Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?

#16 Příspěvek od vojta mansfeld »

PEO píše:Já jsem to vyřešil starší v letadle už nepoužitelnou Lipolkou,krásně tam vlezla :D

Já to mám podobně, jen se mi tam baterka nevešla tak jsem dovnitř smotal kabel a když vrtám vytáhnu ho ven asi půl metru, zapojím baterku položím na stůl a pohodlně vrtám. Zezačátku když jsem koukal na ceny baterek které by do toho šly origo byl jsem dost rozhozený ale jde to úplně jednoduše. Jasně, prohrabovat se na stole mezi kabely není nejlepší, až někdy budu objednávat z číny vezmu menší kapacitu aby se vešla a 4S, mám tam 3 ale vrtačka je určená pro až 18V tak aby jela rychleji. Nehledal bych v tom v dnešní době vědu a dal tam prostě nějakou lipolku která se nabízí.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
robotmz

#17 Příspěvek od robotmz »

Keď už je tu táto téma, opýtam sa aj ja.
Mám k plnej spokojnosti určitú dobu /1,5-2 roky/ najlacnejšiu TESCO vrtačku asi za 13 eur.
Ak by mi náhodou niekedy kľakol pack, môžem tam použiť 3S lipol, keďže je to IBA na 9,6V ?
Hádam tam bude nejaká tolerancia a nejakých +- 12,2-12,6 jej nebude až tak vadiť na krátkodobé vŕtanie...
72ka

#18 Příspěvek od 72ka »

Ahoj, kdysi jsem koupil nejlevnější CMI akuvrtařku v OBI, je tam NiCD, od první chvíle ji nabíjím Sharkem, nabito za 25minut, na delší odstávku ji nechám vybít. Ani po dvou letech to nemá chybu, šrouboval jsem třeba celé dopoledne OSB desky, přes oběd se nabije celá a pak zase jede
zdzd

#19 Příspěvek od zdzd »

juraj.jurej píše:NiCd treba aj dobre naformátovať a majú pamäťový efekt. (potom sú v celku lepšie hlavne, ako prijímačovky v spalovákoch) NiMh nepoužívam v žiadnej aplikácii (možno v diaľkovom od TV) A o tých nabíjačkach je to čistá pravda.

NiCd žádný paměťový efekt, ze kterým by jsi se mohl potkat, nemají.

Je to jen fáma zneužitá výrobci akumulátorů a shitózních nabíječek. Není nad to uživatele přesvědčit, že před nabitím musí accu úplně vybít, neb tím se mu výrazně zvětší počet provedených úplných cyklů a dramaticky sníží životnost = brzy si koupí další. Navíc se tím jakžtakž umožní je nabíjet prasáckou nabíječkou, která nepozná úroveň nabití accu a tak je trochu snížena šance, že vybuchnou hned při prvním nabíjení.

Vybití před nabíjením má jen jeden jediný důvod: Úplně vybitý a čerstvě nabitý článek má nižší vnitřní odpor, což se hodí při elektropohonu. Za cenu těžce snížené životnosti.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od juraj.jurej »

Ešte poznám jednu výhodu NiCd a to, že vadný članok zoskratuje a u prijímačoviek 6V je to výhoda a ostane ti aspoň 4,8V a lietaš ďalej na rozdiel od toho NiMh článok sa preruší a máš 0V.
FrSky Tandem X20
PEO
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od PEO »

robotmz píše:Keď už je tu táto téma, opýtam sa aj ja.
Mám k plnej spokojnosti určitú dobu /1,5-2 roky/ najlacnejšiu TESCO vrtačku asi za 13 eur.
Ak by mi náhodou niekedy kľakol pack, môžem tam použiť 3S lipol, keďže je to IBA na 9,6V ?
Hádam tam bude nejaká tolerancia a nejakých +- 12,2-12,6 jej nebude až tak vadiť na krátkodobé vŕtanie...

Vraž ji tam,normálně to šlape :wink:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
robotmz

#22 Příspěvek od robotmz »

Zatiaľ to nejdem nikde vrážať :D :D :D ale chcel som to vedieť len dopredu, lebo ak by mi zo dňa na deň odišla tak to hneď kuchnem.
LV
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od LV »

robotmz píše:Zatiaľ to nejdem nikde vrážať :D :D :D ale chcel som to vedieť len dopredu, lebo ak by mi zo dňa na deň odišla tak to hneď kuchnem.

Preventívne by som sa pozrel aký je tam motor. Určite má číslo a gúgl ti dá parametre.
Môže sa stať, že tam bude 7,2V a to by ti uhlíky dlho žiariť nevydržali.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
robotmz

#24 Příspěvek od robotmz »

o.k., ak to budem riešiť tak sa pozriem, možno to kuchnem aj skôr.
CakeRC

#25 Příspěvek od CakeRC »

Cca 3 roky používané v elektroletu, odběr 30 A kupované v roce 1998, SANYO CADNICA 1700 mAh sedmičlánek, skladované jen ze soucitu. Vloni jsem je oživil nabíječkou 0,1 C 20 hodin. Používám jako pohon větřáku ke grilu. Celou sezonu min. 2 x týdně grilování na 1x nabíjení za sezonu (pro jistotu). Odběr 6A. Kdybych nezažil, nevěřil bych, že NiCd se dá po tak dlouhé době oživit. Škoda že vinou "ekoteroristů" těchto skoro věčných akumulátorů ubývá. Jinak SANYO ENELOOP NiMh všechna čest, ale pro jiné použití.
kolin

#26 Příspěvek od kolin »

Moje zkušenost, levná akuvrtačka je sama o sobě v pohodě (pokud ji nepřetěžujete).
Má to ale dvě ale:
Dodávaná "nabíječka" = pomalá smrt akupacku.
Vrtačku přetěžovat až k zastavení= velmi rychlá smrt akupacku.

Před pár lety jsem dostal takovou lepší levnou akuvrtačku na 24V i s příklepem s mrtvým packem. Dal jsem do ní starý 6ti článek 2500mAh Lipo. Používám občas, preventivně 2x ročně nabíjím.
Po dni středně náročné práce šroubování a vrtání jsem dobíjel 1Ah.
---
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.
jag42

#27 Příspěvek od jag42 »

CakeRC píše:.....min. 2 x týdně grilování .......

Z Tebe by Rajko Doleček neměl radost :lol: , ale je to fajn, že?
Rouballik

#28 Příspěvek od Rouballik »

Tak a teď z toho mam ještě větší guláš. :lol:
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

Rouballik píše:Tak a teď z toho mam ještě větší guláš. :lol:

- když dáš do té vrtačky Sanya NiCd, tak tam budou fungovat ještě za pět roků. Problém je, že ve chvíli kdy potřebuješ vrtat je to vybité a místo vrtání nabíjíš.
- s NiMh to nevidím moc dobře. Těchhle pohonů ručního nářadí jsem za cca 8 roků vyzkoušel dost a nepřesvědčilo mě to.
- potom tam můžeš dát nějakou ojetou lipolku. Poděláš to, pokud to omylem připojíš na nabíjení jako Nixx.
-když koupíš vrtačku s Liion, tak to není levné........
Já to řeším tak, že mám doma malou vrtačku a akušroubovák od Makity na 18V liion 1,3Ah na příležitostnou práci. V práci používáme asi čtyři, nebo pět kompletních sad aku nářadí od Makity a pokud potřebuji šroubovat a vrtat celý den, tak si vezmu z práce ty 3Ah baterky.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jyrry »

do vrtacek davam LiIo 18650 (choulostivky LiPo ani nahodou). Zadne balancovani, zadne mazleni s nimi, chce to ovsem sehnat kapacitu tak do 1600mAh, vyssi je lez a podfuk a nechutny vnitrni odpor. Nejtvrdsi jsou 1300mAh, pokud mozno znamejsi znacku. Kupuji je na ebay.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“