .. pokud křídlo drží tvar, tak buď epoxy přímo injekci jehlou (pokud není nějaká "škvírka" nejde TO úplně snadno), či stvořit malinkou dírku malinkým vrtákem a použít zmíněnou injekci. Nedávat tam toho moc, jen aby se lepidlo rozlilo a podrželo karbon. Pak (napíchnout, či dírkovat) i v místech kde se karbon odlepil od jádra (delaminoval, tomu borci říkali). Epoxy určitě nějaké pomalejší. Jednak je víc času, jednak víc/líp zateče. Jestli praskla vlákna na spodní straně, možná by stálo za to přes prasklinu dát nějakou "latu" - umýt/vybrousit vosky a laky (něžně, karbon je tenoučký), napatlat lepidlem, lepnout a prosytit tkaninu, já bych na to pak dal kousek hladké tuhé plastové fólie, aby překryla latu, na to něco, co rozloží tlak (mám kus polystyrenu s profilem křídla - z obou stran) a přes špalík něžně stáhnul svorkou. Borci na to budou mít asi nějaký ten pytel s odsáváním, kde pak tlačí atmosféra - což je způsob mnohem lepší, ale já takovou věc nemám...

Cosi podobného jsem dělal u std F3K (též trochu víc mával křídly, než zamýšlel autor) a vyšlo TO.

Pokud se letadlo zapíchlo, ještě určitě zkontrolovat trup (u podobné "havárky" mi praskl za křídlem a před výškovkou), spojení s výškovkou a upevnění serv v čumáku, aby se neodlepila, blbě se pak letadlo řídí.

Ještě jsem opravoval téměř úplně ulomené křídlo na Maia (taky F3K - parkovala asi 2 měsíce na stromě a nehezky ji pocuchal), ale přesto, že letadlo už lítá a zábava s ním je, tak výsledek je spíš ukázka toho, jak asi spíš ne... :) V tomto případě "se laminovalo" (+ tkanina), rovnalo a lily větší jednotky gramů lepidla...

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 06.09.2024 8:05 
Mazák
Mazák

Děkuji za radu.
Trup jsem kontroloval a nic jsem nenasel ani ocasky, ještě budu muset zkontolovat lože serv, ale na první pohled se zdá, že je vše v pořádku.

Během včerejška jsem se snažil něco málo najít na internetu a youtube. Ve většině případů jsme narazil na to, že vyřezali část křídla, kterou pak doplnily novým kusem pěny, vybrousili a přelaminovali uhlíkem. Toto by v mém případě asi nešlo.

Teď nevím jak přesně přelaminovat ony praskliny. Mám doma skelnou tkaninu 18g, 48g a uhlíkovu tkaninu 18 g. Zvažuji, že bych praskliny přelaminoval 18g uhlíkem a na to 18g skelnou tkaninu nebo je to moc? Mám přelaminovat jen lokálně v místě praskliny nebo to přelaminovat od praskliny k prasklině (týká se horní části křídla)?

7451 7452

Dále ve spodní části křídla mi laminovaní bude zasahovat do míst, kde křídlo sedí na trupu tzn. že pokud v tomto místě jakoby podepřené. Mám proto stejné místo olaminovat i na opačné straně, aby se to srovnalo?

Naposledy upravil b3hcz dne pát 06.09.2024 8:57, celkově upraveno 1

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 06.09.2024 8:52 
Mazák
Mazák

Zalepit to asi nějak půjde ale vypadá to že pravé křídlo je v podstatě ulomené.Ta boulička na předposledním obrázku je možná důkaz že se po nárazu křídlo ohnulo a vrátilo zpět.Asi těžko zjistíš jestli je narušená geometrie a nevím podle čeho to doma srovnat. To zjistíš až při prvních hodech po opravě.
Nevím jestli se vyplatí opravovat ale sám bych to asi taky zkusil před vyhozením do koše.Jsem zvědavý jak to dopadne.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: pát 06.09.2024 9:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

V laminování jsem fakt začátečník, tak s mými radami opatrně. :)
Na vyřezání a dolaminování nemám zkušenosti. To chce minimálně tu výplň a nejspíš i formy. Pak to vacuum by se v takovém případě taky hodilo. Pokud by se vyřezávala náběžná hrana, tak by se asi přerušil ten uhlík, co v náběžce je (aspoň u mě) a křídlo by nemuselo být tak pevné (pokud je jen prasklý s trochou zatečeného lepidla by mohl ještě slušně držet), i když nevím, jak moc je TO potřeba.
Potrhané uhlíky - jestli je pocuchané to křídlo bez klíčku (pro praváky pravé křídlo) možná by stačilo i jen trocha epoxy pod stávající uhlík a dostat do původního tvaru. Možná by se vlezl uhlík i pod ty prasklé, i když si moc nedokážu představit, jak bych ho tam dostal... Pokud lata z vrchu, tak bych se asi snažil ji vyrobit natolik tenkou, aby neměla viditelný vliv na polohu křídla vůči trupu. Tkaniny používané na tyhle letadla jsou téměř průhledné... Pokud ano, tak podložit z druhé strany + dát pozor, aby křídlo nezměnilo úhel vůči podélné ose trupu. Ony se pak mění vlastnosti a nemuselo by letadlo lítat tak, jak autor zamýšlel.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 06.09.2024 12:26 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Ahoj, tohle se opravuje docela v pohodě.
Můj(taky amatérský) postup, který jsem už u pár F3K přeražených křídel aplikoval.
Když je zlomený nosník/stojina, tak opravuji i tu. Potah proříznu v místě té stojiny, stačí cca 3-4cm, a vedle té puvodní vlepím uhlíkový pásek. A potom přes ten prořízlý potah záplata.
Tam kde je delaminovaná boule, tak napíchat injekcí epoxid, trochu s tim zahýbat aby se pod potahem rozlil. Pak přebytek těma dirkama zase vytlačit ven. Ale většinou stačí i vteřiňák.
Tam kde je potah prasklý a pod nim nechybí jádro, tak jenom lehce obrousit/zdrsnit. Dělám to tak 0.5-1cm kolem praskliny. Potom zase trochu epoxidu pod potah a pres prasklinu jeden tenky prouzek tkaniny a přes něj druhý, trochu širší.
Když je jádro vydrolené, tak tu díru trochu "zkulturním" aby tam šla dobře vlepit nahrada z XPS, zbrousim do profilu a pak dam jenom větší záplatu.

Ten epoxid se pokus co nejvíc "odsát/vysušit" ubrouskem, ať se ti moc nerozleje kolem té opravy.

A hotovo.
Potom už jenom durofol, molitan a přes dvě prkénka stáhnout svěrkou. Ten durofol nepujde použít u toho středu křídla kde je ten aerodynmický přechod na trup , tak bych se nebal pouze igelitu, co nejlíp ho vyhladit, aby tam nebyly varhánky. Vakuum by to taky pekně vyřešilo.

Když to stáhneš mezi ty 2 prkenka, tak se to křídlo samo srovná hodně dobře do původní geometrie. Samozřejmě to okometricky zkontroluj, ale veřim že to bude sedět.

PříspěvekNapsal: ned 08.09.2024 13:25 
Mazák
Mazák

Prasknutý nosník, ani náběžka naštěstí není, vydrolené jádro také není. Takže se pokusím aplikovat postup ZS-Mana :)

Jediné nad čím váhám je tkanina. Mám použít uhlík nebo bude stačí sklo? Doma mám jen sklo 18g a 48g a uhlík 10g. Dále jaký laminovací opoxit používate na takové opravy? 5-minutovkou to asi nepůjde ...

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 09.09.2024 10:41 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

10g uhlík, to je takový ten skoro průhledný, netkaný černy ubrousek? :-))

Dal bych to sklo. Jeden proužek 48g, a přes to trochu širší 18g Ty proužky si ustřihni na 45°, ať tu prasklinu drží všechna vlákna té tkaniny.

Epoxy určitě laminovací, já používám L285.