vysílač Aurora 9X
Re: Nový vysílač Aurora 9X
neresim, ja Hitecum docela fandil, jen se v posledni dobe nejak zadrhli, mi to prijde.
jyrry.webnode.cz
Aurora je jedno z rádií kde se na přepínače dobře dosáhne.
Ono je to těžké takhle to odsoudit, každý to rádio drží jinak a každý má jinak dlouhé prsty.
Určitě nejde takto odsoudit jakékoliv rádio.
Ono je to těžké takhle to odsoudit, každý to rádio drží jinak a každý má jinak dlouhé prsty.
Určitě nejde takto odsoudit jakékoliv rádio.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Aurora ano, ale zkoušel jsi 9X? konkrétně dlouhý dvoupolohový vepředu v levo dole? 
edit: A už k tomu půjdou spárovat dva přijímače na jeden model?
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
K čemu dva přijímače? Vždyt je to 9ch?
A jestli myslíš paralelně tak to normálně funguje, už se tu někomu stalo že zapoměl vypojit baterky, a když létal s letadlem, tak mu druhé letadlo létalo v autě
A jestli myslíš paralelně tak to normálně funguje, už se tu někomu stalo že zapoměl vypojit baterky, a když létal s letadlem, tak mu druhé letadlo létalo v autě
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
HonzaS píše:Aurora ano, ale zkoušel jsi 9X? konkrétně dlouhý dvoupolohový vepředu v levo dole?
Z Tvých připomínek chápu, že jsi Auroru neměl a mnoho věcí znáš pouze z doslechu. Konkrétně Tebou kritizovaný přepínač je stejný na staré i nové Auroře a také párování není žádný problém. Řekl bych, že si to pleteš s jiným výrobcem...
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
Kolega který létá pouze velké akrobaty stál vloni před dilematem jakou novou RC soupravu koupit. Nezavrhoval Hitec Aurora9, ani Graupner MX-20.
Nakonec vzal Graupner MX-20. Potřeboval radio, které umí ovládat DVA PŘIJÍMAČE V JEDNOM MODELU. MX-20 to umí (i když jak říkal) "obklikou". Nevím, o toto jsem se nikdy nezajímal a ani se nepídil po detailech, ale právě toto bylo důvodem jeho konečného rozhodnutí.
Já jen že tu padla slova o dvou přijímačích ....
Nakonec vzal Graupner MX-20. Potřeboval radio, které umí ovládat DVA PŘIJÍMAČE V JEDNOM MODELU. MX-20 to umí (i když jak říkal) "obklikou". Nevím, o toto jsem se nikdy nezajímal a ani se nepídil po detailech, ale právě toto bylo důvodem jeho konečného rozhodnutí.
Já jen že tu padla slova o dvou přijímačích ....
petrovo píše:.... MX-20 to umí (i když jak říkal) "obklikou"........
Jakou oklikou? To je zcela regulérní funkce toho rádia.
Nabinduji jeden přijímač, nabinduji druhý přijímač a určím, který z nich mi bude dodávat telemetrická data. Hotovo.
Mohu mít k Mx-20 třeba dva šesti nebo osmikanálové přijímače, na jejich výstupy si namapuji kterýkoli z dvanácti kanálů. Můžu tak třeba osadit éro dvěma naprosto oddělenými soustavami (Rx, zdroje, serva)...
jyrry.webnode.cz
petan64 píše:Z Tvých připomínek chápu, že jsi Auroru neměl a mnoho věcí znáš pouze z doslechu. Konkrétně Tebou kritizovaný přepínač je stejný na staré i nové Auroře a také párování není žádný problém. Řekl bych, že si to pleteš s jiným výrobcem...
V ruce jsem jí měl, prodejce tvrdil, že dva přijímače sice fungovat můžou, ale Hitec to nedoporučuje. Je to delší dobu, co jsem měl v ruce původní 9, ale přijde mi, že nová má ten přepínač výš. Pokud ho má stejně tak se omlouvám, ale i tak mi přijde nedosažitelný.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Update 10April 2012:
"Dual RX's is not recommended with our system as we have seen in some cases
where they will not range check as well as a single RX.
Definately use dual batteries and a power distribution system like a smart fly or
power box is not a bad idea to spead the load.
Check out this video of team pilot Brandon Chitty's set up:
. Hitec Aurora 9 - Giant Scale Setup - Mike. "
Update Nov 2012:
Service Bulletin: Optima Series Receivers - Dual Receiver Warning
Due to the fact that the Optima series of receivers are actually transceivers, they are constantly communicating back and forth with the transmitter. In some dual receiver environments, Hitec has seen that the range of one or both of the receivers can be greatly affected. For this reason, it is strongly suggested that only a single receiver setup be used in any model, regardless of size. Hitec has tested our receivers with all the channels being used with high current draw digital type servos and dual batteries configurations utilizing 2 Y-harnesses. In this scenario the servo bus has been able to handle the current without any issues. If more than 9 servos are needed then it is suggested that a power distribution device be used, such as the kinds offered by Smart Fly or Power Box.

"Dual RX's is not recommended with our system as we have seen in some cases
where they will not range check as well as a single RX.
Definately use dual batteries and a power distribution system like a smart fly or
power box is not a bad idea to spead the load.
Check out this video of team pilot Brandon Chitty's set up:
. Hitec Aurora 9 - Giant Scale Setup - Mike. "
Update Nov 2012:
Service Bulletin: Optima Series Receivers - Dual Receiver Warning
Due to the fact that the Optima series of receivers are actually transceivers, they are constantly communicating back and forth with the transmitter. In some dual receiver environments, Hitec has seen that the range of one or both of the receivers can be greatly affected. For this reason, it is strongly suggested that only a single receiver setup be used in any model, regardless of size. Hitec has tested our receivers with all the channels being used with high current draw digital type servos and dual batteries configurations utilizing 2 Y-harnesses. In this scenario the servo bus has been able to handle the current without any issues. If more than 9 servos are needed then it is suggested that a power distribution device be used, such as the kinds offered by Smart Fly or Power Box.
Honzo ale použití dvou přijímačů u Aurory nedává smysl, není to pro to určené. Stejně se chová naprostá většina RC souprav. (Jsou výjimky, jako třeba MX-20.) Prostě ty dva přijímače fungují paralelně, a nepřinese to žádnou výhodu, např. v podobě zvýšení kanálů.
Aurora má kanálů jen devět a existují devítikanálové přijímače. Není důvod používat dva přijímače.
Aurora má kanálů jen devět a existují devítikanálové přijímače. Není důvod používat dva přijímače.
Naposledy upravil(a) Woita dne čtv 22.08.2013 9:48, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Woito je mi jasné, že většina modelářů to asi nevyužije, ale ti, co staví větší modely, používají dva přijímače kvůli zvýšení spolehlivosti. Když ti odejde jeden, máš možnost s druhým bezpečně doletět na místo katastrofy. Takže to není aby měl uživatel víc kanálů, ale čistě kvůli spolehlivosti.
Toto řešení znám, v tom máš pravdu, některé funkce se dají z jednoho a jiné z druhého. Stejně si nedovedu představit, že bych letěl s érem, které má nefunkční výškovku + ještě něco.
Problematika obřích modelů je specielní a tito lidé budou asi používat jinou úroveň RC souprav než o jaké se tady bavíme. Tedy Auroře bych tuto vlastnost nevyčítal
Na mé modely ji požívám (coptery, vrtulníky, motoráčky, větroně až do 3,5m) a jsem 100% spokojen, neměnil bych, vše se mi zdá tak jak má být, včetně toho, že u coptery používám všechny ovládací prvky (postranní slidery a všechny přepíače) a jsou pro mě opravdu pohodlně dosažitelné. Prostě mě do ruky padne dobře (někomu třeba ne-e, ale to žádná souprava).
Možná je to tím, že používám pultík, jako palcovku to posoudit nedokážu.
http://rc.ludl.cz/index.php/elektronika-dilna/aurora9
Ještě mě napadlo, většina přijímačů Optima i vysílá (telemetrie), to bude taky důvod proč není vhodné používat jich více současně.
(No já jsem ten nešťastník, co mu druhé letadlo lítalo v autě - omylem zapomenuté zapnuté, zatímco já vesele lítal s prvním na letišti. Bylo to maso!)
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=11&t=47325
Problematika obřích modelů je specielní a tito lidé budou asi používat jinou úroveň RC souprav než o jaké se tady bavíme. Tedy Auroře bych tuto vlastnost nevyčítal
Na mé modely ji požívám (coptery, vrtulníky, motoráčky, větroně až do 3,5m) a jsem 100% spokojen, neměnil bych, vše se mi zdá tak jak má být, včetně toho, že u coptery používám všechny ovládací prvky (postranní slidery a všechny přepíače) a jsou pro mě opravdu pohodlně dosažitelné. Prostě mě do ruky padne dobře (někomu třeba ne-e, ale to žádná souprava).
Možná je to tím, že používám pultík, jako palcovku to posoudit nedokážu.
http://rc.ludl.cz/index.php/elektronika-dilna/aurora9
Ještě mě napadlo, většina přijímačů Optima i vysílá (telemetrie), to bude taky důvod proč není vhodné používat jich více současně.
(No já jsem ten nešťastník, co mu druhé letadlo lítalo v autě - omylem zapomenuté zapnuté, zatímco já vesele lítal s prvním na letišti. Bylo to maso!)
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=11&t=47325
Naposledy upravil(a) Woita dne čtv 22.08.2013 11:53, celkem upraveno 3 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
Chápu, pro tvé modely jeden přijímač bude stačit. U těch obrů to máš tak, že máš jednu půlku vop z jednoho přijímače a druhou z druhého. Takže přijdeš maximálně o směrovku nebo motor (a půlku letadla). Už jsem jednou FS na jednom přijímači zažil a řeknu ti, lítá to pořád o dost líp, než kdybys přišel o všechno 
Dovedu si představit i jen 2-2.5m elektrodvoumotora, který má veškerou elektroenergii v gondolách, v každé jeden 6-8k přijímač. Kromě výškovky a směrovky (a u některých typů ještě příďového podvozku) má kolem sebe většinu serv - křidélko, klapku, podvozek, regl, vrata podvozku. Do trupu jde jen napájení těch pár serv (poloviny výškovky a směrovka) a jejich servosignál. Tím je zajištěna dvojí redundance palubních systémů.
jyrry.webnode.cz
Problém současného provozu dvou přijímačů Optima souvisí s přítomností telemetrie a trvalého vysílání dat z přijímače. Signál telemetrie vysílaný jedním přijímačem může znemožnit příjem druhého přijímače, který je umístěn v jeho blízkosti. U staré Aurory se nabízí možnost použít přijímače, které telemetrii nemají a mohou tedy pracovat současně v jednom modelu bez omezení. V případě nové Aurory by problematiku dvou přijímačů mohly vyřešit nové přijímače Maxima, které telemetrii nemají. Otázkou je, jak takovou konfiguraci zvládne nový přenosový protokol.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich