Mistral - táhne vlevo
- Argo22
- Kontaktovat uživatele:
Mistral - táhne vlevo
Zdravím pánové,
potřeboval bych poradit s problémem, kdy musí mít model vytrimovány křidélka téměř na plno do prava, a to z důvodu klonění letadla na levou stranu, jak v kluzu, tak při motorovém letu (zde je projev výraznější). Chci mít ovládací prvky v rovině. Byl bych rád kdyby se případně našel v mém okolí (Vyškov, Brno) nějaký odborník, který by mi letadlo prohlédnul . Vizuálně se mi zdá vše v pořádku avšak jsem nic neměřil (nevím jak a co). Na videu, které je níže se letadlo do náklonu dostane samo a musím se sním hodně prát abych ho srovnal.
http://becvar.rajce.idnes.cz/Hradisko_-_krasne_misto_na_letani/#WP_20130929_009.jpg
potřeboval bych poradit s problémem, kdy musí mít model vytrimovány křidélka téměř na plno do prava, a to z důvodu klonění letadla na levou stranu, jak v kluzu, tak při motorovém letu (zde je projev výraznější). Chci mít ovládací prvky v rovině. Byl bych rád kdyby se případně našel v mém okolí (Vyškov, Brno) nějaký odborník, který by mi letadlo prohlédnul . Vizuálně se mi zdá vše v pořádku avšak jsem nic neměřil (nevím jak a co). Na videu, které je níže se letadlo do náklonu dostane samo a musím se sním hodně prát abych ho srovnal.
http://becvar.rajce.idnes.cz/Hradisko_-_krasne_misto_na_letani/#WP_20130929_009.jpg
nema to kridla a prece to leti 
-
jonyx27
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mistral - táhne vlevo
Mozes mat zkrucene kridla alebo jedno kridlo tazsie od druheho .
Ak viem poradim. Roky praxe v modelarcine ma naucili vela ,no ucim sa stale .
a proč se neporadíš ve Falconu,když na to Podlipáci nestačí?
Dělá to s motorem i bez?
Zba píše:Dělá to s motorem i bez?
jak v kluzu, tak při motorovém letu (zde je projev výraznější)
Na motoru to je výraznější, protože je rychlejší. Viděl bych to na nakroucená křídla, neb kdyby bylo "jen" jedno křídlo těžší, tak nebudeš mít vytrimováno na doraz. Ono by to taky na jednu stranu šlo, ale pomalu, nevýrazně a stačili by 2-3 zuby trimu. Takhle hodně tipuju na zkroucení. Pokud to křídlo samozřejmně není těžší o půl hmotnosti druhé půlky
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
www.vpmodel.cz
postup :
1/ kontrola vyvážení polovin křídla
(podvážeš provázkem ocas a chytnes za kužel - pokud je v ose) a dovažuješ konec křídla dokud není vše v nule)
2/ kontrola polohy VOP proti křídlu, ideálně pohledem vůči něčemu rovnému (futra, stůl ...)
3/ kontrola překroucení křídla
(křídlo na stůl, podložit STEJNĚ vysokými podložkami u kořene a pak šuplérou kontrola zda hodnoty na levé půlce sedí s pravou)
pak napiš výsledek
1/ kontrola vyvážení polovin křídla
(podvážeš provázkem ocas a chytnes za kužel - pokud je v ose) a dovažuješ konec křídla dokud není vše v nule)
2/ kontrola polohy VOP proti křídlu, ideálně pohledem vůči něčemu rovnému (futra, stůl ...)
3/ kontrola překroucení křídla
(křídlo na stůl, podložit STEJNĚ vysokými podložkami u kořene a pak šuplérou kontrola zda hodnoty na levé půlce sedí s pravou)
pak napiš výsledek
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Mám Mistrála, taky táhnul do strany, v trimech 0, křídla bez vrtule, po zvážení křídel, jedno dováženo na konci o 20g a poté vše OK.
Mrkni ještě na spojku křídel, jestli je dobře zalepená, myslím tu 8mm trubku a návaznost na hlavní nosník.
Mrkni ještě na spojku křídel, jestli je dobře zalepená, myslím tu 8mm trubku a návaznost na hlavní nosník.
- Argo22
- Kontaktovat uživatele:
takže:
obě poloviny jsou stejně těžké, zatím jsem zjistil že je trochu zkroucená výškovka (potažená oracoverem - jak ji narovnat?) a nak se mi nezdá uložení vyškovky (muže bát jen opticky skrz to zkroucení)
obě poloviny jsou stejně těžké, zatím jsem zjistil že je trochu zkroucená výškovka (potažená oracoverem - jak ji narovnat?) a nak se mi nezdá uložení vyškovky (muže bát jen opticky skrz to zkroucení)
-
jonyx27
- Kontaktovat uživatele:
Tak mas potom skrutene kridlo do vrtule . Poloz kridlo na rovny stol a kukni ho.
Vyskovka to robit nebude ale mozes ju zrovnat tak ze ju presponujes troska do opacnej strany a prezehlis foliu
Vyskovka to robit nebude ale mozes ju zrovnat tak ze ju presponujes troska do opacnej strany a prezehlis foliu
Argo22 píše:takže:
Srovnej ji nad teplem, ale bacha at nepropalis ten Oracover. Fen, horkovzduska, el. plotynka, trouba....
-
jonyx27
- Kontaktovat uživatele:
Argo22: zozen si takuto zehlicku ak nemas modelarsku
http://ostatne.bazos.sk/inzerat/33602230/Zehlicka.php
Stary ludia ju este pouzivaju .Mozna ju mas aj doma .
Sprav si na nu navlek z handry -ja pouzivam stare biele plachty na postel . Zehlicku nastav na 2 stupen . Presponuj to kridlo do opacnej strany a uvidis ze folia sa zvlni , prejdi tam zehlickou a uvidis ako ta zvlnena cast sa dosponuje a zrovna sa ti kridlo . Treba v tom mat trocha prax aby si vedel kolko a kam sponovat . To iste sprav aj s hlavnym kridlom ak prides na to ze je skrutene .
Len tak - ak nahodou jazdievas na Slovensko smer Trencin tak napis .Prezrel by som ti cely model a prezehlil potrebne miesta .
http://ostatne.bazos.sk/inzerat/33602230/Zehlicka.php
Stary ludia ju este pouzivaju .Mozna ju mas aj doma .
Sprav si na nu navlek z handry -ja pouzivam stare biele plachty na postel . Zehlicku nastav na 2 stupen . Presponuj to kridlo do opacnej strany a uvidis ze folia sa zvlni , prejdi tam zehlickou a uvidis ako ta zvlnena cast sa dosponuje a zrovna sa ti kridlo . Treba v tom mat trocha prax aby si vedel kolko a kam sponovat . To iste sprav aj s hlavnym kridlom ak prides na to ze je skrutene .
Len tak - ak nahodou jazdievas na Slovensko smer Trencin tak napis .Prezrel by som ti cely model a prezehlil potrebne miesta .
- rc pilot
- Kontaktovat uživatele:
kozlik327 píše:a proč se neporadíš ve Falconu,když na to Podlipáci nestačí?
Pán je opravdový humorista
kozlik327 píše:a proč se neporadíš ve Falconu,když na to Podlipáci nestačí?
Protože se dost z nich chová jako honorace a majitelé všeho kolem?
No ty jsi jedna z vyjímek, ale nemít pro začátek tohle fórum tak nelítám a musím říct, že by to byla (pro mě) veliká škoda.
A teď k věci, už ze začátku jsem říkal Argo22, že buď není výškovka v rovině s křídlem, nebo křídlo samotné je zkroucené. I když na první pohled venku není nic vidět.
Majitel modelu propadl depresi, že do toho nacpal spoustu peněz a že to nelítá jak by mělo + do toho nároky v NEmodelářském životě a od záletu a pár letů (bojů) někdy v září 2013 se Mistral válí odložen v koutě.
Od té doby občas zavedu hovor a tohle je jeho první pokus něco s tím dělat.
Takže pokud kozlik327 víš o někom, kdo by mohl a chtěl pomoct, dej vědět.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
Mě se na Mistralovi zničeho nic loni přes zimu zkroutil trup takže neseděla VOP a SOP proti rovině křídla.....
- Argo22
- Kontaktovat uživatele:
zatim moc dekuji za reakce. Jak rikam objevil sem zatim zkroucenou vyskovku a ostatni uvidim. Momentalne resim opravu trupu (ocas), ktery pri tomto zaletu pekne rupnul (zaroven i moje chyba dostal sem se na padovku - nepripadlo me)