Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Jiri

Re: Rozdíly NiMH a NiCD v aku nářadí?

#31 Příspěvek od Jiri »

JMalik píše:- když dáš do té vrtačky Sanya NiCd, tak tam budou fungovat ještě za pět roků. Problém je, že ve chvíli kdy potřebuješ vrtat je to vybité a místo vrtání nabíjíš....

Jednak spíš 10 let než 5 a ani s tím samovybíjením to není takové drama. Odhadoval bych to kolem 10% měsíčně. S nějakou modelářskou nabíječkou s nabíjecím časem pod hodinu to netřeba řešit. Mám nějaké aku vrtačky s NiCd, nejstarší kupovaná nedlouho po revoluci (1992) má teď třetí pack, běžně visí v dílně na zdi a když potřebuju sundám a vrtám. Nabíjím až když umře nebo když se chystám na některé větší práce.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
JMalik

#32 Příspěvek od JMalik »

Jiri píše:Jednak spíš 10 let než 5 a ani s tím samovybíjením to není takové drama. Odhadoval bych to kolem 10% měsíčně. S nějakou modelářskou nabíječkou s nabíjecím časem pod hodinu to netřeba řešit.

Za půl roku by v nich mělo být ještě cca 40% a měl by jsi s tím pár děr vyvrtat - teoreticky. Prakticky to vyvrtá jednu díru a sháníš nabíječku. Protože to samozřejmě potřebuješ teď hned a ne za hodinu, tak tu díru "vyvrtáš" šroubovákem , kladivem....... :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Jiri

#33 Příspěvek od Jiri »

JMalik píše:Za půl roku by v nich mělo být ještě cca 40% a měl by jsi s tím pár děr vyvrtat - teoreticky. Prakticky to vyvrtá jednu díru a sháníš nabíječku.....

Hrubě nesouhlasím. Běžně opravdu sejmu ze zdi a vrtám, určitě podstatně víc než jednu díru.
A to i na chalupě, kde je akuvrtačka s nějakou naprosto shitovou (originální) baterií přes zimu ponechána v nevytápěné garáži, na jaře (chvíli, většinou na opravu letité sekačky) taky funguje.
coro

#34 Příspěvek od coro »

Moja skúsenosť je nedobrá so všetkými Nixx.
V občasne používanom akunáradí odišli (až po pár rokoch) aj N-1700SCR. Pri cene sady to bolo trochu sklamanie. Nešlo zrejme o nič iné ako o zanedbanie údržby akože by to asi chcelo cyklus-dva každých pár týždňov, ale keď sa nič nerobí kto by myslel na vrtačku?!?
Kým sa pravidelne používa, problém zrejme neexistuje, ešte mám jeden 10článok sanyo už má vysoký vek ale je bez problémov, verím že preto že je často používaný bez dlhej prestávky. Vrtačka je úplne hračková za pár drobných a funguje bezchybne..

NiCd/NiMH dodávané k lacnému náradiu boli nanič už nové, o tom škoda reči.
NiMH ala Eneloop, alebo teraz hviezdne AA LSD z hobbykingu čo fungujú lepšie než eneloopy, by mi pripadalo v dnešnej dobe asi najlepšie. On tam vysoký prúd netečie ani pri zablokovaní, a ak aj tak to skorej nevydrží motor (v lacnom náradí len bežná plechovka veľkosti 500 či 600 čo viac ako 10A dlho neznesie).
Lipolky by som zahrabané niekde v dielni zopár rokov, mať fakt nechcel.
A123 nie sú zlá voľba, len by to chcelo mať dobastlený konektor, silový plus servisný a nabíjať modelárskou nabíjačkou. A nezmestia sa, väčšinou, do pôvodného obalu.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

coro píše:.... teraz hviezdne AA LSD z hobbykingu čo fungujú lepšie než eneloopy.....

toto mně zaujalo - řeším aku do nového foťáku (no vlastně to je taky takové nářadí....), sice jsem tu a tam zachytil poznámku v tom smyslu že LSD jsou celkem dobré, ale dál jsem to neřešil... ale pokud to myslíš vážně, ten výrok, zkusím je :-)
A ještě otázka - jak a čím je nabíjíš?

Ptám se pouze "coro", na jeho praktické zkušenosti.
jyrry.webnode.cz
igorb

#36 Příspěvek od igorb »

jyrry píše:

v tom pripade mas zakaz precitat si ze ...

tie LSD normalne tocim v mysiach, baterkach a takom srandovnom aku skrutnovaci B&D na 4 tuzkace ... pouzivam v rezime "furt nabite" a nevidim rozdiel oproti eneloopom (tych mam 8 z cias ked sa objavili prvy krat a furt zive, zdrave) ... ale tie LSD mam asi len rok aj nieco, takze tazko sudit zivotnost

yo nabijam kua drahou nabijackou co som volakedy davno kupil (skatulka na 4 sulce AA alebo AAA), ta nabija 2.2A ale sulec sa nikdy nezohreje, predpokladam ze ak pouzijes nejaku nabijacku co nabija na inflex bod, tak to bude to iste
JardaRůžička

#37 Příspěvek od JardaRůžička »

Já mám ve foťáku již několik let Eneloop 2000, naprostá spokojenost. Koupit se u nás dají asi od 50 Kč. Jestli mají ty z HK opravdu stejně malé samovybíjení, je to zajímavá informace.
Ale - aby tomu tak opravdu bylo. Před časem jsem podlehl tvrzení o nízkém samovybíjení u článků Eneready; měly 2100 mAh a byly o něco levnější než Eneloopy. Skutečnost? Kapacita v pohodě s rezervou, ale samovybíjení nejméně 4 x rychlejší - a o to mi šlo především.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od jyrry »

igorb píše:...v tom pripade mas zakaz precitat si ze .....

:-) ta poznámka byla prevence před .... :-)
dík za info, asi je přihodím do příštího balíčku... a mají je i v EU skladu...
jyrry.webnode.cz
Jiri

#39 Příspěvek od Jiri »

Taky je používám do foťáku, samovybíjení zatím opravdu dobré, jak jsem foťák odložil po dovolené uprostřed prázdnin tak jsem ho minulý týden bez dobíjení vzal a na tý bateky nafotil nějakých 200 fotek v Benátkách. Kapacita měřitelně lepší než Enelopy. Ale ještě je nemám ani rok, tj nemůžu mluvit o životnosti.
coro

#40 Příspěvek od coro »

jyrry píše: quote="coro".... teraz hviezdne AA LSD z hobbykingu čo fungujú lepšie než eneloopy.....

toto mně zaujalo - řeším aku do nového foťáku (no vlastně to je taky takové nářadí....), sice jsem tu a tam zachytil poznámku v tom smyslu že LSD jsou celkem dobré, ale dál jsem to neřešil... ale pokud to myslíš vážně, ten výrok, zkusím je :-)
A ještě otázka - jak a čím je nabíjíš?

Napchal som to malému do hračiek, do ovládačov na telku, do hodín na stene, vozím to v MP3..
Chodí to.
Autíčko vyhrabané spod skrine po nejakých asi pár týždňch, normálne jazdí (a v podstate jedno navyše slúži ako nočné svetlo a nabíjam ho veľmi zriedka, povedal by som že 2-3 mesiace aj dlhšie, samozrejme ak nezostane 4 dni zapnuté..)
V hodinách ešte nedošla...tak neviem ako dlho ale asi dlho.

Nabíjam na MAHA Powerex C-9000 prúdom 1A (AA) alebo 500mA (AAA) a netvári sa nijak zle. Je to už dlho, neviem presne koľko ale tipnem si že rok.
Ešte som nevyhodil ani jednu "hobbyking" LSD, ale tá MAHA mi nechce nabíjať už skoro žiaden originál Eneloop ani AAA ani AA, že ich mám vyhodiť (na začiatku do baterky vždy pustí 2A na nejakú sekundu, a ak vyskočí napätie nad 2V tak s takými sa odmieta baviť).

Nutno podotknúť že každý slot má teplomer opretý o baterku a nedovolí nad 50 stupňov. Ale jedným dychom dodám že keď bola nová dosť som ju podozrieval a meral teplotu, a neprehrieva to ani blízko k takej hodnote.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od jyrry »

Ok, dík, už jsou na cestě....
Chci je nabíjet jen max. 160mA (přes noc), v časové nouzi v kleci na iCharge106, teplotní čidlo tu někde mám... Ty nabíječky "do zásuvky" tu mám ale už jim nevěřím, párkrát šly dobře, pak články ogrilovaly...
jyrry.webnode.cz
skiner

#42 Příspěvek od skiner »

Nechcem zakladat nove vlakno, tak sa opytam tu. Objednal som z HK par kusov AA LSD a jedna je vadna. Nema ziadne napatie a moja nabijacka na niklaky ju ignoruje. Skusal som ju ozivit aj na modelarskej nabijacke, ale pise mi po asi 280mah ze bol preruseny okruh pocas nabijania.
Baterky neboli pre mna tak ma to trochu stve...Este sa mi nestalo, ze by mi nejaka LSD prisla mrtva. Da sa s tym nieco robit?
JMalik

#43 Příspěvek od JMalik »

skiner píše:Nechcem zakladat nove vlakno, tak sa opytam tu. Objednal som z HK par kusov AA LSD a jedna je vadna. Nema ziadne napatie a moja nabijacka na niklaky ju ignoruje. Skusal som ju ozivit aj na modelarskej nabijacke, ale pise mi po asi 280mah ze bol preruseny okruh pocas nabijania.
Baterky neboli pre mna tak ma to trochu stve...Este sa mi nestalo, ze by mi nejaka LSD prisla mrtva. Da sa s tym nieco robit?

Vyhodit, nebo vyreklamovat. Jinak se s tím nedá dělat nic.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#44 Příspěvek od JMalik »

coro píše:.....(na začiatku do baterky vždy pustí 2A na nejakú sekundu, a ak vyskočí napätie nad 2V tak s takými sa odmieta baviť).....

Protože už mají vysoký vnitřní odpor a tahle nabíječka nemá automatiku která sníží proud. Když nastavíš menší proud, nabiješ to.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Čím nahradit tužkový NiCd

#45 Příspěvek od Celeron »

V elektrickým šroubováku mě odešly 4x AA tužky NiCd 850 mAh noname. Cadniky 1,1Ah nejsou a už se aspoň 2 roky nevyrábí, takže i když se někde seženou, bude to starej šrot. Enelopy dlouhodobě nesnesou velkej proud, tak co tam dát? 4,8V těžko něčím tvarově podobným nahradím...
Snad se ještě vyrábějí Cadnica 800 mAh, tak je zkusit sehnat?
Díky
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“