● Asi zpráva pro Čínu, aby okopírovala řešení, co vede do slepé uličky: "EMALS, který byl poprvé integrován do USS Gerald R. Ford (CVN 78), nahrazuje stávající parní katapulty, které se v současnosti používají na letadlových lodích třídy Nimitz amerického námořnictva. Poslání a funkce EMALS zůstává stejná jako u tradičního parního katapultu; využívá však zcela jiné technologie.22. 2. 2024"
● Prezidentské Trumpovo řešení:
● "Technologie používaná k vypouštění letadel byla nedávno ve zprávách poté, co si na ni stěžoval prezident Trump. Ford používá ke startu letadel elektromagnetický katapult namísto staršího systému parního katapultu. Trump řekl, že o tom slyšel špatné věci od nejmenovaných zdrojů z námořnictva.
● Potom řekl: "Znělo mi to špatně." Digitální. Mají digitální. Co je digitální? A je to velmi složité; musíte být Albert Einstein, abyste na to přišli. A já řekl – a teď chtějí koupit další letadlové lodě. Řekl jsem, jaký systém budete – ‚Pane, zůstaneme u digitálu.‘ Řekl jsem ne, nejste. Jdete do toho zatraceného páru, digitál stojí stovky milionů dolarů navíc a není to dobré."
● Komentáře způsobily, že se většina pozorovatelů poškrábala na hlavě a neprobíhala žádná další diskuse o provádění změn ve startovacím systému na USS Ford nebo jakýchkoli jejích modifikacích. Takové změny by pravděpodobně stály stovky milionů dolarů a ještě více by zdržely program stavby lodí."
● " Although the development had problems in the 2010s, the electromagnetic catapults worked well in the 2020s and came with significant improvements."
"Přestože jejich vývoj měl problémy, tak už v roce 2010 elektromagnetické katapulty fungovaly dobře. Navíc byly v roce 2020 výrazně vylepšeny."
https://simpleflying.com/next-generation-aircraft-carrier-catapults-and-arrests/ Papír snese vše. A čtenář si musí vybrat. Ono i stavební řízení v ČR by mělo mít záložní cestu, jak při nefunkční aplikaci (a je jedno zda "staré" nebo "nové") bude fungovat. Ale jednoduší je zaujmout postoj: My jsme to říkali. A na počtu vydaných rozhodnutí a uzavřených podání, předvést, že to nefunguje.