jirinovo píše:možná už to tu někdo napsal, myslím že na vnitřní lyži se váha drží proto, když se ti sekne hrana na vnější tak si rozbiješ čuňu z důvodu třeba překřížení. Ale karvingy neznám, jezdil jsem na "klasice" a teď prkno.
Nevim jak by ti na lyzich mela pomoct vaha na vnitrni proti prekrizeni lyzi ??
Pri fun-carvingu se jezdi po vnitrni hlavne proto, ze naklon do oblouku a poloha tela jsou uz tak extremni, ze tou vnejsi nohou clovek temer nedosahne na snih a ani ji neni schopen poradne zatizit, vnitrni ma vic pod telem, takze vicemene musi prenest vahu na ni.

Ale tahle pozice je samozrejme daleko mene stabilni a muze snaze dojit ke ztrate rovnovahy na nejake terenni nerovnosti apod.
Proto se zavodnici ve slalomu, obraku atd snazi jet vetsinu oblouku s vahou na vnejsi lyzi, je to stabilnejsi a lepe se z teto pozice resi ruzne krizove situace.

Jeste k te teorii
"kdyz mam vahu na obou, tak mi nevadi ze mi jdena lyze ustreli", kterou jsem tu nekde taky cetl. To je zcela scestna teorie, protoze na tvrdem ledovem povrchu (kdy se bojim uklouznuti hrany) je potreba lyzi maximalne zatizit aby se hrana zarizla a pak drzi. Pokud mam vahu na obou lyzich, tak (zjednodusene) zatezuju kazdou lyzi jen polovinou sve hmotnosti (+odstrediva sila), takze mam sice obe hrany trochu zariznute, ale obe MALO, nedostatecne!! A pak uklouznou. Na lede je jedine mozne reseni, vsechnu vahu na vnejsi a poradne ji naklopit a zariznout.
Uplne jine je to v mekkem snehu, kde lyze nejede jen po hrane, ale opira se o celou plochu. Pak ma samozrejme smysl vaha castecne i na vnitrni, tlak se rozlozi na vic plochy ktera se oprira do snehu a lyze se tak nebori a lepe drzi.
robotmz píše:boli ale v špecializovanom servise pravidelne servisované /napúšťanie sklznice či ako sa to volá, proste keď sa zdá byť už vyschnutá, tak ju napúšťajú/...
No to je snad uplne normalni, ze kazda lyze by se mela cas od casu navoskovat a nabrousit. V aute taky obcas menis olej, dofukujes gumy, v TX nabijes baterku kdyz je vybita atd... To je proste pravidelna udrzba. A s lyzema je to stejne, voskovat, brousit, kdo to nezvlada sam, tak do servisu (ikdyz to neni nic sloziteho a modelar by to mel zvladnout doma).
Ja voskuju a brousim zhruba po 3-4 dnech jezdeni, podle podminek, na tvrdem technickem i po 2 dnech, v kvalitnim prasanu to vydzi zase dele. A jednou za rok to dam do kvalitniho servisu aby mi to srovnali a a nauhlovali na masine.