lyze - vybava

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
opisk

lyze - vybava

#1 Příspěvek od opisk »

zdravim pani,

chystam sa kupovat si lyze a komplet vybavu. od bot az po bryle :) som uplny zaciatocnik, lyzoval som pred 15r naposledy... aj to len par dni...
mam rozpocet 10tkc, bude to stacit? mala by v tom byt aj bunda a termopradlo...
dajte nejake tipy co kupit, hlavne na tie lyze a boty... dik!
Bea Hawk EDF 90mm-FLY FLY, Partenavia Victor P68B-MS MODELL
RedAce

Re: lyze - vybava

#2 Příspěvek od RedAce »

S rozpočtem 10k těžko pořídíš slušné lyže s vázáním. Natož i boty, kalhoty, bundu, helmu, brýle, termoprádlo, hůlky, rukavice,...
Takže za mě - koupit slušné oblečení, které se případně neztratí i mimo sjezdovku a ostatní vybavení půjčit. Pokud u toho zůstaneš, můžeš si každý rok koupit nějakou věc až nakonec dosáhneš na kompletní slušnou výbavu. Kupovat to všechno naráz je nesmysl - když už bys to nějakým zázrakem všechno do 10k koupil, tak to bude nepohodlné, bude v tom zima, bude to špatně jezdit a akorát tě to naštve a těch 10k zahučí do kanálu, protože už se k lyžím nevrátíš.
opisk

#3 Příspěvek od opisk »

RedAce píše:S rozpočtem 10k těžko pořídíš slušné lyže s vázáním. Natož i boty, kalhoty, bundu, helmu, brýle, termoprádlo, hůlky, rukavice,...
Takže za mě - koupit slušné oblečení, které se případně neztratí i mimo sjezdovku a ostatní vybavení půjčit. Pokud u toho zůstaneš, můžeš si každý rok koupit nějakou věc až nakonec dosáhneš na kompletní slušnou výbavu. Kupovat to všechno naráz je nesmysl - když už bys to nějakým zázrakem všechno do 10k koupil, tak to bude nepohodlné, bude v tom zima, bude to špatně jezdit a akorát tě to naštve a těch 10k zahučí do kanálu, protože už se k lyžím nevrátíš.

hmmm, cakal som podobnu odpoved, problem je ze budem lyzovat 2-3 krat za zimu, a hlavne na svahoch kde sa nedaju lyze pujcit...
s tym oblecenim to nebude take hore, prave som zistil ze mam slusnu bundu, rukavice a termopradlo, takze potrebujem len bryle a nohavice... videl som zaciatocnicke sety za 5500.. nvm no, nasi predkovia lyzovali na prknach z dreva a boli spokojny.... :)
kope
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kope »

No úplně bych nesouhlasil s tím, že není šance nakoupit do 10 k, zvlášť když opisk píše, že přeci jen nějakou část výbavy má. Koukal bych po nějakých loňských-předloňských modelech easy-carvů nebo all-roundů a myslím, že se to dá pořídit. Být tebou, dal bych si práci s výběrem bot - možná víc, než s výběrem lyží. Je potřeba, aby ta bota byla dostatečně tuhá a dovolila ti dobře ovládat lyži, ale současně, aby to nebyla "španělská bota". Neboj se v nich v obchodě chvíli pobejt - klidně si vezmi knížku, nasaď si je na nohu a 20-30 minut v nich buď :-).
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
RedAce

#5 Příspěvek od RedAce »

Pokud neplánuješ na hory jezdit stylem, že se večer rozhodneš, sbalíš a ráno jedeš, tak není problém lyže půjčit v nějaké půjčovně a normálně si je na hory dovézt. Já to tak praktikoval 10+ let a lyže jsem si koupil teprve loni a to jen proto, že se mi naskytla možnost koupit ježděné závodní lyže za 6k. Protože abych se kvalitou dostal na úroveň lyží, které jsem si za babku půjčoval, stály by přes 15k a za pár let už by byl vývoj zase uplně jinde. Těmi závodními jsem celkem levně ty komerční lyže o něco předběhnul a mám pár let klid.
Prostě na první sezónu si kupovat komplet vybavení za 10k mi nepřijde rozumné. Budou to vyhozené peníze a pokažená lyžovačka.
opisk

#6 Příspěvek od opisk »

20-30 minut? to si neviem predstavit niekde v obchode tam stat tak dlho :D
no asi kupim len boty nove, lyze a hulky kupim v bazare.... helmu zatial riesit nebudem... boty si necham poradit od predavaca, myslite ze nakupom niekde v HERVISE alebo SPORTISIMO nic neskazim?
LittleFalco

#7 Příspěvek od LittleFalco »

Predpokladam, ze jde o vybaveni na sjezdove lyzovani, takze:
Nove slusne lyze s botama za desitku rozhodne neporidis. Variantou je koupe dovezenych ojetin z pujcoven. Tri roky stare kvalitni lyze vyjdou +-3500,- Boty na 1000,- Helmu na zacatek nepotrebujes. Zato dobre brejle ano, aspon za 1000,- Hadry,rukavice a termopradlo bych vzal z Lidlu.
Lyze - nenech se nacpat do nejvyssich modelu. Budou na tebe zbytecne tezke (mam na mysli hmotnost)a nez jejich vlastnosti vyuzijes, moralne i materialne zastaraji. Rozhodne slalomky, co nejkratsi - cca 150cm. Boty - stredni flexe, ne zadne mekke backory, nebo naopak tvrde a tenke zavodnicke tortury. Bryle - rozhodne dvojsklo, pohledej na netu recenze, tomu porozumi i nelyzar.

To je zas druha varianta. Taky budes mit zaklad, od ktereho se odpichnes. Pokud pojedes parkrat za sezonu, volil bych vyse uvedenou variantu. Chces-li jezdit casto, je vyhodnejsi mit vlastni vybaveni.
Zpátky doma, v kopcích :-)
RedAce

#8 Příspěvek od RedAce »

Ano sehnat se to dá a koupi kvalitních bot bych taky výrazně doporučil - samotné lyže jsou až to uplně poslední :)
Ale řekni mi, jak chceš koupit lyže, hůlky, kalhoty, brýle, vak, rukavice a kdoví co ještě, když těžko seženeš slušné boty za míň jak 5k. Dopadneš jak modelář se setem od Pelikána ;)
Vity

#9 Příspěvek od Vity »

Ahoj, snad to nebude braný jako reklama a někdo mě nesepsuje, ale tady nakupuju už pár let:
http://www.blizzard.cz/sjezdove-lyzovani/

Blizzard oblečení je kvalitní a maj tam dobrý slevy, s lyžema ti poradí velmi dobře a taktéž za slušnou cenu. Jen možná boty se vyplatí mrknout třeba sportissimo a hlavně u bot zkoušet alespoň 30 minut, utažený a chodit po krámě, ne, že je nazuješ a řekněš ok beru....
jio

#10 Příspěvek od jio »

Nestálo by za to zkusit nějakou půjčovnu? V Olomouci je projekt celosezonních zápůjček a komplet lyže, boty hůlky je za 1800 + 1000 záloha + 200 za přilbu. V Praze je určitě větší konkurence a tak budou ceny možná i příznivější.
Vity

#11 Příspěvek od Vity »

Pokud budeš chtít poradit konkrétní parametry co zvolit tak sem hoď alespoň základní údaje:
Výška , váha, věk, kam budeš jezdit lyžovat, český hory nebo zahraničí?
A helmu si kup určitě na začátek ji rozhodně potřebuješ!!
sarode
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od sarode »

RedAce píše:S rozpočtem 10k těžko pořídíš slušné lyže s vázáním. Natož i boty, kalhoty, bundu, helmu, brýle, termoprádlo, hůlky, rukavice,...

Totožná odpověď, jako by se pán ptal na Walkeru :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Všechno jde! Pouze chcíplá koza se musí táhnout. LOOP VA Models, Hawker Hurricane e25, DX7
JosefSvejk

#13 Příspěvek od JosefSvejk »

Bydlíš v Práglu, tam nemůže být problém s půjčovnou. Já si už pár let půjčuju buď přímo na sjezdovce (např. Pustevny) nebo u nás v malém městě. Na 4 až pět lyžovacích výletů za rok se, myslím, nevyplatí kupovat novou výbavu.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
LittleFalco

#14 Příspěvek od LittleFalco »

Bud bych vzal jete veci na Aukru, nebo v lyzarskych bazarech. Anebo pockal do pulky ledna, az zacnou slevyba az pak dosel do kramu. Kazdopadne pokud pujdes do kramu, za desitku poridis slusne receno sunty. A budou mit pulovicni cenu, jen vylezes pred kram.
Zpátky doma, v kopcích :-)
scarabeus

#15 Příspěvek od scarabeus »

Pripisu sve vlastni zkusenosti, kupoval jsem velkou cast vybavy pritelkyni, ktera se pred 2 lety vratila k lyzovani (taky po 15 letech), takze asi takto:

- bunda Husky ve sleve 2100
- lyzarske kalhoty 1200
- helma 1700
- termotriko 900
- druha vrstva = mikina 1000
- lyze z Aukra 2000
- praskace nove, ve sleve 3600
- rukavice 500
- hulky 500
- termo spodky 350
- podkolenky 200
- tenka cepice pod helmu 200
- paterak 2000
- bryle 500

Suma sumarum 16750.

Snazili jsme se jit vzdy tou levnejsi cestou, abychom usetrili. Ne ale za kazdou cenu, takze hadry jsou ve sleve a opravdu termo, zadny ausus. Na necem se nam to nevyplatilo, napriklad na helme, prvni byla za 1000 korun, pak po roce skladovani prasknul jeden pasek a neumeli to opravit. Nemeli nahradni, tak vratili penize. Museli jsme koupit jinou, drazsi.

Na necem se usetrit da zpocatku, takze kdyz se budes ucit na debilce, muzes vynechat paterak, lyze bych taky hned nekupoval, ani praskace. Zasadne pujcit. Az se naucis a budes vedet, jakou tvrdost lyzi potrebujes, pak koupit.

Jakmile ale vlezes na ostrou sjezdovku, beru paterak jako nutnost. Ne proto, ze ty nebudes umet lyzovat, to beru jako samozrejmost, ale hlavne aby kdyz to do tebe nekdo napali, jsi byl alespon castecne chranen. Urcite se tu najdou taci, kteri prohlasi, ze paterak je zbytecnost a podobne. Tak at ho nenosi. Po tom, co jsem videl defacto zlomenou pater holciny na vlastni oci - kluk to do ni napalil na zlomu, tak bez pateraku nevylejzam. To same s helmou. Zadny z techto ochrannych prvku te nespasi, ale minimalizuje riziko poraneni.

Do 10000 se tedy vejit da, ale bez lyzi, bot a hulek, to si musis pujcit. Nektery hadry se daji nakoupit v Lidlu, pokud zrovna maji akci.

Tot ma zkusenost, snad to pomohlo.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“