Práce s 3D daty formátu stl

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
jyrry

Práce s 3D daty formátu stl

#1 Příspěvek od jyrry »

dudaj píše:... kouzlo modifikátorů v Prušaslicru...

Co to obnáší?
Používám Bambustudio, že bych se přiučil.
jyrry.webnode.cz
dudaj

Re: Moderní bojová loď

#2 Příspěvek od dudaj »

jyrry píše:Co to obnáší?
Používám Bambustudio, že bych se přiučil.

Modifikátory jsou oblasti. Mají volitelný tvar a velikost.
Tvary jsou koule, krychle, deska, válec, text, kužel. Ty jsou dané k výběru a upravuješ rozměry, natočení a umístění.

Ty na těleso umístíš tuto oblast v rozsahu jaký potřebuješ a nastavíš nové parametry ( počet perimetrů, hustotu výplně, členitý povrch, rychlost a podobně) ve výsledku tedy na jednom tělesu máš dle svého zadání dole dva perimetry s výplní, v půlce 3 perimetry bez výplně a ve vrchní části třeba dutinu ve výplni ve tvaru koule.

Nebo uděláš desku a na ní aplikuješ písmo a v oblasti písma dáš hrbolatost.

Jenom mne mrzí, že jsem se nezajímal už dřív :D .
jyrry

#3 Příspěvek od jyrry »

Jo ták, dík. To je šikovné, já se zatím naučil rozřezat stl na menší :-D
Jinak s tím stl je děsný opruz, když s tím chci něco dělat, když chci něco koupeného upravit podle sebe.
jyrry.webnode.cz
Zenair

#4 Příspěvek od Zenair »

Myslím, že asi jediný rozumný SW, kde jde trochu slušněji pracovat se STL, je Onshape. Čert ví na jaké mašině jim to tam pracuje, ale zvládá to i dost složitá STL, byť vždy ne úplně na 100%. Lokální systémy to prostě nedávají skoro vůbec...
Zenair

#5 Příspěvek od Zenair »

Jirry, jestli používáš Orcaslicer, tak tady je něco málo modifikátorů na část (musel jsem to ořezat, aby to sem prošlo) LW chvostoploch Waca... Silně se tím ušetří váha a pevnost je vynikající.

Tak to neprošlo, je to prostě moc velké, takže aspoň jeden prcek :(
Přílohy
Tail_LW_ukazka.3mf
(786.6 KiB) Staženo 58 x
prikrylm

#6 Příspěvek od prikrylm »

dudaj píše:Modifikátory jsou oblasti. Mají volitelný tvar a velikost.
Tvary jsou koule, krychle, deska, válec, text, kužel. Ty jsou dané k výběru a upravuješ rozměry, natočení a umístění.
Pokud potřebuješ složitější modifikátor, tak si jej můžeš nakreslit, na požadovaném objektu modifikátor ne jen vybrat (základní tvary), ale i "načíst". Už jsem použil...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Zenair

#7 Příspěvek od Zenair »

Přesně, dobře se tak třeba dělají dutiny do trupu a seslicuje se do dohromady s STLkem.

Ale nakonec dělám vše najednou v OnShape po importu STLka, štvalo mě to dělat vícestupňově a výsledek vidět až ve sliceru :)
jyrry

#8 Příspěvek od jyrry »

Zenair píše:Jirry, jestli používáš Orcaslicer...

Nene, pouze to Bambustudio.
Stl se mi občas podaří upravit i v Rhinu, ale je to na dlouhé lokte, nemám až tak rychlý PC.
jyrry.webnode.cz
Zenair

#9 Příspěvek od Zenair »

Zkus na Orcu přejít - je odvozen z Bambustudia, vzhledově je to úplně totéž a má to přístupnou řadu dalších funkcí, které se fakt hodí. A bezproblémově to načte projekty Bambustudia, opačně to ale nejde...

K té rychlosti - pro OnShape potřebuješ jen browser, vše jede u poskytovatele, takže rychlý stroj není potřeba. A jak už jsem psal, s trochu složitějšími STL na lokále prostě nic neuděláš.
dudaj

#10 Příspěvek od dudaj »

Řezat .stl lze v čemkoli.

Umí to snadno a rychle 3D Builder, který je součástí Windows, PrůšaSlicer.
Protože vše modeluji tak to nepoužívám.
Rychlost je odvislá i od velikosti Ram.
Nicméně kolikrát ty programy jedou pomalu a prostředky nejsou často využity ani z 10 %.
Něco je někdy potřeba nastavit v programu a něco jsem holt nedohledal.
TomasC
Site Admin

#11 Příspěvek od TomasC »

dudaj píše:Ještě tisknu lehčí vrch, protože jsem objevil kouzlo modifikátorů v Prušaslicru.
Do teď jsem je nepoužíval, ale je to naprostá bomba.

Souhlas, naprosto kouzelné je, že fungují i po znovunačtení STL.

Já je využívám velmi často, kdy si nastavuji rozdílnou výplň v různých částech.

prikrylm píše:Pokud potřebuješ složitější modifikátor, tak si jej můžeš nakreslit
I tohle je velmi použitelné. Sladím je tak, že obě STL mají na spodu čtverec 200x200, tlustý 0,001 mm. Ten se netiskne, ale soubory se zarovnají na stejné místo.
prikrylm

#12 Příspěvek od prikrylm »

Zenair píše:Myslím, že asi jediný rozumný SW, kde jde trochu slušněji pracovat se STL, je Onshape. Čert ví na jaké mašině jim to tam pracuje, ale zvládá to i dost složitá STL, byť vždy ne úplně na 100%. Lokální systémy to prostě nedávají skoro vůbec...

Jsem teď zkoušel cosi s SLT v OnShape, ale nemám pocit, že by s SLT pracoval slušně, tak akorát "přilepit něco" nebo "vyrobit důlek/díru". Nějaké změny nefungují. Za mě pokud "cvičit" s STL, tak Blender.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry

#13 Příspěvek od jyrry »

prikrylm píše:Jsem teď zkoušel cosi s SLT v OnShape, ale nemám pocit, že by s SLT pracoval slušně, tak akorát "přilepit něco" nebo "vyrobit důlek/díru". Nějaké změny nefungují.
Tak nějak "pracuje" se stl Rhino, to mám zažité nedávno...

prikrylm píše: Za mě pokud "cvičit" s STL, tak Blender.
To máš tedy vyzkoušené?
jyrry.webnode.cz
warhawk

Re: Práce s 3D daty formátu stl

#14 Příspěvek od warhawk »

Dovolím si přidat něco ze svého mlýna.

Na 3d modelování používám SolidEdge (SE) Community Edition (CE) 2022. Prosím o pozornost, jedná se o jiný produkt než podobně znějící SolidWorks.
Hlavním důvodem je to, že Siemens poskytuje SE studentům a hobby kompletně zdarma. Bez cloudu, bez omezení, bez nesmyslů. Háčky jsou tam tři, ale naprosto přijatelné:
* exportovaná 2d dokumentace má vodotisk Community Edition
* plná verze SE neotevře data z SE CE
* do verze 2022 byla license naprosto volná a nikdy nevyprší. Proto používám 2022. Od verze 2023 je licenční klíč na 3 roky a pak je nutné přejít na vyšší verzi. Což me neláká.

https://community.sw.siemens.com/s/ques ... %A4uft-aus

Hmm, teď jak nad tím přemýšlím, tak možná mám verzi 2021. Zjistím doma.

Každopádně SE umí pracovat docela rozumně s STL. Na YT je video:

https://www.youtube.com/watch?v=O7Sina-Bk0M
https://www.youtube.com/watch?v=PvwdoMISahw

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Jako Slicer používám BambooLab Studio, protože funguje s tiskárnou a už něchci nic kolem tiskáren řešit.

Jako 2D cad používám CorelCAD, který jsem koupil za 19 euro na Humble Bundle. Jedná se praktický o DraftSight který DS zaříznul tím nehorším způsobem.

Další alternativa 2d cadu je DoubleCad XT 5, který byl svého času nabízen zdarma. Bez omezení. Nejsem si jist jak dnes. Myslím si, že už toho nechali.
https://www.turbocad.com/content/doublecad-xt-v5

Všechny ostatní nástroje, které by byly aspoň trochu podobné profi nástrojům (Autocad, Inventor) a byly zaplatitelné pro hobby použití jsem nenašel.

Na věci jako je FreeCad opravdu nemám žaludek ani čas. To raději openscad.
chorche

Re: Práce s 3D daty formátu stl

#15 Příspěvek od chorche »

Co Onshape? Pro nekomercni pouziti zdarma, modely vytvorene pod touto licenci jsou verejne dostupne ostatnim, coz jsem jiz parkrat vyuzil a nemusel delat vse od "piky". Navic tim ze bezi v "cloudu" nepotrebuje kdovjiak vykonne zelezo.
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“