Autor |
Zpráva |
DaliborJ
|
Napsal: stř 18.09.2024 12:51 |
|
Nováček serveru
|
|
|
Nějakou dobu jsem bádal, jak na mé poskakování (rozumějte - nic soutěžního) vyrobit za rozumný peníz funkční gumicuk. Často diskutované gumolano mě moc neoslovovalo, hlavně pro dost omezenou průtažnost (pouze můj náhled). V zásadě náhodou jsem narazil na toto: https://www.sportisimo.cz/fitforce/exeband-250-x-0,065/408413/. Podle barvy existují 3 tuhosti, já jsem vzal tu nejsilnější. Koupil jsem 2ks, nastříhal na pásky o šířce 5cm, tzn. dostal jsem 6 x 250cm něčeho, co má průtažnost oproti gumolanu minimálně 2x větší. Spojení provedeno pomocí stahovací pásky (viz foto), drží dokonale. Doplněno o 100m silonu, kroužek... Zatím mám jen prvních pár pokusu s něčím na téma F3-RES. Hned na první pokus hlásilo vario cca 100m. Pak i výš. Za mě velká spokojenost za trochu peněz.
Přílohy: |
guma.jpg [ 107.68 KiB | Zobrazeno 1757 krát ]
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
|
|
|
guchar
|
Napsal: stř 18.09.2024 14:59 |
|
Mazák
|
|
|
● @DaliborJ Podle odkazu se zdá, že jde o Fitforce EXEBAND 250 x 0,065 Latexový pás na cvičení, Kód: 101103, Barva: Modrá (Modrá / Bílá) VYPRODÁNO=nezobrazují se parametry ● Podle barevnosti a fotky obrazu výprodejní 199,- Kč GOLDBEE BEBOOTY PURPLE AQUARELLE Posilovací guma Kód: 138603 Barva Modrá (Modrá / Žlutá) Nebo jsem se nechal zmást a nejsem na správné stopě? ● K přiřazení tuhosti dle barvy se zdají být použitelné tvary Oka (=LOOP): Zdá se, že volných (jednoznačně neurčitelných) parametrů tam trochu zbývá A tak bez nákupu vzorku lze se požadavku jen přiblížit. Navíc žádoucí (z předchozího příspěvku Dalibora ) se zdá být i neuváděná max. průtažnost. = Mez kdy se deformace stává nevratnou. (Fitforce LATEX LOOP EXPANDER 75 KG Odporová posilovací guma (6719009851) Barva: Černá) https://www.sportisimopro.cz/fitforce/latex-loop-expander-75-kg/297565/(Fitforce LATEX LOOP EXPANDER 55 KG Odporová posilovací guma (6719009850) Barva: Modrá) https://www.sportisimopro.cz/fitforce/latex-loop-expander-55-kg/297563/ Jak vybrat posilovací gumu a expandér Odkazy: "Ukázat posilovací gumy" ● Nezkoušel jste někdo, jako základ gumové škrtidlo, 6 x 125 cm cena od cca 20,-Kč ● Někde bylo popsáno užití latexové hadičky ? Google (6x9mm Natural Latex Powerful Elastic Rubber Tube Band) Před cca 9 roky nejvíc letěly červené a modré tehdy z HobbyKing. Září 2024: https://www.ebay.com/itm/164830333157 10m cca 3 kila. Občas tam naskakuje: Nelze doručit do vybrané země.
Naposledy upravil guchar dne stř 18.09.2024 15:53, celkově upraveno 1
|
|
Nahoru |
|
|
jyrry
|
Napsal: stř 18.09.2024 15:19 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20978 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
Poněkud mi to připomnělo léta sedmdesátá minulého století, kdy jsem stříhal náklaďákovou duši na 2cm proužek, se stejným cílem - zhotovit gumicuk
_________________ jyrry.webnode.cz
|
|
Nahoru |
|
|
jyrry
|
Napsal: stř 18.09.2024 21:00 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
|
Celeron píše: To seš už tak starej, že pamatuješ tyhle časy? Jojo, tady to je v roce 1979, bylo mi 17. To éro tahne právě ta guma z duše Příloha:
V1_polystyrenak.JPG [ 268.96 KiB | Zobrazeno 1505 krát ]
|
|
Nahoru |
|
|
Lupac
|
Napsal: stř 18.09.2024 21:56 |
|
Celkem nový uživatel
|
|
|
Jejda, přesně to samé jsem měl i já vyrobeno z prasklé duše od traktoru a ustřihnutý pásek ve spirále asi 6m. Vyhodil jsem ho před dvěma roky a střílel jsem na tom i Amigo II od Graupnera které jsem koupil v modelářské prodejně za 300Kčs. No to už je hodně dávno!
_________________ SkyClimber,Velox 2m,Pitss,Scout,Yak54,Click2,GeeBee r3,Bird of Time,Me110,B-26,Tilia25, Aurora9
|
|
Nahoru |
|
|
TomHlavinka
|
Napsal: čtv 19.09.2024 10:15 |
|
Mazák
|
|
Registrován: 29.10.2014 Příspěvky: 610 Bydliště: Litovel - Rozvadovice
|
Kdyby někdo toužil po gumicuku, tak mám doma ještě asi 4ks gumicuků optimálních pro RCVS. Je to 25m volně opředené speciální gumy průměr 7mm s velkou průtažností a 125m silonu z dob F3J, plastová cívka a padáček. Jak jsme začali lítat RESky tak tyto starší silnější gumicuky již nevyužíváme. Jsou na nich odlítané cca 3 soutěže, nyní spíše zavazí ve skladu. Optimální na modely typu Limit, Admirál, a ve větru i na F3J atd. za cenu gumy
|
|
Nahoru |
|
|
DaliborJ
|
Napsal: čtv 19.09.2024 14:46 |
|
Nováček serveru
|
|
|
jyrry píše: Takže za 400,- + poštovné? 10m letecké kulaté gumy 4mm už není o tolik dražší... https://kutil-florenc.cz/letecka-guma-kulata-pryz-p3280 Chtěl jsem 15m, tak jak je popsáno v pravidlech F3-RES. Pak už je cena letecké gumy cca 800 Obchod mám za rohem, poštovné nebylo potřeba. To ale nemáme každý
|
|
Nahoru |
|
|
Libor
|
Napsal: pát 20.09.2024 9:40 |
|
Mazák
|
|
|
Registrován: 1.5.2003 Příspěvky: 1320 Bydliště: Teplice v Čechách
|
DaliborJ píše: diskutované gumolano mě moc neoslovovalo Létal jsem různé gumicuky: letecká guma, hadice ze zdravotních potřeb (ta byla z hlediska síly a průtažnosti nejlepší), opletená guma. Ta opletená guma fungovala nejlépe, protože byla odolná, netrhala se. Když se létá na posekané louce s pěknou travičkou, funguje všechno. Když se ale jde do terénu, kde jsou kameny, bodláky a podobné věci, ty nechráněné gumy se poškodí a prasknou. Byly potom samý uzel, ta opletená sloužila celou dobu bez poruchy. Byl to gumicuk koupený v modelářské prodejně, nevím kdo a z jaké gumy to vyráběl.
|
|
Nahoru |
|
|
zdzd
|
Napsal: pát 20.09.2024 12:26 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
|
Libor píše: Létal jsem různé gumicuky: letecká guma, hadice ze zdravotních potřeb (ta byla z hlediska síly a průtažnosti nejlepší), opletená guma. Ta opletená guma fungovala nejlépe, protože byla odolná, netrhala se. Když se létá na posekané louce s pěknou travičkou, funguje všechno. Když se ale jde do terénu, kde jsou kameny, bodláky a podobné věci, ty nechráněné gumy se poškodí a prasknou. Byly potom samý uzel, ta opletená sloužila celou dobu bez poruchy. Byl to gumicuk koupený v modelářské prodejně, nevím kdo a z jaké gumy to vyráběl. Přesně. Jakmile se do běžného porostu přes travní bordel přetáhne holá letecká guma, je za pár startů na kusy. Opředená má mnohem větší výdrž, ale za cenu větší hmotnosti a menší průtažnosti. Pokud jde o vystřelení nějakého EDF pro získání startovací rychlosti, tak jednoznačně opředená guma (používám 10 m https://www.vazaci-technika.cz/cs/gumolano-pr-8-mm/ ). Pokud jde o větroň, je to horší volba. Opředená guma s velkou průtažností je oříšek.
|
|
Nahoru |
|
|
jyrry
|
Napsal: pát 20.09.2024 14:55 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
|
zdzd píše: ... Opředená guma s velkou průtažností je oříšek. Dokud jsem to z PEGA Krnov bral ve velkém - stovky, někdy až tisíc metrů v jedné objednávce - dalo se tam domluvit volnější opředení. Nejvíc průtažná byla guma 4mm, nejmíň 7mm. Taky jsem jich vyrobil stovky, těch gumicuků, převážně přes kolegu pro CONRAD.
|
|
Nahoru |
|
|
jyrry
|
Napsal: pát 20.09.2024 14:58 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
|
Libor píše: ... hadice ze zdravotních potřeb (ta byla z hlediska síly a průtažnosti nejlepší)... Tu jsem taky měl, ale po pár létáních byla "okroužkovaná" na desítkách míst; prostě se po obvodě natrhla dokola a tam to pak brzy praskalo. Asi nepovedená várka. Tu z HobbyKingu tu někde mám, taky hadice, ale průtažnost horší než opředená a navíc zůstávala trochu natažená a pomalu se scvrkávala. Asi taky nepovedená várka.
|
|
Nahoru |
|
|
guchar
|
Napsal: pát 20.09.2024 17:09 |
|
Mazák
|
|
|
● Podle nabídky sortimentu: "PEGA-VEL, a.s. · šňůry · popruhy · pruženky · ozdobné stuhy · technické stuhy · pevné prýmky · elastické ovíjené nitě (optex). Galanterie textilní - výroba." lze usuzovat, že mé paměti ustrnuly v časech ZSKN Krnov, s. p. V nabídce měl (mimo jiné) i kulatou opředenou (kloboukovou) gumu. Průměry 0.8, 1.0, 1.2, 2.0, 3.0, 4.0 a 5.0 mm, Řekl bych, že parketou ZSKN bylo jen to opředení. Kdo vyráběl vlastní pružné jádro - nit (z tuzemské produkce) nevím. stoklasa.cz/kulate-pruzenky-a-gumicky ● Kutil Florenc má v nabídce i opletená provedení např. (průměr mm / á Kč za 1m): 4mm/10Kč, 5mm/12Kč, 7mm/22Kč https://kutil-florenc.cz/gumolano-5mm-gumove-lano-gumicuk-gumifix-pruzne-lano-elasticke-p3488● https://www.cordage.cz/cordage/eshop/11-1-GUMOLANA-4-12mm /-/ https://www.provaznictvi.cz/gumolana
|
|
Nahoru |
|
|
jyrry
|
Napsal: sob 21.09.2024 8:10 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
|
Kdysi jsem zjišťoval v jisté firmě v Hrádku n. Nisou ochotu vyrábět velmi pružné kruhové průřezy, třeba 4, 6 a 8mm. Klidně by mi je vyráběli, ale musel bych si zaplatit keramické trysky, v té době jedna za 10.000,-Kč a do toho jsem tenkrát nechtěl jít. Ale průtažnost, to by teda mělo
|
|
Nahoru |
|
|