Max. letovy cas vasich copterov

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
koulinek
Kontaktovat uživatele:

Re: Max. letovy cas vasich copterov

#76 Příspěvek od koulinek »

Menší kv ti umožní použít větší vrtule, větší vrtule ti dokáží dodat větší tah a zvedneš tedy větší váhu. Vhodné použít u strojů kde je cílem co největší stabilita letu. Kdežto motory s více kv víc točí a tedy volíš menší vrtuli, kde menší vrtule na velkých otáčkách dodá také potřebný tah, zajistí však také ostřejší reakce řízení, motor kterej točí menší vrtulí si lépe poradí s rychlou změnou otáček, hodí se tedy pro divočejší létání nebo i akrobacii. K tomu pak volíš pohonnou aku 3S pro motory s více kv, 4S a více již musíš zohlednit v nižším kv motorů aby si to neutavil a dostal celou pohonnou soustavu do optimálních podmínek. To celý teda musíš optimalizovat pro požadovaný styl létání a požadovanou dobu letu s ohledem na celkovou letovou hmotnost stroje ;)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Stojan Jakotyč

#77 Příspěvek od Stojan Jakotyč »

Díky moc, tak že tedy menší KV na nějaký "náklaďáček" a větší na rychlejší potvůrku...
Jak velká by měla být rezerva /tahu motorů [kg]/ pro dobré letové vlastnosti. Někde jsem se dočetl že zhruba 2/3 váhy stroje, je tomu tak?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od koulinek »

Stojan Jakotyč píše:Díky moc, tak že tedy menší KV na nějaký "náklaďáček" a větší na rychlejší potvůrku...
Jak velká by měla být rezerva /tahu motorů [kg]/ pro dobré letové vlastnosti. Někde jsem se dočetl že zhruba 2/3 váhy stroje, je tomu tak?

Zase se odvíjí od požadovaného stylu létání a letového projevu, asi není dobré viset na 80% plynu, já se snažim dostat někam na cca 50% plynu ve visu. Protože se nelze spoléhat jen na teoretické hodnoty tahu v kg, třeba konfigurace s koaxiálním uspořádáním vrtulí táhnou v praxi méně tak je třeba počítat s větší rezervou. U stroja na blbnutí zase hraješ na váhu a tah volíš s velkou rezervou aby jsi mohl z visu vystřelit s velkou razancí :)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Stojan Jakotyč

#79 Příspěvek od Stojan Jakotyč »

50% plynu - to tedy odpovídá teoreticky 2x takovému tahu motorů jako je váha stroje

Já to řeším zatím teoreticky /součástky na výrobu mají čínští dělníci zatím ještě pod rukama / a sosám vědomosti kde to de. Jestli se pustím do výroby, tak nejspíše do quada nebo tricoptery. V poslední době se kloním spíše k tri-T- copteře, protože mi přijde jako jednodušší možnost k naučení ovládání, nebudu muset tolik řešit "kde mám předek" a líbí se mi jednoduchá možnost složení /sklopení předních ramen/.

Účel: převážně na blbnutí, případně přivázání něčeho malého na zachycení videa. Docela jsem uvažoval zbastlit nějaký menší převaděč třeba na PMR (abych nic neporušoval tak přes VOX) a bourat tak rekordy v DX spojeních (zatím jsem díky kopcovitému terénu na trapných 164km, což je třeba urychleně řešit :roll: ). Tam ale vyvstává otázka další, jak mají přijímače vyřešenou vstupní filtraci /selektivitu/, případně odstínit elektroniku a přidat mu vstupní filtr.
Troll

#80 Příspěvek od Troll »

Tak to potřebuješ být HODNĚ vysoko. :lol: A když budeš tak vysoko, tak je stejně fuk jestli máš tri anebo hexa. Kde je čumák, stejně nepoznáš. :wink: K takovému účelu Ti tricopter nepomůže. Když je to symetrické, a tricoptéry obvykle takové bývají tak stejně čumák nenajdeš podle tvaru. Lepší je v tomto případě quad H, anebo něco jako TBS anebo MM6. A i to je dobře rozpoznatelné pouze na celkem malou vzdálenost. Takže si nedělej moc iluze. :lol: Až budeš lítat víc, tak si ten čumák budeš prostě pamatovat.
Trinom

#81 Příspěvek od Trinom »

tricopter má na prdeli servo. Když ho dáš na placato, tak je celkem dobře vidět :-)

Další možností je barevné označení a osvětlení.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Stojan Jakotyč

#82 Příspěvek od Stojan Jakotyč »

Uvažoval jsem /tvarem/ spíše o něčem takovémto, to snad musí být k poznání i z dálejc ne?

Na to PMRko by mi stačilo takových 50m, ale čím výše, tak tím samozřejmě lépe.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aP2h53Nwn9Y[/youtube]
Troll

#83 Příspěvek od Troll »

Tohle se rozpoznává o hodně líp než klasický tricopter.To je pravda. No a teda nevím, nevím ,jestli z 50m překonáš těch 164 km. :lol: Taky jsem si zamlada hrál s PMR, to dosáhne tam, kam vidí, A z 50m moc daleko nevidí. Zato CB spojení z vrtulníku byla docela sranda. Z Prostějova do Tater na vlečenou drátovou anténu s ubohým PSW. Výška byla tuším kolem 2000m. Máš ještě co dohánět :wink: .
Stojan Jakotyč

#84 Příspěvek od Stojan Jakotyč »

Jak píšeš, spojení na PMR je možné /když vynechám speciální případy/ prakticky pouze na přímou viditelnost, tak že potřebuji přeprat zakřivení země a několik kopečků, které mi tu dělají čáru přes rozpočet a na ty mi pár desítek metrů postačí.

CB, to je jiný kafe, párkrát jsem s tím také vyjel, ale na to je potřeba strašně moc vejchystu a hlavně musíš stavět stožár. Z centra republiky a bez hrábí nebo HBčka se pořádná spojení dělat nedají. Z mého kopečku se mi zadařilo /přímou vlnou/ udělat na 5/8 nějakých 320km na Slovensko.

U toho dlouhodrátu bych se docela bál, že mi vtrulník sundá kmitna napětí na jeho konci. No, zrějmě slušnej oddíl :D
Troll

#85 Příspěvek od Troll »

Ten vrtulník má cca 10 tun, takže ho jenom tak nějaká kmitna nesundá. :lol: To bylo hned po revoluci, RC vrtulníky byli strašlivě drahé, lipolky neexistovaly a nikoho by ani nenapadlo využít ho jako retranslátor. Takže přeji hodně zdaru, ale nebude to snadné :wink:
nezik

#86 Příspěvek od nezik »

Tak Hexa konečně zalítaná. S T-motory 2216-12 800kv 13x5.5" vrtulema a 2x 5Ah 3S baterkama 20min letu.
Y6b, upravený rám HY-800,
johny107

#87 Příspěvek od johny107 »

No nic moc,mne quad lieta 20 minut na jednu 5000 baterku a s 11x4.7 vrtulami..
ananas

#88 Příspěvek od ananas »

Zajimavé časy a při jakých hmotnostích je ten čas? :-D Ta hexa s porovnanim johnyho quadem?..
nezik

#89 Příspěvek od nezik »

ananas píše:Zajimavé časy a při jakých hmotnostích je ten čas? :-D Ta hexa s porovnanim johnyho quadem?..

hexa 2.8kg
Y6b, upravený rám HY-800,
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“