Telemetrie FUTABA
Re: Telemetrie FUTABA
Jak říkám, záleží na výrobci konkrétní telemetrie. Mysle jsem to tak, že nepředpokládám, aby JETI udělalo rozhraní pro použití jejich čidel k Futabě.
-
camel82106
ST píše:Dneska jsem měl zase po dlouhý době možnost lítat s variem + TELEMETRY-BOX od Robbe. Už mě celkem začíná vadit obsluha tlačítek na boxu. Lítám na tóny z varia a občas potřebuju hlásit výšku. Nahmatat tlačítko na T-BOX, který je zasunut místo MHz antény je dost opruz. Začínám uvažovat o výstupu na externí tlačítka , které by byly upevněny zespoda na vysílači.
Zdravim,
rad by som si zaobstaral telemetriu od futaby. A zvazujem ci cakat na wifi box od robbe. Alebo si zaobstarat telemetry box a neriesit. (ako programatora ma trosku laka vyhrat sa s wifi boxom a spravit si svoju aplikaciu na telefon, ale z druhej strany telemetry box je kompletne riesenie bez starosti.. a hlavne uz dostupne, o wifi boxe je uz dlhsie relativne ticho)
Je v ramci telemetry boxu, nejaky vacsi problem vo funkcnosti? Otazkou je ci su tam len nejake detske choroby prvych firmwarov alebo je tam nieco zasadnejsieho.
Viem ze nie je dostupny log z lietania. To by pri wifi module nebol problem.
Dakujem
Naposledy upravil(a) camel82106 dne pát 10.05.2013 8:31, celkem upraveno 2 x.
Taky mě zajímá, jaký bude (jestli bude) WiFi Box po stránce funkcí a jak to bude s logováním a hlasovými hláškami.
Ale jak píšeš, zatím je klid. Buď to bude dobře pořešeno nebo mají neskonalé potíže, dostali se do slepé uličky.
Ale jak píšeš, zatím je klid. Buď to bude dobře pořešeno nebo mají neskonalé potíže, dostali se do slepé uličky.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
www.lmkchotebor.cz
Tak. to jsi mě rozesmál, s těmy firmware pro T-BOX. Mám ho hned po tom co se objevil, a zatím žádné aktualizace nevydali. Nejspíš je to jen taková berlička pro nešťastníky co nemají T14SG. WiFi box je nejspíš jen utopie. S T-BOX zaponeň na nějaké logováví z čidel na kartu, to nepůjde asi nikdy a jinak další neduhy viz moje přispěvky v tomhle vláknu.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Ono ani majitelé T14SG na tom nejsou o nic moc lépe, slibované aktualizace firmware stále nepřichází, asi se jim ve vývoji něco poněkud zašprclo
Ale tak na to už jsme u vývoje software zvyklý a neni to jen případ Futaba/Robbe.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
-
camel82106
Cize bud cakat na novy firmware ktory by dal telemetry box do idealnejsieho stavu. Ale tak v zasade funguje co som cital.
Coz je otazka kedy a ci pride.
Alebo cakat na zatial virtualne existujuci wifibox, kde si ked tak data spracujem aj sam do telefonu.
A samozrejme tiez sa nevie kedy.
No to som z toho nezmudrel
Predpokladam, ze sa bude jednat o standardnu hru s tym hore. T.j. akonahle kupim telemetry box, tak o tyzden bude dostupny wifi box...
Coz je otazka kedy a ci pride.
Alebo cakat na zatial virtualne existujuci wifibox, kde si ked tak data spracujem aj sam do telefonu.
A samozrejme tiez sa nevie kedy.
No to som z toho nezmudrel
Predpokladam, ze sa bude jednat o standardnu hru s tym hore. T.j. akonahle kupim telemetry box, tak o tyzden bude dostupny wifi box...
Ahojte,
tak som nakoniec isiel do telemetry boxu a do tohto vario senzoru:
http://www.robbe.de/vario-sensor.html
S telemetriou sa este zoznamujem, zatial som s nou absolvoval dva lety. (vario je pre takeho zaciatocnika ako najst svaty gral, az si clovek pripada ze podvadza pri termike,
v kazdom pripade sa s tym clovek ohromne uci chapat termiku, predtym som odhadoval, teraz uz viem)
Niektore veci su v telemetrii nedotiahnute:
chybajuci podrobny manual v telemetrii. Musel som ho stahovat z webu co mi pride absurdne, v telemetrii bol len ten rychly navod
Pri prepinani jazyka sa box rad prepne do factory nastavenie detto myslim pri vybere modelu (uz ked to clovek raz absolvuje tak pohoda, ale firmware je este vcelku beta)
Rad by som mal melodiu varia a opakovanie hlasoveho vystupu naraz. Zatial som to bud nepochopil, alebo sa to neda. Hlasovy vystup som pocas letu musel spustat tlacitkom, co nie je zrovna prakticke. A tusim box po vypnuti zabudne posledny vybrany sensor pre hlasovy vystup.
Zatial sa s tym da ale zit, aj ked clovek by cakal ze to bude odladenejsie. Vo vysledku som ale nadseny, a uplne spokojny by som bol keby sa taketo chybky odladili novym firmwarom.
Otazocka:
ma zmysel pouzivat alarm na prijimacove napatie, ked nemam prijimacove baterie? Ak ano aka napetie pouzivate na futabackych prijimacoch. (ja mam 6308cku, ale prijimac je napajany cez regulator so spinanym becom, tam by som ocakaval ze to napetie na prijimac bude stabilne aj pri poklese napajacich bateriek ci?)
Alebo je zmysluplny alarm len priamo na napetie bateriek. Ak tomu dobre rozumiem tam sa pouziva takyto kablik zapojeny do prijimaca:
http://www.robbe.de/anschlusskabel-extra-voltage.html
tak som nakoniec isiel do telemetry boxu a do tohto vario senzoru:
http://www.robbe.de/vario-sensor.html
S telemetriou sa este zoznamujem, zatial som s nou absolvoval dva lety. (vario je pre takeho zaciatocnika ako najst svaty gral, az si clovek pripada ze podvadza pri termike,
v kazdom pripade sa s tym clovek ohromne uci chapat termiku, predtym som odhadoval, teraz uz viem)
Niektore veci su v telemetrii nedotiahnute:
chybajuci podrobny manual v telemetrii. Musel som ho stahovat z webu co mi pride absurdne, v telemetrii bol len ten rychly navod
Pri prepinani jazyka sa box rad prepne do factory nastavenie detto myslim pri vybere modelu (uz ked to clovek raz absolvuje tak pohoda, ale firmware je este vcelku beta)
Rad by som mal melodiu varia a opakovanie hlasoveho vystupu naraz. Zatial som to bud nepochopil, alebo sa to neda. Hlasovy vystup som pocas letu musel spustat tlacitkom, co nie je zrovna prakticke. A tusim box po vypnuti zabudne posledny vybrany sensor pre hlasovy vystup.
Zatial sa s tym da ale zit, aj ked clovek by cakal ze to bude odladenejsie. Vo vysledku som ale nadseny, a uplne spokojny by som bol keby sa taketo chybky odladili novym firmwarom.
Otazocka:
ma zmysel pouzivat alarm na prijimacove napatie, ked nemam prijimacove baterie? Ak ano aka napetie pouzivate na futabackych prijimacoch. (ja mam 6308cku, ale prijimac je napajany cez regulator so spinanym becom, tam by som ocakaval ze to napetie na prijimac bude stabilne aj pri poklese napajacich bateriek ci?)
Alebo je zmysluplny alarm len priamo na napetie bateriek. Ak tomu dobre rozumiem tam sa pouziva takyto kablik zapojeny do prijimaca:
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Camel píše:ma zmysel pouzivat alarm na prijimacove napatie, ked nemam prijimacove baterie? Ak ano aka napetie pouzivate na futabackych prijimacoch. (ja mam 6308cku, ale prijimac je napajany cez regulator so spinanym becom, tam by som ocakaval ze to napetie na prijimac bude stabilne aj pri poklese napajacich bateriek ci?)
Ten kabel co odkazuješ je určenej pro monitorování pohonného akumulátoru. Sledovat napětí na přijímači má smysl dle mého právě pokud je napájený z přijímačové aku sady. Přijímače R6308SBT a R7008SB a i ten nový R7003SB moniturují příjmačové napětí přímo na přijímači.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
koulinek píše:Ten kabel co odkazuješ je určenej pro monitorování pohonného akumulátoru. Sledovat napětí na přijímači má smysl dle mého právě pokud je napájený z přijímačové aku sady. Přijímače R6308SBT a R7008SB a i ten nový R7003SB moniturují příjmačové napětí přímo na přijímači.
Ano ano tak som to myslel, ten kabel sa napoji na napajacie baterie a zapoji sa priamo do prijimaca.
To chapem ze urcite funguje ako ma. (t.j. sledovanie pohonnych bateri)
Aj to ze sledovat napetie oddelenych prijimacoviek. Ale predpokladam ze nema zmysel sledovat napetie prijimaca, ked je napajany z becu, ktory umelo generuje napetie. Ledaze by aj tam nastaval nejaky pokles v zavislosti od napetia pohonnych baterii, toto neviem.
Měl jsem to taky na sledování v OPTIME. kde jsem jel přez BEC a chtěl jsem vědět jak to případně padá. Ale bylo to OK max mi z BECu spadlo o 2 desetiny voltu. Takže zatím takhle. S tím přepínaním jazyka mi to taky spadlo do factory seting a mám pocit, že to ještě dělalo při nějaké další proceduře. Aleuž nevím. Já nyní přepínám dva modely, které to umí spárovat. Víc modelů zatím neumí. To čekání na nový firmware je jak " Čekání na Godota ". Ale jinak jsem rád za to co to umí. To vario celkem jakž takž funguje a taky mě to celkem vycvičilo s hledáním termiky.
PS už máš anténky s T-BOXU uvnitř, nebo Ti to trčí ven. Já si to předělal dovnitř.
PS už máš anténky s T-BOXU uvnitř, nebo Ti to trčí ven. Já si to předělal dovnitř.
ST píše:Měl jsem to taky na sledování v OPTIME. kde jsem jel přez BEC a chtěl jsem vědět jak to případně padá. Ale bylo to OK max mi z BECu spadlo o 2 desetiny voltu. Takže zatím takhle. S tím přepínaním jazyka mi to taky spadlo do factory seting a mám pocit, že to ještě dělalo při nějaké další proceduře. Aleuž nevím. Já nyní přepínám dva modely, které to umí spárovat. Víc modelů zatím neumí. To čekání na nový firmware je jak " Čekání na Godota ". Ale jinak jsem rád za to co to umí. To vario celkem jakž takž funguje a taky mě to celkem vycvičilo s hledáním termiky.
Dakujem za skusenost merania pod BECom. Ocakaval som, ze to asi nema zmysel. Objednam teda kablik a budem monitorovat pohonne baterie.
Variu zatial tiez nemam co vycitat, mal som ho zapnute zatial na high citlivosti. Prislo mi len ze to ma iste opozdenie. (ale to je asi dane tym ako to priemeruje za dany cas, skusenost s konkurenciou nemam, takze nemozem porovnavat). Jedine co idem este menit je. Ze doteraz som mal vario v zasade v ceste toku vzduchu cez trup (bolo pri stene medzi turbokuzelom a vyduchmi na trupe).
Ale zistil som ze sa mi zmesti aj do trubky za vyduchmi. Kde by nemal byt taky napor vzduchu. Tak snad bude fungovat troche lepsie. Aspon placebo efekt...
Antenky mi zatial nejak velmi nevadili, takze som to nechal tak. (Viem ale ze si postup nafotil takze urcite vyuzijem.)
Mal som v plane nosit vario nejak vo vrecku alebo zavesene ako mobil, mozno vtedy by ma stvali.
Ale to som zatial neriesil. Kedze neviem spojazdnit vystup varia melodie a zaroven v istych intervaloch hlasovy vystup. Bez nutnosti stlacit HW tlacidlo.
Tak nám ROBBE konečně uvolnila první update ( po roce ) pro T-BOX. Dneska jsem na to kápnul na ROBBE stránkách. Už jste to někdo zkoušel co je tam novýho ? Já to budu testovat až večer.
EDIT: Takže jen podpora nových čidel. Proudový senzor 150A, optický a magnetický senzor. Jinak nic novýho.
EDIT: Takže jen podpora nových čidel. Proudový senzor 150A, optický a magnetický senzor. Jinak nic novýho.
Tak mi to nedalo a nainstaloval jsem si ten nový fw 1.003 do T-BOX. Při instalaci musí být T-BOX zapnutý. Instalace proběhla v pořádku, ale nezůstaly žádné uložené modely ani zaregistrované senzory, pochopitelně zmizely i jazykové mutace. Prostě totální default. Takže po zatmění a málem rozšlapání boxu jsem si vydechl a dohrál ENG hlášky. Musel znova založit modely ( naštěstí jsem nemusel registrovat přijímače, to bych to fakt asi rozšlapal ). Znova zaregistrovat čidla.
Nic nového co se týká třeba nastavení pásma necitlivosti jsem v menu nenašel, takže pořád stejná písnička a vário řve jak pominutý i když je v klidu. No už jsem to celkem rozdejchal, ale co dodat, radši asi nic...
Nic nového co se týká třeba nastavení pásma necitlivosti jsem v menu nenašel, takže pořád stejná písnička a vário řve jak pominutý i když je v klidu. No už jsem to celkem rozdejchal, ale co dodat, radši asi nic...
Zdá se mi, že futaba pracuje na něčem, co ostatní totálně položí na lopatky. Už jenom dosah 3km oproti DC-16 (1km) je tak nějak níáznak, že to určitě vyleze ven. Tak vydrž. 
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Řeknu Ti to takhle, ta moje T12FG je u Futaby konečná. Pokud budu kupovat nějaké jiné rádio, což nevím, proč bych to dělal, tak spíš něco od FRSKY.